Noi produse și servicii ING Bank dedicate persoanelor cu dizabilități

Noi produse și servicii ING Bank dedicate persoanelor cu dizabilități: carduri, soluții digitale și agenții bancare complet accesibilizate

Peste 100 de office-uri ING Bank oferă acces la servicii bancare persoanelor cu dizabilități de vedere sau locomotorii, respectiv aproximativ 70% din totalul agențiilor ING de la nivel național. Două office-uri ING din Capitală sunt complet accesibilizate, cu rampă de acces, indicatoare în limbaj Braille, traseu tactil și ATM-uri dedicate, iar până la finalul anului ING își propune să ofere la ATM-uri, în fiecare office, servicii accesibile comunității de persoane cu dizabilități. De asemenea, până la finalul lunii iulie, office-urile ING urmează să fie dotate cu indicatoare în limbaj Braille și trasee tactile. 

Parte a procesului de eliminare a barierelor cu care persoanele cu dizabilități se confruntă în accesarea serviciilor bancare, ING Bank anunță lansarea cardurilor cu notch dedicate persoanelor cu dizabilități de vedere. Până în prezent, au fost personalizate peste 16.000 de astfel de carduri, care au o decupare semicirculară într-un colț, ușor de recunoscut prin atingere. 

La ING, credem că serviciile bancare trebuie să fie accesibile tuturor, fără excepție. Din acest motiv, am luat măsuri din timp pentru a ne alinia la noile standarde de accesibilitate, nu doar pentru a respecta legea, ci pentru că știm că este un subiect important și i-am acordat multă atenție. Am colaborat cu APASS, companie specializată în servicii de accesibilitate care reprezintă persoanele cu dizabilități, pentru a înțelege cu adevărat provocările reale și a le aborda într-un mod autentic. De la reproiectarea bancomatelor și emiterea de carduri cu notch dedicate persoanelor cu dizabilități de vedere, până la îmbunătățirea platformelor digitale și instruirea angajaților noștri, fiecare acțiune a fost gândită special pentru clienții noștri. Sunt mândră de drumul pe care l-am început — și sunt și mai mândră că am abordat acest demers cu empatie și un respect profund față de nevoile diferite ale oamenilor. Ne dorim ca toți să se simtă bineveniți, sprijiniți și independenți atunci când folosesc serviciile ING, susține Eleni Skoura, Deputy CEO și Head of Retail Banking ING Bank România.

Procesul de accesibilizare, inițiat de ING în 2023, face parte din angajamentul băncii de a oferi acces egal la produse și servicii bancare pentru toate persoanele, inclusiv pentru persoanele cu dizabilități și este implementat cu sprijinul Acces2Accesibility Movement (APASS), companie specializată în servicii de accesibilitate și Unitate Protejată Autorizată. Majoritatea serviciilor APASS sunt realizate direct de persoane cu dizabilități. 

Echipa APASS s-a implicat în procesul de accesibilizare a serviciilor și produselor ING Bank în mai multe direcții: experiența utilizatorilor nevăzători la ATM-uri și în office-urile ING, evaluarea sediilor ING din perspectiva accesibilității persoanelor cu mai multe tipuri de dizabilități, îmbunătățirea serviciilor digitale ale ING, cu accent pe experiența utilizatorilor, prin integrarea în fluxul operațional a criteriilor de accesibilitate.

Accesibilitatea este un proces continuu care, pentru a avea impact pe termen lung, trebuie integrată în fluxuri și operațiuni interne. Mai mult, pentru a avea rezultate palpabile la nivelul clientului final - persoană cu dizabilități, este esențial să depășim nivelul conform, minim impus de lege, și să oferim produse și servicii care pun accent pe experiența utilizatorului final. Mă bucur că ING Bank a înțeles această diferențiere: pe de o parte elimină barierele de accesibilitate cu care se confruntă persoanele cu dizabilități în relația cu banca, iar pe de altă parte integrează în procesele și fluxurile interne de lucru criteriile de accesibilitate. În acest fel, nu doar că accesibilizează spațiile fizice actuale și cele digitale dar, prin conștientizarea la nivel intern a nevoilor persoanelor cu dizabilități, ING Bank intră într-o nouă etapă, cea de creare a unui design universal pentru produsele și serviciile lor. Este mai ușor să construiești universal, decât să repari, explică Dan Patzelt, CEO Acces2Accesibility Movement (APASS). 

Home’Bank și www.ing.ro, accesibilizate pentru persoanele cu dizabilități
Home’Bank  și website-ul www.ing.ro pot fi citite cu instrumente dedicate, care convertesc textul scris în limbaj oral. Website-ul ING Bank este adaptat conform cu cerințele de accesibilitate, atât în formatul disponibil pentru calculatoare, cât și pentru telefoane pentru utilizatorii cu dizabilități de vedere sau mobilitate. În același timp, serviciul ING Home’Bank disponibil prin browser pentru calculatoare sau prin intermediul aplicațiilor mobile pentru Android și iOS, este în proces de adaptare pentru compatibilitate completă cu cititoarele de ecran, dar și cu programe de comenzi vocale disponibile din sistemul de operare a telefoanelor, precum și pentru navigare intuitivă și fără blocaje pentru utilizatorii cu dizabilități de vedere sau mobilitate. 

