SUBIECTUL LUNII PE PIAȚA GLOBALĂ TENDINȚA ÎN MATERIE DE BIJUTERII

Economia americană își menține turația 

Notă informativă lunară pregatită de Goldman Sachs Asset Management B.V

Economia SUA pare că se îndreaptă spre asa numita “soft landing” – o reducere treptată a inflației, fără intrarea economiei în recesiune. În trimestrul al treilea din 2024, PIB-ul Statelor Unite a crescut cu 2.8% în termeni anualizați, conform datelor publicate de Biroul de Analize Economice. Deși această rată de creștere este ușor sub estimările anterioare și sub creșterea din trimestrul anterior (de 3%), ea rămâne un indicator al unei economii solide. Unul dintre factorii principali care a susținut această creștere a fost consumul privat, care a accelerat la 3.7% în cel de-al treilea trimestru.

Piața muncii se dovedește a fi stabilă, în ciuda creșterii rapide a inflației și a nivelului destul de ridicat al dobânzilor. În luna septembrie, numărul solicitărilor pentru indemnizații de șomaj a fost sub așteptări. Totuși, se recomandă o abordare prudentă în interpretarea acestor date, deoarece ele pot fi volatile, iar, în plus, au existat câteva fenomene meteorologice, precum furtunile Helene și Milton, dar și grevele prelungite, care au perturbat temporar aceste solicitări. În acest context, rata șomajului rămâne la un nivel relativ scăzut, respectiv 4.1% în luna septembrie, conform Biroului de Statistică a Muncii.

Rata inflației își continuă scăderea ușoară și a înregistrat un nivel de 2.4% în septembrie, conform Biroului de Statistică a Muncii. În schimb, atenția este atrasă de “inflația core” (inflația de bază, care exclude elementele volatile precum prețul alimentelor și energiei) care se menține la un nivel mai ridicat, respectiv 3.3%, ceea ce indică faptul că presiunile asupra prețurilor de consum sunt mai persistente.

În aceste condiții, așteptările sunt ca FED să continue ajustarea ratelor de politică monetară în următoarele două ședințe programate până la sfârșitul anului. Însă ritmul acestor ajustări, precum și așteptările cu privire la rata finală a dobânzilor constituie subiecte mai sensibile pentru investitori.

Tendința în materie de bijuterii 

În contextul incertitudinilor economice actuale – marcate de efectele pandemiei, escaladarea conflictului din Ucraina, tensiunile geopolitice tot mai intense din Orientul Mijlociu și presiunile inflaționiste - aurul a revenit ca plasament de refugiu pentru investitori.
În 2023, băncile centrale au acumulat rezerve considerabile de aur, stimulând astfel creșterea prețului aurului pe piața internațională. Deși cantitatea achizițiilor de aur de către băncile centrale a rămas ridicată și în 2024, aceasta s-a mai temperat în cel de-al treilea trimestru. Conform datelor World Gold Council, băncile centrale din Polonia, Ungaria și India au fost printre principalele bănci care au continuat să își mărească rezervele și în acest trimestru. În schimb, investițiile private în aur, fie cele prin ETF-uri sau achiziții directe au avut o creștere semnificativă, ceea ce a contribuit la diversificarea categoriilor de investitori. În aceste condiții, în trimestrul al treilea, cererea globală de aur a crescut cu 5%, conform aceleiași surse, astfel că, în luna octombrie, uncia de aur a atins un nou maxim de 2787 USD. Fabricarea bijuteriilor reprezintă aproximativ 42% din totalul cererii de aur din T3 2024, restul fiind împărțit între achizițiile băncilor centrale, utilizarea în sectorul tehnologic, ETF și investiții directe. Investițiile în aur sunt adăugate în portofolii pentru a susține diversificarea acestora, dar și pentru a oferi protecție împotriva inflației și a riscurilor economice. Pentru cea din urmă, părerile analiștilor sunt împărțite în ceea ce privește utilitatea aurului în contextul unei calamități extinse, aceasta fiind considerată mai mult o protecție temporară.

