Surprinzător de rezistentă
Notă informativă lunară pregatită de NN Investment Partners - Ecaterina Biris, Portfolio Manager Equity
„Surprinzător de rezistentă” a fost concluzia Fondului Monetar Internațional (FMI) referitor la creșterea economică globală în cadrul celui mai recent raport de prognoză. FMI și-a îmbunătățit prognoza față de raportul precedent, acum așteptările fiind pentru o creștere a economiei globale de 2.9% în 2023 față de 2022. Decizia de eliminare a politicii zero Covid din China prin redeschiderea granițelor pentru turiști a fost principalul factor pentru îmbunătățirea așteptărilor. FMI prognozează că economia Chinei va crește cu 5.9% în 2023 și va avea cea mai mare contribuție la creșterea economică globală, iar India va avea cea mai mare creștere a PIB-ului, de 7%. Marea Britanie în schimb este singura mare economie ce va suferi o contracție în 2023, PIB-ul va scădea cu -0.5% față de 2022, conform aceleiași prognoze.
Clasa de active | Performanța din ultima lună (31.12.2022-31.01.2023) | Performanța din ultimul an (31.1.2022- 31.1.2023) | Performanța din ultimii 5 ani (31.1.2018 -31.1.2023) |
Acțiunile pieței americane - S&P 500 | 6.28% | -8.23% | 57.60% |
Acțiunile piețelor europene - Euro Stoxx50 | 9.81% | 2.04% | 36.22% |
Obligațiunile americane -S&P US Treasury Bond | 2.97% | -11.87% | 2.80% |
Obligațiunile germane - Bloomberg Germany all gov bonds | 2.02% | -15.05% | -10.34% |
Petrol - Brent oil | 1.18% | 63.48% | 160.96% |
Aur | 6.08 | 6.90% | 43.440% |
*Performanța este reprezentată de rentabilitatea totală, incluzând dividendele reinvestite sau cupoanele
Europa mai optimistă
În acest început de an, sentimentul investitorilor în ceea ce privește investițiile în activele europene s-a îmbunătățit considerabil. Dacă în urmă cu câteva luni consensul era că Europa va intra în recesiune, ultimele date arată totuși că economia din zona euro a crescut cu 0.1% în ultimul trimestru al anului 2022 față de trimestrul anterior. În primul rând temperaturile mai ridicate, peste medie au redus frica de noi raționalizări a gazului natural sau riscul producerii de pene de curent iar redeschiderea Chinei a avut de asemenea un efect pozitiv, China fiind principalul partener economic al Germaniei și principala destinație a exporturilor germane. Astfel că analiștii și-au revizuit modelele și acum previziunile clare de recesiune în Europa efectuate în toamna nu mai sunt valide.
Chiar și președintele Băncii Central Europene (BCE)- Christine Lagarde a afirmat ca așteptările au trecut de la recesiune la o ușoară contracție.
Dar riscul pentru Europa nu a dispărut. Dacă pe de-o parte cererea din China va ajuta exporturile din zona Euro, pe de cealaltă parte va pune presiune asupra prețurilor materiilor prime și energiei. În ceea ce privește războiul din Ucraina, sfârșitul agresiunii rusești este încă departe, iar riscul unei escaladări e ridicat.
În acest context macroeconomic şi geopolitic mai favorabil comparativ cu acum câteva luni, investitorii s-au înghesuit să cumpere acțiunile europene.
Grafic: Evoluția din ultimul an şi ultimii 5 ani a performanței indicelui european de acțiuni Euro STOXX50 (linia portocalie), indicelui american de acțiuni SPX500(linia mov) şi a indicelui de acțiuni reprezentativ al pieței emergente MSCI Emerging Markets(linia gri). Indicii au fost normalizați la începutul fiecărei perioade la nivelul 100.
Sursa date: Bloomberg
Politici monetare
Băncile Centrale din țările dezvoltate par a fi tot mai aproape de sfârșitul actualului ciclu agresiv de creșteri de dobândă. Inflația a intrat pe o traiectorie descendentă, și deși sunt încă multe incertitudini privind evoluția în următoarele luni, vârful de inflație a fost atins. Înăsprirea agresivă a condițiilor monetare are deja efect asupra inflației și economiei, după cum se vede în scăderea încrederii consumatorilor, scăderea prețurilor pentru produsele de bază (CORE), scăderea pieței imobiliare în SUA.
