SUBIECTUL LUNII PE PIAȚA GLOBALĂ NU SUNTEM ÎNCĂ ÎN SCENARIUL PERFECT

Nu suntem încă în scenariul perfect

Notă informativă lunară pregatită de Goldman Sachs Asset Management B.V

În ultimele luni am evidențiat discrepanța de opinii între investitorii în acțiuni și cei în obligațiuni. Investitorii în acțiuni, captivați de un optimism euforic, contemplau la ceea ce este cunoscut sub denumirea de “blue sky scenario” – un scenariu ideal în care toate elementele se aliniază perfect. În contast, cei investiți în obligatiuni erau mai prudenți, luând în calcul posibilele riscuri ce ar putea să apară. În această lună, volatilitatea a crescut iar piețele atât cele de acțiuni cât și cele de obligațiuni globale au suferit o corecție. Aceasta a fost provocată în principal de discrepanțele dintre datele economice reale și anticipările optimiste. Potrivit datelor furnizate de Departamentul de Statistică a Muncii, rata de inflație din Statele Unite ale Americii a surprins piața, atingând un nivel de 3.5% în luna martie, depășind estimările analiștilor, și a generat revizuirea rapidă a așteptărilor legate de politica monetară. Persistența inflației și creșterea tensiunilor geopolitice, în special în Orientul Mijlociu, aruncă o umbră asupra scenariului optimist, evidențiind fragilitatea situației economice actuale.

Clasa de Active

Rentabilitatea totală în ultima lună (28.03.2024-30.04.2024)

Rentabilitatea totală în ultimul an (28.04.2023- 30.04.2024)

Rentabilitatea totală în ultimii 5 ani (30.04.2019 -30.04.2024)

Acțiunile din SUA (S&P 500)

-4.08%

22.65%

85.66%

Acțiunile Europene (Euro Stoxx50)

-2.24%

16.92%

64.28%

Obligațiunile din SUA (S&P US Treasury Bond)

-3.35%

-6.26%

-7.09%

Obligațiunile din Germania (Bloomberg Germany all gov bonds)

-1.78%

0.22%

-14.56%

Petrol (Brent )

0.99%

9.37%

21.93%

Aur

2.99%

14.65%

74.81%

 

Sursa: Bloomberg la data de 30.04.2024. Produsele Goldman Sachs Asset Management și Bloomberg nu au legătură, iar Bloomberg nu a aprobat nici Goldman Sachs Asset Management, nici produsele sale.
Performanța trecută nu prezice randamente viitoare și nu garantează rezultate viitoare, acestea putând să varieze. 
 

Primele roade ale inteligenței artificiale

Situațiile financiare aferente primului trimestru dezvăluie că companiile din sectorul tehnologic care au pariat pe revoluționarea inteligenței artficiale au obținut rezultate peste așteptări. Ce a incurajat și mai mult investitorii au fost comentariile emise în cadrul conferințelor cu acționarii de către managerii acestor companii, punctând și mai mult asupra potențialului imens  de creștere al veniturilor din inteligența artificială. Transformarea tehnologică prin ajutorul inteligenței artificiale este peste așteptări și este integrată într-un număr tot mai mare de roluri și industrii. Cererea pentru “cloud computing” sau stocarea în “cloud” a crescut considerabil, tot mai multe companii apelează la aceste servicii pentru a-și antrena modelele într-un ritm mai rapid pe baze de date mai mari. Inițial dezvoltatorii de infrastructurăă sunt cei care văd primele semne ale acestei noi tehnologii, pe viitor așteptările fiind ca productivitatea să crească pentru o masă mare de sectoare și beneficiile să se răspândească.

Zona Euro iese din recesiune

 

Conform datelor preliminare furnizate de Eurostat, economia din zona euro a înregistrat o creștere de 0.3% în primul trimestru al acestui an față de trimestrul anterior și de 0.4% față de aceeași perioadă a anului trecut. Aceste cifre au depășit semnificativ așteptările economiștilor, care se situau la valori de 0.2%. Revenirea Germaniei cel mai probabil în sectorul de servicii și continuarea creșterii spectaculoase a Spaniei au contribuit la consolidarea întregii zone euro. 

