Prețuri și temperaturi record
Notă informativă lunară pregatită de NN Investment Partners - Ecaterina Biris, Portfolio Manager Equity
Lună de lună, datele statistice publicate dărâmă un alt record istoric. În zona Euro prețurile au crescut cu 10.7% față de octombrie anul trecut spulberând maximele istorice anterioare. Și de cealaltă parte a Atlanticului, în Statele Unite ale Americii inflația CORE (rata de inflație ce exclude prețurile pentru alimente si energie) a crescut în septembrie față de anul anterior cu 6.6% fiind la cel mai mare nivel din 1982.
Clasa de active | Performanța din ultima lună (1.10.2022-31.10.2022) | Performanța din ultimul an (1.11.2021- 31.10.2022) | Performanța din ultimii 5 ani (1.11.2017 -31.10.2022) |
Acțiunile pieței americane - S&P 500 | 7.99% | -16.08% | 50.11% |
Acțiunile piețelor europene - Euro Stoxx50 | 9.02% | -15.49% | -2.16% |
Obligațiunile americane -S&P US Treasury Bond | -1.89% | -17.56% | -5.32% |
Obligațiunile germane - Bloomberg Germany all gov bonds | -0.54% | -15.55% | -11.41% |
Petrol - Brent oil | 11.38% | 92.76% | 224.76% |
Aur | -1.96% | -8.63% | 28.34% |
Vremea ar putea juca in favoarea Europei
Prețurile nu sunt singurele care au doborât recordurile istorice. Valuri de temperaturi extraordinar de calde au fost înregistrate în luna octombrie în întreaga Europa. Octombrie era deja prima lună în care gospodăriile din Europa începeau să încingă sobele și caloriferele consumând din gazele înmagazinate. În schimb, vremea a împins europenii mai degrabă să își prelungească vacanțele în sudul continentului. Cu magaziile subterane pline până aproape de capacitate și cerere scăzută, prețul gazului natural -reperul european TTF la punctul virtual de tranzacționare din Olanda cu livrare a doua zi, a scăzut de la 350 euro/MWh maxim atins în luna august la 34.35 euro/MWh la sfârșitul lunii octombrie. Traderii nu spun hop până nu sar gardul și cum iarna e abia la început, având totuși timp să își arate forța și prețul gazului cu livrare în ianuarie 2023 deși a scăzut, a rămas în continuare la niveluri istorice ridicate.
Grafic: Evoluția din ultimul an a prețului de gaz natural TTF-la punctul virtual de tranzacționare din Olanda cu livrare a doua zi (linia cu albastru) și cu livrare în ianuarie 2023 (linia cu portocaliu). Axa este exprimata în euro/mega watt oră.
Sursă date: Bloomberg
OPEC a decis Statele Unite ale Americii au reacționat
OPEC+ (Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol) a decis în cadrul întâlnirii din luna octombrie să reducă producția de petrol cu 2 milioane de barili pe zi - aproximativ 2% din producția mondială. Decizia a fost argumentată de situația economică incertă și riscul încetinirii economiei globale ce va duce la scăderea consumului. Administrația de la Washington a fost luată prin surprindere, chiar a încercat să convingă liderul organizației – Arabia Saudită să amâne decizia până după alegerile de mijloc de mandat din SUA. O scădere a producției duce imediat la o creștere a prețului barilului, o creștere a inflației și o scădere a puterii de cumpărare a populației, iar într-un final va duce la o scădere a consumului. Pentru a proteja populația, dar și a pune presiune asupra Rusiei (aceasta beneficiază în contextul prețurilor ridicate pentru petrol), președintele Statelor Unite ale Americii a anunțat eliberarea din rezerva națională a 15 milioane de barili de petrol.
Mișcarea nu a fost suficientă pentru a speria cumpăratorii. Embargoul impus de Uniunea Europeană asupra produselor petroliere din Rusia începând cu 5 decembrie se așteaptă să limiteze Rusia în distribuirea petrolului făcând ca oferta de petrol din piață să fie și mai redusă și astfel prețurile să rămână ridicate.
Planul pentru clima ar putea sugruma economia Europei
Planul de investiții al administrației Biden pentru climă și întărirea economiei americane ar putea destabiliza producătorii auto din Europa. Companiile sunt atrase să își relocheze producția din Europa în Statele Unite ale Americii prin subvențiile acordate. Liderii europeni susțin că planul oferă subvenții discriminatorii pentru industria producătoare de autovehicule, a energiei regenerabile, combustibilului sustenabil si hidrogen. Această destabilizare poate duce la un conflict economic între cele două puteri. În special în contextul geopolitic din Ucraina, SUA și Europa sunt aliați puternici pe multe paliere, un pas ca acesta ar putea avea repercusiuni și mai grave.
