3 piloni esențiali
pentru echilibrul tău financiar

Dacă nu ai putut participa la webinarul Banometru sau vrei să reiei cele mai importante idei prezentate, am adunat în acest articol cele mai importante lucruri care te vor ajuta să ai o bază financiară cât mai solidă. Urmărește și articolele din următoarele săptămâni, pentru că vom reveni cu informații și instrumente utile în buna gestionare a resurselor financiare.

1. Valoarea unei ore lucrate

Îți propunem un exercițiu: raportează-te la costurile achizițiilor în funcție de timpul investit pentru a le obține. Astfel, fiecare achiziție devine o investiție de timp și efort.

Cum faci asta? Calculează valoarea unei ore din viața ta profesională. Împarte venitul net lunar la numărul de ore lucrate, apoi calculează câte ore ai cheltuit pentru ultima pereche de pantofi achiziționată de tine.

De exemplu: dacă venitul net lunar este 4.000 lei și lucrăm 168 de ore, atunci valoarea unei ore lucrate este 23,8 lei. Dacă am cumpărat o pereche de pantofi care costă 250 de lei, putem deduce că acei pantofi ne-au costat aproximativ 10 ore și jumătate de muncă (250 lei : 23,8 lei/oră).

Această abordare te ajută să evaluezi mai conștient cheltuielile și să te concentrezi pe achizițiile mai valoroase. Când vei conștientiza valoarea timpului tău, vei avea un extra stimul ca să iei decizii mai cumpătate. Iar asta înseamnă extra ajutor pentru echilibru financiar pe termen lung.

2. Bugetul de venituri și cheltuieli

Foarte simplu spus, un buget personal este o planificare financiară detaliată în care pui pe hârtie toate veniturile și cheltuielile tale. De ce să faci asta? Ca să ai o imagine de ansamblu a resurselor tale și ca să le poți gestiona mai eficient. Bugetul te ajută să iei decizii mai conștiente, astfel încât să atingi mai ușor obiectivele financiare.

Cum începi un buget?

  • Adună toate veniturile tale. Așa obții venitul total lunar.
  • Notează toate cheltuielile lunare. Notează chiar și cheltuielile mici, apoi grupează-le pe categorii. Exemple de categorii: alimente, transport, chirie, utilități, divertisment, împrumuturi etc.
  • Compară totalul de venituri cu totalul cheltuielilor ca să vezi dacă cheltui mai mult decât câștigi.
  • Pe baza informațiilor adunate, fă-ți un plan detaliat și așa vei vedea cum e nevoie să aloci veniturile pentru fiecare categorie de cheltuieli. Asigură-te că incluzi și o sumă pentru economii și investiții.

Un buget personal bine gestionat te poate ajuta să reduci stresul financiar, să atingi obiectivele și să iei decizii mai informate.

3. Datorii și Credite

Datoriile și creditele sunt importante în gestionarea resurselor noastre financiare. Le-am luat pe rând și le-am explicat ca să înțelegem cât mai bine ce impact au pentru obiectivele noastre.

Datoriile „bune”: Acestea includ investițiile în educație sau în dezvoltarea profesională, care ne pot aduce venituri în plus, în viitor. Împrumuturile pentru locuințe pot fi și ele profitabile, dacă alegi să închiriezi locuința sau dacă privești potențialul de creștere a valorii locuinței pe termen lung.

Datoriile „rele”: Acestea sunt împrumuturile luate pentru achiziții de bunuri de consum, care se depreciază rapid și nu oferă valoare pe termen lung. De exemplu: dacă îți folosești cardul de credit pentru cheltuieli pe care să nu le planifici foarte bine.

Alegerea Creditelor: Dacă te gândești să îți iei un credit, este important să te informezi cât mai bine înainte. Adică, să înțelegi ce tipuri de credite există, ce dobânzi și comisioane și ce credit se potrivește cel mai bine pentru nevoia ta.

Echilibrul financiar e ușor de atins când ai o abordare conștientă și planificată. Să conștientizezi cât valorează o oră din viața ta profesională și cât timp valorează lucrurile pe care le achiziționezi, să gestionezi bine datoriile și să îți faci un buget cât mai bine planificat sunt cei trei piloni care te vor ajuta să atingi mai ușor echilibrul financiar.

Banometru, un program gratuit, este soluția care te poate ghida în mod practic, în funcție de contextul și stilul de viață. Fie că parcurgi un moment financiar dificil sau pur și simplu vrei vrei să te organizezi mai bine financiar, specialiștii din sesiunile de coaching financiar te vor îndruma. Indiferent dacă vei alege cursurile, resursele online sau coaching-ul 1:1, promisiunea Banometru e să te ajute să atingi o relație echilibrată și sănătoasă cu banii și nu va implica niciodată recomandări sau vânzarea vreunui produs comercial. Banometru este un program de sănătate financiară organizat de Asociația Educație pentru Viața Reală în parteneriat cu ING Bank și Asociația pentru Relații Comunitare.