Săptămâna Sustenabilității
ING Bank România

Săptămâna Sustenabilității la ING Bank România, desfășurată în jurul zilei de 5 iunie (Ziua Mondială a Mediului Înconjurător), a însemnat o serie de întâlniri, discuții cu colegii interesați de trecerea spre un stil de viață mai sustenabil, sesiuni live în care am parcurs progresul nostru în sustenabilitate sau dezbateri despre modalități prin care o bancă poate susține tranziția către economia verde. Nu în ultimul rând, Săptămâna Sustenabilității a dat ocazia angajaților ING să participe la 3 tururi ghidate realizate la diferiți clienți care au deja exemple de bună practică în tranziția către economia verde și la Platforma de Mediu pentru București, proiectul care își propune intervenții pentru un oraș bun de trăit.
Ce a presupus mai exact acest tur de 3 zile desfășurat în Buzău, București și zone din apropierea capitalei?

Ziua #1 / 7 iunie

Turul a început cu o vizită în Buzău, la Green Group, primul parc de reciclare industrială din România, cel mai mare din Europa și prima companie certificată internațional Gold Standard pentru reducerea emisiilor de CO2, prin reciclarea tip PET în Europa. În cadrul turului ghidat, am aflat cum din 2002, de când există, Green Group s-a dezvoltat într-un grup integrat de companii care oferă soluții cu circuit complet pentru colectare, logistică, reciclare și re-fabricare, bazate 100% pe deșeuri. De la vizite în diferite platforme ale fabricii până la discuții cu echipa Green Group, angajații ING au văzut cum deșeurile sunt reciclate și transformate în produse noi, reducând anual peste 45.000 de tone de dioxid de carbon. Practic, în calitate de reciclator, compania primește deșeuri și le transformă în materii prime secundare, iar în calitate de producător, oferă deșeurilor o nouă viață.

A doua oprire din zi a fost la un alt client ING care a făcut pași către economia verde: INATECH PACKAGING , companie de distribuție și producție ambalaje care a ajuns la 70% vânzări produse biodegradabile. Am poposit la sediul din București-Ilfov, însă ei își desfășoară activitatea și în Oradea, Arad, Dolj, Bralov și Sofia, cu o capacitate de aproximativ 150.000 de tone de marfă livrată anual. Alături de echipa INATECH am putut evalua modul în care clienții/consumatorii percep schimbările pe care o companie le adoptă atunci când trec spre practici sustenabile. Ce blocaje admistrative întâmpină, ce soluții au găsit. Cum se adaptează tranzițiilor, ce responsabilitate are unul dintre cei mai mari distribuitori de ambalaje pentru protecție și materiale pentru izolație sau câte reticențe înfruntă pe parcurs? O concluzie a fost clară în urma dezbaterii dintre membrii echipelor ING și INATECH: oricât de mari ar fi impedimentele, trecerea către economia verde aduce satisfacții numeroase și asta motivează toate părțile implicate să continue procesul, chiar dacă uneori este anevoios.

Ziua #2 / 8 iunie

Dacă prima zi a turului a fost dedicată clienților ING, în următoarele două atenția a fost mutată către Platforma de Mediu pentru București, program strategic inițiat în urmă cu un an de Fundația Comunitară București împreună cu ING Bank România care sprijină colaborarea între organizații non-profit, autorități publice, societate civilă, companii și cetățeni pentru crearea unei viziuni comune de mediu pentru oraș în vederea rezolvării problemelor complexe care afectează Capitala.

Astfel, prima destinație a fost Colegiul Tehnologic Vladislav Harnaj, unde am putut vizita grădinile amenajate de liceeni și am participat alături de ei la un târg de economie circulară. Întreaga lor activitate a putut fi posibilă în urma rundei de finațare din cadrul proiectului “Verde citadin”, prin Plaforma de Mediu pentru București. Fondurile au fost direcționate pentru realizarea a 2 grădini pedagogice amenajate pe două parcele de teren aparținând Colegiului Viaceslav Harnaj din București și Liceului Barbu Știrbey din Buftea. Gândite ca bază de studiu pentru elevii din cu profil agro-alimentar, grădinile răspund nevoii de a educa tinerii privind problemele de mediu și hrană. În aceste grădini sunt plantate fructe, legume și plante aromatice comestibile.

