Subiectul lunii pe piața globală

China renunţă la restricţii

Notă informativă lunară pregatită de NN Investment Partners - Ecaterina Biris, Portfolio Manager Equity

Noiembrie a fost marcat de câteva puncte de inflexiune în datele economice precum scăderea inflației în zona euro și în Statele Unite ale Americii sau revizuirea politicii zero COVID din China ce au alimentat optimismul investitorilor.

Acțiunile în Statele Unite au încheiat o noua lună cu performanță foarte bună, înregistrând de la începutul anului până în prezent o scădere de doar -15%. În schimb, economiștii avertizează că probabilitatea unei recesiuni inclusă în evaluarea acțiunilor este mult mai redusă față de ce reiese din datele economice. Ultima lună a anului este reprezentată de vânzări record pentru majoritatea operatorilor economici, astfel va fi decisivă în a determina impactul inflației asupra puterii de cumpărare a consumatorilor.

Clasa de active Performanța din ultima lună (31.10.2022-30.11.2022) Performanța din ultimul an (1.12.2021- 30.11.2022) Performanța din ultimii 5 ani (1.12.2017 -30.11.2022
Acțiunile pieței americane - S&P 500 5.38% -9.59% 54.42%
Acțiunile piețelor europene  - Euro Stoxx50 9.60% -5.13% 12.39%
Obligațiunile americane -S&P US Treasury Bond 3.72% -15.88% -1.92%
Obligațiunile germane - Bloomberg Germany all gov bonds -1.96% -15.45% -10.07%
Petrol - Brent oil -7.95% 24.05% 34.05%
Aur 6.73% -2.00% 36.53%

Relaxarea restricţiilor în China

Au trecut 3 ani de când în Wuhan, China se înregistrau primele cazuri de infectări cu ce aveam mai apoi sa numim COVID-19. Dacă pandemia în Statele Unite ale Americii și în Europa a dispărut din lumina reflectoarelor și virusul are efecte mai puțin ucigătoare asupra populației datorită vaccinurilor și a tratamentelor antivirale, in schimb, China, se află în plină isterie. În ultimele săptămâni a înregistrat un nou vârf de cazuri cu infectări cu COVID depășind vârful anterior înregistrat în aprilie. Cu un sistem de sănătate insuficient pentru o populație de 1.4 miliarde de oameni, înțelegem teama conducerii de la Beijing de a renunța la politica restrictivă de zero COVID. Statul chinez s-a confruntat cu cea mai largă și agresivă nesupunere a populației din ultimele decenii manifestată prin proteste violente în mai multe orașe. Reacția populației a avut un efect rapid anunțându-se deja primele relaxări ale restricțiilor și reducerea testării în masă

Investitorii au anticipat astfel corect renunțarea la politica „zero Covid” încă de la începutul lunii noiembrie. Astfel, indicele bursier Hang Seng a înregistrat o creștere de 26% în această lună, dar vine după o lungă perioadă de scăderi.

Grafic: Evoluția din ultimul an şi ultimii 5 ani a indicelui bursier Hang Seng fiind reprezentativ pentru bursa de valori din Hong Kong. Axa este exprimată în dolari Hong Kong.

Sursă date: Bloomberg

Renunțarea la măsurile împotriva COVID-19 nu a fost singura temă ce a susținut prețurile acțiunilor. Principalul risc economic rămâne în continuare piața imobiliară. China a venit cu un pachet extensiv de măsuri pentru a îmbunătăți lichiditatea din acest sector. Dacă până acum retorica era de a salva proiectele imobiliare și a livra locuințele către populație, guvernul a înțeles că acest lucru nu se poate realiza fără ajutorul dezvoltatorilor și le oferă acestora acces la linii de credit și perioade de grație. Situația e departe de a fi rezolvată și restructurarea finanțării va fi un proces îndelungat.

Unii analiști, mai pesimiști, susțin că nu este stimulat consumul iar restricțiile împotriva COVID au făcut ca mulți chinezi să își piardă veniturile -sectorul imobiliar nu poate fi revigorat fără o creștere a cererii pentru apartamente.

FED semnaleaza paşi mai mici

Jerome Powell, președintele FED (instituția bancară centrală din Statelor Unite ale Americii) a reiterat că politica monetară va rămâne aceeași și că vor continua creșterea ratelor de dobândă dar a adăugat că aceste creșteri vor fi mai reduse chiar începând din decembrie. Analiștii deja estimează o creștere de 0.50 pp față de măriri de câte 0.75 pp efectuate în ultimele 4 luni. Rata de dobândă de referință se află în intervalul 3.75%-4%.

