SUBIECTUL LUNII PE PIAȚA GLOBALĂ
LUX ȘI INTELIGENȚĂ ARTIFICIALĂ

Notă informativă lunară pregatită de Goldman Sachs Asset Management B.V

În luna ianuarie, acțiunile americane au atins un nou maxim, indicele bursier S&P 500 depășind pragul de 4927 puncte, marcând astfel un nivel record față de ianuarie 2022, când recordul anterior era de 4766 puncte. Creșterea optimismului în jurul unei “aterizări” ușoare a economiei americane, a fost susținută de raportul privind piața muncii, care a evidențiat crearea unui număr mai mare de locuri de muncă decât anticipau analiștii și o accelerare a creșterii salariilor.

În mod deosebit, sectorul tehnologic a înregistrat un avans semnificativ față de celelalte sectoare. Rezultatele financiare pentru 2023, indică o cerere in creștere pentru tehnologia din spatele inteligenței artificiale. Chiar și în cadrul întâlnirii anuale a Forumului Economic Mondial de la Davos, temele legate de inteligența artificială au captat atenția, abordându-se atât potențialul acestei tehnologii, impactul asupra vieții cotidiene și a pieței muncii, cât și riscurile, în special din prisma fraudei.

Clasa de Active

 

Rentabilitatea totală în ultima lună (1.01.2024- 31.01.2024)

Rentabilitatea totală în ultimul an (31.01.2023- 31.01.2024)

Rentabilitatea totală în ultimii 5 ani (31.12.2018 -29.12.2023)

Acțiunile din SUA (S&P 500)

1.68%

20.79%

94.90%

Acțiunile Europene (Euro Stoxx50)

2.97%

15.41%

71.86%

Obligațiunile din SUA (S&P US Treasury Bond)

-0.32%

-0.27%

-0.83%

Obligațiunile din Germania (Bloomberg Germany all gov bonds)

-0.71%

2.69%

-11.74%

Petrol (Brent )

6.06%

-4.39%

34.30%

Aur

-1.21%

6.72%

55.17%

Sursa: Bloomberg la data de 31.01.2024
Performantele anterioare nu pot previziona randamentele viitoare si nu garanteaza rezultatele viitoare, care pot varia.

 

Preferința pentru lux

Acțiunile companiilor producătoare de produse de lux au înregistrat o creștere semnificativă în luna ianuarie, susținută de rezultatele trimestriale care au arătat o reziliență mai mare în fața încetinirii economice din China, unul din marii consumatori globali. În 2023, s-a înregistrat o tendință ascendentă în consumul acestor produse, cu precădere în Europa și Japonia.

Se conturează întrebarea dacă această creștere în dorința de a satisface extravaganțele costisitoare, este un nou trend post- Covid sau doar o reflexie a economiilor realizate pe parcursul pandemiei. Managerii acestor companii se arată încrezători în strategia lor și optimiști asupra evoluției pieței și în 2024.

Grafic: Evoluția din ultimul an a indicelui bursier reprezentativ pentru acțiunile americane S&P500 (linia albastră), a acțiunilor europene indicele EuroStoxx 50 (linia verde) și a acțiunilor globale din sectorul de lux S&P Global Luxury (linia neagră). Perioada 31/01/2023-31/01/2024. Axa a fost normalizată la începutul perioadei la nivelul 100.

Sursa: Bloomberg la data de 31.01.2024

 

Powell avertizează că este prea devreme să declarăm victoria împotriva inflației

Principiul “piața are întotdeauna dreptate” reprezintă un ghid esențial pentru traderi, evitând contrazicerile cu direcția pieței. Riscurile sunt adesea evaluate inegal, iar viitorul este incert, depinzând de multiple elemente și probabilitați. Rolul băncilor centrale, cum ar fi FED, banca centrală a Statelor Unite ale Americii, condusă de Powell, este de a ghida așteptările pieței spre realitați mai palpabile, temperând optimismul excesiv. Powell a dozat așteptările investitorilor care mizau pe o prima reducere a ratelor de dobândă începând cu luna martie, punctând că nu poate declara încă victoria împotriva inflației. FED, față de alte bănci centrale, are o țintă dublă de a promova maximul de ocupare a pieței muncii și de a menține stabilitatea prețurilor. Stabilitatea prețurilor a fost setată în timpul mandatului lui Ben Bernake, în 2012 la o țintă de inflație de 2%. Piața muncii se dovedește însă a fi foarte rezistentă, iar rata inflației, în luna decembrie conform Biroului de Statistică a Muncii din SUA a fost de 3.4%.

