SUBIECTUL LUNII PE PIAȚA GLOBALĂ
ACȚIUNILE DOMINĂ SCENA INVESTIȚIONALĂ

Notă informativă lunară pregatită de Goldman Sachs Asset Management B.V

Două evenimente majore au influențat diferența în evoluția acțiunilor comparativ cu cea a obligațiunilor în această lună. Pe de-o parte, rezultatele financiare surprinzător de bune, în special în sectorul tehnologic, iar pe de altă parte retorica accentuată privind amânarea trecerii la o politică monetară expansionistă (reprezentată prin reducerea ratelor de politică monetară). Probabilitatea începerii acestui proces în Statele Unite ale Americii a crescut pentru luna iunie, în contrast cu așteptările inițiale pentru luna martie. Randamentul obligațiunilor americane a înregistrat o creștere în această perioadă, determinând o scădere a prețului, datorat recalculării așteptărilor cu privire la ratele de dobândă și includerii unor rate mai reduse abia începând cu a doua parte a anului. În timp ce, indicele bursier american de acțiuni S&P 500, a depășit nivelurile record anterioare, încheind luna februarie la un nivel de 5096 de puncte.

Clasa de Active

Rentabilitatea totală în ultima lună (31.01.2024-29.02.2024)

Rentabilitatea totală în ultimul an (28.02.2023-29.02.2024)

Rentabilitatea totală în ultimii 5 ani (28.02.2019 -29.02.2024)

Acțiunile din SUA (S&P 500)

5.34%

30.43%

98.92%

Acțiunile Europene (Euro Stoxx50)

5.08%

18.97%

72.94%

Obligațiunile din SUA (S&P US Treasury Bond)

-2.06%

0.80%

-2.31%

Obligațiunile din Germania (Bloomberg Germany all gov bonds)

-1.62%

3.62%

-12.88%

Petrol (Brent )

3.81%

0.20%

26.10%

Aur

-0.25%

12.25%

55.26%

Sursa: Bloomberg la data de 29.02.2024

 

Rezultatele financiare sub lupă

Rezultatele financiare peste așteptări din sectorul tehnologic au propulsat indicele bursier american S&P 500 către un nivel record. Prețul acțiunilor se tranzacționează pe baza așteptărilor cu privire la viitoarele venituri/ profituri pe care companiilor le vor genera. În momentul în care sunt prezentate un nou rând de rezultate financiare, analiștii încearcă să găsească cauzele discrepanțelor estimărilor față de valorile realizate pentru a minimiza această diferență în viitor. Acesta este motivul pentru care acordăm o atenție sporită acestor surprize de la așteptări.

Conform raportărilor financiare și a sondajelor realizate de Bloomberg a 98% din companiile incluse în indicele bursier S&P 500, 55% dintre companii au raportat vânzări peste așteptări, în timp ce 75% au raportat o rentabilitate peste așteptări. În medie vânzările au depășit estimările cu 1.22%, mai puțin comparativ cu aceeași perioadă a anului 2022, dar se remarcă o revenire după trimestrul precedent când s-a înregistrat una dintre cele mai slabe surprize. Majoritatea sectoarelor au raportat profitatibilitate peste așteptări cu excepția sectorului de utilități. În termeni absoluți, în medie companiile incluse în indicele bursier S&P 500 au avut o creștere anuală a rentabilității în trimestrul al 4-lea de 7.8%, și cu 7% peste așteptări.

Grafic: Evoluția surprizelor cu privire la profit, surprizele sunt definite ca diferență dintre profitul realizat și estimările cu privire la profitul realizat. Coloanele cu albastru reprezintă media surprizelor pentru companiile incluse în indicele bursier S&P500 , iar cele cu negru reprezintă media surprizelor pentru companiile incluse în indicele bursier EURO STOXX 50.

