PIAȚA GLOBALĂ:
RISCUL GEOPOLITIC

Razboiul din Ucraina a actionat ca un factor de avertizare asupra investitorilor in ceea ce priveste riscul geopolitic. Pana in acel moment, scenariul escaladarii conflictelor geopolitice era considerat doar o forma precauta de gestionare si cuantificare a riscului, dar, realizarea lui a ridicat ingrijorari cu privire la probabilitatea aparitiei unor noi zone tensionate pe harta. Tensiunile geopolitice si cele geoeconomice au reprezentat principala sursa de temere in cadrul sondajului efectuat de Banca Mondiala (Chief Economists Outlook) in septembrie. 90% dintre respondenti se asteptau ca situatia geopolitica sa influenteze puternic dezvoltarea economica in urmatorul an in timp ce 79% dintre respondenti considerau ca politicile nationale vor fi o sursa de volatilitate.

Unul dintre cele mai importante riscuri geopolitice continua sa ramana tensiunile dintre China si Taiwan. O prima testare a acestei tensiuni vor fi alegerile generale din Taiwan programate pentru inceputul anului 2024.

Clasa de Active

Rentabilitatea totala in ultima luna (1.10.2023- 31.10.2023)

Rentabilitatea totala in ultimul an (1.11.2022- 31.10.2023)

Rentabilitatea totala in ultimii 5 ani (1.11.2018 -31.10.2023

Actiunile din SUA (S&P 500)

-2.10%

10.57%

66.69%

Actiunile Europene (Euro Stoxx50)

-2.62%

15.23%

48.31%

Obligatiunile din SUA (S&P US Treasury Bond)

-2.26%

-3.25%

-4.25%

Obligatiunile din Germania (Bloomberg Germany all gov bonds)

0.33%

-3.12%

-14.62%

Petrol (Brent )

-5.20%

-10.52%

19.92%

Aur

6.76%

21.37%

62.20%

Sursa: Bloomberg la data de 01.11.2023

 

Pentru a treia luna

Pretul actiunilor americane a inregistrat o scadere pentru a treia luna consecutiva. Indicele bursier american S&P500 a inregistrat o rentabilitate totala in august de -1.33%; in septembrie -4.94% si in octombrie -2.10%, conform datelor Bloomberg. Aceasta evolutie indica o corectie, depasind nivelul de volatilitate obisnuit. Piata de obligatiuni inca de la inceputul anului a semnalat o politica monetara restrictiva, dar doar in ultimele luni si investitorii in actiuni au inceput sa acorde o atentie sporita mesajului repetat de bancile centrale cu privire la mentinerea ratelor de dobanda ridicate pentru o perioada suficient de lunga cu scopul de a controla inflatia.

Aproximativ 80% dintre companiile americane incluse in indicele bursier S&P500 au publicat rezultatele pentru cel de-al treilea trimestru. Conform analizelor Bloomberg, cele mai semnificative cresteri ale profitabilitatii si rezultate peste asteptarile analistilor denumite ”surprize pozitive” au fost inregistrate de companiile din sectorul turismului, atat in ceea ce priveste serviciile traditionale cat si cele online. Pandemia, urmata de incertitudinea cauzata de criza energetica a dus la amanarea vacantelor si a evenimentelor de petrecere a timpului liber.

Asteptari pentru inca o crestere de rata de dobanda

Ultimile prognoze publicate de oficialii Bancii Federale indica posibilitatea unei noi cresteri a ratei de politica monetara cu 0.25 puncte procentuale in acest an. Cu toate acestea, decizia Bancii Federale din Statele Unite ale Americii (FED) din noiembrie a fost anuntata intr-un ton mai moderat, subliniind totodata ca efectele principale ale ratelor de dobanda abia incep sa se faca simtite. Inasprirea conditiilor de finantare a fost anticipata inca din 2022 dar efectul are o intarziere. Conform unui sondajul realizat de FED in randul companiilor, procentul companiilor care considera ca conditiile de accesare a creditelor s-au inasprit a ajuns la 50% la sfarsitul lunii octombrie, apropiindu-se rapid de nivelurile inregistrate in timpul pandemiei COVID sau in perioada Marii Crize Financiare.

Grafic: Evolutia rezultatelor sondajului efectuat de catre Banca Federala a Statelor Unite ale Americii in randul companiilor americane cu privire la accesibilitatea creditarii. Cu linia neagra este reprezentata proportia respondentilor din randul companiilor mari si mijlocii care considera actualele conditii de access la credit mai aspre; iar cu linia albastra este reprezentata proportia respondentilor din randul companiilor mici care considera actualele conditii de access la credit mai aspre. Axa este exprimata in procente.

