Subiectul lunii pe piața globală
Trecerea de la relaxare
la restricționare cantitativă

Notă informativă lunară pregatită de NN Investment Partners - Ecaterina Biris, Portfolio Manager Equity

Începutul anului 2022 nu este unul usor digerabil, în special pentru investitorii nou veniți. Fiind un an al schimbărilor, marcate de trecerea de la o politică monetară expansivă la una restrictivă, mai multe forțe contradictorii acționează asupra piețelor internaționale. Inflația în SUA a rămas la valori ridicate și conform minutei din decembrie a Comitetului Federal al Pieței Deschise, economia Statelor Unite ale Americii s-ar afla într-o poziție mai puternică. Ceea ce se traduce că suportul adus economiei prin relaxarea cantitativă (engl quantitative easing -QE)-procesul de introducere de noi lichidități în piața prin achiziția de obligațiuni sau prin rata de dobândă de politică monetară- nu mai este necesar.

Programul de restricționare cantitativă (engl quantitative tightening- QT) este un instrument al politicii monetare aplicat de băncile centrale pentru a scădea lichiditatea din economie. Are ca scop normalizarea ratelor de dobândă și evitarea accelerării inflației. Astfel, investitorii se așteaptă ca restricționarea cantitativă să se desfășoare în acest an într-un ritm mai rapid versus așteptările avute în urmă cu câteva luni. Estimarile sunt că prima creștere a ratei dobânzii efectuată de Banca Centrală a Statelor Unite ale Americii să fie anunțată deja în martie.

Situația însă nu e la fel de clară în Europa, unde Banca Centrală Europeană (BCE) este într-o poziție mai complicată. După ce în ultimele luni discursul referitor la persistența inflației a fost modificat, totuși BCE nu se grăbește să înceapă ciclul de creșteri de rată de dobândă. Cel mai la îndemână instrument pe care banca îl deține este reducerea achizițiilor de obligațiuni.

Grafic: Evoluția din ultimii 5 ani și ultimul an a randamentului obligațiunilor cu maturitate de 10 ani emise de către guvernul german (linia cu gri) și a randamentului obligațiunilor cu maturitatea de 10 ani emise de către Statele Unite ale Americii (linia cu portocaliu). Axele sunt exprimate în procente.

Sursa date: Refinitiv Datastream

De ce scad acțiunile din sectorul tehnologic?

Începutul de an a fost simțit ca un roller coaster de către investitorii în acțiunile „tech”, cu momente de extaz dar și cu goluri în stomac. Un vinovat ar fi FED (Banca Centrală a Statelor Unite ale Americii) și creșterea randamentelor pentru obligațiuni. În general, acțiunile din sectorul tehnologic au un grad de îndatorare mai ridicat. Creșterea dobânzilor duce la creșterea costului de finanțare și astfel la o profitabilitate mai redusă. În plus, acest sector este caracterizat de generarea de profituri mari în viitor, o dată cu atingerea maturității activității unei companii. Aplicând o rată de discount (este dependentă de rata de dobândă) mai mare în formula de calcul a valorii actuale atunci valoarea companiei scade. Cu cât acest viitor este mai îndepărtat cu atât valoarea scade mai mult. De aceea în cicluri de creștere a ratelor de dobândă sunt preferate în special „investițiile de valoare” (engl. value stocks) nu cele „de creștere” (engl. growth stocks).

Un alt factor este efectul de „crowded trading”. Se produce atunci cand majoritatea investitorilor activi deja dețin un anumit emitent astfel fiind puțini cei dornici să cumpere. În această situație, se crede că se află multe companii din sectorul tehnologic, iar pe termen scurt oferă un potențial de creștere limitat. Desigur, acesta se poate schimba prin apariția unui nou flux de numerar, fie prin stimulente, fie prin noi investitori, dar și prin rezultate financiare mai bune ce pot demonstra o reziliență mai mare la creșterea ratelor de dobândă. Astfel că ochii principalilor administratori de active sunt țintiți spre următoarele rezultate financiare. Va fi oare creșterea profiturilor suficient de mare pentru a susține valorile curente ale companiilor?!?

Grafic: Evoluția din ultimii 5 ani și ultimul an a indicelui bursier din Statele Unite ale Americii specific sectorului tehnologic (S&P tech software). Începutul perioadei a fost recalculat la valoarea de 100.

