SUBIECTUL LUNII PE PIAȚA GLOBALĂ CE RĂMÂNE DUPĂ ZGOMOT

Notă informativă lunară pregatită de Goldman Sachs Asset Management B.V

Pentru cei care au fost in concediu în luna august, evoluția pieței financiare ar fi putut părea una relaxată, de vară, cel puțin dacă privim strict randamentele lunare. Însă, pentru investitorii care au monitorizat atent evoluțiile zilnice, august a fost mai degrabă un roller-coaster emotional.

Această volatilitate ridicată a fost declanșată chiar de la începutul lunii, odată cu publicarea datelor privind cererile inițiale de șomaj din SUA. Așa cum știm, piața muncii din SUA este deosebit de dinamică, iar lipsa unei perioade clare de preaviz pentru concediere oferă angajatorilor o flexibilitate ridicată. Din acest motiv, datele despre piața muncii sunt atent urmărite. Există în teoria economică regula Sahm, conform căreia atunci când media mobilă din ultimele 3 luni a ratei șomajului este cu cel puțin 0.5 puncte procentuale peste minimul din ultimele 12 luni, economia se află în primele luni ale unei recesiuni. Regula Sahm a fost declanșată în această lună.

În contextul în care majoritatea piețelor bursiere erau la maxime istorice și încorporau scenarii optimiste, aceste cifre au produs rapid panică în rândul investitorilor. Escaladarea a fost atât de bruscă încât, în doar câteva zile, s-a făcut tranziția de la percepția potrivit căreia economia americană este într-o stare bună și intervenția Rezervei Federale (FED) nu este necesară, la speculații despre o potențială recesiune, care ar impune o reuniune de urgență a FED pentru a ajusta dobânda de politică monetară.

Pe măsură ce luna a avansat, volatilitatea pieței a început să se domolească odată cu publicarea unor noi date economice. Rata inflației pentru luna iulie a fost sub așteptări, apropiindu-se de ținta de 2% a băncii centrale, iar creșterea solidă a vânzărilor cu amănuntul a indicat un nivel robust al consumului în SUA. Astfel, atât piața americană cât și cea globală au încheiat luna la valori superioare, de parcă nimic nu s-a întâmplat.

Agitația din această lună a demonstrat că piețele financiare pot trece rapid de la un optimism debordant la o stare de frică, iar percepția asupra stării economiei poate înclina balanța.

Clasa de Active

Rentabilitatea totală în ultima lună (31.07.2024-30.08.2024)

Rentabilitatea totală în ultimul an (30.08.2023- 30.08.2024)

Rentabilitatea totală în ultimii 5 ani (30.08.2019 -30.08.2024)

Acțiunile din SUA (S&P 500)

2.43%

26.95%

109.12%

Acțiunile Europene (Euro Stoxx50)

1.80%

18.68%

68.66%

Obligațiunile din SUA (S&P US Treasury Bond)

1.48%

6.36%

-12.28%

Obligațiunile din Germania (Bloomberg Germany all gov bonds)

0.39%

4.29%

-16.83%

Petrol (Brent )

2.52%

-8.22%

33.00%

 

Sursa: Bloomberg la data de 30.08.2024. Produsele Goldman Sachs Asset Management și Bloomberg nu au legătură, iar Bloomberg nu a aprobat nici Goldman Sachs Asset Management, nici produsele sale.

Performanța trecută nu prezice randamente viitoare și nu garantează rezultate viitoare, acestea putând să varieze.

Indicele volatilității VIX

Indicele volatilității VIX 1, al acțiunilor pieței americane (CBOE), sau cum mai este cunoscut și “indicatorul fricii” a înregistrat cea mai ridicată valoare din ultimii 3 ani. VIX este calculat pe baza spread-ului bid-ask al opțiunilor și reprezintă o estimare matematică a volatilității implicite pentru următoarele 30 de zile a indicelui bursier S&P 500 2.

De-a lungul timpului, VIX a fost criticat pentru lipsa sa de putere de predicție. Ideea inițială de calcul a VIX este că atunci când investitorii încearcă să se protejeze împotriva scăderii pieței, ei folosesc instrumente de tip opțiuni, dar criticile aduse asupra lichidității reduse din ultimii ani a opțiunilor afectează relevanța VIX ca indicator de volatilitate.