Sursa: Bloomberg la data de 29.02.2024

 

În Europa, 75% din companiile incluse în indicele bursier EURO STOXX 50 au raportat rezultatele financiare aferente trimestrului 4 până la sfârșitul lunii februarie. Aici doar 45% dintre companii au înregistrat vânzări peste așteptări, totuși, reprezentând un progres semnificativ după două trimestre consecutive dezamăgitoare. În timp ce 52% dintre companii au înregistrat o rentabilitate peste așteptări cele mai mari surprize pozitive au venit de la sectoarele de consum și cel financiar, observându-se o discrepanță semnificativă față de companiile americane, unde majoritatea sectoarelor au înregistrat rezultate peste așteptări. În schimb, companiile europene au înregistrat o scădere a profitului în medie cu -2.15% în acest trimestru față de anul anterior.
 

Starea economiei americane

Conform rapoartelor publicate de Biroul de Statistică a Muncii din Statele Unite ale Americii, în luna ianuarie au fost create 353 000 de noi locuri de muncă în mediul privat, semnificativ peste așteptările analiștilor conform sondajului Bloomberg care prognoza 185000 de noi locuri de muncă. Participația la forța de muncă a rămas stabilă la 62.5% pentru a doua lună consecutivă, iar rata șomajului a rămas, de asemenea stabilă la un nivel redus de 3.7%, ușor peste așteptări. Alte indicii că piața muncii rămane solidă includ creșterea salariului mediu orar cu 4.5% în luna ianuarie față de aceeași lună a anului precedent. Temerile sunt ca aceste creșteri salariale pot alimenta inflația pe viitor și intrarea într-o spirală prețuri-salarii foarte greu de controlat. În luna ianuarie rata de creștere anuală a prețurilor a fost de 3.1%, arătându-se mai robustă față de așteptările analiștilor de 2.9%, iar prețurile produselor durabile, înregistrând un avans de 3.9%.

Grafic: Evoluția din ultimii 5 ani a numărului de locuri de muncă create una excluzând sectorul agricol (linia cu negru) și rata de participare la forța de muncă (linia cu albastru). Axa din dreapta este exprimată în procente, axa din partea stângă este exprimată în mii de noi locuri de muncă.

Sursa: Bloomberg la data de 29.02.2024

 

Aceste date oferă suficientă siguranță Băncii Centrale (FED) de a amâna procesul de reducere a ratelor de politică monetară. O mișcare prea rapidă a oficialilor ar putea relansa inflația și ne-am putea confrunta cu un al doilea val de creșteri accelerate a prețurilor. Retorica de “rată ridicată pentru o perioadă mai lungă” poate fi privită ca o abordare precaută din perspectiva celor greu îndatorați, dar o greșeală în politica monetară ar putea redezlănțui inflația iar costul ar fi mult mai ridicat. Piața va decide dacă va urma îndrumările președintelui FED, Jeremy Powell, ca presiunile inflaționiste sunt persistente sau va miza pe un scenariu în care stimulul economic va veni mult mai devreme.
 

Japonia la un maxim istoric

După un debut foarte favorabil al anului pentru investițiile în acțiunile japoneze, luna februarie a confirmat traiectoria ascendentă, ceea ce a determinat indicele bursier Nikkei 225 să depășească nivelul record anterior atins în decembrie 1989. Performanțele financiare solide, reformele în guvernanța corporativă prin majorarea dividendelor și intensificarea programelor de răscumpărare au contribuit la transformarea acțiunilor japoneze într-un subiect fierbinte în rândul investitorilor. Piața japoneză a beneficiat și de contextul regional, și al incertitudinilor din China. Investitorii străini au fost nevoiți să își reevalueze poziția iar o parte din capital a fost mutat din China către investițiile în Japonia. Problemele structurale pe care le-a întampinat de-a lungul a zeci de ani, alături de deprecierea yen-ului față de dolarul american sunt considerate principalele motive din spatele evolutiei negative a economiei. Această situație complică perspectivele pentru Banca Centrală a Japoniei, care părea foarte aproape în luarea unei decizii de creștere a ratelor de dobândă. Atenția se îndreaptă acum asupra negocierilor salariale, și potențialul acestora de a readuce consumul privat și să îndrepte economia japoneza spre o creștere sustenabilă.