Un nou prim ministru pentru Marea Britanie
După eșecul cabinetului Liz Truss, cu cel mai scurt mandat de prim ministru din istoria Marii Britanii, de numai 45 de zile, cârma a fost preluată de catre Rishi Sunak. Spre deosebire de colegii săi din partidul Conservator, acesta nu a venit cu o agendă grandioasă. Planul său este să repare politica fiscală, semnificativ afectată de pandemie, război și greșelile predecesoarei și să recâștige încrederea populației în partidul său. Investitorii rămân însă precauți, deși randamentul obligațiunilor emise de guvernul britanic au scăzut de la instaurarea noului cabinet aceastea rămân peste nivelul de la începutul mandatului lui Truss. Randamentul pentru obligațiunile la 10 ani se tranzacționau la sfârșitul lunii octombrie la 3.65%.
Banca Centrală a Marii Britanii (BoE) a găsit această oportunitate și a început vânzarea de obligațiuni în piață. Prin programele de-a lungul anilor de relaxare cantitativă (achiziția de obligațiuni), BoE a acumulat în portofoliu bonduri emise de guvernul britanic (gilts) în valoare de 850 miliarde lire sterline. Planul băncii este să reducă portofoliul cu 80 de miliarde de lire sterline în anul următor, pentru a lupta împotriva inflației. Criza politică a făcut ca BoE să intervină în piață în octombrie și să cumpere obligațiuni cu maturități lungi pentru a tempera piețele. Acum revine la politica monetară inițială și prioritatea de a stabiliza prețurile.
Este raliul unei piețe bearish?
Această întrebare a circulat printre investitori în ultima lună. Dacă înainte majoritatea concluzionase că piața este bearish (tendință descendentă), în această lună vânzătorii au luat o pauză. Sezonul raportărilor financiare nu s-a încheiat, dar conform rezultatelor preliminare sectorul energetic a fost și în acest trimestru vedeta surclasând și pe cei mai optimiști dintre analiști. Cea mai mare dezamăgire a venit de la sectorul tehnologic ale cărui vânzări dau semne de încetinire. Decizia Rezervei Federale a Statelor Unite ale Americii (FED) de mărire a ratei de politică monetară cu 0.75 pp, la un interval cuprins între 3.75-4% a fost în linie cu așteptările investitorilor. Comentariile președintelui FED, Jerome Powell arată că deși pasul creșterilor de acum înainte s-ar putea să fie mai redus, rata de dobândă la care acest ciclu se va opri va fi mai ridicată comparată cu așteptările lor anterioare. Traderii pariază pe o rată finală de 5.09% ce va fi atinsă în luna mai.
O rata de dobândă mai mare face ca evaluarea companiilor de tip „creștere” să scadă deoarece profiturile viitoare, deși mai ridicate, sunt actualizate la dobânzile prezente în creștere si prețul acestor acțiuni scade.
Grafic: Evoluția din ultimul an și în ultimii 5 ani ai performanței indicelui bursier de acțiuni americane S&P500 (linia portocalie) și a companiilor din sectorul tehnologic NASDAQ (linia albastră). Axa este normalizată la începutul perioadei la valoarea 100.
Sursă date: Bloomberg
Informațiile cuprinse in acest document au exclusiv scop de informare și nu reprezintă o ofertă, în mod special un prospect, sau o invitație de a negocia, a cumpăra sau a vinde un titlu de valoare sau de a participa la orice strategie de tranzacționare. De asemenea, nu reprezintă o consiliere personalizată cu privire la investiții și nici o consiliere fiscală sau juridică. Deși a fost acordată o atenție deosebită conținutului acestui document, nu se acordă nicio garanție, asigurare sau certitudine, expresă sau implicită, în ceea ce privește acuratețea, corectitudinea sau deplinătatea lui. Orice informație din acest document poate fi subiectul unei modificări sau actualizări fără nicio notificare prealabilă. Răspunderea NN Investment Partners (în acest sens folosindu-se denumirea legală a entității NN Investment Partners International Holdings B.V.), a altor societăți sau unități afiliate, a funcționarilor, directorilor sau angajaților acestora nu va putea fi angajată direct sau indirect in ceea ce privește informațiile și/sau recomandările de orice fel incluse în acest document. Nu va fi acceptată preluarea nici unei responsabilități, directă sau indirectă, pentru niciun fel de pierdere suferită sau asumată de cititori ca rezultat al folosirii acestei publicații sau ca urmare a fundamentării deciziilor investiționale pe informațiile din prezentul document. Investițiile implică risc. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate crește sau se poate diminua, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare și in niciun caz nu trebuie considerate astfel. Orice revendicări rezultate din sau în legătură cu termenii și condițiile acestei clauze de exonerare de răspundere sunt guvernate și interpretate conform legislației olandeze.