Până la sfârșitul lunii, indicele VIX a revenit la nivelurile inițiale, coborând sub media pe termen lung de aproximativ 20, considerată o zonă de “calm” pentru piețe. Datele economice din SUA au indicat totuși că panica inițială nu a avut motive de susținere și că, deși situația economică este încă fragilă,aceasta este departe de scenariile vehiculate în acele zile negre.

  1. Volatilitatea este un indicator pentru variația prețului unui instrument financiar într-o anumită perioadă de timp.
  2. Orice mențiune cu privire la o decizie de investiții are unicul scop de a ilustra strategia noastră de investiții și nu este indicativă pentru întreaga performanța a strategiei noastre în  ansamblu. A nu se presupune ca orice decizie de investiții se va dovedi a fi profitabilă sau că orice decizie viitoare de investiții va fi profitabilă sau va egala performanța investițiilor menționate aici. Deținerile și/sau alocările ar putea sa nu reprezinte toate investițiile strategiei. Vă rugăm să contactați reprezentanții Goldman Sachs Asset Management pentru a obține deținerile prezentate mai sus, cât și contribuția fiecărei dețineri la performanță și o listă completă a recomandărilor anterioare. Vă rugăm să consultați informații suplimentare în anexă.

Grafic: Evoluția din ultimii 3 ani a indicelui VIX Chicago Board Options Exchange Volatility Index.

Sursa: Bloomberg la data de 30.08.2024. Produsele Goldman Sachs Asset Management și Bloomberg nu au legătură, iar Bloomberg nu a aprobat nici Goldman Sachs Asset Management, nici produsele sale.

Performanța trecută nu prezice randamente viitoare și nu garantează rezultate viitoare, acestea putând să varieze.

Politica monetară

În Statele Unite ale Americii, așteptările reflectate de ratele implicite de pe piața monetară sugerează o probabilitate mai ridicată pentru reducerea ratei de dobândă de politică monetară cu 25 puncte de bază (bps) în luna septembrie. Deși unii analiști s-au grăbit la începutul lunii august să prezică o reducere cu 50 bps, datele economice recente nu indică un scenariu suficient de alarmant pentru a justifica o mișcare mai agresivă din partea Rezervei Federale (FED).

În cadrul simpozionului anual de la Jackson Hole, președintele FED, Jerome Powell a subliniat că a venit timpul să reducă rata de dobândă. El a mai menționat și că piața muncii nu prezintă aceeași rigiditate ca în trecut, ceea ce reduce riscul ca aceasta să alimentenze presiuni inflaționiste suplimentare. În plus, datele privind creșterea economică au arătat că economia americană continuă să înregistreze un avans robust, susținut de rezistența consumului. În acest context, pare că economia se îndreaptă spre mult dorita “soft landing” – o încetinire economică controlată, fără a intra însă în recesiune. 

În Europa, Banca Centrală Europeană (BCE), este, de asemenea, așteptată să reducă rata de politică monetară cu încă 25 puncte de bază. Deși BCE are ca principal obiectiv stabilitatea prețurilor și nu creșterea PIB-ului, slăbiciunea persistentă a creșterii economice din zona euro este un factor important în evaluarea politicii monetare. 

Japonia

În data de 5 august, piața de acțiuni japoneze a traversat una dintre cele mai dramatice scăderi de la faimoasa “Lunea Neagră” din 1987, o zi caracterizată de turbulențe extreme. Yenul japonez s-a apreciat semnificativ după ce Banca Centrală a Japoniei a anunțat majorarea ratei de politică monetară de la 0.1% la 0.25%. Această decizie a surprins piețele. În special investitorii străini au fost afectați, mai ales că mulți dintre aceștia erau implicați în strategii de tip “carry trade” și împrumutau yen la rate scăzute pentru a investi în alte active cu randamente mai ridicate. Pe măsură ce yenul s-a apreciat, au apărut apeluri în marjă (“margin calls”), iar investitorii au fost fortați să-și lichideze investițiile, chiar și cele în acțiuni japoneze, pentru a-și acoperi pierderile. Aceasta situație a luat amploare și a devenit ca un bulgăre ce se rostogolește, amplificând vânzările de acțiuni și declanșând o volatitlitate masivă.