Inflația din Statele Unite ale Americii este condusă de cerere. Piața muncii se confruntă cu o lipsă de muncitori iar numărul locurilor de muncă disponibile este superior populației dispuse să muncească existând riscul ca piața să intre într-o spirală salarii-prețuri. Spirala salarii-prețuri este o teorie economică potrivit căreia o creștere salarială duce la creșterea venitului disponibil crescând cererea pentru bunuri și declanșând creșterea prețurilor. Creșterea prețurilor amplifică presiunile pentru salarii mai mari și costuri mai ridicate și astfel prețuri finale mai mari intrând într-o spirală. Conform ultimelor date din luna noiembrie, salariul mediu a crescut cu 5.1% față de anul trecut ceea ce arată că o moderare rapidă a inflației va fi greu de atins.

Grafic: Evoluția în ultimii 5 ani a creșterii anuale a salariului mediu în Statele Unite ale Americii (linia portocalie) și a ratei inflației- creșterea anuală a coșului de consum în Statele Unite (linia albastră). Axa este exprimată în procente

Sursă date: Bloomberg

BCE cu un ochi la inflaţie şi cu altul la recesiune

Cea mai mare economie din zona Euro, Germania a crescut în cel de-al treilea trimestru peste așteptări pe fondul consumului populației. Creșterea a fost de 1.3% față de anul anterior și de 0.4% față de trimestrul al doilea. Dar managerii sunt totuși pesimiști și observă o deteriorare a puterii de cumpărare a consumatorilor ce va genera o scădere a consumului în lunile următoare.

Inflația din zona euro este alimentată de criza energetică. În ultimele luni, pe fondul unor temperaturi peste medie prețul gazului natural și implicit al energiei electrice a scăzut dar criza nu este depășita pe deplin având capacitatea să împingă prețurile în sus și să limiteze creșterea economică. Piața muncii deși este destul de strânsă nu este la fel de importantă ca în Statele Unite ale Americii pentru decizia Băncii Centrale Europene.

Marea Britanie dintr-o extremă în alta

Marea Britanie în frunte cu noul prim ministru Rishi Sunak încearcă să restabilească credibilitatea după haosul creat de cabinetul anterior. Ministrul de finanțe a anunțat un plan fiscal în valoare de 55 miliarde lire sterline prin creșterea taxelor și reducerea costurilor. Majoritatea măsurilor anunțate vor intra în aplicare după 2025 când sunt programate alegerile generale, scopul fiind reducerea deficitul bugetar. Investitori au apreciat planul și randamentele obligațiunilor emise de guvernul britanic cu o maturitate de 10 ani au scăzut de la maximul înregistrat în octombrie de 4.5% până la 3.16% la sfârșitul lunii noiembrie.

Informațiile cuprinse in acest document au exclusiv scop de informare și nu reprezintă o ofertă, în mod special un prospect, sau o invitație de a negocia, a cumpăra sau a vinde un titlu de valoare sau de a participa la orice strategie de tranzacționare. De asemenea, nu reprezintă o consiliere personalizată cu privire la investiții și nici o consiliere fiscală sau juridică. Deși a fost acordată o atenție deosebită conținutului acestui document, nu se acordă nicio garanție, asigurare sau certitudine, expresă sau implicită, în ceea ce privește acuratețea, corectitudinea sau deplinătatea lui. Orice informație din acest document poate fi subiectul unei modificări sau actualizări fără nicio notificare prealabilă. Răspunderea NN Investment Partners (în acest sens folosindu-se denumirea legală a entității NN Investment Partners International Holdings B.V.), a altor societăți sau unități afiliate, a funcționarilor, directorilor sau angajaților acestora nu va putea fi angajată direct sau indirect in ceea ce privește informațiile și/sau recomandările de orice fel incluse în acest document. Nu va fi acceptată preluarea nici unei responsabilități, directă sau indirectă, pentru niciun fel de pierdere suferită sau asumată de cititori ca rezultat al folosirii acestei publicații sau ca urmare a fundamentării deciziilor investiționale pe informațiile din prezentul document. Investițiile implică risc. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate crește sau se poate diminua, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare și in niciun caz nu trebuie considerate astfel. Orice revendicări rezultate din sau în legătură cu termenii și condițiile acestei clauze de exonerare de răspundere sunt guvernate și interpretate conform legislației olandeze.

Cât de folositor ți-a fost acest conținut?