Datorii "Bune"
și
Datorii "Rele"

Tentația să ne cumpărăm tot ce ne dorim este mare și, cu ea, ideea de a apela la credite sau datorii poate părea tentantă. Totuși, ca să gestionezi lumea datoriilor, ai nevoie să înțelegi clar diferența dintre datorii "bune" și datorii "rele". Așa că, punem lumina pe ele, ca să te ajutăm să le vezi mai bine și să navighezi cât mai precaut.

Diferența dintre datoriile "bune" și datoriile "rele"

Când reușești să înțelegi asta, „barca” se va echilibra mult mai bine pe termen lung în călătoria ta financiară. Datoriile "bune" sunt cele care te ajută să investești în viitorul tău financiar. Acestea includ împrumuturile folosite pentru educație, antreprenoriat sau investiții în proprietăți. Datoriile "rele", pe de altă parte, sunt cele care îți oferă doar plăcere instantanee, precum achiziționarea de bunuri de consum sau alte cheltuieli neesențiale. Acestea pot să dăuneze stabilității tale financiare pe termen lung.

Împrumuturile pentru educație, antreprenoriat sau investiții pot să fie utile dacă au potențialul de a genera venituri sau de a spori valoarea ta netă în viitor. De exemplu, un împrumut pe care îl faci ca să îți continui studiile superioare poate să conducă la mai multe ocazii de dezvoltare în carieră și venituri mai mari. Similar, investițiile într-o afacere sau proprietate pot să îți ofere un flux constant de venituri.

Așa că, e mai bine să eviți împrumuturile pentru cumpărături de moment sau pentru bunuri de consum. Acestea pot să te ducă într-un cerc vicios de datorii, deoarece nu generează valoare sau venituri în timp. În loc să te întrebi "De unde fac rost de bani?", îndreaptă-ți atenția către "Cum pot să-mi cresc veniturile ca să îmi permit acest produs?".

Cum să fii un căpitan bun în gestionarea datoriilor

Urmează această „hartă”:

  • Evaluare: Fă o listă cu toate datoriile și împarte-le pe cele două categorii: "bune" și "rele".
  • Prioritizare: Concentrează-te pe plata datoriilor "rele", ca să eviți costurile suplimentare legate de dobânzi.
  • Planificare: Stabilește un obiectiv financiar clar și dezvoltă un plan ca să-ți reduci datoriile într-un mod eficient.
  • Suplimentarea veniturilor: Explorează modalități prin care poți câștiga venituri suplimentare, ca să îți plătești cât mai repede datoriile.
  • Transformarea datoriilor: Caută modalități prin care să transformi datoriile "rele" în oportunități de generare de venituri. De exemplu, dacă ai achiziționat un echipament, poți să-l închiriezi sau să oferi servicii care să îl implice.

Poți folosi și aceste unelte, dacă vrei un plus de ajutor:

  • Simulatorul de alegeri de la Banometru te ajută să simulezi plata anticipată a mai multor datorii, cât timp și câți bani câștigi dacă alegi să le plătești anticipat. Astfel, vei putea să decizi în cunoștință de cauză dacă e mai bine să-ți rambursezi anticipat datoriile sau să rămâi la graficul actual de plată.
  • Dacă vrei să accesezi un credit, vezi întâi dacă ești pregătit: testează-ți cunoștințele pentru Permisul de credit.

Înțelegerea diferenței dintre datorii "bune" și "rele" și aplicarea unei abordări raționale în gestionarea lor pot avea un impact semnificativ asupra echilibrului tău financiar pe termen lung. Evită să cazi în capcana datoriilor care îți pot submina situația financiară și alege împrumuturi care îți pot sprijini obiectivele și îmbunătăți viitorul.

Banometru, un program gratuit, este soluția care te poate ghida în mod practic, în funcție de contextul și stilul de viață. Fie că parcurgi un moment financiar dificil sau pur și simplu vrei vrei să te organizezi mai bine financiar, specialiștii din sesiunile de coaching financiar te vor îndruma. Indiferent dacă vei alege cursurile, resursele online sau coaching-ul 1:1, promisiunea Banometru e să te ajute să atingi o relație echilibrată și sănătoasă cu banii și nu va implica niciodată recomandări sau vânzarea vreunui produs comercial. Banometru este un program de sănătate financiară organizat de Asociația Educație pentru Viața Reală în parteneriat cu ING Bank și Asociația pentru Relații Comunitare.