Pentru că timpul este o resursă irecuperabilă și extrem de valoroasă poate avea o influență puternică asupra priorităților noastre financiare. În acest articol, explorăm conceptul valorii unei ore din viața profesională și modul în care înțelegerea acestui concept ne poate schimba felul în care ne cheltuim banii.
Ca să calculezi valoarea unei ore, începe prin a împărți venitul tău net lunar la numărul de ore lucrate. De exemplu, dacă venitul net lunar este de 4.500 lei și lucrezi în jur de 168 de ore pe lună, atunci venitul pe oră este de 26,8 lei (4500 lei / 168 ore).
Totuși, valoarea timpului nu se oprește aici. Trebuie să iei în calcul și timpul investit în pregătirea și dezvoltarea profesională. Fiecare oră pe care o petreci într-o activitate legată de carieră are un impact asupra ta, indiferent dacă este plătită sau nu.
Uite, ca să îți dai seama mai clar cât valorează o oră de lucru din viața ta, ai aici un instrument care să te ajute să faci asta mai ușor și super aplicat. Hai să o completezi pe Cât ai spune LEU.
Odată ce înțelegi valoarea timpului tău profesional, poți începe să privești achizițiile într-un mod diferit. Fiecare cheltuială pe care o faci parcă nu mai înseamnă doar o cumpărătură acum, ci și timpul tău dat la schimb pentru bunuri și servicii, nu? Deci, în loc să te gândești doar cât costă un bun sau un serviciu, e bine să te întrebi și: "Câte ore de muncă m-ar costa acest lucru?".
Îți propunem un exercițiu simplu. Alege un obiect cumpărat recent de tine și calculează câte ore din viața ta profesională “ai plătit” pentru el. De exemplu, un telefon cu prețul de 3.000 lei, atunci când venitul pe oră este de 26,8 lei, valorează 112 ore.
De ce să privești lucrurile așa? Ca să faci alegeri mai informate și mai responsabile. Ce cumpăr îmi trebuie cu adevărat, mă ajută cumva să îmi ating obiectivele? Sau este doar un impuls trecător care va „cheltui” ore prețioase din viața mea?
Și uite așa, dacă înțelegi valoarea unei ore din viața ta, vei avea mai mare atenție la ceea ce cumperi. Practic, când vrei ceva, prețul pe care îl plătești nu e doar o sumă de bani, ci ore din viață. Cunoscând valoarea acestor ore, vei putea prioritiza mai ușor ce e important ca să îți atingi obiectivele.
Banometru, un program gratuit, este soluția care te poate ghida în mod practic, în funcție de contextul și stilul de viață. Fie că parcurgi un moment financiar dificil sau pur și simplu vrei vrei să te organizezi mai bine financiar, specialiștii din sesiunile de coaching financiar te vor îndruma. Indiferent dacă vei alege cursurile, resursele online sau coaching-ul 1:1, promisiunea Banometru e să te ajute să atingi o relație echilibrată și sănătoasă cu banii și nu va implica niciodată recomandări sau vânzarea vreunui produs comercial. Banometru este un program de sănătate financiară organizat de Asociația Educație pentru Viața Reală în parteneriat cu ING Bank și Asociația pentru Relații Comunitare.
Accesibilitate