SUBIECTUL LUNII PE PIAȚA GLOBALĂ 2024, ANUL ALEGERILOR

2024, ANUL ALEGERILOR

Notă informativă lunară pregatită de Goldman Sachs Asset Management B.V

Cu acest buletin privim în urmă către anul 2023, încheind un an în care investitorii au fost recompensați pentru riscul asumat. Investițiile în companiile americane au rămas lozul câștigător, oferind randamente semnificative. Potrivit datelor Bloomberg, indicele bursier american S&P 500 a înregistrat o creștere de 26.26%, depășind performanța medie din ultimii 15 ani de 9.5% a acestei piețe. Principalul declanșator a fost expansiunea rapidă a tehnologiei în special a inteligenței artificiale. Cel mai mediatizat exemplu este cel al aplicațiilor de tip chatbot care au fost revoluționat prin instrumente de procesare a limbajului în mod natural apărute la sfârșitul anului 2022. Utilitatea lor nu s-a limitat doar la compunerea de texte pentru elevi, fiind folosite și pentru editari de cod sau planificarea vacanțelor, având astfel o răspândire rapidă în diverse domenii și oferind un avans tehnologic extraordinar.

Anul 2023 a debutat cu temeri legate de o posibilă recesiune globală, însă acestea nu s-a concretizat. Băncile Centrale au reușit să navigheze cu pricepere în ape tulburi, chiar și atunci când sistemele financiare au întâmpinat greutăți. Riscul sistemic a fost gestionat eficient, iar piețele și-au reluat cursul normal.

Pentru 2024 așteptările generale sunt bune însă principalele riscuri rămân: succesul “aterizării ușoare” a economiilor, riscul geopolitic și riscul fiscal, ambele putând lua noi direcții sub amprenta unui an electoral foarte activ. *

*Prognozele economice si de piata prezentate au scop informativ la data prezentei. Nu exista nicio asigurare ca prognozele se vor realiza. Va rugam sa cititi declinarile de raspundere suplimentare de la finalul acestui material.

Clasa de Active Rentabilitatea totală în ultima lună (1.12.2023- 29.12.2023) Rentabilitatea totală în ultimul an (31.12.2022- 29.12.2023) Rentabilitatea totală în ultimii 5 ani (31.12.2018 -29.12.2023)
Acțiunile din SUA (S&P 500) 3.91% 26.26% 107.04%
Acțiunile Europene (Euro Stoxx50) 2.38% 23.22% 76.22%
Obligațiunile din SUA (S&P US Treasury Bond) 3.20% 3.54% 0.18%
Obligațiunile din Germania (Bloomberg Germany all gov bonds) 2.74% 5.56% -10.42%
Petrol (Brent ) -2.33% -10.32% 43.20%
Aur 1.61% 14.59% 62.50%

Performantele anterioare nu pot previziona randamentele viitoare si nu garanteaza rezultatele viitoare, care pot varia.
Sursa: Bloomberg la data de 31.12.2023

GEOPOLITICA ȘI FLUXUL MĂRFURILOR

În 2023 tensiunile geopolitice la nivel regional s-au intensificat. Cele mai mediatizate conflicte au fost cel din Ucraina și cel din Fâșia Gaza. Potrivit unui sondaj realizat de Institutul de Studii Strategice din Londra în perioada 1 mai 2022 și 1 iunie 2023, s-a remarcat o intensificare a conflictelor: numărul fatalităților a crescut cu 14% iar numărul evenimentelor a înregistrat o creștere cu 28% față de aceeași perioadă a anului anterior. Aceeași sursă, a documentat 183 de zone de conflict în 2023, fiind și cel mai ridicat nivel din ultimii 30 de ani.

La finalul anului, atacurile asupra navelor maritime care tranzitează Marea Roșie prin strâmtoarea Bab al Mandam au generat o îngrijorare semnificativă. Aceasta strâmtoare reprezintă o rută vitală pentru transportul comercial maritim, fiind principala legatură între Europa, Asia și Africa. Unele companii au început să-și redirecționeze transportul în jurul continentului African, ocolind Capul Bunei Speranțe apoi prin Oceanul Atlantic. În schimb, această rută este mult mai lungă, adăugând între 10 și 14 zile călătoriei, sporind costurile și perturbând fluxul comercial.

Acest material este oferit doar in scopuri educationale si nu trebuie interpretat ca un sfat de investitii sau o oferta sau o solicitare de cumparare sau vanzare de valori mobiliare.

Pentru anul 2024 riscul geopolitic rămâne semnificativ cu potențial ridicat de a se intensifica și a avea un impact economic substanțial. Ar putea duce la creșterea costurilor de transport și a prețurilor produselor finale, cu impact direct asupra inflației și în cele din urmă ar putea încetini creșterea economică.

