Evoluții pe plan local
Vești bune pentru România

Notă informativă lunară pregatită de NN Investment Partners - Ecaterina Biris, Portfolio Manager Equity

„Am veşti bune pentru România”- acestea au fost cuvintele președintei Comisiei Europene Ursula von der Leyen referindu-se la evaluarea preliminară pozitivă a primei cereri de plată din cadrul programului Next Generation. România va primi 1.8 miliarde de euro sub formă de granturi și 0.8 miliarde de euro sub formă de împrumuturi. Evaluarea a fost trimisă Comitetului Economic și Financiar, iar aceasta din urmă va acorda avizul pe baza căruia Comisia Europeana va lua decizia finală.

Programul național de redresare și reziliența (PNRR) vizează o serie de reforme și investiții, iar pe baza îndeplinirii acestora România este eligibilă să primească 29.2 miliarde de euro sub formă de granturi și împrumuturi.

Încetinirea sectorului de construcții

Numărul de autorizații de construcție pentru sectorul rezidențial a înregistrat o scădere cu 10.5% în primele 8 luni ale acestui an față de anul anterior. În luna august, scăderea a fost și mai vizibilă, cu 17% mai puține autorizații față de aceeași lună a anului 2021. Acest declin arată mediul nefavorabil în care sectorul de construcții se află în acest moment și fără perspective pozitive pe termen scurt. Pe de-o parte dezvoltatorii sunt afectați de creșterea galopantă a prețurilor la materiile prime iar consumatorii finali de costurile de finanțare mai ridicate.

BNR continuă lupta împotriva inflației

În cadrul întâlnirii Consiliului de administrație al Băncii Naționale a României din octombrie, membrii au hotărât să majoreze rata dobânzii de politică monetară cu 0.75%, peste așteptările analiștilor conform sondajului Bloomberg de 0.50%, până la nivelul de 6.25% pe an. Decizia de intensificare a creșterii ratei dobânzii a venit pe baza datelor asupra inflației din luna august când aceasta s-a situat la un nivel de 15.32%, aflându-se peste așteptări. Rata inflației a fost în cea mai mare parte datorată creșterii prețurilor la alimente, în timp ce prețurile la combustibili au scăzut în august față de iulie. Astfel, banca centrală se așteaptă ca inflația să își continue traiectoria crescătoare spre finalul anului, dar ritmul de creștere va fi mai redus.

Informațiile cuprinse in acest document au exclusiv scop de informare și nu reprezintă o ofertă, în mod special un prospect, sau o invitație de a negocia, a cumpăra sau a vinde un titlu de valoare sau de a participa la orice strategie de tranzacționare. De asemenea, nu reprezintă o consiliere personalizată cu privire la investiții și nici o consiliere fiscală sau juridică. Deși a fost acordată o atenție deosebită conținutului acestui document, nu se acordă nicio garanție, asigurare sau certitudine, expresă sau implicită, în ceea ce privește acuratețea, corectitudinea sau deplinătatea lui. Orice informație din acest document poate fi subiectul unei modificări sau actualizări fără nicio notificare prealabilă. Răspunderea NN Investment Partners (în acest sens folosindu-se denumirea legală a entității NN Investment Partners International Holdings B.V.), a altor societăți sau unități afiliate, a funcționarilor, directorilor sau angajaților acestora nu va putea fi angajată direct sau indirect in ceea ce privește informațiile și/sau recomandările de orice fel incluse în acest document. Nu va fi acceptată preluarea nici unei responsabilități, directă sau indirectă, pentru niciun fel de pierdere suferită sau asumată de cititori ca rezultat al folosirii acestei publicații sau ca urmare a fundamentării deciziilor investiționale pe informațiile din prezentul document. Investițiile implică risc. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate crește sau se poate diminua, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare și in niciun caz nu trebuie considerate astfel. Orice revendicări rezultate din sau în legătură cu termenii și condițiile acestei clauze de exonerare de răspundere sunt guvernate și interpretate conform legislației olandeze.

Cât de folositor ți-a fost acest conținut?