Analiza ING Bank x RBL
Top 10 companii antreprenoriale
din județele Regiunii Nord-Vest

Cele mai mari 60 de companii din Regiunea Nord-Vest (primele 10 companii din județele Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu-Mare și Sălaj) au generat o cifră de afaceri de 22,564 miliarde de lei, în creștere cu 34,2% față de anul 2021, când au înregistrat 16,802 miliarde de lei. În total, 497 de companii antreprenoriale din regiunea Nord-Vest au activități de export, potrivit studiului ScaleOut 4×10, realizat de Fundația Romanian Business Leaders (RBL) și ING Bank România.

Județul Cluj se situează pe primul loc în ceea ce privește cifra de afaceri totală a celor mai mari 10 companii antreprenoriale, de 6,27 miliarde de lei în 2022. În județul Cluj se regăsesc cele mai multe companii antreprenoriale cu cifra de afaceri peste 10 milioane de euro, mai exact 110, dar și cele mai multe firme care au activități de export, respectiv 145. Totodată, județul Cluj a înregistrat cea mai mare creștere a cifrei de afaceri totale în anul 2022 comparativ cu anul 2021, de 70%.

Programul de scalare ScaleOut 4x10, organizat de RBL și ING Bank ajută companiile antreprenoriale să își scaleze afacerea la nivel național și regional. Joi, 14 septembrie 2023, în cadrul unui eveniment la Oradea, se vor deschide înscrierile pentru antreprenorii din zona de Nord- Vest a țării care pot aplica pentru un loc în programul ScaleOut. Dezvoltarea businessului peste pragul de 10 milioane de euro – cifră de afaceri în următorii ani, reprezintă unul dintre cele mai importante obiective de creștere ale firmelor selectate în programul ScaleOut 4x10. În prezent, potrivit analizei,387 de firme din regiunea Nord-Vest înregistrează o cifră de afaceri de peste 10 milioane de euro.

Județul Bihor

Cifra de afaceri totală a celor mai mari 10 companii antreprenoriale din județul Bihor a crescut cu 31% de la 3,07 miliarde de lei în 2021 la 4,03 miliarde de lei în anul 2022. Agricultura, transporturile și construcțiile sunt domeniile în care activează cele mai mari companii antreprenoriale din județul Bihor. În total, 90 de companii antreprenoriale din județul Bihor au înregistrat o cifră de afaceri de peste 10 milioane de euro, potrivit studiului ScaleOut.

Județul Cluj

Cifra de afaceri totală a celor mai mari 10 companii antreprenoriale din județul Cluj a crescut cu 70%, de la 3,69 miliarde de lei în 2021 la 6,27 miliarde de lei în 2022. Energia, construcțiile, importul auto și agribusiness reprezintă domeniile din care provin cele mai mari companii antreprenoriale din județul Cluj.
În prezent, 110 firme fondate de antreprenori au o cifră de afaceri de peste 10 milioane de euro.

Județul Satu Mare

Cifra de afaceri totală a celor mai mari 10 companii antreprenoriale din județul Satu Mare a crescut cu 18,5%, de la 4,3 miliarde de lei în 2021 la 5,1 miliarde de lei în 2022. Comerțul, industria alimentară și importul de piese auto domină ierarhia celor mai mari companii antreprenoriale din județul Satu Mare. În total, 73 companii antreprenoriale din județul Satu Mare au venituri anuale de peste 10 milioane de euro.

Județul Sălaj

Cifra de afaceri totală a celor mai mari 10 companii antreprenoriale din județul Sălaj a crescut cu 19%, de la 843 milioane de lei înregistrată în 2021 la 1,03 miliarde de lei în 2022. Domeniul alimentar și al materialelor de construcții sunt industriile în care activează cele mai mari companii antreprenoriale din județul Sălaj. 19 companii create de antreprenori locali au o cifră de afaceri de cel puțin 10 milioane de euro, potrivit analizei ScaleOut.

