5 sfaturi despre cum să-ți înveți copiii să economisească.

Durata aproximativă de citire: 2 min

Cu ce începi, cum le explici și ce exemple să le dai astfel încât subiectul banilor să fie unul cât mai interesant pentru ei.

De unde te-ai aștepta ca cei mici să afle despre bani dacă nu de la tine? E-adevărat, nu-i chiar ușor să pornești o astfel de discuție, dar nici imposibil.

Studiile arată că părinților le este mai ușor să discute cu copiii lor despre bullying sau fumat decât despre finanțele familiei. Cu cât sunt învățați mai devreme cum să economisească și să cheltuiască mai inteligent, cu atât mai bine.

Iată 5 puncte de pornire într-o discuție despre bani:

1. Dorințe vs. Nevoi

Ajută-ți copiii să înțeleagă diferența dintre ce își doresc și ce au nevoie. Este poate cea mai importantă etapă pentru ei în dezvoltarea de obiceiuri sănătoase legate de bani. Termenii pot fi explicați destul de simplu. Mâncarea, hainele sau locuința – “lucrurile de bază” – sunt nevoi. Toate celelalte, extra, cum ar fi dulciurile, jucăriile sau vacanțele sunt dorințe. Ar fi bine să le “îndeplinească”, dar nu întotdeauna vor reuși. Ca un prim pas, ai putea să-ți rogi copiii să-și facă singuri o listă de dorințe și nevoi pe care ulterior să o discutați.

2. Bani de buzunar

Dacă vrei ca cei mici să devină cât mai economi, e important să aibă proprii lor bani pentru a învăța cum să-i folosească. Bani pe care, bineînțeles, îi primesc de la tine. Poți, de asemenea, să îi recompensezi extra pentru ajutorul pe care îl primești de la ei în treburile casnice. Asta îi va ajuta să învețe că oamenii trebuie să muncească pentru bani. Dar nu insista cu această abordare din moment ce nu vrei să condiționezi ajutorul primit de o motivație financiară.

3. Obiective de economisire

Economisirea banilor fără un obiectiv concret e de multe ori sortită eșecului. Ajută-ți copiii să-și definească un obiectiv – în felul acesta ei vor deveni mult mai motivați să-l îndeplinească. De asemenea, le-ar fi mult mai simplu să aibă “mini-obiective”. De exemplu, dacă își doresc un joc video de 200 de lei, economisirea săptămânală a 50 de lei îi va ajuta să înțeleagă mai bine cât timp le-ar lua să atingă obiectivul. Statistica arată că dorințele “mici” îndeplinite în decurs de o lună îi ajută pe copiii să economisească ulterior pentru obiective mai îndrăznețe.

4. Cheltuirea banilor

Mulți părinți uită să le explice copiilor ce trebuie să facă cu banii odată ce i-au strâns. De la 3-4 ani, copiii încep să primească sau să-și “câștige” banii, așa că folosirea unor pușculițe îi poate ajuta să-și împartă finanțele în:

Cheltuieli – bani pe care îi pot folosi pentru nevoi

Economii – bani puși deoparte pentru dorințe

Extra – bani pentru donații sau fapte bune, pentru oamenii care chiar au nevoie de un mic ajutor

Un bun exemplu e vizita la supermarket, când copiii indică produsele pe care le vor. Explică-le că pentru cumpărăturile mărunte pot folosi pușculița de cheltuieli, iar pentru produsele mai scumpe – la care tânjesc – au nevoie de pușculița cu economii. În felul acesta vor învăța că dacă își consumă banii pe multe cheltuieli mici, le va fi mult mai greu să-și permită produsele mai scumpe.

5. Păstrarea banilor

Pușculițele sunt cea mai populară metodă de a păstra banii. Însă cash-ul pierde din ce în ce mai mult teren în fața cardurilor și a aplicațiilor. Și, ca să fim sinceri, odată ce înaintează în vârstă, copiii nu mai sunt atât de încântați de ideea unei pușculițe. Așa că un cont bancar sau o aplicație modernă par o soluție mai interesantă pentru ei. În felul acesta îți va fi și ție mai ușor să urmărești evoluția economiilor.

Aplicația Ernit este un bun exemplu care le permite copiilor să-și seteze obiective – mici sau mari – și să economisească pentru îndeplinirea lor și, în plus, pot primi reward-uri pentru diferite task-uri efectuate.

A-ți lăsa copiii să-și controleze singuri finanțele înseamnă să-i lași să învețe din experiențele proprii. Din greșelile făcute. E tentant, ca părinte, să intervii pentru evitarea unor greșeli, însă e mult mai indicat să folosești aceste momente pentru a-i învăța pe cei mici cum pot evita erorile costisitoare când vor deveni adulți.
 

Cât de folositor ți-a fost acest conținut?

Accesibilitate

Dacă alegi să ascunzi meniul de accesibilitate, nu îl vei mai putea vizualiza, decât dacă ștergi istoricul de navigare și datele. Ești sigur că dorești să ascunzi interfața?