Disclaimer

Această comunicare de marketing este publicată de Goldman Sachs Asset Management B.V., o societate de administrare OPCVM/AIF cu sediul în Țările de Jos și este destinată numai investitorilor profesioniști MiFID. Această comunicare de marketing a fost elaborată exclusiv în scopul informării și nu trebuie interpretata drept o ofertă, în special un prospect sau orice invitație de a trata, cumpăra sau vinde orice garanție sau de a participa la orice strategie de tranzacționare sau la furnizarea de servicii de investiții sau de cercetare de investiții. Deși s-a acordat o atenție deosebită conținutului acestei comunicări de marketing, nu se oferă nicio garanție sau reprezentare, expresă sau implicită, acurateței, corectitudinii sau caracterului complet al acesteia. Orice informație furnizată în această comunicare de marketing poate fi modificată sau actualizată fără notificare prealabilă. Investițiile prezintă riscuri. Nici Goldman Sachs Asset Management B.V. și nici orice altă companie sau unitate aparținând Goldman Sachs Group Inc., nici oricare dintre directorii sau angajații săi nu pot fi trași direct sau indirect la răspundere sau responsabili cu privire la această comunicare de marketing. Utilizarea informațiilor conținute în această comunicare de marketing se face pe propriul risc. Vă rugăm să rețineți că valoarea oricărei investiții poate crește sau scădea și că performanțele anterioare nu indică rezultate viitoare și nu ar trebui în niciun caz să fie considerate ca atare. Această comunicare de marketing nu este îndreptată și nu trebuie luată în considerare de către persoane din SUA, astfel cum sunt definite la articolul 902 din Regulamentul S din Legea privind valorile mobiliare a Statelor Unite din 1933, și nu este destinată și nu poate fi utilizată pentru a solicita vânzarea de investiții sau subscrierea de valori mobiliare în țările în care acest lucru este interzis de autoritățile sau legislația relevantă. Orice pretenții care decurg din sau în legătură cu termenii și condițiile acestei exonerări de răspundere sunt reglementate de legislația olandeză. Acest material este furnizat la cererea dumneavoastra pentru uz exclusiv. 

Acest material este furnizat la cererea dumneavoastra doar in scop informativ. Nu este o oferta sau o solicitare de cumparare sau vanzare de valori mobiliare. Nicio parte a acestui material nu poate, fără acordul prealabil scris al Goldman Sachs Asset Management, fi (i) copiata, fotocopiata sau duplicata sub nicio forma, prin orice mijloc sau (ii) transmisa oricarei persoane care nu este angajat, director sau agent autorizat al destinatarului. 

ACEST MATERIAL NU CONSTITUIE O OFERTA SAU SOLICITARE IN NICIO JURISDICTIE SAU CATRE ORICE PERSOANA PENTRU CARE ACEST LUCRU AR FI INTERZIS DE LEGISLATIE. 

Potentialii investitori ar trebui sa se informeze cu privire la orice cerinte legale si reglementari fiscale si de control valutar aplicabile in tarile de cetatenie, resedinta sau domiciliu si care ar putea fi relevante. Acest material este furnizat doar in scop informativ su nu trebuie interpretat ca un sfat de investitii sau o solicitare de cumparare sau vanzare de valori mobiliare. 

Acest material nu este destinat a fi folosit ca un ghid general pentru investitii sau ca sursa de recomandari specifice de investitii si nu face recomandari implicite sau exprese cu privire la modul in care ar trebui sau ar fi gestionat contul oricarui client, ca strategii de investitii adecvate, deoarece strategiile de investitii adecvate depind de obiectivele investitionale ale clientilor. 

Performantele anterioare nu garanteaza rezultate viitoare, care pot varia. Valoarea investitiilor si veniturilor obtinute din investitii vor fluctua si pot scadea sau creste. Poate sa apara o pierderea a capitalului investiti. 