Din 2022 și până în prezent, Banca Centrală a Japoniei a menținut o politică monetară ultra-relaxată, în contextul global al inflației și al politiciilor restrictive inițiate de majoritatea băncilor centrale. Această abordare a transformat yen-ul într-o monedă atractivă pentru finanțare, pentru o lungă perioadă de timp, și a crescut popularitatea strategiilor de tip “carry trade” în rândul investitorilor, în condițiile în care mulți dintre aceștia se împrumutau în yen.

În pofida a ceea ce s-a întâmplat în această lună, în economia japoneză se observă o schimbare, respectiv cel mai puternic semnal de la începutul anului fiind acela de majorări salariale și ușoară revenire a inflației. Acum rămâne de văzut dacă Banca Centrală a Japoniei își va menține traiectoria de creștere a ratei de politică monetară sau va fi mai reținută, atentă și la reacția pieței.

Informatii importante

Această comunicare de marketing este publicată de Goldman Sachs Asset Management B.V., o societate de administrare OPCVM/AIF cu sediul în Țările de Jos și este destinată numai investitorilor profesioniști MiFID. Această comunicare de marketing a fost elaborată exclusiv în scopul informării și nu trebuie interpretata drept o ofertă, în special un prospect sau orice invitație de a trata, cumpăra sau vinde orice garanție sau de a participa la orice strategie de tranzacționare sau la furnizarea de servicii de investiții sau de cercetare de investiții. Deși s-a acordat o atenție deosebită conținutului acestei comunicări de marketing, nu se oferă nicio garanție sau reprezentare, expresă sau implicită, acurateței, corectitudinii sau caracterului complet al acesteia. Orice informație furnizată în această comunicare de marketing poate fi modificată sau actualizată fără notificare prealabilă. Investițiile prezintă riscuri. Nici Goldman Sachs Asset Management B.V. și nici orice altă companie sau unitate aparținând Goldman Sachs Group Inc., nici oricare dintre directorii sau angajații săi nu pot fi trași direct sau indirect la răspundere sau responsabili cu privire la această comunicare de marketing. Utilizarea informațiilor conținute în această comunicare de marketing se face pe propriul risc. Vă rugăm să rețineți că valoarea oricărei investiții poate crește sau scădea și că performanțele anterioare nu indică rezultate viitoare și nu ar trebui în niciun caz să fie considerate ca atare. Această comunicare de marketing nu este îndreptată și nu trebuie luată în considerare de către persoane din SUA, astfel cum sunt definite la articolul 902 din Regulamentul S din Legea privind valorile mobiliare a Statelor Unite din 1933, și nu este destinată și nu poate fi utilizată pentru a solicita vânzarea de investiții sau subscrierea de valori mobiliare în țările în care acest lucru este interzis de autoritățile sau legislația relevantă. Orice pretenții care decurg din sau în legătură cu termenii și condițiile acestei exonerări de răspundere sunt reglementate de legislația olandeză. Acest material este furnizat la cererea dumneavoastra pentru uz exclusiv.

Această comunicare de marketing este difuzată de Goldman Sachs Asset Management B.V., inclusiv prin sucursalele sale („GSAM BV”). GSAM BV este autorizată și reglementată de Autoritatea Olandeză pentru Piețele Financiare (Autoriteit Financiële Markten, Vijzelgracht 50, 1017 HS Amsterdam, Țările de Jos) ca administrator de fonduri de investiții alternative („AFIA”), precum și ca administrator al organismelor de plasament colectiv. în valori mobiliare (“OPCVM”). Sub licența sa de AFIA, Managerul este autorizat să furnizeze serviciile de investiții de (i) recepție și transmitere de ordine în instrumente financiare; (ii) managementul portofoliului; și (iii) consultanță pentru investiții. Sub licența sa de administrator al OPCVM-urilor, Managerul este autorizat să furnizeze serviciile de investiții de (i) management de portofoliu; și (ii) consultanță pentru investiții.

Informații despre drepturile investitorilor și mecanismele de recurs colectiv sunt disponibile pe www.gsam.com/responsible-investing (secțiunea Politici și guvernare). Capitalul este în pericol. Orice revendicări care decurg din sau în legătură cu termenii și condițiile acestei clauze de declinare a răspunderii sunt guvernate de legea olandeză.