INFLAȚIA SPAIMA PIEȚELOR – E MAI BLÂNDĂ

Inflația, principalul motiv de îngrijorare de la începutul anului 2023, nu s-a dovedit a fi un balaur cu mai multe capete. La fel de rapid cum a crescut, a avut și o scădere similară. În Statele Unite ale Americii, potrivit calculelor publicate de Biroul de Statistică a Muncii inflația a coborât de la vârful atins în iunie 2022 de 9.1%, până la nivelul de 3% înregistrat către finalul anului 2023. Discuțiile se îndreaptă acum spre analiza duratei necesare pentru menținerea ratelor ridicate de dobândă de către Rezerva Federală (FED) fără a trimite economia americană într-o posibilă recesiune.

UN AN ELECTORAL ÎNCĂRCAT*

În 2024 vom asista la unul dintre cei mai aglomerați ani din punct de vedere al alegerilor electorale. Aproximativ 49% din populația lumii, distribuită în 65 de țări este așteptată în acest an la vot. Unele alegeri ar putea reconfigura situația geopolitică cum ar fi cele din Taiwan, în timp ce altele, cum ar fi alegerile prezidențiale din Rusia, nu sunt așteptate să aducă schimbări semnificative, având în vedere că președintele Vladimir Putin are o probabilitate foarte mare de a câștiga al cincilea mandat. Alegerile prezidențiale din Statele Unite ale Americii vor rămâne cel mai important eveniment urmărit de piețele financiare oferind indicii în ceea ce privește poziția SUA față de conflictele izbucnite în lume sau tensiunile comerciale cu China. O volatilitate mai ridicată este așteptată în jurul acestor alegeri.

*Prognozele economice si de piata prezentate au scop informativ la data prezentei. Nu exista nicio asigurare ca prognozele se vor realiza. Va rugam sa cititi declinarile de raspundere suplimentare de la finalul acestui material.

Disclaimer

Această comunicare de marketing este publicată de Goldman Sachs Asset Management B.V., o societate de administrare OPCVM/AIF cu sediul în Țările de Jos și este destinată numai investitorilor profesioniști MiFID. Această comunicare de marketing a fost elaborată exclusiv în scopul informării și nu trebuie interpretata drept o ofertă, în special un prospect sau orice invitație de a trata, cumpăra sau vinde orice garanție sau de a participa la orice strategie de tranzacționare sau la furnizarea de servicii de investiții sau de cercetare de investiții. Deși s-a acordat o atenție deosebită conținutului acestei comunicări de marketing, nu se oferă nicio garanție sau reprezentare, expresă sau implicită, acurateței, corectitudinii sau caracterului complet al acesteia. Orice informație furnizată în această comunicare de marketing poate fi modificată sau actualizată fără notificare prealabilă. Investițiile prezintă riscuri. Nici Goldman Sachs Asset Management B.V. și nici orice altă companie sau unitate aparținând Goldman Sachs Group Inc., nici oricare dintre directorii sau angajații săi nu pot fi trași direct sau indirect la răspundere sau responsabili cu privire la această comunicare de marketing. Utilizarea informațiilor conținute în această comunicare de marketing se face pe propriul risc. Vă rugăm să rețineți că valoarea oricărei investiții poate crește sau scădea și că performanțele anterioare nu indică rezultate viitoare și nu ar trebui în niciun caz să fie considerate ca atare. Această comunicare de marketing nu este îndreptată și nu trebuie luată în considerare de către persoane din SUA, astfel cum sunt definite la articolul 902 din Regulamentul S din Legea privind valorile mobiliare a Statelor Unite din 1933, și nu este destinată și nu poate fi utilizată pentru a solicita vânzarea de investiții sau subscrierea de valori mobiliare în țările în care acest lucru este interzis de autoritățile sau legislația relevantă. Orice pretenții care decurg din sau în legătură cu termenii și condițiile acestei exonerări de răspundere sunt reglementate de legislația olandeză.

Acest material este furnizat la cererea dumneavoastra pentru uz exclusiv. Acest material este furnizat la cererea dumneavoastra doar in scop informativ. Nu este o oferta sau o solicitare de cumparare sau vanzare de valori mobiliare.

Nici o parte a acestui material nu poate, fără acordul prealabil scris al Goldman Sachs Asset Management, fi (i) copiata, fotocopiata sau duplicata sub nicio forma, prin orice mijloc sau (ii) transmisa oricarei persoane care nu este angajat, director sau agent autorizat al destinatarului.

ACEST MATERIAL NU CONSTITUIE O OFERTA SAU SOLICITARE IN NICIO JURISDICTIE SAU CATRE ORICE PERSOANA PENTRU CARE ACEST LUCRU AR FI INTERZIS DE LEGISLATIE.

Potentialii investitori ar trebui sa se informeze cu privire la orice cerinte legale si reglementari fiscale si de control valutar aplicabile in tarile de cetatenie, resedinta sau domiciliu si care ar putea fi relevante.