Clasa de Active

Rentabilitatea totală în ultima lună (30.09.2024-31.10.2024)

Rentabilitatea totală în ultimul an (31.10.2023-31.10.2024)

Rentabilitatea totală în ultimii 5 ani (31.10.2019-31.10.2024)

Acțiunile din SUA (S&P 500)

-0.92%

37.99%

103.35%

Acțiunile Europene (Euro Stoxx50)

-3.30%

22.85%

56.10%

Obligațiunile din SUA (S&P US Treasury Bond)

-4.63%

13.25%

-13.51%

Obligațiunile din Germania (Bloomberg Germany all gov bonds)

-1.33%

5.79%

-14.80%

Petrol (Brent )

2.04%

-13.95%

22.71%

 

Sursa: Bloomberg la data de 31.10.2024. Produsele Goldman Sachs Asset Management și Bloomberg nu au legătură, iar Bloomberg nu a aprobat nici Goldman Sachs Asset Management, nici produsele sale. Performanța trecută nu prezice randamente viitoare și nu garantează rezultate viitoare, acestea putând să varieze.

Zona euro – creștere economică firavă

Conform Eurostat, PIB-ul din zona Euro a înregistrat o creștere de 0.4% în trimestrul al treilea al anului, echivalent cu o creștere anualizată de 1.6% - o valoare ajustată care permite o comparație directă cu ritmul de creștere a PIB-ului din SUA, metoda anualizată de raportare fiind folosită peste ocean. Performanța zonei euro din T3 depășit-o ușor pe cea din trimestrul al doilea, când PIB-ul a avansat doar cu 0.2%. Spania continuă să fie unul dintre principalii contribuitori la creștere, cu o creștere preliminară raportată, de 3.4%. Germania anunță o scădere economică anuală, însă nu a avut două trimestre consecutive de contracție, ceea ce înseamnă că, din punct de vedere tehnic, Germania evită recesiunea, aceasta fiind definită clasic în Europa prin două trimestre succesive de scădere economică față de trimestrul anterior.

Banca Centrală Europeană (BCE) a continuat ajustările graduale ale politicii monetare, reducând rata dobânzii de politică monetară cu 25 puncte de bază în luna octombrie, până la nivelul de 3.25%. În luna septembrie, rata inflației a scăzut la 1.8%, situându-se astfel sub ținta de inflație a băncii centrale. Totuși, BCE avertizează că se așteaptă la o creștere temporară a inflației în lunile următoare, ca urmare a efectului de bază. Pe de altă parte, inflația core (inflația de bază) se menține la un nivel ridicat, respectiv de 2.7%, conform Eurostat.

Membrii Consiliului Guvernatorilor BCE rămân divizați în ceea ce privește accelerarea ajustărilor politicii monetare în următoarele luni, întrucât datele cu privire la starea de sănătate a economiei europene nu sunt atât de favorabile, însă, pe de altă parte, inflația core rămâne ancorată deasupra țintei BCE.

Raportările financiare aferente trimestrului al treilea

Aproximativ jumătate dintre companii au raportat rezultatele financiare pentru trimestrul al treilea, ceea ce conturează câteva tendințe clare în piețele globale. În SUA, companiile din sectorul tehnologic continuă să aibă rezultate foarte bune, în general peste așteptări, confirmând dependența populației de soluții digitale. Cu toate acestea, perspectivele pentru trimestrele următoare rămân prudente, în condițiile în care managerii companiilor semnalează că monetizarea investițiilor in AI ar putea dura mai mult decât se estimase anterior.

În Europa, surpriza a venit din partea sectorului bancar, unde instituțiile financiare au surprins analiștii cu rezultate peste așteptări. În restul sectoarelor, principalul risc semnalat de manageri, rămâne cererea scăzută din China. Investitorii nu au reacționat încă negativ față de aceste temeri, așteptându-se probabil ca măsurile de stimulare economică anunțate de autoritățile chineze să sprijine redresarea cererii și încrederea consumatorilor. În sectorul bancar, veniturile din dobânzile nete continuă să se mențină ridicate și provizioanele la niveluri reduse. Revizuirile de estimări pentru sectorul bancar european, sunt, în general, optimiste, iar așteptările se concentrează pe creșterea dividendelor și pe o consolidare a pieței bancare europene, aspecte ce ar putea atrage atenția investitorilor în următorii ani.