Acest material este furnizat la cererea dumneavoastra doar in scop informativ. Nu este o oferta sau o solicitare de cumparare sau vanzare de valori mobiliare. Nicio parte a acestui material nu poate, fără acordul prealabil scris al Goldman Sachs Asset Management, fi (i) copiața, fotocopiața sau duplicata sub nicio forma, prin orice mijloc sau (ii) transmisa oricarei persoane care nu este angajat, director sau agent autorizat al destinatarului.

ACEST MATERIAL NU CONSTITUIE O OFERTĂ SAU SOLICITARE ÎN NICIO JURISDICȚIE SAU CĂTRE ORICE PERSOANĂ PENTRU CARE ACEST LUCRU AR FI INTERZIS DE LEGISLAȚIE.

Opiniile exprimate sunt doar în scop informativ și nu constituie o recomandare din partea Goldman Sachs Asset Management de a cumpăra, vinde sau deține vreun titlu de valoare. Perspectivele și opiniile sunt actuale la data acestei prezentări și pot fi supuse modificărilor, nu trebuie interpretate ca sfaturi de investiții.

Potentialii investitori ar trebui sa se informeze cu privire la orice cerinte legale si reglementari fiscale si de control valutar aplicabile in tarile de cetatenie, resedinta sau domiciliu si care ar putea fi relevante. Acest material este furnizat doar in scop informativ si nu trebuie interpretat ca un sfat de investitii sau o solicitare de cumparare sau vanzare de valori mobiliare.

Acest material nu este destinat a fi folosit ca un ghid general pentru investitii sau ca sursa de recomandari specifice de investitii si nu face recomandari implicite sau exprese cu privire la modul in care ar trebui sau ar fi gestionat contul oricarui client, ca strategii de investitii adecvate, deoarece strategiile de investitii adecvate depind de obiectivele investitionale ale clientilor.

Performantele anterioare nu garanteaza rezultate viitoare, care pot varia. Valoarea investitiilor si veniturilor obtinute din investitii vor fluctua si pot scadea sau creste. Poate sa apara o pierderea a capitalului investit.

Exista riscul ca valoarea capitalului investit sa fluctueze.

Aceste informații privesc activitatea generală a pieței, tendințele industriei sau ale sectorului sau alte condiții economice, de piață sau politice generale și nu trebuie interpretate ca consultanță în cercetare sau de investiții. Acest material a fost pregătit de Goldman Sachs Asset Management și nu este o cercetare financiară și nici un produs al Goldman Sachs Global Investment Research (GIR). Acesta nu a fost elaborat în conformitate cu dispozițiile legale aplicabile menite să promoveze independența analizei financiare și nu face obiectul unei interdicții de tranzacționare ca urmare a distribuirii cercetării financiare. Punctele de vedere și opiniile exprimate pot diferi de cele ale Goldman Sachs Global Investment Research sau ale altor departamente sau divizii ale Goldman Sachs și ale afiliaților săi. Investitorii sunt îndemnați să se consulte cu consilierii lor financiari înainte de a cumpăra sau de a vinde orice valori mobiliare. Este posibil ca aceste informații să nu fie actuale, iar Goldman Sachs Asset Management nu are obligația de a furniza actualizări sau modificări.

Deși anumite informații au fost obținute din surse considerate a fi de incredere, nu garantăm acuratețea, integralitatea sau corectitudinea acestora. Ne-am bazat și ne-am asumat fără o verificare independentă acuratețea și caracterul complet al tuturor informațiilor disponibile din surse publice. Opiniile exprimate sunt doar în scop informativ și nu constituie o recomandare din partea Goldman Sachs Asset Management de a cumpăra, vinde sau deține vreun titlu de valoare. Opiniile sunt actuale la data prezentării și pot fi supuse modificărilor si nu ar trebui interpretate ca sfaturi de investiții. Capitalul investit este supus riscului.