Cu toate ca datele generale sunt îmbucurătoare, sectorul manufacturier din Germania dar și din întreaga Europa se confruntă cu presiuni semnificative, cauzate de costurile mai ridicate ale energiei și creșterea costurilor de finantare. Conform datelor HCOB PMI, în Germania sectorul manufacturier rămâne în recesiune, iar numărul de comenzi înregistrează o scădere mai abruptă. Situația este similară și la nivelul zonei euro, unde indicele PMI a înregistrat în aprilie o valoare de 45.7, sub pragul de 50 ce ar marca o creștere în acest sector, și este cea de-a 22 a luna sub acest prag. Totuși există îmbunătățiri: Spania, unde indicele PMI a depașit pentru cea de-a treia luna consecutiv pragul, iar producția și comenzile noi rămân solide, chiar accelerând în aprilie. Singurul detriment pe care managerii spanioli îl semnalează sunt costurile ridicate la materii prime.
Această creștere economică vine după două trimestre consecutive de declin, reprezentând de altfel o definiție clasică a recesiunii. Chiar și în contextul acestor rezultate pozitive, ne așteptăm ca Banca Centrală Europeană să înceapă să reducă rata de dobandâ la mijlocul anului 2024. 


Grafic: Evoluția trimestrială a Produsului Intern Brut din zona euro. Axa este exprimată în procente de creștere față de trimestrul anterior.

Sursa: Bloomberg pe baza datelor furnizate de Eurostat
Produsele Goldman Sachs Asset Management și Bloomberg nu au legătură, iar Bloomberg nu a aprobat nici Goldman Sachs Asset Management, nici produsele sale.

 

Creșterea economică în Statele Unite ale Americii mai lentă

În timp ce în Europa așteptările de creștere economică erau reduse, venind după o recesiune,în Statele Unite ale Americii ștacheta era deja sus, iar așteptarile înalte. Conform unui sondaj realizat de Reuters se estima o creștere anualizată de 2.4% în timp ce datele oficiale  furnizate de Departamentul de Comerț au aratat o creștere a produsului intern brut de 1.6%, în termini anualizați. Efectele politicii monetare restrictive sunt mai evidente în Statele Unite ale Americii, unde ratele dobânzilor au rămas ridicate și nemodificate din iulie anul trecut. Cu toate ca creșterea economică a fost sub așteptări, atenția s-a concentrat asupra consumului populației, care rămâne la o rata de creștere stabilă în contextul stabilității pieței muncii și în primul trimestru. Totuși, datele lunare arată o reducere a ratei de economisire, și o creștere mai redusă a venitului disponibil față de trimestrele anterioare. Acestea au generat și presiunea unor analiști pentru ca Rezerva Federală, FED să adopte o politică monetară expansivă în scopul stimulării economiei. În cadrul întâlnirii FED din luna mai, s-a decis menținerea ratei de dobândă în același interval, între 5.25 și 5.50%.

Performanța trecută nu prezice randamente viitoare și nu garantează rezultate viitoare, acestea putând să varieze.

Disclaimer

Această comunicare de marketing este publicată de Goldman Sachs Asset Management B.V., o societate de administrare OPCVM/AIF cu sediul în Țările de Jos și este destinată numai investitorilor profesioniști MiFID. Această comunicare de marketing a fost elaborată exclusiv în scopul informării și nu trebuie interpretata drept o ofertă, în special un prospect sau orice invitație de a trata, cumpăra sau vinde orice garanție sau de a participa la orice strategie de tranzacționare sau la furnizarea de servicii de investiții sau de cercetare de investiții. Deși s-a acordat o atenție deosebită conținutului acestei comunicări de marketing, nu se oferă nicio garanție sau reprezentare, expresă sau implicită, acurateței, corectitudinii sau caracterului complet al acesteia. Orice informație furnizată în această comunicare de marketing poate fi modificată sau actualizată fără notificare prealabilă. Investițiile prezintă riscuri. Nici Goldman Sachs Asset Management B.V. și nici orice altă companie sau unitate aparținând Goldman Sachs Group Inc., nici oricare dintre directorii sau angajații săi nu pot fi trași direct sau indirect la răspundere sau responsabili cu privire la această comunicare de marketing. Utilizarea informațiilor conținute în această comunicare de marketing se face pe propriul risc. Vă rugăm să rețineți că valoarea oricărei investiții poate crește sau scădea și că performanțele anterioare nu indică rezultate viitoare și nu ar trebui în niciun caz să fie considerate ca atare. Această comunicare de marketing nu este îndreptată și nu trebuie luată în considerare de către persoane din SUA, astfel cum sunt definite la articolul 902 din Regulamentul S din Legea privind valorile mobiliare a Statelor Unite din 1933, și nu este destinată și nu poate fi utilizată pentru a solicita vânzarea de investiții sau subscrierea de valori mobiliare în țările în care acest lucru este interzis de autoritățile sau legislația relevantă. Orice pretenții care decurg din sau în legătură cu termenii și condițiile acestei exonerări de răspundere sunt reglementate de legislația olandeză. Acest material este furnizat la cererea dumneavoastra pentru uz exclusiv. 

