Începând cu tranzacțiile efectuate în anul 2023, pentru clienții cu rezidența fiscală în Romania (sau și în Romania, în cazul în care dețin rezidența fiscală în mai multe state), câștigurile realizate din vânzarea fondurilor mutuale reprezintă un venit impozabil a cărui impunere se realizează prin reținere la sursă la data încheierii tranzacției, impozitul reținut fiind final conform prevederilor Legii 227/2015 privind Codul Fiscal, cu modificările și completările ulterioare. Indiferent de operațiunea efectuată (vânzare sau conversie) impozitul se va retine automat de către banca, în momentul decontării tranzacțiilor. În cazul vânzărilor, impozitul se va reține din valoarea tranzacției, iar clientul va primi în contul curent restul sumei aferente vânzării. În cazul conversiilor, impozitul datorat se va debita din contul curent al clientului. Informare ANAF regim impozitare câștiguri.
Datorezi și contribuția la asigurări sociale de sănătate (CASS) pentru veniturile din investiții (de ex. dobânzi, câștiguri de capital, câștiguri din transferul aurului de investiții, instrumente financiare derivate) doar dacă veniturile tale cumulate din investiții, activități independente, chirii etc (venituri pentru care nu se reține CASS la sursă) obținute în acest an depășesc pragul de 6 salarii minime brute pe țară (3.000 lei x 6 = 18.000 lei pentru anul 2023) obținute atât din România cât și din străinătate. În acest caz, cota individuală de CASS este de 10% și se va aplica astfel: a) dacă suma cumulată a veniturilor menționate este între 6 si 12 salarii minime brute pe țară, baza de impozitare este reprezentată de valoarea a 6 salarii minime brute pe țară (6 X RON 3.000 = RON 18.000); b) dacă suma cumulată a veniturilor menționate este între 12 si 24 salarii minime brute pe țară, baza de impozitare este reprezentată de valoarea a 12 salarii minime brute pe țară (12 X RON 3.000 = RON 36.000); c) dacă suma cumulată a veniturilor menționate este mai mare de 24 de salarii brute pe țară, baza de impozitare este reprezentata de valoarea a 24 de salarii minime brute pe țară (12 X RON 3.000 = RON 72.000).
CASS pentru veniturile din investiții (dobanzi, castiguri de capital) nu se reține la sursă de către bancă, această fiind datorată de persoanele fizice (în cazul îndeplinirii condiției de mai sus) în baza depunerii la ANAF a Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice până la dată de 25 mai 2024 (LINK).
Clienții care nu au rezidența fiscală în Romania trebuie să declare câștigul realizat din vânzarea sau din conversia unităților de fond în concordanță cu prevederile legale în materie fiscală ale statului de rezidență. Acesta nu se impozitează la sursă.
De asemenea, ai posibilitatea de a genera din Homebank, meniul “Documente”, fișa fiscala care conține informațiile necesare pentru a vedea câștigul/pierderea realizata si impozitul retinut la sursa si pentru a declara CASS pentru veniturile din investiții (în cazul îndeplinirii condiției de mai sus).
Actualizarea datelor fiscale se efectuează, de regulă, în prima lună a fiecărui an, pentru anul fiscal anterior, astfel că, este posibil ca în cazul în care soliciți generarea fisei fiscale în prima lună, datele din fișa fiscala să conțină inadvertențe și să nu reflecte corect tranzacțiile efectuate în anul anterior. Așadar, îți reamintim că datele prezentate în fișa fiscala au rol informativ, iar pentru o situație corectă și completă, recomandăm regenerarea fișelor fiscale după data de 1 februarie.
De asemenea, ING trimite anual (pana la finalul lunii februarie din anul curent), tuturor clienților care au avut câștig/pierdere realizat(ă) în anul anterior, fișa fiscala cu informațiile necesare.
Această notă reprezintă o informare cu caracter general având la baza prevederile Codului Fiscal (Legea 227/2015 cu modificarile si completarile ulterioare). Pentru determinarea situației tale personale, te rugăm să te adresezi unui consultant fiscal autorizat sau Administrației Fiscale de care aparții.