Informații importante

Această comunicare de marketing este publicată de Goldman Sachs Asset Management B.V., o societate de administrare OPCVM/AIF cu sediul în Țările de Jos și este destinată numai investitorilor profesioniști MiFID. Această comunicare de marketing a fost elaborată exclusiv în scopul informării și nu trebuie interpretata drept o ofertă, în special un prospect sau orice invitație de a trata, cumpăra sau vinde orice garanție sau de a participa la orice strategie de tranzacționare sau la furnizarea de servicii de investiții sau de cercetare de investiții. Deși s-a acordat o atenție deosebită conținutului acestei comunicări de marketing, nu se oferă nicio garanție sau reprezentare, expresă sau implicită, acurateței, corectitudinii sau caracterului complet al acesteia. Orice informație furnizată în această comunicare de marketing poate fi modificată sau actualizată fără notificare prealabilă. Investițiile prezintă riscuri. Nici Goldman Sachs Asset Management B.V. și nici orice altă companie sau unitate aparținând Goldman Sachs Group Inc., nici oricare dintre directorii sau angajații săi nu pot fi trași direct sau indirect la răspundere sau responsabili cu privire la această comunicare de marketing. Utilizarea informațiilor conținute în această comunicare de marketing se face pe propriul risc. Vă rugăm să rețineți că valoarea oricărei investiții poate crește sau scădea și că performanțele anterioare nu indică rezultate viitoare și nu ar trebui în niciun caz să fie considerate ca atare. Această comunicare de marketing nu este îndreptată și nu trebuie luată în considerare de către persoane din SUA, astfel cum sunt definite la articolul 902 din Regulamentul S din Legea privind valorile mobiliare a Statelor Unite din 1933, și nu este destinată și nu poate fi utilizată pentru a solicita vânzarea de investiții sau subscrierea de valori mobiliare în țările în care acest lucru este interzis de autoritățile sau legislația relevantă. Orice pretenții care decurg din sau în legătură cu termenii și condițiile acestei exonerări de răspundere sunt reglementate de legislația olandeză. Acest material este furnizat la cererea dumneavoastra pentru uz exclusiv.

Această comunicare de marketing este difuzată de Goldman Sachs Asset Management B.V., inclusiv prin sucursalele sale („GSAM BV”). GSAM BV este autorizată și reglementată de Autoritatea Olandeză pentru Piețele Financiare (Autoriteit Financiële Markten, Vijzelgracht 50, 1017 HS Amsterdam, Țările de Jos) ca administrator de fonduri de investiții alternative („AFIA”), precum și ca administrator al organismelor de plasament colectiv. în valori mobiliare (“OPCVM”). Sub licența sa de AFIA, Managerul este autorizat să furnizeze serviciile de investiții de (i) recepție și transmitere de ordine în instrumente financiare; (ii) managementul portofoliului; și (iii) consultanță pentru investiții. Sub licența sa de administrator al OPCVM-urilor, Managerul este autorizat să furnizeze serviciile de investiții de (i) management de portofoliu; și (ii) consultanță pentru investiții.

Informații despre drepturile investitorilor și mecanismele de recurs colectiv sunt disponibile pe www.gsam.com/responsible-investing (secțiunea Politici și guvernare). Capitalul este în pericol. Orice revendicări care decurg din sau în legătură cu termenii și condițiile acestei clauze de declinare a răspunderii sunt guvernate de legea olandeză.

Acest material este furnizat la cererea dumneavoastra doar in scop informativ. Nu este o oferta sau o solicitare de cumparare sau vanzare de valori mobiliare. 

ACEST MATERIAL NU CONSTITUIE O OFERTĂ SAU SOLICITARE ÎN NICIO JURISDICȚIE SAU CĂTRE ORICE PERSOANĂ PENTRU CARE ACEST LUCRU AR FI INTERZIS DE LEGISLAȚIE.

Acest material este furnizat la solicitarea dumneavoastră și pentru a fi folosit exclusiv de dumneavoastră.

Opiniile exprimate sunt doar în scop informativ și nu constituie o recomandare din partea Goldman Sachs Asset Management de a cumpăra, vinde sau deține vreun titlu de valoare. Perspectivele și opiniile sunt actuale la data acestei prezentări și pot fi supuse modificărilor, nu trebuie interpretate ca sfaturi de investiții.

Potentialii investitori ar trebui sa se informeze cu privire la orice cerinte legale si reglementari fiscale si de control valutar aplicabile in tarile de cetatenie, resedinta sau domiciliu si care ar putea fi relevante. Acest material este furnizat doar in scop informativ si nu trebuie interpretat ca un sfat de investitii sau o solicitare de cumparare sau vanzare de valori mobiliare.

Acest material nu este destinat a fi folosit ca un ghid general pentru investitii sau ca sursa de recomandari specifice de investitii si nu face recomandari implicite sau exprese cu privire la modul in care ar trebui sau ar fi gestionat contul oricarui client, ca strategii de investitii adecvate, deoarece strategiile de investitii adecvate depind de obiectivele investitionale ale clientilor.