Sursa: Bloomberg la data de 01.11.2023

 

Economia din SUA

Produsul Intern Brut in Statele Unite ale Americii in trimestrul al 3-lea a crescut, in termini anualizati cu 4.9%, marcand cea mai rapida crestere din ultimul an si jumatate conform Biroului de Analize Economice. Cresterea a fost influentata de consumul peste asteptari. Rata somajului in Statele Unite publicata de Departmantul Muncii in luna octombrie, a inregistrat un nivel de 3.9%, cel mai ridicat nivel inregistrat incepand cu ianuarie 2022. Totusi nivelul ramane redus, daca comparam de exemplu cu varful inregistrat in criza financiara din 2008, rata somajului ajunsese aproape de 10%. Rata de somaj redusa ofera populatiei un sentiment de comfort suficient pentru a le oferi puterea de renegociere a veniturilor salariale.

Cheltuielile pentru petrecerea timpului liber si turism au fost cele care au sustinut economia SUA. Pana in prezent cea mai mare economie mondiala a reusit sa mentina linia de supravietuire si sa suprinda chiar si pe cei mai optimisti analisti. Ordinele bunurilor de folosinta pentru o perioada lunga au crescut in septembrie cu 4.7%, aratand ca tendinta consumului se mentine ridicata, pe baza datelor publicate de Biroul de Recensamant din SUA.

 

Disclaimer

Această comunicare de marketing este publicată de Goldman Sachs Asset Management B.V., o societate de administrare OPCVM/AIF cu sediul în Țările de Jos și este destinată numai investitorilor profesioniști MiFID. Această comunicare de marketing a fost elaborată exclusiv în scopul informării și nu trebuie interpretata drept o ofertă, în special un prospect sau orice invitație de a trata, cumpăra sau vinde orice garanție sau de a participa la orice strategie de tranzacționare sau la furnizarea de servicii de investiții sau de cercetare de investiții. Deși s-a acordat o atenție deosebită conținutului acestei comunicări de marketing, nu se oferă nicio garanție sau reprezentare, expresă sau implicită, acurateței, corectitudinii sau caracterului complet al acesteia. Orice informație furnizată în această comunicare de marketing poate fi modificată sau actualizată fără notificare prealabilă. Nici Goldman Sachs Asset Management B.V. și nici orice altă companie sau unitate aparținând Goldman Sachs Group Inc., nici oricare dintre directorii sau angajații săi nu pot fi trași direct sau indirect la răspundere sau responsabili cu privire la această comunicare de marketing. Utilizarea informațiilor conținute în această comunicare de marketing se face pe propriul risc. Nicio parte a acestui material nu poate, fără acordul prealabil scris al Goldman Sachs Asset Management, sa fie (i) copiata, fotocopiata sau duplicate sub nicio forma, prin orice mijloc sau (ii) transmisa oricarei persoane care nu este angajat, director sau agent autorizat al destinatarului. Investițiile prezintă riscuri. Vă rugăm să rețineți că valoarea oricărei investiții poate crește sau scădea și că performanțele anterioare nu indică rezultate viitoare și nu ar trebui în niciun caz să fie considerate ca atare. Această comunicare de marketing nu este îndreptată și nu trebuie luată în considerare de către persoane din SUA, astfel cum sunt definite la articolul 902 din Regulamentul S din Legea privind valorile mobiliare a Statelor Unite din 1933, și nu este destinată și nu poate fi utilizată pentru a solicita vânzarea de investiții sau subscrierea de valori mobiliare în țările în care acest lucru este interzis de autoritățile sau legislația relevantă. Orice pretenții care decurg din sau în legătură cu termenii și condițiile acestei exonerări de răspundere sunt reglementate de legislația olandeză. Deși anumite informații au fost obținute din surse considerate a fi de incredere, nu garantăm acuratețea, integralitatea sau corectitudinea acestora. Ne-am bazat și ne-am asumat fără o verificare independentă acuratețea și caracterul complet al tuturor informațiilor disponibile din surse publice.

Referintele la indici, benchmark-uri sau alte masuri ale performantei relative a pietei pe o anumita perioada de timp sint furnizate doar pentru informarea dumneavoastra si nu implica faptul ca portofoliul va obtine rezultate similar. Compozitia indicelui poate sa nu reflecte modul in care este construit un portofoliu. In timp ce un consilier incearca sa creeze un portofoliu care sa reflecte caracteristicile adecvate de risc si rentabilitate, caracteristicile portofoliului se pot abate de la cele ale indicelui de referinta.

