Subiectul lunii pe piața globală

Discursul revelator

Notă informativă lunară pregatită de NN Investment Partners - Ecaterina Biris, Portfolio Manager Equity

Evenimentul lunii a fost simpozionul economic de la Jackson Hole, întâlnirea șefilor băncilor centrale din lume. Deși discursul președintelui băncii centrale a Statelor Unite ale Americii (FED), Jerome Powell a fost în aceeași notă precum celelalte discursuri din ultimele două luni, pentru unii investitori a venit ca un duș rece ca gheața într-o zi fierbinte de vară. În ultimele luni, a existat o discrepanță între anunțul băncii centrale și sentimentul investitorilor. Poate că această de-corelare venea și de la faptul că în ultimii ani am avut un FED care a acționat impulsiv la încetinirea economică și a fost mai dispus să lase ratele de dobândă scăzute sau din încrederea investitorilor că această inflație este tranzitorie.

Discursul lui Powell a fost cât se poate de clar că FED va acționa pentru a încetini inflația iar asta va putea fi dureroasă atât pentru gospodării cât și pentru industrii și se așteaptă ca ratele de dobândă să rămână ridicate pentru o perioadă lungă. Distrugând speranța investitorilor că FED va începe stimularea economiei încă de anul viitor.

Clasa de active Performanța din luna iunie (1.08.2022-31.08.2022) Performanța din ultimul an (1.09.2021- 31 .08.2022) Performanța din ultimii 5 ani (1.09.2017 -31.08.2022)
Acțiunile pieței americane - S&P 500 -3.97% -12.58% 60.93%
Acțiunile piețelor europene  - Euro Stoxx50 -5.11% -16.8% 3.34%
Obligațiunile americane -S&P US Treasury Bond -2.77% -11.02% -7.33%
Obligațiunile germane - BD 10Y Bond -6.96% -15.41% -6.99%
Petrol - Brent oil 1.79% 97.56% 186.25%
Aur -2.61% -5.05% 31.39%

Atât piața de acțiuni cât și cea de obligațiuni au fost puternic afectate de acest discurs. Pentru companii o rată de dobândă mai ridicată înseamnă costuri de finanțare mai mari și diminuarea puterii de cumpărare a consumatorilor, reprezentată prin scăderea veniturilor. Pentru obligațiuni, ratele de dobândă mai mari duc la randamente mai ridicate și astfel la prețuri mai mici.

Cu ochii ațințiți pe piața muncii

Atât FED cât și Banca Centrală Europeană au subliniat că următoarele decizii vor fi bazate pe evoluția datelor economice. Rata de inflație va rămâne principalul indicator dar și semnalele din piața muncii vor fi atent analizate pentru a determina o încetinire a consumului sau chiar o eventuală recesiune. Analiștii dezbat dacă următoarea întâlnire a FED-ului va aduce o creștere a ratei de politică monetară de 0.50% sau de 0.75%. Datele din luna august arată că în SUA au fost angajați mai mulți muncitori dar creșterea salarială a fost moderată și rata șomajului a crescut surprinzător de la 3.5% la 3.7%, oferind o informație mixtă asupra situației actuale a pieței muncii.

Activitatea fabricilor din China

Activitatea fabricilor din China a continuat să rămână precară în august pe fondul măsurilor impuse de oficialitățile chineze pentru campania zero COVID și costurilor ridicate la materii prime. Indicele oficial privind intențiile de achiziție ale managerilor (PMI) a crescut de la 49 la 49.4, dar rămâne încă sub pragul de 50 de puncte ce separă contracția de creștere.

Grafic: Evoluția din ultimii 5 ani al indicelui privind intențiile de achiziție ale managerilor (PMI) conform Biroului National de Statistica chinez (linia cu portocaliu). Axa este exprimată în puncte, iar nivelul 50 reprezintă pragul de separare între contracție și creștere.

Sursa date: Refinitiv Datastream

A doua cea mai mare economie a lumii era deja fragilă și consumul prezintă semne tot mai clare de încetinire iar pe baza acestor date observăm că și industriile se zbat să își revină după pandemie. Banca Centrală Chineză a scăzut rata de dobândă de politică monetară cu 0.10% pentru a stimula economia dar analiștii avertizează că scăderea cererii globale e doar la început și va pune și mai multă presiune asupra economiei chineze.

