Durată aproximativă de citire: 3 min

  Spune-mi cât cheltuiești,
  ca să-ți spun cât economisești.

  Se spune că formarea unui nou obicei durează undeva între 18 – 254 de zile. Cam câte ai dobândit în ultimele 60 de zile?
  Ia-ți un moment de pauză și gândește-te la toate lucrurile noi care au intrat în rutina ta zilnică. Sau la care ai renunțat odată ce ne-am mutat viețile în sufragerie. Gândește-te pe câte dintre ele le poți păstra și care îți pot ajuta bugetul în continuare.
  Micile obiceiuri pot ajuta marile economii
  Revenirea la vechile obiceiuri e mai tentantă ca niciodată, iar dorința de a face cât mai multe lucruri este din ce în ce mai mare, mai ales că, treptat, se deschid muzeele, parcurile sau locurile care făceau parte din cheltuielile tale lunare.

  În acest context nou poți găsi echilibrul care să te mulțumească și care să îți mențină și bugetul fericit.
  Menține lucrurile cât mai simple: vezi cum te poți ține de noul obicei.

  Dacă ai început să îți ții evidența cheltuielilor, fă-ți un plan care te ajută să nu te abați de la ce-ți cumperi în fiecare zi. De exemplu, încearcă să limitezi conștient cheltuielile dintr-o anumită categorie – să zicem haine – pentru a face economii și a-ți respecta limita. Sau îți poți reduce mintal limita zilnică disponibilă, astfel încât să fii nevoit să cauți alternative și oportunități de a face economii. Altfel spus, lasă pe mâine ce poți cheltui azi.
  De îndată ce vei avea de luat o decizie mai importantă, asigură-te că nu te bazezi doar pe instincte, ci și că examinezi cu atenție costurile și beneficiile.

  Încearcă întotdeauna să nu iei decizii importante când ești presat de timp, deoarece stresul blocheaza gândirea. Un alt sfat bun și întotdeauna util: înainte de a lua o decizie (financiară) importantă, lasă să treacă o noapte… chiar e un sfetnic bun.
  La începutul fiecărei luni sau imediat după salariu pune deoparte o sumă stabilită.

  Astfel, prima cheltuială merge direct către tine. Da, pentru că și economiile sunt o cheltuială, dar una bună, pentru tine, cel din viitor!
  Observă și acționează rapid

  Dacă ai văzut că mersul la cumpărături doar o dată pe săptămână a contribuit la reducerea cheltuielilor pe alimente, alege să faci asta în continuare. Și întotdeauna este de preferat să nu mergi când îți este foarte foame. Eviți astfel multe cumpărături impulsive.
  Adaugă economii la economii
  Chiar dacă situația prin care am trecut cu toții ți-a schimbat rutina de zi cu zi, lasă aceste noi obiceiuri să se transforme într-un comportament financiar benefic pentru economiile tale.

  Iar, ca să te bucuri și de mai multe economii, îți poți activa serviciul Round Up direct din Home’Bank.

  Odată activat, acesta îți rotunjește suma pe care ai plătit-o cu cardul (de debit) sau cu telefonul și îți pune diferența până la primul multiplu de 5 din contul curent în contul de economii.

  Să spunem că ți-ai cumpărat o cafea la 7 lei. O plătești cu cardul ING, iar suma este rotunjită la 10 lei. Diferența de 3 lei este mutată din contul curent în contul de economii și uite-așa ai pus deoparte niște bani doar bând o cafea.

  Deci, nu numai că ți-ai creat o rutină pentru economiile tale, dar, cu cât folosești mai mult cardul, cu atât reușești să pui mai mulți bani deoparte.

  Cât de folositor ți-a fost acest conținut?