Bugetul personal
un instrument esențial
pentru echilibrul financiar.

Bugetele joacă un rol de bază în gestionarea financiară eficientă. Ele sunt hărțile care îți ghidează traseul financiar și te asigură că banii tăi sunt utilizați cât mai bine pentru atingerea scopurilor tale. Dacă planifici și îți urmărești bugetul, poți să îți pui în ordine finanțele și să eviți pierderile nedorite, direcționând resursele către ceea ce contează cu adevărat pentru tine.

Bugetul îți permite să îți controlezi cheltuielile și să previi acumularea datoriilor. Cu o imagine clară asupra fluxului tău de numerar, poți evita cheltuielile impulsive și poți dezvolta obiceiuri financiare sănătoase. De asemenea, te poate motiva să plătești mai eficient datoriile existente, să eviți să faci datorii suplimentare și să economisești pentru a avea o plasă de siguranță.

5 motive ca să îți faci un buget și să te ții de el

  • Vizibilitate financiară: Bugetul îți arată clar cum cheltui banii și îți permite să evaluezi dacă aceștia sunt cheltuiți eficient și, mai ales, în direcția dorită. Prin urmărirea periodică a veniturilor și cheltuielilor, îți poți ajusta comportamentul financiar, ca să îți atingi mai ușor obiectivele și ca să rămâi pe calea dorită.
  • Economii sistematice: Planificarea economiilor și alocarea unei sume lunare pentru acest scop te ajută să dezvolți un obicei sănătos de economisire și să construiești un fond pentru viitor.
  • Gestionarea situațiilor neprevăzute: Fondurile de urgență și fondurile de siguranță din buget îți oferă un sprijin financiar în fața evenimentelor neprevăzute sau a schimbărilor bruște.
  • Gestionarea datoriilor: Bugetul te ajută să conștientizezi și să gestionezi mai bine datoriile și, astfel, îți permite să plătești mai eficient și să previi acumularea datoriilor nesănătoase.
  • Reducerea stresului: Un buget solid și bine gândit îți oferă siguranță financiară și reduce stresul cu cheltuieli neașteptate.

Cum faci să începi să-ți planifici și să-ți urmărești bugetul

Pornești de la ce venituri vei avea și ce cheltuieli estimezi și le împarți pe categorii, cum ar fi: întreținere și alte utilități, transport, mâncare, îmbrăcăminte, chirie, rate, cursuri, ieșiri în oraș etc.

Fă loc în buget la încă o cheltuială importantă: economii lunare, ca să îți construiești și un fond de urgență pentru cheltuielile neprevăzute. Adică reparații neașteptate, costuri cu un tratament medical mai scump etc. Un fond de siguranță te mai ajută și să ai resursele necesare pentru situații care te pot destabiliza financiar pe termen mai lung, cum ar fi lipsa unui job pe o perioadă de câteva luni, și îți va oferi un confort emoțional care conduce la stabilitate pe termen lung

Pe lângă aceste situații, există și cheltuieli aparent neașteptate, dar care pot fi prevăzute în buget. Mai simplu spus: cadouri, darul pentru nunți și botezuri sau costurile variabile ale utilităților în timpul iernii.

Pe site-ul Banometru ai mai multe modele de bugete pe care le poți descărca gratuit, pentru a le personaliza și completa. Au structuri diferite, așa că poți alege varianta care ți se potrivește cel mai bine. Succes!

Banometru, un program gratuit, este soluția care te poate ghida în mod practic, în funcție de contextul și stilul de viață. Fie că parcurgi un moment financiar dificil sau pur și simplu vrei vrei să te organizezi mai bine financiar, specialiștii din sesiunile de coaching financiar te vor îndruma. Indiferent dacă vei alege cursurile, resursele online sau coaching-ul 1:1, promisiunea Banometru e să te ajute să atingi o relație echilibrată și sănătoasă cu banii și nu va implica niciodată recomandări sau vânzarea vreunui produs comercial. Banometru este un program de sănătate financiară organizat de Asociația Educație pentru Viața Reală în parteneriat cu ING Bank și Asociația pentru Relații Comunitare.