Conform unei analize realizate de CME Group cu privire la așteptările investitorilor asupra deciziilor FED din cadrul următoarelor ședinte de politică monetară, la sfârșitul lunii ianuarie, investitorii atribuiau o probabilitate de 45% ca FED să păstreze ratele de dobândă nemodificate în cadrul întâlnirii din martie, în schimb probabilitatea ca ele să rămână nemodificate în luna iunie este aproape de 0%. Ceea ce face ca în trimestrul următor, FED să efectueze prima reducere a dobânzilor de politică monetară. Menținerea dobânzilor la niveluri ridicate a dus la creșterea randamentelor obligațiunilor și astfel la scăderea prețurilor acestora. Investitorii în această clasa de active, mizează că economia americană este puternică și astfel nu există motive ca FED să fie nerabdătoare în luarea unei decizii și își va lua timpul necesar până când datele macroeconomice vor arăta convergență spre stabilitatea prețurilor.

 

Planul Chinei de a veni în ajutorul pieței de capital

Guvernul chinez a anunțat că plănuiește injectarea de noi fonduri pentru revigorarea pieței de capital, însă investitorii consideră că este o măsură paliativă, nesoluționând problemele fundamentale. Pachetul anunțat de 278 miliarde de dolari, reprezintă sub 2% din PIB. Din 2009, creșterea economică a Chinei, conform Biroului Național de Statistică, manifestă o tendință descendentă. Dacă în 2009, PIB-ul înregistra o rată de creștere anuală de aproape 12%, în 2023 a scăzut la 5.2%.

Aceasta nu este singura măsură pe care oficialii chinezi au pregătit-o. Bula sectorului rezidențial rămâne scheletul din dulap. Recent au anunțat reducerea rezervelor minime obligatorii ale băncilor comerciale. Scopul acestei măsuri este de a sprijini băncile să repornească creditarea și investițiile.

Disclaimer

Această comunicare de marketing este publicată de Goldman Sachs Asset Management B.V., o societate de administrare OPCVM/AIF cu sediul în Țările de Jos și este destinată numai investitorilor profesioniști MiFID. Această comunicare de marketing a fost elaborată exclusiv în scopul informării și nu trebuie interpretata drept o ofertă, în special un prospect sau orice invitație de a trata, cumpăra sau vinde orice garanție sau de a participa la orice strategie de tranzacționare sau la furnizarea de servicii de investiții sau de cercetare de investiții. Deși s-a acordat o atenție deosebită conținutului acestei comunicări de marketing, nu se oferă nicio garanție sau reprezentare, expresă sau implicită, acurateței, corectitudinii sau caracterului complet al acesteia. Orice informație furnizată în această comunicare de marketing poate fi modificată sau actualizată fără notificare prealabilă. Investițiile prezintă riscuri. Nici Goldman Sachs Asset Management B.V. și nici orice altă companie sau unitate aparținând Goldman Sachs Group Inc., nici oricare dintre directorii sau angajații săi nu pot fi trași direct sau indirect la răspundere sau responsabili cu privire la această comunicare de marketing. Utilizarea informațiilor conținute în această comunicare de marketing se face pe propriul risc. Vă rugăm să rețineți că valoarea oricărei investiții poate crește sau scădea și că performanțele anterioare nu indică rezultate viitoare și nu ar trebui în niciun caz să fie considerate ca atare. Această comunicare de marketing nu este îndreptată și nu trebuie luată în considerare de către persoane din SUA, astfel cum sunt definite la articolul 902 din Regulamentul S din Legea privind valorile mobiliare a Statelor Unite din 1933, și nu este destinată și nu poate fi utilizată pentru a solicita vânzarea de investiții sau subscrierea de valori mobiliare în țările în care acest lucru este interzis de autoritățile sau legislația relevantă. Orice pretenții care decurg din sau în legătură cu termenii și condițiile acestei exonerări de răspundere sunt reglementate de legislația olandeză.

Acest material este furnizat la cererea dumneavoastra pentru uz exclusiv. Acest material este furnizat la cererea dumneavoastra doar in scop informativ. Nu este o oferta sau o solicitare de cumparare sau vanzare de valori mobiliare.

Nicio parte a acestui material nu poate, fără acordul prealabil scris al Goldman Sachs Asset Management, fi (i) copiata, fotocopiata sau duplicata sub nicio forma, prin orice mijloc sau (ii) transmisa oricarei persoane care nu este angajat, director sau agent autorizat al destinatarului.

ACEST MATERIAL NU CONSTITUIE O OFERTA SAU SOLICITARE IN NICIO JURISDICTIE SAU CATRE ORICE PERSOANA PENTRU CARE ACEST LUCRU AR FI INTERZIS DE LEGISLATIE.

Potentialii investitori ar trebui sa se informeze cu privire la orice cerinte legale si reglementari fiscale si de control valutar aplicabile in tarile de cetatenie, resedinta sau domiciliu si care ar putea fi relevante.

