Suc, popcorn și câteva sfaturi financiare. Învață din filme ce să faci cu banii.

    Durată aproximativă de citire: 2 min

    Părinții, școala, cărțile, prietenii, chiar și internetul, cu toții sunt “responsabili” pentru cunoștințele financiare pe care le-am dobândit fiecare. Poți învăța din experiențele proprii, din ale altora sau poți fi cu adevărat norocos și să “simți” banii. Să ai fler pentru tot ce înseamnă finanțe.

    Însă un lucru e cert și surprinzător în același timp: nimeni nu știe totul despre bani. Întotdeauna există ceva nou de învățat, iar asta probabil că ți-ar putea confirma chiar și cel mai bogat om din lume.

    Până să ajungi să-l întrebi personal, îți propunem o listă de filme din care ai putea să-ți iei inspirație financiară:

    Trading Places (1983)

    De ce unii oameni sunt săraci? Să fie oare originea socială sau cea genetică? Doi oameni de afaceri vor să afle răspunsul și complotează împotriva unui acționar principal pe care îl înlocuiesc cu un om al străzii. Presupunerea lor e că orice om educat și inteligent – cum e acționarul principal – va reuși chiar și în cele mai grele condiții, iar omul străzii va eșua lamentabil.

    Însă planul lor e dejucat și totul se întoarce împotriva lor. Cei doi afaceriști sunt mult prea încrezători în experiența lor și, cumulat cu dificultatea de a prezice viitorul și greșelile investiționale, aceștia își ruinează afacerea.

    Uneori e bine să cântărești deciziile legate de bani înainte de a investi sau împrumuta, tocmai ca să nu faci greșeli pe care nu le mai poți îndrepta.

    The Circle (2017)

    Orice decizie are costurile ei. Asta va afla pe pielea ei o tânără care renunță la job-ul de customer service, acolo unde suna clienții care nu-și plăteau facturile la apă, și se angajează la un gigant tehnologic al cărui scop e să strângă și să utilizeze informațiile personale ale oamenilor în scopuri cel puțin controversate.

    Orbită de încântarea noului job și de mărirea salariului, ea ignoră “partea întunecată” a companiei până când, la un moment dat, se vede nevoită să fugă de tehnologia omniprezentă care îi afectează și ei viața, forțând-o să renunțe la orice formă de intimitate.

    Când vine vorba de tine, tu cum vezi ofertele primite și cum iei decizia potrivită pe termen lung?

    Mary Poppins (1964)

    Cântecelul cu “Supercalifragilisticexpialidocious” probabil îți sună cunoscut, însă un sfat referitor la bani regăsim într-un alt cântecel „Fidelity Fiduciary Bank”. Bancherii bătrâni de la Dawes, Tomes, Mousely, Grubbs Fidelity Fiduciary Bank încearcă să convingă un băiețel să-și investească banii în loc să-i cheltuie pe mâncarea unor păsări, argumentându-i că tot ceea ce va obține vor fi doar niște păsări grase, fără niciun pic de profit pentru viitorul lui.

    E-adevărat, de multe ori preferăm satisfacții de moment în detrimentul unui plan cu rezultate pe termen lung. Însă e oare o decizie înțeleaptă? Dac-ar fi după tine, tu ce-ai face cu niște bani în plus?

    Wall Street 2: Money never sleeps (2010)

    Înaintea crizei financiare era cumva împământenită ideea că prețurile proprietăților vor crește fără limită. Această percepție înșelătoare o povestește chiar personajul principal, într-una din scenele filmului.

    Le spune despre ”un barman care își cumpără 3 case” – pe care de fapt nu și le permite și, mai mult decât atât, părinții lui își ipotechează locuința, sfârșind prin a cheltui banii pe televizoare-plasmă, telefoane mobile și SUV-uri, cu gândul că averea lor va tot crește.

    Apoi, bineînțeles, știm cu toții, criza își face simțită prezența și lasă în urma ei multe falimente personale și regrete legate de superficialitatea cu care mulți oameni au luat decizii pripite.

    Bridesmaid (2011)

    Ruinată financiar, o patiseră află că cea mai bună prietenă s-a logodit și urmează nunta. Deși falită, ea se aruncă fără să clipească în niște cheltuieli care o depășesc – rochii exorbitant de scumpe, un weekend în Las Vegas – pentru a demonstra că poate ”ține pasul” cu prietenele ei.

    Presiunea socială, așadar, dictează de multe ori deciziile financiare pe care le luăm și ne forțează să facem cheltuieli de care nu avem nevoie, cu bani pe care din păcate nu îi deținem.

    Cu o educație financiară solidă și, mai ales, cu decizii chibzuite, alegerea unor produse financiar-bancare te poate ajuta să-ți îndeplinești obiectivele din viața personală.

    Gândește-te bine la ceea ce ți-ai propus să faci și pune pe lista posibilelor surse de finanțare Creditul pe repede’nainte. Dacă încasezi salariul la ING, împrumutul vine cu o dobândă promoțională de la 7,99% pe an – ofertă valabilă până pe 15 iulie 2019.

    Cat de folositor ti-a fost acest continut?