În următorii doi ani, parteneriatul dintre Teach for Romania și ING Bank România vizează testarea a două programe esențiale pentru îmbunătățirea sistemului educațional din zonele vulnerabile ale țării. Este vorba despre intervenții pentru transformarea a două școli Teach for Romania și susținerea a 10 directori în managementul școlar eficient.
În primul rând, proiectul se îndreaptă către programul de formare și mentorat dedicat directorilor de școală din medii defavorizate, furnizându-le pregătire și resurse pentru a face față tuturor provocărilor specifice acestor medii: elevi cu situație socio-economică precară, abandon școlar, violență, lipsa resurselor umane bine pregătite.
Directorii sunt înscriși gratuit într-un curs post-universitar, creat de Teach for Romania în parteneriat cu Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației - Universitatea București. Mai mult, ei beneficiază și de mentorat unu-la-unu, antrenându-și astfel competențe de leadership și de management educațional necesare pentru a readuce învățarea și starea de bine în școală: coagularea unei echipe performante și a ecosistemului educațional pentru gestionarea unei schimbări sustenabile, prioritizare strategică și eficacitate operațională, monitorizarea și evaluarea progresului.
“Admirăm Teach for Romania pentru efortul continuu depus în ultimii 10 ani pentru facilitarea accesului la o educație de calitate în mediile vulnerabile. Avem misiunea comună de a-i susține pe oameni să fie cu un pas înainte în viață. De aceea, ne bucurăm să inițiem împreună un demers de a defini și testa sustenabilitatea modelului de transformare a școlilor Teach for Romania, fiind alături de directori de școală din medii defavorizate în eforturile lor de a răspunde provocărilor din mediile vulnerabile. Privim cu încredere acest nou parteneriat și, mai ales, potențialul pe care acesta îl are în a contribui la sănătatea financiară ulterioară a copiilor care învață în aceste școli.”- Mihaela Bîtu, CEO, ING Bank România.
În al doilea rând, programul implementat de ING Bank și Teach for Romania vizează unul dintre cele mai ambițioase proiecte educaționale: un model de transformarea ireversibilă a școlilor din medii vulnerabile printr-o intervenție care vizează intenționat sustenabilitatea modelului odată cu ieșirea Teach for Romania din respectiva școală.
Concret, Teach for Romania își propune să selecteze școli aflate în medii cu grad mare de defavorizare, să antreneze echipa de management și o masă critică de profesori interesați de o schimbare profundă, să le ofere acces la modele de bună-practică și la sprijin mentoral aplicat, astfel încât aceștia să devină liderii transformaționali capabili să activeze și să coaguleze resursele întregului ecosistem comunitar (părinți, autorități locale, antreprenori și ong-uri regionale, specialiști în gestionarea nevoilor copiilor) pentru a susține accesul la educație relevantă și progresul real al fiecărui elev.
Impactul vizat este o școală care devine inima comunității, hub de învățare deopotrivă pentru copii și adulți, și motor de dezvoltare locală, creând premisele ruperii cercului vicios al sărăciei, segregării și al neputinței.
E nevoie de un sat întreg pentru a crește un copil - educația este responsabilitatea fiecăruia dintre noi. Fără să știm, fiecare adult este un model pentru copii, chiar și o persoană necunoscută de pe stradă. Prin ceea ce suntem și facem transmitem copiilor valori, principii de viață, se uită la noi, chiar și atunci când nu-i vedem. Să aduci în jurul școlii toată comunitate este cea mai mare dovadă de responsabilitate și respect și cel mai sănătos mod de a produce schimbare și impact. Acesta este unul din principalele scopuri ale programului pilot de transformare ireversibilă a școlii, aflat în al doilea an de implementare, care produce deja rezultate vizibile la elevi: atât progres pe competențele de literație cât și abilități socio-emoționale. - Iuliana Pielmus, Director Executiv, Teach for Romania
Despre ING Bank România
ING Bank România este parte a ING Group, instituție financiară internațională globală, care oferă servicii bancare unui număr de peste 38 de milioane de clienți individuali, companii sau instituții din peste 40 de țări. Înființată în 1994, ING Bank România este în prezent o bancă universală, oferind produse și servicii tuturor categoriilor de clienți – companii mari și mici, instituții financiare, mici antreprenori și persoane fizice. ING Bank România este singura bancă cu o creștere organică din top 10 bănci locale după active, fără achiziții de portofolii de clienți sau alte bănci. ING Bank România este o bancă universală cu peste 1,7 milioane de clienți din trei segmente de business: persoane fizice (retail), companii IMM-uri & Mid-Corporate și Wholesale Banking.
Misiunea ING este aceea de a-i susține pe oameni să fie cu un pas înainte, în viață și în afaceri.
Societatea este în tranziție către o economie cu emisii de carbon reduse. La fel și clienții noștri, la fel și ING. Finanțăm deja multe activități sustenabile, dar în continuare finanțăm mai multe care nu sunt. Vezi progresul nostru de până acum pe ing.com/climate.
Despre Teach for Romania
Teach for Romania este o organizație non-guvernamentală, care de 10 ani recrutează și pregătește oameni valoroși să devină profesori și învățători în școlile publice din România, pornind de la cele mai dificile comunități. La Teach for Romania, noi credem că fiecare copil din România are dreptul și poate să aibă parte de o educație de calitate, alături de un profesor sau un învățător care crede în el. Patru principii sau lentile ne ghidează activitatea: elevii ca lideri, profesorii ca învățăcei, comunitatea ca putere și activitatea noastră ca sistemică.
În anul școlar 2023-2024, 145 de cadre didactice fac parte din programul nostru și predau în 126 școli, din 22 de județe. De asemenea, ne bucurăm că, din comunitatea noastră de 279 alumni, absolvenți ai programului, jumătate au ales să rămână la catedră în școli publice din România, dezvoltând și inovând cultura organizațională a acestora. Întreaga noastră comunitate de profesori ajunge astfel la aproximativ 26 000 de copii.
Accesibilitate