Acest material este furnizat doar in scop informativ su nu trebuie interpretat ca un sfat de investitii sau o solicitare de cumparare sau vanzare de valori mobiliare. Acest material nu este destinat a fi folosit ca un ghid general pentru investitii sau ca sursa de recomandari specifice de investitii si nu face recomandari implicite sau exprese cu privire la modul in care ar trebui sau ar fi gestionat contul oricarui client, ca strategii de investitii adecvate, deoarece strategiile de investitii adecvate depind de obiectivele investitionale ale clientilor.

Performantele anterioare nu garanteaza rezultate viitoare, care pot varia. Valoarea investitiilor si veniturilor obtinute din investitii vor fluctua si pot scadea sau creste. Poate sa apara o pierderea a capitalului investiti.

Aceste informații privesc activitatea generală a pieței, tendințele industriei sau ale sectorului sau alte condiții economice, de piață sau politice generale și nu trebuie interpretate ca consultanță în cercetare sau de investiții. Acest material a fost pregătit de Goldman Sachs Asset Management și nu este o cercetare financiară și nici un produs al Goldman Sachs Global Investment Research (GIR). Acesta nu a fost elaborat în conformitate cu dispozițiile legale aplicabile menite să promoveze independența analizei financiare și nu face obiectul unei interdicții de tranzacționare ca urmare a distribuirii cercetării financiare. Punctele de vedere și opiniile exprimate pot diferi de cele ale Goldman Sachs Global Investment Research sau ale altor departamente sau divizii ale Goldman Sachs și ale afiliaților săi. Investitorii sunt îndemnați să se consulte cu consilierii lor financiari înainte de a cumpăra sau de a vinde orice valori mobiliare. Este posibil ca aceste informații să nu fie actuale, iar Goldman Sachs Asset Management nu are obligația de a furniza actualizări sau modificări.

Deși anumite informații au fost obținute din surse considerate a fi de incredere, nu garantăm acuratețea, integralitatea sau corectitudinea acestora. Ne- am bazat și ne-am asumat fără o verificare independentă acuratețea și caracterul complet al tuturor informațiilor disponibile din surse publice.

Opiniile exprimate sunt doar în scop informativ și nu constituie o recomandare din partea Goldman Sachs Asset Management de a cumpăra, vinde sau deține vreun titlu de valoare. Opiniile sunt actuale la data prezentării și pot fi supuse modificărilor si nu ar trebui interpretate ca sfaturi de investiții.

Capitalul investit este supus riscului.

Referintele la indici, benchmark-uri sau alte masuri ale performantei relative a pietei pe o anumita perioada de timp sint furnizate doar pentru informarea dumneavoastra si nu implica faptul ca portofoliul va obtine rezultate similar. Compozitia indicelui poate sa nu reflecte modul in care este construit un portofoliu. In timp ce un consilier incearca sa creeze un portofoliu care sa reflecte caracteristicile adecvate de risc si rentabilitate, caracteristicile portofoliului se pot abate de la cele ale indicelui de referinta.

Indicii nu sunt gestionați. Cifrele pentru indici reflectă reinvestirea tuturor veniturilor sau dividendelor, după caz, dar nu reflectă deducerea oricăror taxe sau cheltuieli care ar reduce randamentele. Investitorii nu pot investi direct în indici. Indicii menționați aici au fost selectați deoarece sunt bine cunoscuți, ușor de recunoscut de către investitori și reflectă acei indici despre care administratorul de investiții consideră, în parte pe baza practicii industriei, că oferă un punct de referință adecvat în raport cu care să evalueze investiția sau piața mai largă descrisă aici.

Prognozele economice și de piață prezentate aici reflectă o serie de ipoteze și judecăți la data prezentei și pot fi modificate fără notificare. Aceste previziuni nu iau în considerare obiectivele de investiții specifice, restricțiile, situația fiscală și financiară sau alte nevoi ale unui anumit client. Datele reale vor varia și este posibil să nu fie reflectate aici. Aceste prognoze sunt supuse unor niveluri ridicate de incertitudine care pot afecta performanța reală.

Acest material este oferit doar in scopuri educationale si nu trebuie interpretat ca un sfat de investitii sau o oferta sau o solicitare de cumparare sau vanzare de valori mobiliare.

Goldman Sachs Asset Management 3

În consecință, aceste previziuni ar trebui privite ca fiind doar reprezentative pentru o gamă largă de rezultate posibile. Aceste previziuni sunt estimate, bazate pe ipoteze, sunt supuse unor revizuiri semnificative și se pot schimba semnificativ pe măsură ce condițiile economice și de piață se schimbă. Goldman Sachs nu are obligația de a furniza actualizări sau modificări ale acestor prognoze. Studiile de caz și exemplele au doar scop ilustrativ. Compliance Code: 356204-OTU-1966461 Date of first use: 12.02.2024