Evoluții pe plan local
Noi măsuri pentru limitarea efectului crizei energetice

Notă informativă lunară pregatită de NN Investment Partners - Ecaterina Biris, Portfolio Manager Equity

Nu doar în România dar în toată Europa prețul atât pentru gaze cât și energia electrică a explodat. În septembrie, Guvernul României a prezentat o noua ordonanță pentru a proteja consumatorii vulnerabili și a diminua povara asupra bugetului public. Printre măsurile actualizate se includ: perioada a fost extinsă de la 31 martie 2023 până la 31 august 2023; producătorii de energie și gaze naturale sunt taxați 100% pentru cantitățile vândute peste 450 lei pe megawatt oră; marja de profitabilitate permisă pentru traderii de gaz sau energie electrică a fost limitată la 2% iar prețul maxim de compensare pentru distribuitori este de maxim 1300 lei pe megawatt oră.

Piața auto a frânat

Datele furnizate de Direcția regim permise de conducere și înmatriculări a vehiculelor arată ca în luna august a fost o încetinire cu 22% față de anul trecut a înmatriculărilor de autoturisme noi. Asta vine după o încetinire similară și în luna iulie. În primele 8 luni ale acestui an numărul de autoturisme înmatriculate a crescut cu 6%; dar datele din ultimele luni arată că populația își amână investițiile trecând printr-o perioadă incertă pe fondul crizei energiei.

Creșterea prețurilor a încetinit

Inflația din luna iulie a fost de 15% față de anul trecut, creșterea încetinind in comparație cu luna iunie când prețurile au crescut 15.1% față de aceeași lună a anului trecut. Prețul pentru carburanți a avut o contribuție negativă la inflație- scăzând pe fondul scăderii cotației internaționale la petrol. Din nefericire, analiștii se așteaptă ca prețul petrolului sa revină făcând ca această încetinire sa fie doar temporară. Observăm deja o rostogolire a costurilor ridicate și în prețul altor produse precum alimente.

În această lună, Banca Națională a României a luat decizia de a mări rata de dobândă de politica monetară cu 0.75% până la nivelul de 5.50%, așteptându-se ca rata inflației să scadă începând cu trimestrul al 3-lea. Extinderea perioadei de aplicare a măsurilor de protejare a consumatorilor în fața crizei energetice până în august 2023, va duce la un impact mai redus asupra inflației pe termen scurt dar există riscul ca inflația sa rămână ridicată pentru o perioadă mai lungă.

Grafic: Evoluția din ultimii 20 de ani a ratei de inflație (linia cu portocaliu) și a ratei de dobândă de politică monetară (linia cu albastru). Axa este exprimată în procente.

Sursa date: Refinitiv Datastream

Creștere economică peste așteptări

Produsul Intern Brut al României a crescut în cel de-al doilea trimestru cu 5.3% față de anul trecut și o creștere de 2.1% față de primul trimestru al acest an. Aceste date au fost o surpriză pentru economiști care se așteptau la o contracție de -0.2%. Se așteaptă ca serviciile să fi avut o contribuție semnificativă. Riscul șocului creat de prețurile ridicate la energie în Europa rămâne, dar față de celelalte țări din regiune, România are cea mai mică dependență de petrolul și gazul rusesc. Un impact mai mare poate veni de la o încetinire agresivă a activității economice în zona euro, principalul partener comercial al României.

Informatiile cuprinse in acest document au exclușiv scop de informare și nu reprezinta o oferta, in mod special un prospect, sau o invitatie de a negocia, a cumpara sau a vinde un titlu de valoare sau de a participa la orice strategie de tranzactionare. De asemenea, nu reprezinta o conșiliere personalizata cu privire la investitii și nici o conșiliere fiscala sau juridica. Deși a fost acordata o atentie deosebita continutului acestui document, nu se acorda nicio garantie, așigurare sau ceritudine, expresa sau implicita, in ceea ce priveste acuratetea, corectitudinea sau deplinatâtea lui. Orice informație din acest document poate fi subiectul unei modificari sau actualizari fara nicio notificare prealabila. Raspunderea NN Investment Partners (in acest sens foloșindu-se denumirea legala a entitatii NN Investment Partners International Holdings B.V.), a altor societati sau unitati afiliate, a functionarilor, directorilor sau angajatilor acestora nu va putea fi angajata direct sau indirect in ceea ce priveste informatiile și/sau recomandarile de orice fel incluse in acest document. Nu va fi acceptata preluarea nici unei responsabilitati, directa sau indirecta, pentru niciun fel de pierdere suferita sau asumata de cititori ca rezultat al foloșirii acestei publicatii sau ca urmare a fundamentarii deciziilor investitionale pe informatiile din prezentul document. Investitiile implica risc. Va atentionam ca valoarea investitiei dumneavoastra poate creste sau se poate diminua, iar performantele anterioare nu reprezinta o garantie a realizarilor viitoare și in niciun caz nu trebuie conșiderate astfel. Orice revendicari rezultate din sau in legatura cu termenii și conditiile acestei clauze de exonerare de raspundere sunt guvernate și interpretate conform legislatiei olandeze.

Cât de folositor ți-a fost acest conținut?