Acest material este furnizat doar in scop informativ su nu trebuie interpretat ca un sfat de investitii sau o solicitare de cumparare sau vanzare de valori mobiliare. Acest material nu este destinat a fi folosit ca un ghid general pentru investitii sau ca sursa de recomandari specifice de investitii si nu face recomandari implicite sau exprese cu privire la modul in care ar trebui sau ar fi gestionat contul oricarui client, ca strategii de investitii adecvate, deoarece strategiile de investitii adecvate depind de obiectivele investitionale ale clientilor.

Performantele anterioare nu garanteaza rezultate viitoare, care pot varia. Valoarea investitiilor si veniturilor obtinute din investitii vor fluctua si pot scadea sau creste. Poate sa apara o pierderea a capitalului investiti.

Aceste informații privesc activitatea generală a pieței, tendințele industriei sau ale sectorului sau alte condiții economice, de piață sau politice generale și nu trebuie interpretate ca consultanță în cercetare sau de investiții. Acest material a fost pregătit de Goldman Sachs Asset Management și nu este o cercetare financiară și nici un produs al Goldman Sachs Global Investment Research (GIR). Acesta nu a fost elaborat în conformitate cu dispozițiile legale aplicabile menite să promoveze independența analizei financiare și nu face obiectul unei interdicții de tranzacționare ca urmare a distribuirii cercetării financiare. Punctele de vedere și opiniile exprimate pot diferi de cele ale Goldman Sachs Global Investment Research sau ale altor departamente sau divizii ale Goldman Sachs și ale afiliaților săi. Investitorii sunt îndemnați să se consulte cu consilierii lor financiari înainte de a cumpăra sau de a vinde orice valori mobiliare. Este posibil ca aceste informații să nu fie actuale, iar Goldman Sachs Asset Management nu are obligația de a furniza actualizări sau modificări.

Deși anumite informații au fost obținute din surse considerate a fi de incredere, nu garantăm acuratețea, integralitatea sau corectitudinea acestora. Ne-am bazat și ne-am asumat fără o verificare independentă acuratețea și caracterul complet al tuturor informațiilor disponibile din surse publice.

Opiniile exprimate sunt doar în scop informativ și nu constituie o recomandare din partea Goldman Sachs Asset Management de a cumpăra, vinde sau deține vreun titlu de valoare. Opiniile sunt actuale la data prezentării și pot fi supuse modificărilor si nu ar trebui interpretate ca sfaturi de investiții.

Capitalul investit este supus riscului.

Referintele la indici, benchmark-uri sau alte masuri ale performantei relative a pietei pe o anumita perioada de timp sint furnizate doar pentru informarea dumneavoastra si nu implica faptul ca portofoliul va obtine rezultate similar. Compozitia indicelui poate sa nu reflecte modul in care este construit un portofoliu. In timp ce un consilier incearca sa creeze un portofoliu care sa reflecte caracteristicile adecvate de risc si rentabilitate, caracteristicile portofoliului se pot abate de la cele ale indicelui de referinta.

Indicii nu sunt gestionați. Cifrele pentru indici reflectă reinvestirea tuturor veniturilor sau dividendelor, după caz, dar nu reflectă deducerea oricăror taxe sau cheltuieli care ar reduce randamentele. Investitorii nu pot investi direct în indici. Indicii menționați aici au fost selectați deoarece sunt bine cunoscuți, ușor de recunoscut de către investitori și reflectă acei indici despre care administratorul de investiții consideră, în parte pe baza practicii industriei, că oferă un punct de referință adecvat în raport cu care să evalueze investiția sau piața mai largă descrisă aici.

Deținerile de portofoliu și/sau alocarile prezentate mai sus sunt la data indicată și este posibil să nu fie reprezentative pentru investițiile viitoare. Investițiile viitoare pot fi sau nu profitabile.

Prognozele economice și de piață prezentate aici reflectă o serie de ipoteze și judecăți la data prezentei și pot fi modificate fără notificare. Aceste previziuni nu iau în considerare obiectivele de investiții specifice, restricțiile, situația fiscală și financiară sau alte nevoi ale unui anumit client. Datele reale vor varia și este posibil să nu fie reflectate aici. Aceste prognoze sunt supuse unor niveluri ridicate de incertitudine care pot afecta performanța reală. În consecință, aceste previziuni ar trebui privite ca fiind doar reprezentative pentru o gamă largă de rezultate posibile. Aceste previziuni sunt estimate, bazate pe ipoteze, sunt supuse unor revizuiri semnificative și se pot schimba semnificativ pe măsură ce condițiile economice și de piață se schimbă. Goldman Sachs nu are obligația de a furniza actualizări sau modificări ale acestor prognoze. Studiile de caz și exemplele au doar scop ilustrativ. Compliance Code: 351377-OTU-1945565. Date of first use: 15.01.2024