Deși în ultima ședință de politică monetară din ianuarie, atât Rezerva Federală Americană, Banca Centrală Europeană și Banca Angliei au continuat să crească dobânda de referință, mesajul fiind unul mai moderat comparativ cu ședințele precedente, recunoscând progresul în temperarea inflației.
Scenariul unei aşa numite “soft-landing” (aterizare uşoară) a economiei – adică succesul Băncii Centrale în a readuce inflaţia în ţintă fără o creştere necontrolată a şomajului – devine mai probabil. Istoria ne arată că acest echilibru e greu de atins, Fed reuşind o singură dată în ultimii 60 de ani, din 11 încercări*. Vor reusi oare şi de această dată?
(*sursa: Wall Street Journal)
Europa îşi apără industria
Planul de stimulare a investițiilor verzi din Statele Unite ale Americii a agitat politicienii europeni. Sub amenințarea riscului că multe companii vor lăsa în urmă Europa și își vor reloca producția în SUA pentru a beneficia de subvenții, Comisia Europeana încearcă să vină cu măsuri pentru a facilita accesul la ajutoare de stat pentru investițiile în sectoarele verzi și să relaxeze constrângerile regulatorii. Franța și Germania au fost primele state care s-au aliat pentru a lupta împotriva legislației din SUA și pentru a-şi apăra economiile locale. Dar sunt și cele care beneficiază în cea mai mare măsură de această relaxare a regulilor având cea mai mare capacitate să își ajute companiile.
Pentru a reduce acest risc, se discută despre crearea de finanțări comune prin înființarea unui fond suveran european. Investițiile vor fi destinate cercetării și companiilor strategice. O decizie unanimă în rândul țărilor europene este greu de atins, astfel Comisia Europeană trebuie să vină cu măsuri creative pentru a atrage toate țările membre.
Val de restructurari în sectorul tehnologic
În fiecare zi o nouă companie din sectorul tehnologic din SUA anunță un nou val de concedieri. Până în prezent greii sectorului au anunțat până la 75.000 de angajați afectați de restructurări.
Anunțurile au un impact emoțional mare însă dacă ne uităm totuși la volumul angajărilor în acest sector de la începutul pandemiei realizăm că acest număr este foarte redus.
Printre argumentele aduse de managerii companiilor pentru o astfel de decizie se enumeră: inflația, riscul unei recesiuni, ratele de dobândă ridicate, încetinirea creșterii vânzărilor. Totuși această transformare a companiilor tehnologice americane poate fi un potențial de creștere pentru alte companii. Cererea pentru aptitudini, în special în IT, a fost în creștere în ultimii ani și a limitat dezvoltarea altor companii în sectorul digital. Multe companii germane au anunțat deja că văd o oportunitate în deschiderea de noi birouri în special în Silicon Valley - paradisul tehnologic.
Informațiile cuprinse in acest document au exclusiv scop de informare și nu reprezintă o ofertă, în mod special un prospect, sau o invitație de a negocia, a cumpăra sau a vinde un titlu de valoare sau de a participa la orice strategie de tranzacționare. De asemenea, nu reprezintă o consiliere personalizată cu privire la investiții și nici o consiliere fiscală sau juridică. Deși a fost acordată o atenție deosebită conținutului acestui document, nu se acordă nicio garanție, asigurare sau certitudine, expresă sau implicită, în ceea ce privește acuratețea, corectitudinea sau deplinătatea lui. Orice informație din acest document poate fi subiectul unei modificări sau actualizări fără nicio notificare prealabilă. Răspunderea NN Investment Partners (în acest sens folosindu-se denumirea legală a entității NN Investment Partners International Holdings B.V.), a altor societăți sau unități afiliate, a funcționarilor, directorilor sau angajaților acestora nu va putea fi angajată direct sau indirect in ceea ce privește informațiile și/sau recomandările de orice fel incluse în acest document. Nu va fi acceptată preluarea nici unei responsabilități, directă sau indirectă, pentru niciun fel de pierdere suferită sau asumată de cititori ca rezultat al folosirii acestei publicații sau ca urmare a fundamentării deciziilor investiționale pe informațiile din prezentul document. Investițiile implică risc. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate crește sau se poate diminua, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare și in niciun caz nu trebuie considerate astfel. Orice revendicări rezultate din sau în legătură cu termenii și condițiile acestei clauze de exonerare de răspundere sunt guvernate și interpretate conform legislației olandeze.