ING lansează carduri cu notch, dedicate persoanelor cu dizabilități de vedere
Cardurile ING cu notch, dedicate persoanelor cu dizabilități de vedere, au o mică decupare semicirculară într-un colț, ușor de recunoscut prin atingere și care permite identificarea rapidă și intuitivă a poziției corecte de introducere în ATM sau POS. Până în acest moment au fost emise peste 16.000 astfel de carduri, iar înlocuirea cardurilor vechi cu cele cu notch se va realiza treptat, la expirare sau la solicitare prin HomeBank.

ATM-uri accesibilizate, la nivel național
ATM-urile ING Bank sunt modernizate treptat până la sfârșitul anului 2025. Funcționalitățile îmbunătățite ale ATM-urilor din rețeaua ING includ ghidare audio prin conectare de căști cu fir tip jack, comenzi tactile, contrast vizual, înălțime și accesibilitate fizică îmbunătățite pentru utilizatorii în scaun rulant. 

Office-urile ING, în proces de modernizare și accesibilizare
Sucursalele și agențiile băncii sunt treptat modernizate pentru a respecta normele de accesibilitate fizică prin crearea unor rute accesibile prin utilizarea covoarelor tactile, rampe fixe și mobile și lifturi conforme, semnalizare vizuală și tactilă. ING Bank ia în calcul inclusiv relocarea treptată a locațiilor care nu permit accesibilizarea tuturor spațiilor de servicii. 

Ghid de conștientizare a nevoilor persoanelor cu dizabilități 
ING Bank lansează un ghid intern de conștientizare a nevoilor persoanelor cu dizabilități, destinat angajaților săi, pentru a sprijini o relaționare mai empatică și eficientă cu această categorie de clienți. Ghidul explică soluțiile concrete pe care ING le-a implementat pentru a face produsele și serviciile bancare mai accesibile, contribuind astfel la o experiență bancară incluzivă. 

Prin acest ghid, ING își propune nu doar să informeze ci și să inspire implicarea activă din partea angajaților în construirea unei societăți mai incluzive. Este un pas important în direcția unei culturi organizaționale bazate pe empatie, respect și sprijin real pentru toți clienții.

Începând cu 28 iunie 2025, băncile trebuie să respecte reguli de accesibilitate pentru clienți persoane fizice, inclusiv pentru persoanele cu dizabilități, conform Legii nr. 232/2023, care transpune Directiva (UE) 2019/882 privind cerințele de accesibilitate pentru produse și servicii. Mai multe detalii despre accesibilizarea produselor și serviciilor ING sunt disponibile aici.

Despre ING Bank România:
ING Bank România este parte a ING Group, instituție financiară internațională globală, care oferă servicii bancare unui număr de peste 38 de milioane de clienți individuali, companii sau instituții din peste 40 de țări. Înființată în 1994, ING Bank România este în prezent o bancă universală, oferind produse și servicii tuturor categoriilor de clienți – companii mari și mici, instituții financiare, mici antreprenori și persoane fizice. ING Bank România este singura bancă cu o creștere organică din top 10 bănci locale după active, fără achiziții de portofolii de clienți sau alte bănci. ING Bank România este o bancă universală cu peste 1,7 milioane de clienți din trei segmente de business: persoane fizice (retail), companii IMM-uri & Mid-Corporate și Wholesale Banking.

Misiunea ING este aceea de a-i susține pe oameni să fie cu un pas înainte, în viață și în afaceri.

Despre Acces2Accesibility Movement (APASS)
APASS este o companie dedicată furnizării de produse și servicii de accesibilizare pentru persoanele cu dizabilități. Cu o echipă de 15 angajați, majoritar persoane cu dizabilități, APASS ajută companiile și autoritățile publice să-și transforme spațiile fizice și digitale pentru a fi accesibile tuturor și conforme cu standardele internaționale, prin inovație, tehnologie și instrumente digitale moderne. Majoritatea serviciilor noastre sunt realizate și testate de către persoane cu dizabilități, care sunt și beneficiarii finali ai produselor și serviciilor noastre. APASS este o Unitate Protejată Autorizată (UPA), iar serviciile noastre pot fi deduse din fondul de handicap.

 

Accesibilitate

Dacă alegi să ascunzi meniul de accesibilitate, nu îl vei mai putea vizualiza, decât dacă ștergi istoricul de navigare și datele. Ești sigur că dorești să ascunzi interfața?