Evoluții pe plan local
Veste bună
de la S&P

Notă informativă pregatită de Natalia Grossu, NNIP – Senior Portfolio Manager, Fixed Income

Standard & Poor's a revizuit perspectivele asupra României la stabile de la negative datorita riscurilor fiscale în scădere, menținând în același timp ratingul la BBB- / A-3. Perspectiva stabilă indică faptul că agenda de consolidare fiscală a guvernului este percepută ca fiind credibilă și că agenția se așteaptă ca finanțele publice și externe ale României să fie stabilizate în următorii doi ani. În opinia agenției, riscurile generate de deficitele încă ridicate ale României sunt atenuate de perspectiva de creștere a absorbției fondurilor UE, precum și de ambițiile de reformă declarate de guvern. După ce în 2020 economia României s-a contractat cu doar 3,9%, mult sub așteptările analiștilor, S&P se așteaptă ca economia României să revină cu o creștere solidă de 5% în acest an, pe baza investițiilor finanțate cu bani de la Uniunea Europeană și a revenirii cererii interne.

Agenția a spus ca ar putea crește ratingurile dacă reforma fiscală va continua și nu vom asista la o inversare a politicilor actuale. Pe lângă faptul că aceste reforme fac perspectiva fiscală mai previzibilă, continuarea lor va crește interesul investitorilor străini în economia reală a României și ar face astfel riscul suveran extern mai puțin fragil.".

Reconstruirea economiei după șocul pandemic va depinde și de investițiile finanțate de Uniunea Europeană. Reamintim că România este un beneficiar esențial al subvențiilor din cadrul Facilității de Recuperare și Reziliență a UE. În același timp, S&P apreciază că ratingul actual este susținut și de accesul solid al României la piețele de finanțare externe. În acest sens, România a împrumutat în luna aprilie o sumă relativ mare de pe piețele internaționale: 3,5 miliarde EUR, în titluri cu maturitatea la 12 și 20 de ani, împrumuturi pentru care cererea a fost mult peste nivelul oferit și care au fost în cele din urmă emise la niveluri de randament foarte apropiate de cele de pe piața secundară.

Performanța activelor românești a oglindit contextul favorabil.

Indicii acțiunilor românești au continuat să înregistreze performanțe solide, susținute de creșterea economiei, rezultatele companiilor sau de politica de dividende.

Grafic: Evoluția indicelui BET-XT-T al acțiunilor românești (cu negru), a indicelui BUX al pieței ungare (cu lila), a indicelui acțiunilor poloneze WIG20 (cu albastru) și al indicelui PX al pieței din Cehia (cu portocaliu)

Grafic: Evoluția în ultimul an și în ultimii 5 ani a randamentului titlurilor de stat românești în RON cu maturitatea 10 ani (negru), 5 ani (albastru) și 3 ani (portocaliu)

 

În același timp, costul de împrumut al Ministerului de Finanțe în moneda locală s-a stabilizat, performanța indicelui de obligațiuni guvernamentale în moneda locală fiind superioară în 2021 a celei înregistrate de statele din regiune.

Percepția actuală favorabilă a investitorilor pentru piața din România este un bun câștigat cu greu și ușor de risipit dacă nu vom continua în direcția disciplinei fiscale și nu vom pune în loc investiții care să crească capacitatea României de producție pe termen lung.

Nota informativa pregatita de Natalia Grossu, NNIP – Senior Portfolio Manager, Fixed Income

Cât de folositor ți-a fost acest conținut?