ING face următorul pas
în alinierea cu
obiectivele climatice

În urmă cu un an, în martie 2022, în acord cu traiectoria net zero stabilită de Agenția Internațională de Energie (AIE), am devenit prima bancă mare globală care a încetat să mai furnizeze finanțare dedicată pentru noile zăcăminte de petrol și gaze “upstream” (explorare și extracție). Acum ne extindem abordarea către alte componente din lanțul valoric din industria petrolului și a gazelor, restricționând finanțările dedicate activităților “midstream” (infrastructură de petrol și gaze) care accesează noi zăcăminte de petrol și gaze, urmărind, de asemenea, reducerea volumelor tranzacționate pe care ING le finanțează.

Strategia energetică ING pune în acord 3 teme cheie:

  • nevoia de decarbonizare pentru a limita efectele schimbărilor climatice
  • nevoia ca energia să rămână accesibilă oamenilor și companiilor
  • nevoia de a securiza aprovizionarea cu energie

Pentru a atinge acest echilibru într-o societate încă dependentă de combustibilii fosili, este de datoria noastră să continuăm finanțarea a ceea ce lumea are nevoie în prezent, susținând, în același timp, tranziția către economia viitorului, cu emisii reduse de carbon.

În acord cu cele mai recente recomandări sțiințifice despre schimbări climatice

Continuăm finanțarea clienților activi în industria petrolului și gazelor, dar în egală măsură ne aliniem portofoliul cu “Planul de zero-emisii până în 2050” al Agenției Internaționale de Energie (IEA) și cu metodologia științifică ce a determinat abordarea IEA. Suntem pe traiectoria stabilită în ceea ce privește îndeplinirea obiectivelor setate pentru reducerea portofoliul companiilor din industria petrolului și gazelor, cu activități de explorare si extractie upstream cu 19% până în 2030, în concordanță cu planul AIE și țintind către o reducere de 53% până în 2040, comparativ cu 2019. Ne angajăm să urmăm recomandările comunității științifice și urmărim să adoptăm aceleași schimbări viitoare pe care le va implica planul ajustat al IEA.

Până la sfârșitul anului, intenționăm să adoptăm și o metodologie aliniată la “zero net 2050” pentru infrastructura de transport a companiilor din industria petrolului și gazelor (midstream) in această categorie fiind incluse conductele, terminalele de gaze naturale lichefiate și instalațiile de stocare.

Reducerea Comerțului și Finanțarea materiilor prime (Trade and Commodity Finance)

Până acum, ne-am concentrat eforturile pe veriga din lanțul valoric cu cel mai mare impact asupra climei: activitățile de explorare si extractie din industria petrolului și gazelor. Astăzi includem în abordare și componenta Trade and Commodity Finance, cu scopul de a reduce volumul tranzacționat combinat de petrol și gaze pe care îl finanțăm. Avem în scop aceleași obiective pe care ni le-am setat la finanțările din amonte – minus 19% până în 2030, în concordanță cu planul AIE.

În această arie, datorită expunerii la fluctuațiile suferite de prețurilor din piața de petrol și gaze, intenționăm să ne stabilim țintele de reducere în baza volumelor finanțate, iar în linie cu abordarea noastră colaborativă, vom include experți și alte bănci pentru a dezvolta împreună o metodologie care să susțină abordarea.

De asemenea, vom publica obiective pentru Trade and Commodity Finance în 2024, iar acestea vor avea rolul de a reduce volumele fizice și de a asigura o aliniere cu “Planul de zero-emisii până în 2050” al Agenției Internaționale de Energie (IEA).

Limitarea finanțării dedicate infrastructurii pentru noi zăcăminte de petrol și gaze

Conform planului IAE, electrificarea economiei prin investițiile necesare în energie curată și infrastructură va duce la reducerea cererii pentru combustibilii fosili, nemaifiind nevoie de noi zăcăminte de petrol și gaze. De aceea, suplimentar creșterii de 50% în finanțarea de energie regenerabilă până în 2025, la începutul anului 2022 am luat decizia de a opri finanțările noi destinate exploatărilor de petrol și gaze aprobate pentru dezvoltare după 31 decembrie 2021(împrumuturi sau piețe de capital). În acest moment extindem această abordare și pentru purificarea, transportul și depozitarea țițeiului și gazelor (activitățile midstream). Ne vom respecta angajamentele existente față de clienții noștri.

Acest anunț face parte din metodologia Terra, care își propune să direcționeze cele mai poluante sectoare ale portofoliului ING către atingerea obiectivului net-zero emisii până în 2050. Mai multe detalii, în raportul nostru de progres pentru acțiuni climatice.

De ce nu oprește ING complet finanțarea pentru combustibilii fosili?

  1. Lumea de azi și noi toți avem nevoie în continuare de aceștia– pentru încălzire, transport, fabricarea de oțel și multe altele. În acest moment nu există suficientă energie verde, chiar și într-o lume a viitorului, net-zero emisii nu este echivalentul unei lumi complet lipsite de combusibili fosili.
  2. Oprirea relației comerciale cu acești clienți sau cu această industrie nu va rezolva problema. Credem cu tărie că cel mai mare impact pe care îl putem avea în limitarea efectelor schimbărilor climatice este prin colaborarea cu clienții noștri pentru a-i ajuta să renunțe la combustibili fosili.
  3. Este nevoie de echilibru. Renunțarea la combustibilii fosili are un impact social – dacă oferta scade prea repede, prețul energiei ar crește exponențial, ceea ce ar determina probleme financiare pentru mulți oameni. Vrem să echilibrăm acțiunile noastre privind limitarea efectelor schimbărilor climatice cu rolul pe care îl avem în societate și pentru a ne asigura că energia rămâne accesibilă și disponibilă pentru oameni și companii.