Aceste informații privesc activitatea generală a pieței, tendințele industriei sau ale sectorului sau alte condiții economice, de piață sau politice generale și nu trebuie interpretate ca consultanță în cercetare sau de investiții. Acest material a fost pregătit de Goldman Sachs Asset Management și nu este o cercetare financiară și nici un produs al Goldman Sachs Global Investment Research (GIR). Acesta nu a fost elaborat în conformitate cu dispozițiile legale aplicabile menite să promoveze independența analizei financiare și nu face obiectul unei interdicții de tranzacționare ca urmare a distribuirii cercetării financiare. Punctele de vedere și opiniile exprimate pot diferi de cele ale Goldman Sachs Global Investment Research sau ale altor departamente sau divizii ale Goldman Sachs și ale afiliaților săi. Investitorii sunt îndemnați să se consulte cu consilierii lor financiari înainte de a cumpăra sau de a vinde orice valori mobiliare. Este posibil ca aceste informații să nu fie actuale, iar Goldman Sachs Asset Management nu are obligația de a furniza actualizări sau modificări.

Deși anumite informații au fost obținute din surse considerate a fi de incredere, nu garantăm acuratețea, integralitatea sau corectitudinea acestora. Ne-am bazat și ne-am asumat fără o verificare independentă acuratețea și caracterul complet al tuturor informațiilor disponibile din surse publice. Opiniile exprimate sunt doar în scop informativ și nu constituie o recomandare din partea Goldman Sachs Asset Management de a cumpăra, vinde sau deține vreun titlu de valoare. Opiniile sunt actuale la data prezentării și pot fi supuse modificărilor si nu ar trebui interpretate ca sfaturi de investiții. Capitalul investit este supus riscului.

Referintele la indici, benchmark-uri sau alte masuri ale performantei relative a pietei pe o anumita perioada de timp sint furnizate doar pentru informarea dumneavoastra si nu implica faptul ca portofoliul va obtine rezultate similar. Compozitia indicelui poate sa nu reflecte modul in care este construit un portofoliu. In timp ce un consilier incearca sa creeze un portofoliu care sa reflecte caracteristicile adecvate de risc si rentabilitate, caracteristicile portofoliului se pot abate de la cele ale indicelui de referinta. Indicii nu sunt gestionați. Cifrele pentru indici reflectă reinvestirea tuturor veniturilor sau dividendelor, după caz, dar nu reflectă deducerea oricăror taxe sau cheltuieli care ar reduce randamentele. Investitorii nu pot investi direct în indici. Indicii menționați aici au fost selectați deoarece sunt bine cunoscuți, ușor de recunoscut de către investitori și reflectă acei indici despre care administratorul de investiții consideră, în parte pe baza practicii industriei, că oferă un punct de referință adecvat în raport cu care să evalueze investiția sau piața mai largă descrisă aici.

Prognozele economice și de piață prezentate aici reflectă o serie de ipoteze și judecăți la data prezentei și pot fi modificate fără notificare. Aceste previziuni nu iau în considerare obiectivele de investiții specifice, restricțiile, situația fiscală și financiară sau alte nevoi ale unui anumit client. Datele reale vor varia și este posibil să nu fie reflectate aici. Aceste prognoze sunt supuse unor niveluri ridicate de incertitudine care pot afecta performanța reală.

Acest material este oferit doar in scopuri educationale si nu trebuie interpretat ca un sfat de investitii sau o oferta sau o solicitare de cumparare sau vanzare de valori mobiliare. În consecință, aceste previziuni ar trebui privite ca fiind doar reprezentative pentru o gamă largă de rezultate posibile. Aceste previziuni sunt estimate, bazate pe ipoteze, sunt supuse unor revizuiri semnificative și se pot schimba semnificativ pe măsură ce condițiile economice și de piață se schimbă. Goldman Sachs nu are obligația de a furniza actualizări sau modificări ale acestor prognoze. Studiile de caz și exemplele au doar scop ilustrativ. 

Compliance Code: 361148-OTU-1990413 

© 2024 Goldman Sachs. Toate drepturile rezervate.