Analiza ING Bank x RBL:
Top 10 companii antreprenoriale
din județele Regiunii Sud-Est

Cele mai mari 60 de companii din regiunea Sud-Est (primele 10 companii din județele Constanța, Brăila, Buzău, Galați, Tulcea și Vrancea) au generat o cifră de afaceri de 28 miliarde de lei în 2022, în creștere cu 32% față de anul 2021, când au înregistrat 21,2 miliarde de lei. În prezent, 324 de companii antreprenoriale din regiunea Sud-Est au activități de export și 211 de firme au o cifră de afaceri de peste 10 milioane de euro, potrivit studiului ScaleOut 4×10, realizat de Fundația Romanian Business Leaders (RBL) și ING Bank România.

  • Județul Galați se situează pe primul loc în ceea ce privește cifra de afaceri totală a celor mai mari 10 companii antreprenoriale, cu 8,75 miliarde de lei în 2022.
  • În județul Galați se regăsesc cele mai multe companii antreprenoriale cu cifra de afaceri peste 10 milioane de euro, mai exact 61, dar și cele mai multe firme care au activități de export, respectiv 87.
  • În ceea ce privește majorarea cifrei de afaceri pentru cele mai mari 10 companii antreprenoriale, județul Brăila a înregistrat cea mai vizibilă creștere - de 87,7%, de la 1,69 miliarde de lei în 2021 la 3,18 miliarde de lei în 2022.

Județul Constanța

Cifra de afaceri totală a celor mai mari 10 companii antreprenoriale din județul Constanța a crescut cu 50%, de la 3,5 miliarde de lei în 2021 la 5,25 miliarde de lei în anul 2022. Industria maritimă, transporturile și agricultura sunt domeniile în care activează cele mai mari companii antreprenoriale din județul Constanța.
În total, 55 de companii antreprenoriale din județul Constanța au înregistrat o cifră de afaceri de peste 10 milioane de euro, potrivit studiului ScaleOut.

Județul Galați

Cifra de afaceri totală a celor mai mari 10 companii antreprenoriale din județul Galați a crescut cu 17,4%, de la 7,45 miliarde de lei în 2021 la 8,75 miliarde de lei în 2022. Retailul de bricolaj, producţia de ţevi şi profiluri de oţel, precum și construcțiile reprezintă domeniile din care provin cele mai mari companii antreprenoriale din județul Galați.
În prezent, 61 de firme fondate de antreprenori au o cifră de afaceri de peste 10 milioane de euro.

Județul Tulcea

Cifra de afaceri totală a celor mai mari 10 companii antreprenoriale din județul Tulcea a crescut cu 18,5%, de la 2,7 miliarde de lei în 2021 la 3,2 miliarde de lei în 2022. Tradingul de cereale, industria farmaceutică și construcțiile reprezintă domeniile din care provin cele mai mari companii antreprenoriale din județul Tulcea, potrivit analizei ScaleOut.
În prezent, 29 de companii înființate de antreprenori au o cifră de afaceri de peste 10 milioane de euro.

Județul Brăila

Cifra de afaceri totală a celor mai mari 10 companii antreprenoriale din județul Brăila a crescut cu 87,7%, de la 1,69 miliarde de lei în 2021 la 3,18 miliarde de lei în 2022. Trading-ul de cereale şi inputuri agricole, industria alimentară și afacerile din domeniul portuar domină ierarhia celor mai mari companii antreprenoriale din județul Brăila. În total, 34 de companii antreprenoriale din județul Brăila au venituri anuale de peste 10 milioane de euro.

Județul Vrancea

Cifra de afaceri totală a celor mai mari 10 companii antreprenoriale din județul Vrancea a crescut cu 29%, de la 1,9 miliarde de lei înregistrată în 2021 la 2,4 miliarde de lei în 2022. Retailul, industria textila și domeniul alimentar sunt industriile în care activează cele mai mari companii antreprenoriale din județul Vrancea.
28 de companii create de antreprenori locali au o cifră de afaceri de cel puțin 10 milioane de euro, potrivit analizei ScaleOut.

Județul Buzău

Cifra de afaceri totală a celor mai mari 10 companii antreprenoriale de tip scaleup din județul Buzău a crescut cu 30,4%, de la 3,9 miliarde de lei în 2021 la 5,1 miliarde de lei în 2022. Domeniul energiei, domeniul agro-alimentar și construcțiile sunt industriile în care activează cele mai mari companii antreprenoriale din județul Buzău.
În total, 41 de firme fondate de antreprenori au o cifră de afaceri de peste 10 milioane de euro.

Studiul ScaleOut 4×10 își propune să identifice cele mai mari companii antreprenoriale din regiunea Sud-Est, evoluția firmelor antreprenoriale, numărul de companii exportatoare și cele mai importante domenii în care se înregistrează creșteri la nivel local și național. Analiza a luat în calcul firmele din regiunea Sud-Est cu capital românesc cu o cifră de afaceri totală de cel puțin 2 milioane de euro.

Antreprenorii din Regiunea Sud-Est sunt invitați, pe 10 octombrie, la Constanța, pentru a se înscrie în programul ScaleOut 4X10

Programul de scalare ScaleOut 4x10, organizat de RBL și ING Bank România ajută companiile antreprenoriale să își scaleze afacerea la nivel național și regional. Marți, 10 octombrie 2023, în cadrul unui eveniment la Constanța, se vor deschide înscrierile pentru antreprenorii din zona de Sud-Est a țării care pot aplica pentru un loc în programul ScaleOut.

Dezvoltarea businessului peste pragul de 10 milioane de euro – cifră de afaceri în următorii ani, reprezintă unul dintre cele mai importante obiective de creștere ale firmelor selectate în programul ScaleOut 4x10. În prezent, potrivit analizei, 211 firme din regiunea Sed-Est înregistrează o cifră de afaceri de peste 10 milioane de euro.

Despre Romanian Business Leaders
Romanian Business Leaders (RBL) este vocea și vehiculul de acțiune al liderilor din mediul privat de business pentru construcția unei Românii în care generațiile viitoare să-și dorească să trăiască. Misiunea RBL este ca România să devină o țară mai bună pentru afacerile responsabile și, în felul acesta, pentru toți românii. Proiectele Fundației se subscriu celor trei domenii pe care comunitatea RBL le consideră importante pentru schimbarea și dezvoltarea so-cietății: antreprenoriat, educație și bună guvernare.

Despre ING Bank România
ING Bank România este parte a ING Group, instituție financiară internațională globală, care oferă servicii bancare unui număr de peste 38 de milioane de clienți individuali, companii sau instituții din peste 40 de țări. Înființată în 1994, ING Bank România este în prezent o bancă universală, oferind produse și servicii tuturor categoriilor de clienți – companii mari și mici, instituții financiare, mici antreprenori și persoane fizice. ING Bank România este singura bancă cu o creștere organică din top 10 bănci locale după active, fără achiziții de portofolii de clienți sau alte bănci. ING Bank România este o bancă universală cu peste 1,7 milioane de clienți din trei segmente de business: persoane fizice (retail), companii IMM-uri & Mid-Corporate și Wholesale Banking. Misiunea ING este aceea de a-i susține pe oameni să fie cu un pas înainte, în viață și în afaceri.