Sursă date: Refinitiv Datastream

China reduce rata de dobândă

Produsul intern brut al Chinei în cel de-al 4-lea trimestru 2021 a crescut cu 4% față de același trimestru al anului 2020. Deși această valoare a fost peste așteptările analiștilor, creșterea economică încetinește. Pentru a susține și a impulsiona economia, China a surprins prin scăderea ratei de dobândă pentru prima dată în ultimii 2 ani. Rata de dobândă folosită în special pentru creditele ipotecare a fost redusă de la 4.65% la 4.6%. Chiar mai mult, băncile au fost sfătuite să faciliteze creditarea atât pentru populație cât și pentru companii. Totuși, așteptările nu sunt pentru o politică monetară expansionistă agresivă.

Creșterea economică mai scăzută a fost afectată de măsurile impuse de către administrația de la Beijing. Politica „zero covid”, prin care se dorește introducerea de restricții draconice pentru a preveni răspândirea virusului, limitarea activității companiilor fintech și încetinirea pieței imobiliare au fost principalele cauze. Astfel că decizia de creștere a ratei de dobândă nu este suficientă pentru a contrabalansa efectul acestor măsuri asupra economiei.

Omicron e mai transmisibil, dar mai puțin agresiv pentru economie

Numărul de infectări cu virusul COVID-19, la nivel global, a crescut la valori record. Noua tulpină Omicron este mai transmisibilă, dar cazurile depistate au o formă mai ușoară comparativ cu tulpina Delta. Nu a existat o presiune asupra sistemului medical, dar numărul ridicat de persoane în izolare, și absenteismul au îngreunat desfășurarea activității comerciale. În contrast cu valurile anterioare, acest val nu a dus la o restrângere a serviciilor ca urmare a fricii de infectare. Singurul obstacol al revenirii economice globale este decizia Chinei de a aborda această pandemie mult mai drastic față de țările din vest, prin politica „Zero Covid”. Specialiștii în domeniu atrag atenția că pandemia nu a luat sfârșit și eșuând procesul de „imunizare de turmă”, există încă un risc ridicat pentru o nouă mutație ce poate aglomera sistemul sanitar. Dar piețele preferă să vadă partea plină a paharului și să includă deja în preț o revenire la normalitate în 2022, și, de ce nu, o trecere la gradul de endemie.

Informatiile cuprinse in acest document au exclusiv scop de informare si nu reprezinta o oferta, in mod special un prospect, sau o invitatie de a negocia, a cumpara sau a vinde un titlu de valoare sau de a participa la orice strategie de tranzactionare. De asemenea, nu reprezinta o consiliere personalizata cu privire la investitii si nici o consiliere fiscala sau juridica. Desi a fost acordata o atentie deosebita continutului acestui document, nu se acorda nicio garantie, asigurare sau ceritudine, expresa sau implicita, in ceea ce priveste acuratetea, corectitudinea sau deplinatatea lui. Orice informatie din acest document poate fi subiectul unei modificari sau actualizari fara nicio notificare prealabila. Raspunderea NN Investment Partners (in acest sens folosindu-se denumirea legala a entitatii NN Investment Partners International Holdings B.V., a altor societati sau unitati care fac parte din NN Group, a functionarilor, directorilor sau angajatilor acestora nu va putea fi angajata direct sau indirect in ceea ce priveste informatiile si/sau recomandarile de orice fel incluse in acest document. Nu va fi acceptata preluarea nici unei responsabilitati, directa sau indirecta, pentru niciun fel de pierdere suferita sau asumata de cititori ca rezultat al folosirii acestei publicatii sau ca urmare a fundamentarii deciziilor investitionale pe informatiile din prezentul document. Investitiile implica risc. Va atentionam ca valoarea investitiei dumneavoastra poate creste sau se poate diminua, iar performantele anterioare nu reprezinta o garantie a realizarilor viitoare si in niciun caz nu trebuie considerate astfel. Orice revendicari rezultate din sau in legatura cu termenii si conditiile acestei clauze de exonerare de raspundere sunt guvernate si interpretate conform legislatiei olandeze.

Cât de folositor ți-a fost acest conținut?