UE se mișcă încet în fața crizei energetice

Anunțul că Rusia va opri iar gazoductul NordStream 1 pentru lucrări de întreținere a aruncat în aer prețurile atât pentru gaze cât și pentru energie electrică. Scenariul de bază al mai multor analiști era că Rusia va suspenda complet livrările de gaze către Europa, fapt pe care Gazprom l-a anunțat deja pe 2 septembrie.

Prețul gazului cu livrare la hubul TTF din Olanda a atins 310 euro pe megawatt oră în august față de media din aceeași lună în anul 2021 de 45 euro pe megawatt ora. În sistemul de energie al Uniunii Europene prețul energiei electrice este setat de costul de producție al centralei marginale -ultima centrală necesară pentru a acoperi consumul total. Producătorii de energie electrică pe bază de regenerabile, nuclear, hidro, cărbune, gaze naturale licitează în piața de energie electrică cu cea mai ieftina sursă fiind luată în calcul prima până când cererea de consum este acoperită. Astfel, centralele pe gaze ajung să stabilească prețul, pentru că toți producătorii vând energia electrică la același preț.

Grafic: Evoluția din ultimul an al prețurilor gazelor naturale – reprezentate prin contractele futures pe o durată de 1 an cu livrare la hubul TTF din Olanda (linia cu portocaliu) și al prețurilor energiei electrice din Germania-reprezentate prin contractele futures pe o durată de 1 an (linia cu albastru). Axa este exprimată în Euro pe megawatt ora.

Sursa date: Refinitiv Datastream

În această vară, țările membre ale Uniunii Europene au încercat să stocheze mai multe gaze în rezervoare pentru a face față sezonului rece, ajungând la 80% din capacitate. Deși nivelul actual este superior calendarului propus de UE - stocurile de gaze nu sunt suficiente pentru a depăși iarna fără importuri suplimentare.

Miniștrii energiei din Uniunea Europeană se vor întâlni pe data de 9 septembrie pentru a lua măsuri comune. Primele indicații arată că există 3 paliere de lucru. Un prim aspect vizează reducerea consumului de energie electrică, propunându-se o reducere cu 15%, urmând cazul Iberic care încă din această vară a impus temperatura minima de 27 de grade în spatii publice și centre comerciale și stingerea luminii în aceste spații după ora 22:00.

Un alt aspect vizează impunerea unei rate maximale de profitabilitate pentru centralele producătoare de energie electrică, exceptând cele pe bază de gaze naturale. Iar ultimul aspect se referă la modalități de subvenționare a consumatorilor.

Situația este foarte critică pentru Europa iar măsurile ar fi trebuit introduse deja. Cum în perioada pandemiei de COVID am văzut o Uniune Europeană unită care a urmat aceeași strategie, speranțele sunt mari ca și de această dată națiunile vor vedea interesul comun al Uniunii.

Informatiile cuprinse in acest document au exclușiv scop de informare și nu reprezinta o oferta, in mod special un prospect, sau o invitatie de a negocia, a cumpara sau a vinde un titlu de valoare sau de a participa la orice strategie de tranzactionare. De asemenea, nu reprezinta o conșiliere personalizata cu privire la investitii și nici o conșiliere fiscala sau juridica. Deși a fost acordata o atentie deosebita continutului acestui document, nu se acorda nicio garantie, așigurare sau ceritudine, expresa sau implicita, in ceea ce priveste acuratetea, corectitudinea sau deplinatâtea lui. Orice informație din acest document poate fi subiectul unei modificari sau actualizari fara nicio notificare prealabila. Raspunderea NN Investment Partners (in acest sens foloșindu-se denumirea legala a entitatii NN Investment Partners International Holdings B.V.), a altor societati sau unitati afiliate, a functionarilor, directorilor sau angajatilor acestora nu va putea fi angajata direct sau indirect in ceea ce priveste informatiile și/sau recomandarile de orice fel incluse in acest document. Nu va fi acceptata preluarea nici unei responsabilitati, directa sau indirecta, pentru niciun fel de pierdere suferita sau asumata de cititori ca rezultat al foloșirii acestei publicatii sau ca urmare a fundamentarii deciziilor investitionale pe informatiile din prezentul document. Investitiile implica risc. Va atentionam ca valoarea investitiei dumneavoastra poate creste sau se poate diminua, iar performantele anterioare nu reprezinta o garantie a realizarilor viitoare și in niciun caz nu trebuie conșiderate astfel. Orice revendicari rezultate din sau in legatura cu termenii și conditiile acestei clauze de exonerare de raspundere sunt guvernate și interpretate conform legislatiei olandeze.

Cât de folositor ți-a fost acest conținut?