Performantele anterioare nu garanteaza rezultate viitoare, care pot varia. Valoarea investitiilor si veniturilor obtinute din investitii vor fluctua si pot scadea sau creste. Poate sa apara o pierderea a capitalului investit.

Exista riscul ca valoarea capitalului investit sa fluctueze.

Aceste informații privesc activitatea generală a pieței, tendințele industriei sau ale sectorului sau alte condiții economice, de piață sau politice generale și nu trebuie interpretate ca consultanță în cercetare sau de investiții. Acest material a fost pregătit de Goldman Sachs Asset Management și nu este o cercetare financiară și nici un produs al Goldman Sachs Global Investment Research (GIR). Acesta nu a fost elaborat în conformitate cu dispozițiile legale aplicabile menite să promoveze independența analizei financiare și nu face obiectul unei interdicții de tranzacționare ca urmare a distribuirii cercetării financiare. Punctele de vedere și opiniile exprimate pot diferi de cele ale Goldman Sachs Global Investment Research sau ale altor departamente sau divizii ale Goldman Sachs și ale afiliaților săi. Investitorii sunt îndemnați să se consulte cu consilierii lor financiari înainte de a cumpăra sau de a vinde orice valori mobiliare. Este posibil ca aceste informații să nu fie actuale, iar Goldman Sachs Asset Management nu are obligația de a furniza actualizări sau modificări.Deși anumite informații au fost obținute din surse considerate a fi de incredere, nu garantăm acuratețea, integralitatea sau corectitudinea acestora. Ne-am bazat și ne-am asumat fără o verificare independentă acuratețea și caracterul complet al tuturor informațiilor disponibile din surse publice. 

Indici de referință

Indicii nu sunt gestionați. Cifrele ce fac referire la indice reflectă reinvestirea tuturor veniturilor sau dividendelor, după caz, dar nu reflectă deducerea taxelor sau cheltuielilor care ar reduce randamentele. Investitorii nu pot investi direct în indici.

Indicii la care se face referire aici au fost selectați deoarece sunt bine cunoscuți, recunoscuți ușor de investitori și reflectă acei indici despre care Managerul de Investiții consideră că, în parte bazat pe practica industriei, oferă un punct de referință adecvat pentru a evalua investiția sau piața mai largă descrisă aici.

Referintele la indici, benchmark-uri sau alte măsuri ale performanței relative a pieței pe o anumită perioadă de timp sunt furnizate doar pentru informarea dumneavoastră și nu implică faptul că portofoliul va obține rezultate similar. Compoziția indicelui poate să nu reflecte modul în care este construit un portofoliu. În timp ce un consilier încearcă să creeze un portofoliu care să reflecte caracteristicile adecvate de risc și rentabilitate, caracteristicile portofoliului se pot abate de la cele ale indicelui de referință. 

Prognozele economice și de piață prezentate aici reflectă o serie de ipoteze și judecăți la data prezentei prezentări și pot fi modificate fără notificare. Aceste previziuni nu iau în considerare obiectivele de investiții specifice, restricțiile, situația fiscală și financiară sau alte nevoi ale unui anumit client. Datele reale vor varia și este posibil să nu fie reflectate aici. Aceste prognoze sunt supuse unor niveluri ridicate de incertitudine care pot afecta performanța reală. În consecință, aceste previziuni ar trebui privite ca fiind doar reprezentative pentru o gamă largă de rezultate posibile. Aceste previziuni sunt estimate, bazate pe ipoteze, sunt supuse unor revizuiri semnificative și se pot schimba semnificativ pe măsură ce condițiile economice și de piață se modifică. Goldman Sachs nu are obligația de a furniza actualizări sau modificări ale acestor prognoze. Studiile de caz și exemplele au doar scop ilustrativ.

Confidențialitate

Nicio parte a acestui material nu poate, fără acordul prealabil scris al Goldman Sachs Asset Management, să fie (i) copiată, fotocopiată sau duplicată sub nicio formă, prin orice mijloc, sau (ii) distribuită oricărei persoane care nu este angajat, ofițer, director , sau agent autorizat al destinatarului.
Compliance Code: 400375-OTU-2159586 & 397937-OTU-2155660
Data primei utilizari: 29.11.2024
© 2024 Goldman Sachs. Toate drepturile rezervate.
 

Accesibilitate

Dacă alegi să ascunzi meniul de accesibilitate, nu îl vei mai putea vizualiza, decât dacă ștergi istoricul de navigare și datele. Ești sigur că dorești să ascunzi interfața?