Județul Bistrița-Năsăud

Cifra de afaceri totală a celor mai mari 10 companii antreprenoriale de tip scaleup din județul Bistrița-Năsăud a crescut cu 19%, de la 1,7 miliarde de lei în 2021 la 2,1 miliarde de lei în 2022. Domeniul utilajelor, construcțiile și energia sunt industriile în care activează cele mai mari companii antreprenoriale din județul Bistrița-Năsăud.
În total, 46 de firme fondate de antreprenori au o cifră de afaceri de peste 10 milioane de euro.

Județul Maramureș

Cifra de afaceri totală a celor mai mari 10 companii antreprenoriale din județul Maramureș a crescut cu 30%, de la 3 miliarde de lei în 2021 la 3,9 miliarde de lei în 2022. Industria alimentară, energia, agribusiness, domeniul utilităților și al echipamentelor de automatizare și transporturile sunt sectoarele în care activează cele mai mari companii antreprenoriale din județul Maramureș. În total, 49 de firme fondate de antreprenori au o cifră de afaceri de peste 10 milioane de euro.

Câte companii antreprenoriale din Regiunea Nord-Vest au activități de export

În total, 497 de companii antreprenoriale din Regiunea Nord-Vest au activități de export, relevă analiza ScaleOut, în care sunt luate în calcul firmele cu capital românesc cu o cifră de afaceri totală de cel puțin 2 milioane de euro. De asemenea, 387 companii antreprenoriale din Regiunea Nord-Vest au o cifră de afaceri de peste 10 milioane de euro.

În ceea ce privește activitatea de export, în județul Bihor sunt 139 de companii, în județul Cluj sunt 145, în timp ce în Satu Mare și Sălaj sunt câte 90, respectiv 38 de firme antreprenoriale care au activități de internaționalizare (nu au fost luate în calcul companiile multinaționale). În Bistrița-Năsăud, sunt 48, iar în județul Maramureș sunt 46 de companii antreprenoriale cu activități de export.

Studiul ScaleOut 4×10 își propune să identifice cele mai mari companii antreprenoriale din regiunea Nord-Vest, evoluția firmelor antreprenoriale, numărul de companii exportatoare și cele mai importante domenii în care se înregistrează creșteri la nivel local și național. Analiza a luat în calcul firmele din regiunea Nord-Vest cu capital românesc cu o cifră de afaceri totală de cel puțin 2 milioane de euro.

Despre Romanian Business Leaders
Romanian Business Leaders (RBL) este vocea și vehiculul de acțiune al liderilor din mediul privat de business pentru construcția unei Românii în care generațiile viitoare să-și dorească să trăiască. Misiunea RBL este ca România să devină o țară mai bună pentru afacerile responsabile și, în felul acesta, pentru toți românii. Proiectele Fundației se subscriu celor trei domenii pe care comunitatea RBL le consideră importante pentru schimbarea și dezvoltarea so-cietății: antreprenoriat, educație și bună guvernare.

ING
ING Bank România este parte a ING Group, instituție financiară internațională globală, care oferă servicii bancare unui număr de peste 38,8 de milioane de clienți individuali, companii sau instituții din peste 40 de țări. Înființată în 1994, ING Bank România este în prezent o bancă universală, oferind produse și servicii tuturor categoriilor de clienți – companii mari și mici, instituții financiare, mici antreprenori și persoane fizice. ING Bank România este a patra bancă în top 10 bănci locale, conform activelor, și singura bancă cu creștere organică, fără achiziții de portofolii de clienți sau alte bănci. ING Bank România este o bancă universală cu peste 1,6 milioane de clienți din trei segmente de business: persoane fizice (retail), companii IMM-uri și Mid-Corporate și Wholesale Banking. Misiunea ING este aceea de a-i susține pe oameni să fie cu un pas înainte, în viață și în afaceri.