var _vwo_code=(function(){ var account_id=67512, settings_tolerance=2000, library_tolerance=2500, use_existing_jquery=false, // DO NOT EDIT BELOW THIS LINE f=false,d=document;return{use_existing_jquery:function(){return use_existing_jquery;},library_tolerance:function(){return library_tolerance;},finish:function(){if(!f){f=true;var a=d.getElementById('_vis_opt_path_hides');if(a)a.parentNode.removeChild(a);}},finished:function(){return f;},load:function(a){var b=d.createElement('script');b.src=a;b.type='text/javascript';b.innerText;b.onerror=function(){_vwo_code.finish();};d.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(b);},init:function(){settings_timer=setTimeout('_vwo_code.finish()',settings_tolerance);this.load('//dev.visualwebsiteoptimizer.com/j.php?a='+account_id+'&u='+encodeURIComponent(d.URL)+'&r='+Math.random());var a=d.createElement('style'),b='body{opacity:0 !important;filter:alpha(opacity=0) !important;background:none !important;}',h=d.getElementsByTagName('head')[0];a.setAttribute('id','_vis_opt_path_hides');a.setAttribute('type','text/css');if(a.styleSheet)a.styleSheet.cssText=b;else a.appendChild(d.createTextNode(b));h.appendChild(a);return settings_timer;}};}());_vwo_settings_timer=_vwo_code.init();

Fonduri mutuale

Fondurile mutuale de la ING. <br />Pe gustul fiecarui investitor!

Fondurile mutuale de la ING.
Pe gustul fiecarui investitor!

 • Iti pot aduce un castig mai bun decat produsele de economisire
 • Investeste disciplinat, luna de luna, direct din Home’Bank 
 • Alegi pachetul potrivit in functie de apetitul tau  la risc
Ma intereseaza

Fondurile mutuale – ce sunt si cum le folosesti

Pachetele de fonduri mutuale de la ING

Despre investitiile periodice

 Iti diversifici economiile, deci si sansele de a castiga.
Iti diversifici economiile, deci si sansele de a castiga.

 Iti diversifici economiile, deci si sansele de a castiga.

Stii cum se spune, nu-ti pune toate ouale in acelasi cos. La fel e si cu banii. Fondul investeste banii tai in diferite instrumente (actiuni, obligatiuni etc.)– sau, pe romaneste, cumpara cate putin din fiecare pentru a creste sansele de castig.

Ai acces la pietele financiare internationale, alaturi de investitori din toata lumea.

Poti sa investesti direct din Home’Bank
Poti sa investesti direct din Home’Bank

Poti sa investesti direct din Home’Bank
 • cumperi Fonduri Mutuale
 • vinzi Fonduri Mutuale
 • vezi portofoliul tau de Fonduri Mutuale si istoricul tranzactiilor
 • poti opta pentru investitii lunare, automate

Suma minima pentru investitii:
Suma minima pentru investitii:

Suma minima pentru investitii:
 • 500 lei sau 100 EUR/USD pentru investitii non-periodice
 • 200 lei sau 50 EUR/USD pentru serviciul "investitii periodice"

Ce sunt si cum functioneaza fondurile mutuale?

Fondurile mutuale aduna bani de la mai multi investitori. Administratorul fondului de investitii foloseste acesti bani in diferite instrumente financiare, in functie de strategia specifica fondului, pentru a obtine profit. Toti investitorii primesc unitati de fond in schimbul banilor investiti.
 

Cum aplic pentru un fond mutual?

Poti investi in fondurile mutuale direct din ING Home’Bank. Sau poti aplica online aici pentru a afla mai multe de la specialistii nostri, in ING Office.

Sunt fondurile mutuale de investitii potrivite pentru mine?

Daca vrei sa iti diversifici economiile si cauti un castig potential mai mare, atunci da, fondurile mutuale reprezinta o alegere potrivita pentru tine. 
Totodata, trebuie sa stii ca exista riscuri asociate acestor investitii. Valoarea investitiei in fondurile mutuale poate creste sau se poate diminua in functie de evolutiile pietelor financiare in care a investit fondul.

Pe ce perioada e mai bine sa investesc?

Indiferent in ce tip de fond investesti, daca o faci pe termen lung, poti depasi mai usor perioadele de scadere temporara a valorii unitatilor de fond. Astfel, ai putea sa obtii un castig mai mare. Este recomandat sa ai un orizont de timp de cel putin 2-3 ani.

Ce riscuri imi asum cand investesc intr-un fond mutual?

Riscurile pot fi mai mici sau mai mari. Fiecare fond de investitii are un risc specific, in functie de strategia de investitii si de tipul de instrumente financiare in care investeste. Este posibil ca, in functie de conditiile de piata, suma investita sa nu poata fi recuperata in totalitate sau sa nu se obtina randamentul asteptat.

Ce inseamna “diversificare”? De ce este buna pentru investitiile mele?

