Platforma de Mediu pentru București lansează un nou apel de finanțare

Platforma de Mediu pentru București lansează un nou apel de finanțare

Platforma de Mediu pentru București lansează un apel de finanțare pentru proiecte de management al deșeurilor și economie circulară, în valoare de 300.000 lei

București, 11 iulie 2023: Platforma de mediu pentru București, inițiată de Fundația Comunitară București și ING Bank România, lansează o nouă rundă de finanțare pentru proiecte de management al deșeurilor și economie circulară, cu sprijinul Nhood România. Fondul alocat acestei runde de finanțare este de 300.000 lei, cu scopul de a sprijini două sau trei proiecte care să abordeze provocări și oportunități de infrastructură, educație și advocacy în domeniul consumului și deșeurilor.

Platforma de mediu pentru București a contribuit, într-un an de la lansare, la transformarea Capitalei într-un oraș mai bun de trăit prin finanțarea a nouă proiecte, un impact asupra a peste 500.000 de beneficiari direcți și indirecți și implicarea unei comunități de peste 100 de stakeholderi. În continuarea eforturilor pentru îmbunătățirea mediului și implementarea soluțiilor durabile, Platforma deschide această rundă de finanțare cu un focus special asupra managementului deșeurilor și economiei circulare.

Conform Raportului de Cercetare privind Starea Mediului în București, publicat în urmă cu un an, procentul de colectare separată a deșeurilor în oraș este foarte redus (11,2%), iar cantitatea de deșeuri generate de bucureșteni s-a dublat în ultimii 10 ani. Capitala este în pragul unei crize majore legate de managementul deșeurilor, în contextul în care infrastructura pentru colectarea și reciclarea deșeurilor este semnificativ subdimensionată, iar depozitarea deșeurilor municipale nu reprezintă o soluție viabilă și sustenabilă. De aceea, este esențială susținerea proiectelor cu posibilitate de scalare la nivelul administrației publice, nu doar a intervențiilor punctuale.

Exemple de activități care pot fi finanțate în cadrul acestui apel includ:

  • Biblioteci de instrumente (Library of Things) pentru încurajarea utilizării în comun a unor bunuri materiale;
  • Inițiative de upcycling, cum ar fi cantine sociale, refolosire și transformare a textilelor, sau salvarea produselor aproape de expirare din marile lanțuri de magazine;
  • Rețele de stații de compostare de proximitate în cartiere și ateliere de educație aplicată în parteneriat cu unitățile de învățământ din București;
  • Repair cafés, care promovează reparațiile obiectelor și instrumentelor casnice;
  • Ateliere comunitare de gătit din resturi alimentare;
  • Evenimente comunitare de schimb de haine, schimb de cărți, etc;
  • Documentarea schimbărilor comportamentale de consum și de colectare separată ca urmare a activităților proiectului;
  • Campanii de advocacy și inițiative de dialog cu autoritățile publice pentru promovarea schimbărilor legislative;
  • Pilotarea de soluții de administrare de deșeuri pentru îmbunătățirea calității apei;
  • Inițiative zero waste, inițiative de tipul charity boutique.

Proiectele pot fi depuse de ONG-uri sau grupuri de inițiativă. Finanțarea va fi acordată pentru proiecte care, pe lângă soluțiile propuse, au un plan solid pentru scalabilitate și implicarea autorităților publice în adoptarea măsurilor propuse, astfel încât impactul să depășească intervenția punctuală și să ofere beneficii pe termen lung.

Perioada de depunere a proiectelor începe pe data de 11 iulie 2023 și se încheie pe 15 septembrie 2023. Detalii suplimentare, precum criteriile de eligibilitate și modalitatea de depunere a proiectelor, sunt disponibile pe pagina ”Finanțare” a site-ul programului: www.platformademediu.ro.

Platforma de mediu pentru București invită organizațiile non-profit interesate să se alăture eforturilor de a transforma Bucureștiul într-un oraș mai verde, mai curat și mai sustenabil.

Platforma de mediu pentru București, inițiată de Fundația Comunitară București împreună cu ING Bank România, urmărește dezvoltarea participativă a unei viziuni de mediu pentru București și Ilfov. Platforma aduce laolaltă organizații non-profit, grupuri de inițiativă civică, autorități publice și companii pentru a crea impactul colectiv necesar pentru a transforma Capitala într-un oraș în care locuitorii duc o viață sănătoasă și se simt bine, iar companiile prosperă fără să fie expuse unor riscuri legate de mediu. Platforma de mediu pentru București este un program dezvoltat în parteneriat cu ING Bank România și este deschis implicării tuturor companiilor care vor să participe. Runda a treia de finanțare este susținută și de Nhood România.

Despre Fundația Comunitară București
Fundația Comunitară București pune împreună donatori, ONG-uri sau grupuri de inițiativă pentru a dezvolta comunități în care să ne simțim ca acasă. Construiește mecanisme de donație, fonduri de finanțare sau incubatoare de idei pentru oraș. În 11 ani, a finanțat peste 700 de proiecte și burse din București și Ilfov, cu 3.9 milioane de euro. Fundația Comunitară București este parte dintr-o mișcare națională, alături de alte 17 fundații comunitare din țară.

Despre ING Bank România ING Bank România este parte a ING Group, instituție financiară internațională globală, care oferă servicii bancare unui număr de peste 38,4 de milioane de clienți individuali, companii sau instituții din peste 40 de țări. Înființată în 1994, ING Bank România este a patra bancă în top 10 bănci locale, conform activelor, și singura bancă cu creștere organică, fără achiziții de portofolii de clienți sau alte bănci.

Misiunea ING este aceea de a-i susține pe oameni să fie cu un pas înainte, în viață și în afaceri. În România, misiunea se reflectă în acțiunile de responsabilitate socială prin contribuția la pilonii strategici de sănătate financiară și protecția mediului, dar și prin implicarea în proiecte sociale ce își propun susținerea comunităților locale și a persoanele care se află în situații dificile.

Despre Nhood România
Nhood este o companie de servicii de consultanță imobiliară cu o expertiză ce acoperă domenii precum: animarea comunităților, operarea și comercializarea proiectelor de tipul mixed-use, gestionarea activelor și dezvoltarea de proiecte durabile, cu o gamă largă de funcțiuni și servicii (centre comerciale, locuințe, birouri, hoteluri, community hub-uri). Nhood vizează proiecte de regenerare urbană care au un triplu impact pozitiv: social, de mediu și economic – Oameni, Planetă, Profit.

În România, Nhood este mandatată de Ceetrus să administreze portofoliul de 20 de centre comerciale Auchan la nivel național, precum și să continue dezvoltarea celui mai amplu proiect de regenerare urbană din România – Cartier Coresi, în beneficiul comunităților și al tuturor partenerilor.