Următoare oprire a fost pajiștea Petricani, unde am observat biodiversitatea din zonă și am aflat detalii de la Asociația Parcul Natural Văcărești, care amenajează un traseu tematic dedicat bio-diversităţii acolo, un teren cu o suprafaţă de aproximativ 15 hectare aflat pe malul lacului din dreptul sediului Romsilva. În zonă vor mai fi amenajate și un loc pentru întâlniri comunitare, hoteluri pentru insecte sau case pentru păsări. În principiu, zona va fi curăţată de deşeuri, dar intervenţia în vederea amenajării va fi minimă pentru a respecta sălbăticia și naturalețea ariei.

Ziua s-a terminat în cartierul Floreasca, pentru o activitate de grădinărit în curtea Dispensarului, una dintre multiplele acțiuni de amenajare a grădinilor din cartier, organizate de Grupul de Inițiativă Floreasca. „Împreună în grădina de lângă bloc” aduce comunitățile cartierului Floreasca împreună cu două mari scopuri: reamenajarea spațiilor verzi dintre blocuri, din curtea școlii și a grădiniței și din fața dispensarului din cartierul Floreasca și acțiuni de împădurire pe malul lacului din imediata apropiere a Căii Floreasca.

Ziua #3 / 9 iunie

Ultima zi a turului de trei zile a început în natură, în Parcul Natural Văcărești, unde alături de un ghid dedicat am aflat istoria Deltei Văcărești, prima arie protejată urbană din Romania și cel mai mare spațiu verde al capitalei. Aici s-a format un ecosistem acvatic cu întinderi de mlaştini, stufăriș, crânguri de sălcii, cuiburi din plopi, perdelele de trestie și stuf ce mărginesc lacul, toate acestea constituind habitatul păsărilor de baltă care au ajuns să cuibărească și să se înmulțească, dar și al multor specii de reptile, insecte și amfibieni și chiar mamifere. Care sunt planurile de viitor, unde putem interveni, cum putem proteja, ajuta, educa și planifica următorii pași pentru protejarea acestei zone atât de importante pentru București. Pe lângă aceste subiecte importante atinse pe parcursul turului, participanții au putut sta de vorbă și cu echipa aerlive.ro, proiect al Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis susținut prin Platforma de Mediu prin București, prin care au fost montați 20 de senzori noi, a fost realizat raportul anual al calității aerului din București și trei propuneri de politici publice dezvoltate colaborativ, cu grupurile civice. Toate acestea pentru un oraș în care să respirăm un aer mai bun.

După Delta Văcărești, am poposit la grădina urbană amenajată de Culturalis, proiect posibil tot prin Platforma de Mediu prin București. „ROOTS – Grădini urbane” ne-a adus în față oameni extraordinari, care ne-au amintit cât de puternică este forța comunității și cât de multe poate schimba ea. Conștiința civică și ecologică în cartierul Titan a dus la amenajarea a două grădini de bloc, fiecare cu stație proprie de compostare. Cu implicarea vecinilor și a autorităților locale, aici se desfășoară ateliere educative pentru familii. Proiectul este unul pilot, documentat, pentru ca cele două spații să devină centre de învățare și împărtășire de experiență și modelul să fie replicat și în alte grădini de bloc.

Concluzia tururilor

Cele trei zile intense au adus la un loc oameni ai sustenabilității din cadrul ING Bank România. Fie că vorbim despre soluții sau tipologii de sprijin pe care o bancă le poate oferi clienților care fac pași către economia verde, fie că discutăm despre conștientizări individuale sau colective, tururile au fost momente de reflecție, învățare și teme de luat acasă. Situații antagonice – de la deșeuri importate din alte continente la noi în România până la antreprenori care învață să facă schimbări radicale într-o piață ce pare uneori nepregătită pentru schimbări radicale -, multe întrebări, posibile disconforturi și răspunsuri la care lucrăm împreună zi de zi. Cam aceasta a fost senzația trăită în urma celor 3 zile în Tururile Sustenabilității.