Fondul mutual este o investitie diversificata. Adica o unitate de fond investeste in mai multe instrumente financiare de acelasi fel, sau chiar in instrumente financiare de diferite tipuri (actiuni, obligatiuni etc.).
Diversificarea este buna deoarece managerul de portofoliu poate obtine castig pentru investitori chiar si atunci cand conditiile de piata sunt mai putin favorabile pentru unele instrumente. De exemplu, daca pretul actiunilor scade este posibil sa obtina o crestere prin pretul obligatiunilor. Sau daca o anumita zona geografica are scaderi, o alta zona geografica poate obtine cresteri.

Sunt garantate investitiile in fonduri mutuale?

Investitia in fonduri nu este garantata. Nu este cunoscut randamentul acesteia si este posibil sa apara scaderi ale valorii investite, Obiectivul fondurilor mutuale este sa obtina castig pentru investitori, iar acest lucru se intampla pe termen mediu si lung, asa cum poate fi observat din evolutia istorica a fondurilor mutuale. 

Trebuie sa declar castigurile la Directia de Taxe si Impozite?

Da, trebuie sa declari castigul realizat din vanzarea sau din conversia unitatilor tale de fond. Acesta nu se impoziteaza la sursa. Daca in anul precedent nu ai efectuat nicio tranzactie de vanzare sau conversie a unitatilor de fond, iar portofoliul tau a avut o performanta pozitiva, acest castig (netransformat inca in bani, deci nerealizat) nu se impoziteaza si nu trebuie declarat.

Castigul/pierderea realizat(a) (final) in 2018 se declara prin depunerea Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice pana la data de 31 iulie 2019.

Pentru castigurile realizate in anul 2018, datorezi si contributia la asigurari sociale de sanatate (CASS) pentru veniturile din investitii (de ex. dobanzi, castiguri de capital) doar daca veniturile tale cumulate din investitii, activitati independente, chirii etc (venituri pentru care nu se retine CASS la sursa) obtinute in acest an depasesc pragul de 12 salarii de baza minime brute pe tara  (1900 lei x12 = 22,800 lei pentru anul 2018).

In acest caz, cota individuala  de CASS va fi 10% si se va aplica la nivelul echivalent lunar pentru un salariu de baza minim brut inmultit cu 12 luni (1900X10%X12=2.280 RON CASS datorat pentru anul 2018).

CASS pentru veniturile din investitii nu se retine la sursa de catre banca, aceasta fiind datorata (in cazul indeplinirii conditiei de mai sus) in baza Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice pana la data de 31 iulie 2019.

Incepand cu anul 2019, nivelul salariului minim brut pe tara este de 2080 lei iar pragul de venituri cumulate realizate in acest an de la care datorezi CASS este 24960 lei iar CASS maximal datorat la depasirea pragului este 2496 lei (10% X 24,960 lei) pentru anul 2019.

Gasesti aici si un tutorial care va contine informatii utile menite sa te ajute la completarea Declaratiei unice.

Aceasta nota reprezinta o informare cu caracter general avand la baza prevederile Codului Fiscal. Pentru determinarea situatiei tale personale, te rugam sa te adresezi unui consultant fiscal autorizat sau Administratiei Fiscale de care apartii. 

Care este diferenta dintre fonduri mutuale si depozite?

Spre deosebire de un depozit, valoarea investitiei tale in fonduri mutuale poate creste sau se poate diminua in functie de evolutiile pietelor financiare. Performantele anterioare ale fondului de investitii nu reprezinta garantii ale realizarilor viitoare.

Cum setez o investitie periodica?

Intra in Home’Bank sau mergi in orice ING Office/agentie ING si:
- alegi fondul in functie de preferinta si profilul tau de investitor
- alegi ce suma vrei sa investesti lunar: minim 200 lei / 50 EUR sau USD; maxim 10.000 lei / 2.500 EUR sau USD.
- alegi ziua in care vrei sa cumperi unitati de fond luna de luna; poate fi ziua ta de salariu sau ziua ta norocoasa, orice data intre 1 si 28.

Poti seta cate o investitie periodica in fiecare fond, cu ce sume si in ce zile vrei tu. Daca intr-o luna nu ai bani in contul curent, nu e nicio problema, investitia nu se mai efectueaza.

Cum pot opri o investitie periodica deja setata?

Poti opri investitia periodica oricand, in ING Home’Bank sau in orice ING Office fara sa te coste nimic. 

De ce fluctueaza pretul fondurilor mutuale de investitii de la o zi la alta?

Valoarea unitatii de fond se calculeaza in fiecare zi, dupa ce piata sau pietele financiare in care investeste fondul se inchid. Se calculeaza valoarea tuturor investitiilor la pretul zilei iar aceasta da valoarea totala a fondului. Din valoarea aceasta se scad cheltuielile fondului (inclusiv comisioanele) si, astfel, rezulta o valoare neta, care se imparte la numarul de unitati de fond distribuite in piata. De aici si termenul de VUAN (valoarea unitară a activului net).

Cand aflu pretul de cumparare/vanzare?