Acest material este furnizat la cererea dumneavoastra doar in scop informativ. Nu este o oferta sau o solicitare de cumparare sau vanzare de valori mobiliare.

Performantele anterioare nu garanteaza rezultate viitoare, care pot varia. Valoarea investitiilor si veniturilor obtinute din investitii vor fluctua si pot scadea sau creste. Poate sa apara o pierderea a principalului.

Capitalul investit este supus riscului.

Indicii nu sunt gestionați. Cifrele pentru indici reflectă reinvestirea tuturor veniturilor sau dividendelor, după caz, dar nu reflectă deducerea oricăror taxe sau cheltuieli care ar reduce randamentele. Investitorii nu pot investi direct în indici. Indicii menționați aici au fost selectați deoarece sunt bine cunoscuți, ușor de recunoscut de către investitori și reflectă acei indici despre care administratorul de investiții consideră, în parte pe baza practicii industriei, că oferă un punct de referință adecvat în raport cu care să evalueze investiția sau piața mai largă descrisă aici.

Deținerile de portofoliu și/sau alocarile prezentate mai sus sunt la data indicată și este posibil să nu fie reprezentative pentru investițiile viitoare. Investițiile viitoare pot fi sau nu profitabile.

Opiniile exprimate sunt doar în scop informativ și nu constituie o recomandare din partea Goldman Sachs Asset Management de a cumpăra, vinde sau deține vreun titlu de valoare. Opiniile sunt actuale la data prezentării și pot fi supuse modificărilor si nu ar trebui interpretate ca sfaturi de investiții.

Aceste informații privesc activitatea generală a pieței, tendințele industriei sau ale sectorului sau alte condiții economice, de piață sau politice generale și nu ar trebui interpretate ca consultanță în cercetare sau de investiții. Acest material a fost pregătit de Goldman Sachs Asset Management și nu este o cercetare financiară și nici un produs al Goldman Sachs Global Investment Research (GIR). Acesta nu a fost elaborat în conformitate cu dispozițiile legale aplicabile menite să promoveze independența analizei financiare și nu face obiectul unei interdicții de tranzacționare ca urmare a distribuirii cercetării financiare. Punctele de vedere și opiniile exprimate pot diferi de cele ale Goldman Sachs Global Investment Research sau ale altor departamente sau divizii ale Goldman Sachs și ale afiliaților săi. Investitorii sunt îndemnați să se consulte cu consilierii lor financiari înainte de a cumpăra sau de a vinde orice valori mobiliare. Este posibil ca aceste informații să nu fie actuale, iar Goldman Sachs Asset Management nu are obligația de a furniza actualizări sau modificări.

Prognozele economice și de piață prezentate aici reflectă o serie de ipoteze și judecăți la data prezentei și pot fi modificate fără notificare. Aceste previziuni nu iau în considerare obiectivele de investiții specifice, restricțiile, situația fiscală și financiară sau alte nevoi ale unui anumit client. Datele reale vor varia și este posibil să nu fie reflectate aici. Aceste prognoze sunt supuse unor niveluri ridicate de incertitudine care pot afecta performanța reală. În consecință, aceste previziuni ar trebui privite ca fiind doar reprezentative pentru o gamă largă de rezultate posibile.

Aceste previziuni sunt estimate, bazate pe ipoteze, sunt supuse unor revizuiri semnificative și se pot schimba semnificativ pe măsură ce condițiile economice și de piață se schimbă. Goldman Sachs nu are obligația de a furniza actualizări sau modificări ale acestor prognoze. Studiile de caz și exemplele au doar scop ilustrativ.

Orice referire la o anumită companie sau titlu de valoare nu constituie o recomandare de a cumpăra, vinde, deține sau investi direct în companie sau în valorile sale mobiliare. Nu trebuie să presupunem că deciziile de investiții luate în viitor vor fi profitabile sau vor egala performanța titlurilor de valoare discutate în acest document. Data primei utilizari: 13.10.2023 Compliance Code: 338510-OTU-1891465

© 2023 Goldman Sachs. Toate drepturile rezervate.

Disclaimer Orice referire la o anumită companie sau titlu de valoare nu constituie o recomandare de a cumpăra, vinde, deține sau investi direct în companie sau în valorile sale mobiliare.