Acest material este furnizat la cererea dumneavoastra doar in scop informativ. Nu este o oferta sau o solicitare de cumparare sau vanzare de valori mobiliare. Nicio parte a acestui material nu poate, fără acordul prealabil scris al Goldman Sachs Asset Management, fi (i) coPiața, fotocoPiața sau duplicata sub nicio forma, prin orice mijloc sau (ii) transmisa oricarei persoane care nu este angajat, director sau agent autorizat al destinatarului.

ACEST MATERIAL NU CONSTITUIE O OFERTĂ SAU SOLICITARE ÎN NICIO JURISDICȚIE SAU CĂTRE ORICE PERSOANĂ PENTRU CARE ACEST LUCRU AR FI INTERZIS DE LEGISLAȚIE.

Opiniile exprimate sunt doar în scop informativ și nu constituie o recomandare din partea Goldman Sachs Asset Management de a cumpăra, vinde sau deține vreun titlu de valoare. Vizualizări și opiniile sunt actuale la data prezentării prezentei și pot fi supuse modificărilor, nu trebuie interpretate ca sfaturi de investiții.

Potentialii investitori ar trebui sa se informeze cu privire la orice cerinte legale si reglementari fiscale si de control valutar aplicabile in tarile de cetatenie, resedinta sau domiciliu si care ar putea fi relevante. Acest material este furnizat doar in scop informativ su nu trebuie interpretat ca un sfat de investitii sau o solicitare de cumparare sau vanzare de valori mobiliare. 

Acest material nu este destinat a fi folosit ca un ghid general pentru investitii sau ca sursa de recomandari specifice de investitii si nu face recomandari implicite sau exprese cu privire la modul in care ar trebui sau ar fi gestionat contul oricarui client, ca strategii de investitii adecvate, deoarece strategiile de investitii adecvate depind de obiectivele investitionale ale clientilor. 

Performantele anterioare nu garanteaza rezultate viitoare, care pot varia. Valoarea investitiilor si veniturilor obtinute din investitii vor fluctua si pot scadea sau creste. Poate sa apara o pierderea a capitalului investiti. 

Exista riscul ca valoarea capitalului investit sa fluctueze.

Aceste informații privesc activitatea generală a pieței, tendințele industriei sau ale sectorului sau alte condiții economice, de piață sau politice generale și nu trebuie interpretate ca consultanță în cercetare sau de investiții. Acest material a fost pregătit de Goldman Sachs Asset Management și nu este o cercetare financiară și nici un produs al Goldman Sachs Global Investment Research (GIR). Acesta nu a fost elaborat în conformitate cu dispozițiile legale aplicabile menite să promoveze independența analizei financiare și nu face obiectul unei interdicții de tranzacționare ca urmare a distribuirii cercetării financiare. Punctele de vedere și opiniile exprimate pot diferi de cele ale Goldman Sachs Global Investment Research sau ale altor departamente sau divizii ale Goldman Sachs și ale afiliaților săi. Investitorii sunt îndemnați să se consulte cu consilierii lor financiari înainte de a cumpăra sau de a vinde orice valori mobiliare. Este posibil ca aceste informații să nu fie actuale, iar Goldman Sachs Asset Management nu are obligația de a furniza actualizări sau modificări. 