O particularitate a investitiei in fonduri mutuale este aceea ca pretul unitatii de fond nu se cunoaste in ziua in care se face tranzactia, ci abia a doua sau a treia zi. Asta pentru ca pretul afisat astazi (VUAN- valoarea unitara a activului net) este aferent zilei de ieri si este cel calculat in baza preturilor actiunilor/obligatiunilor de ieri. Orice cumparare sau vanzare de unitati de fond instructata de client astazi, va fi efectuata de catre fond astazi sau maine (in functie de ora instructarii – inainte sau dupa ora 15.00), iar pretul se va afla abia la inchiderea pietelor financiare.

In anumite situatii, cand intervin zile nelucratoare ale anumitor fonduri, perioada de finalizare a tranzactiei se poate prelungi.

Ce criterii trebuie sa indeplinesc?

 • Sa ai minim 18 ani; 
 • Sa nu ai elemente U.S. (cetatenie US, resedinta US, Green card, date de contact din SUA, etc.) si sa nu ai restrictii de tranzactionare la nivel de conturi (de exemplu sa nu existe popriri active) 

Care sunt costurile fiecarui fond?

Inainte de a investi intr-un fond este important sa stii ce costuri ai. Gasesti aici detaliate principalele costuri anuale totale:

 • Comisionul de administrare a fondului de catre societatea de investitii NNIP
 • Costurile de tranzactionare generate de tranzactiile efectuate de fond
 • Comisionul de intermediere pe care ING Bank il primeste de la NNIP (parte din  comisionul de administrare)

Aceste costuri nu se platesc suplimentar de catre client, sunt deja incluse in pretul unitatii de fond, influentand astfel performanta anuala a fondului.

Cat dureaza o tranzactie de fonduri mutuale?

Fie ca este vorba despre vanzare, cumparare sau rascumparare, exista mai multi pasi pentru realizarea unei tranzactii de fonduri mutuale; de asemenea, durata procesului depinde de momentul initierii tranzactiei.

Pasii unei tranzactii de fonduri mutuale

Cand?

Instructezi tranzactia

momentul in care initiezi tranzactia in Home’Bank sau in Office; vei primi imediat o confirmare ca am primit solicitarea ta

ziua bancara 1
(pana in ora 15.00)

ziua bancara 1
(dupa ora 15.00) sau
zi nebancara

Iti procesam tranzactia

momentul in care realizam tranzactia pe care ne-ai cerut sa o facem

ziua bancara 1

ziua bancara 2

Iti actualizam portofoliul

vezi portofoliul actualizat cu unitatile tranzactionate in Home'Bank, vei primi o confirmare  detaliile tranzactiei, inclusiv pretul la care s-a executat operatiunea

ziua bancara 2

ziua bancara 3

Iti decontam tranzactia

momentul in care se face efectiv transferul banilor (in cazul vanzarii, primesti banii in contul curent; in cazul cumpararii, banii ti se iau din cont)

ziua bancara 4

ziua bancara 5

Pasii unei tranzactii Detalii pasi Cand? Cand?
Instructezi tranzactia momentul in care initiezi tranzactia in Home'Bank sau in Office; vei primi imediat o confirmare ca am primit solicitarea ta ziua bancara 1 - (pana in ora 15.00) ziua bancara 1 - zi nebancara
Iti procesam tranzactia momentul in care realizam tranzactia pe care ne-ai cerut sa o facem ziua bancara 1 ziua bancara 2
Iti actualizam portofoliul vezi portofoliul actualizat cu unitatile tranzactionate in Home'Bank, vei primi o confirmare, detaliile tranzactiei, inclusiv pretul la care s-a executat operatiunea ziua bancara 2 ziua bancara 3
Iti decontam tranzactia momentul in care se face efectiv transferul banilor (in cazul vanzarii, primesti banii in contul curent; in cazul cumpararii, banii ti se iau din cont) ziua bancara 4 ziua bancara 5

Zi bancara  inseamna orice zi in care bancile sunt deschise pentru tranzactii. In anumite situatii, cand intervin zile nelucratoare ale anumitor fonduri, perioada de finalizare a tranzactiei se poate prelungi.

Important! Pretul unitar la care se executa tranzactiile de fonduri mutuale va fi cunoscut si confirmat in ziua bancara urmatoare procesarii tranzactiei. Asadar, pretul la care faci tranzactia nu este cunoscut in ziua initierii tranzactiei.

Consimtamant de utilizare cookies

Colectam anumite date in timp ce utilizezi website-ul ING, pentru a-i asigura functionarea corecta, pentru a-ti asigura siguranta in timpul navigarii si pentru a respecta reglementarile in vigoare.

De asemenea, avem nevoie de acordul tau in timp ce navighezi pe ING.ro pentru a:

 • studia modul în care utilizezi site-ul nostru si alte servicii pentru a le putea imbunatati
 • stabili care dintre produsele, serviciile si ofertele noastre pot fi relevante pentru tine
 • adapta mesajele de marketing pe care le vei vedea pe retelele sociale, in aplicatii si pe alte site-uri web

Selecteaza Sunt de acord daca este in regula sa folosim aceste cookies.

Selecteaza Setari cookies daca preferi sa alegi tipurile de module cookie pe care le folosim.

Iti poti modifica preferintele în orice moment. Trebuie doar sa faci clic pe link-ul "Setari Cookie" din partea de jos a oricarei pagini din site.