Da, trebuie să declari câștigul realizat din vânzarea sau din conversia unităților tale de fond. Acesta nu se impozitează la sursă. Dacă în anul precedent nu ai efectuat nicio tranzacție de vânzare sau conversie a unităților de fond, iar portofoliul tău a avut o performanță pozitivă, acest câștig (netransformat încă în bani, deci nerealizat) nu se impozitează și nu trebuie declarat.
Acum ai posibilitatea de a genera din Homebank, meniul “Scrisori”, fisa fiscala care contine informatiile necesare pentru a declara castigul realizat.
Actualizarea datelor fiscale se efectuează, de regulă, în prima lună a fiecărui an, pentru anul fiscal anterior, astfel că, este posibil ca în cazul în care solicitați generarea fișei fiscale în prima lună, datele din fișa fiscală să conțină inadvertențe și să nu reflecte corect tranzacțiile efectuate de dumneavoastră în anul anterior. Așadar, vă reamintim că datele prezentate în fișa fiscală au rol informativ, iar pentru o situație corectă și completă, recomandăm regenerarea fișelor fiscale dupa data de 1 februarie.
De asemenea, ING trimite, anual, în perioada de declarare și plată a impozitului datorat, fișa fiscală cu informațiile necesare, tuturor clienților care au avut caștig/pierdere realizat(ă) în anul anterior.
Câștigul/pierderea realizat(a) (final) în 2021 se declara prin depunerea la ANAF a Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice până la dată de 25 mai 2022 acesta fiind ultimul termen de declarare si plata a impozitului datorat pentru castigul realizat in anul 2021.
Pentru câștigurile realizate în anul 2021, datorezi și contribuția la asigurări sociale de sănătate (CASS) pentru veniturile din investiții (de ex. dobânzi, câștiguri de capital) doar dacă veniturile tale cumulate din investiții, activități independente, chirii etc (venituri pentru care nu se reține CASS la sursă) obținute în acest an depășesc pragul de 12 salarii minime brute pe țară (2.300 lei x12 = 27.600,00 lei pentru anul 2021).
În acest caz, cota individuală de CASS va fi 10% și se va aplica la nivelul echivalent lunar pentru un salariu minim brut înmulțit cu 12 luni (2.300X12X10%=2.760 RON CASS datorat pentru anul 2021).
CASS pentru veniturile din investiții nu se reține la sursă de către banca, această fiind datorată (în cazul îndeplinirii condiției de mai sus) în baza depunerii la ANAF a Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice până la dată de 25 mai 2022 (LINK).
Găsești aici și un tutorial care conține informații utile menite să te ajute la completarea Declarației Unice pentru venituri din investitii.
Această notă reprezintă o informare cu caracter general având la baza prevederile Codului Fiscal (Legea 227/2015 cu modificarile si completarile ulterioare). Pentru determinarea situației tale personale, te rugăm să te adresezi unui consultant fiscal autorizat sau Administrației Fiscale de care aparții. Link ghiduri si materiale informative elaborate de ANAF, aplicabile persoanelor fizice. Brosura Declaratie Unica elaborata in 2022 de ANAF