Deși anumite informații au fost obținute din surse considerate a fi de incredere, nu garantăm acuratețea, integralitatea sau corectitudinea acestora. Ne-am bazat și ne-am asumat fără o verificare independentă acuratețea și caracterul complet al tuturor informațiilor disponibile din surse publice. Opiniile exprimate sunt doar în scop informativ și nu constituie o recomandare din partea Goldman Sachs Asset Management de a cumpăra, vinde sau deține vreun titlu de valoare. Opiniile sunt actuale la data prezentării și pot fi supuse modificărilor si nu ar trebui interpretate ca sfaturi de investiții. Capitalul investit este supus riscului. 

Indicii nu sunt gestionați. Cifrele ce fac referire la indici reflectă reinvestirea tuturor veniturilor sau dividendelor, după caz, dar nu reflectă deducerea taxelor sau cheltuielilor care ar reduce randamentele. Investitorii nu pot investi direct în indici. Indicii la care se face referire aici au fost selectați deoarece sunt bine cunoscuți, recunoscuți ușor de investitori și reflectă acei indici despre care Managerul de Investiții consideră că, în parte bazat pe practica industriei, oferă un punct de referință adecvat pentru a evalua investiția sau Piața mai largă descrisă aici. Excluderea fondurilor speculative „eșuate” sau închise poate însemna că fiecare indice supraevaluează performanța fondurilor speculative în general.

Referintele la indici, benchmark-uri sau alte măsuri ale performanței relative a pieței pe o anumită perioadă de timp sunt furnizate doar pentru informarea dumneavoastră și nu implică faptul că portofoliul va obține rezultate similar. Compoziția indicelui poate să nu reflecte modul în care este construit un portofoliu. În timp ce un consilier încearcă să creeze un portofoliu care să reflecte caracteristicile adecvate de risc și rentabilitate, caracteristicile portofoliului se pot abate de la cele ale indicelui de referință. Indicii nu sunt gestionați. Cifrele pentru indici reflectă reinvestirea tuturor veniturilor sau dividendelor, după caz, dar nu reflectă deducerea oricăror taxe sau cheltuieli care ar reduce randamentele. Investitorii nu pot investi direct în indici. Indicii menționați aici au fost selectați deoarece sunt bine cunoscuți, ușor de recunoscut de către investitori și reflectă acei indici despre care administratorul de investiții consideră, în parte pe baza practicii industriei, că oferă un punct de referință adecvat în raport cu care să evalueze investiția sau piața mai largă descrisă aici. 

Prognozele economice și de piață prezentate aici reflectă o serie de ipoteze și judecăți la data prezentei prezentări și pot fi modificate fără notificare. Aceste previziuni nu iau în considerare obiectivele de investiții specifice, restricțiile, situația fiscală și financiară sau alte nevoi ale unui anumit client. Datele reale vor varia și este posibil să nu fie reflectate aici. Aceste prognoze sunt supuse unor niveluri ridicate de incertitudine care pot afecta performanța reală. În consecință, aceste previziuni ar trebui privite ca fiind doar reprezentative pentru o gamă largă de rezultate posibile. Aceste previziuni sunt estimate, bazate pe ipoteze, sunt supuse unor revizuiri semnificative și se pot schimba semnificativ pe măsură ce condițiile economice și de piață se modifică. Goldman Sachs nu are obligația de a furniza actualizări sau modificări ale acestor prognoze. Studiile de caz și exemplele au doar scop ilustrativ.

Acest material este oferit doar în scopuri educaționale și nu trebuie interpretat ca un sfat de investiții sau o ofertă sau o solicitare de cumpărare sau vânzare de valori mobiliare. În consecință, aceste previziuni ar trebui privite ca fiind doar reprezentative pentru o gamă largă de rezultate posibile. Aceste previziuni sunt estimate, bazate pe ipoteze, sunt supuse unor revizuiri semnificative și se pot schimba semnificativ pe măsură ce condițiile economice și de piață se schimbă. Goldman Sachs nu are obligația de a furniza actualizări sau modificări ale acestor prognoze. Studiile de caz și exemplele au doar scop ilustrativ.

Compliance Code:  366033-OTU-2007046


© 2024 Goldman Sachs. Toate drepturile rezervate.