Indicii nu sunt gestionați. Cifrele ce fac referire la indici reflectă reinvestirea tuturor veniturilor sau dividendelor, după caz, dar nu reflectă deducerea taxelor sau cheltuielilor care ar reduce randamentele. Investitorii nu pot investi direct în indici. Indicii la care se face referire aici au fost selectați deoarece sunt bine cunoscuți, recunoscuți ușor de investitori și reflectă acei indici despre care Managerul de Investiții consideră că, în parte bazat pe practica industriei, oferă un punct de referință adecvat pentru a evalua investiția sau Piața mai largă descrisă aici. Excluderea fondurilor speculative „eșuate” sau închise poate însemna că fiecare indice supraevaluează performanța fondurilor speculative în general.

Referintele la indici, benchmark-uri sau alte măsuri ale performanței relative a pieței pe o anumită perioadă de timp sunt furnizate doar pentru informarea dumneavoastră și nu implică faptul că portofoliul va obține rezultate similar. Compoziția indicelui poate să nu reflecte modul în care este construit un portofoliu. În timp ce un consilier încearcă să creeze un portofoliu care să reflecte caracteristicile adecvate de risc și rentabilitate, caracteristicile portofoliului se pot abate de la cele ale indicelui de referință. Indicii nu sunt gestionați. Cifrele pentru indici reflectă reinvestirea tuturor veniturilor sau dividendelor, după caz, dar nu reflectă deducerea oricăror taxe sau cheltuieli care ar reduce randamentele. Investitorii nu pot investi direct în indici. Indicii menționați aici au fost selectați deoarece sunt bine cunoscuți, ușor de recunoscut de către investitori și reflectă acei indici despre care administratorul de investiții consideră, în parte pe baza practicii industriei, că oferă un punct de referință adecvat în raport cu care să evalueze investiția sau piața mai largă descrisă aici.

Prognozele economice și de piață prezentate aici reflectă o serie de ipoteze și judecăți la data prezentei prezentări și pot fi modificate fără notificare. Aceste previziuni nu iau în considerare obiectivele de investiții specifice, restricțiile, situația fiscală și financiară sau alte nevoi ale unui anumit client. Datele reale vor varia și este posibil să nu fie reflectate aici. Aceste prognoze sunt supuse unor niveluri ridicate de incertitudine care pot afecta performanța reală. În consecință, aceste previziuni ar trebui privite ca fiind doar reprezentative pentru o gamă largă de rezultate posibile. Aceste previziuni sunt estimate, bazate pe ipoteze, sunt supuse unor revizuiri semnificative și se pot schimba semnificativ pe măsură ce condițiile economice și de piață se modifică. Goldman Sachs nu are obligația de a furniza actualizări sau modificări ale acestor prognoze. Studiile de caz și exemplele au doar scop ilustrativ.

Acest material este oferit doar în scopuri educaționale și nu trebuie interpretat ca un sfat de investiții sau o ofertă sau o solicitare de cumpărare sau vânzare de valori mobiliare. În consecință, aceste previziuni ar trebui privite ca fiind doar reprezentative pentru o gamă largă de rezultate posibile. Aceste previziuni sunt estimate, bazate pe ipoteze, sunt supuse unor revizuiri semnificative și se pot schimba semnificativ pe măsură ce condițiile economice și de piață se schimbă. Goldman Sachs nu are obligația de a furniza actualizări sau modificări ale acestor prognoze. Studiile de caz și exemplele au doar scop ilustrativ.

Opiniile și opiniile exprimate sunt doar în scop informativ și nu constituie o recomandare din partea Goldman Sachs Asset Management de a cumpăra, vinde sau deține vreun titlu de valoare. Opiniile și opiniile sunt actuale la data prezentării și pot fi supuse modificărilor, nu ar trebui interpretate ca sfaturi de investiții.

Confidențialitate

Nicio parte a acestui material nu poate, fără acordul prealabil scris al Goldman Sachs Asset Management, să fie (i) copiată, fotocopiată sau duplicată sub nicio formă, prin orice mijloc, sau (ii) distribuită oricărei persoane care nu este angajat, ofițer, director , sau agent autorizat al destinatarului.

Compliance Code: 387354-OTU-2104755
Data primei utilizari: 13.09.2024
© 2024 Goldman Sachs. Toate drepturile rezervate.
 

Accesibilitate

Dacă alegi să ascunzi meniul de accesibilitate, nu îl vei mai putea vizualiza, decât dacă ștergi istoricul de navigare și datele. Ești sigur că dorești să ascunzi interfața?