SUBIECTUL LUNII PE PIAȚA GLOBALĂ BCE REDUCE RATA DE DOBANDA

Subiectul lunii pe piața globală mai 2024: BCE reduce rata de dobândă

Notă informativă lunară pregatită de Goldman Sachs Asset Management B.V

In cadrul intalnirii de la inceputul lunii iunie, Banca Centrala Europeana (BCE) a redus rata de dobanda de politica monetara pentru prima data in ultimii 5 ani, aducand-o cu 0.25 puncte procentuale mai jos, la nivelul de 3.75%. Aceasta decizie reflecta un consens conform caruia inflatia este pe cale sa atinga obiectivul de 2%. Datele Eurostat au indicat o rata a inflatiei de 2.6% in luna mai, ceea ce a influentat in mod semnificativ hotararea Consiliului Guvernatorilor, fiind aproape unanima, un singur vot fiind disident.

Cu toate acestea, viitorul intalnirilor ramane incert, membrii consiliului fiind impartiti in ceea ce priveste directia politicii monetare. Prognoza inflatiei, efectuata de analistii BCE, in cadrul publicarii din luna iunie a aratat o ajustare in sus a inflatiei medii pentru 2024 de la 2.3% la 2.5%. Presedintele BCE, Christine Lagarde, a subliniat ca institutia nu se angajeaza pe o traiectorie rigida, ci va ramane flexibila, adaptandu-se cu atentie la noile date economice, acordand o importanta deosebita evolutiei preturilor din sectorul serviciilor si a salariilor. Privind cresterea costurilor serviciilor, observam o accelerare semnificativa de la 3.7% in luna aprilie, la 4.1% in luna mai, conform datelor Eurostat. La aceasta se adauga si ca unele state membre reajusteaza salariile cu inflatia la fiecare trei ani, ceea ce in urmatoarea perioada ar putea duce la cresteri salariale semnificative si presiuni inflationiste suplimentare.

Decizia de ajustare a ratei dobanzii a fost perceputa de participantii la piata ca o miscare atent calibrata, semnalata inca din cadrul intalnirii din luna aprilie.

Clasa de Active

Rentabilitatea totală în ultima lună (30.04.2024-31.05.2024)

Rentabilitatea totală în ultimul an (31.05.2023- 31.05.2024)

Rentabilitatea totală în ultimii 5 ani (31.05.2019 -31.05.2024)

Acțiunile din SUA (S&P 500)

4.96%

28.14%

108.09%

Acțiunile Europene (Euro Stoxx50)

2.42%

22.02%

77.26%

Obligațiunile din SUA (S&P US Treasury Bond)

1.88%

-3.09%

-8.45%

Obligațiunile din Germania (Bloomberg Germany all gov bonds)

-0.25%

-0.31%

-16.05%

Petrol (Brent )

-5.46%

12.42%

31.67%

 

Sursa: Bloomberg la data de 31.05.2024 Produsele Goldman Sachs Asset Management și Bloomberg nu au legătură, iar Bloomberg nu a aprobat nici Goldman Sachs Asset Management, nici produsele sale.

Performanța trecută nu prezice randamente viitoare și nu garantează rezultate viitoare, acestea putând să varieze.

Actionari fericiti

Luna mai a fost deosebit de favorabila pentru investitorii in actiuni, contrazicand adagiul binecunoscut “sell in May and go away” (vinde in mai si pleaca), care sugereaza retragerea de pe pietele financiare inainte de inceputul verii. Aceasta zicala, s-a dovedit a fi prea simplista in fata complexitatilor pietelor.Indici importanti precum Dow Jones, NASDAQ si S&P500 au atins noi maxime istorice, demonastrand ca pietele sunt influentate de factori mult mai subtili decat un simplu calendar de tranzactionare.

Sectorul tehnologic a continuat sa fie vedeta performantei pietei, alimentat de rezultate financiare peste asteptari. Boom-ul din jurul inteligentei artificiale generative a avut un impact semnificativ in randul producatorilor de cipuri. Cererea pentru aceste componente esentiale in supercalculatoare si cresterea procesarii invatarii automate, ramane un prim semnal al expansiunii rapide al acestui domentiu de AI si al aplicabilitatii sale in diverse sectoare. Investitorii au incercat sa faca un exercitiu mental si sa priveasca lumea sub umbrela AI, iar intr-un astfel de univers este clar ca nevoia pentru electricitate va fi in crestere. Indicele S&P500 al sectorului de utilitati a avut o crestere de 9% in luna mai, semnficativ peste media pietei actiunilor americane de 5%.

Actiunile europene au avut o performanta notabila in luna mai. Excluzand Marea Britanie, indicele bursier MSCI Europe a inregistrat o crestere de 3.86%. Aceasta revenire a fost impulsionata de sectorul financiar, sustinut de datele economice peste asteptari ducand la iesirea din recesiune si livrand o crestere economica mai robusta.  Reducerea ratelor de dobanda, menita sa stimuleze economia are un dublu efect asupra bancilor: pe de-o parte marjele de profit se micsoreaza, dar pe de o alta parte, exista un potential de crestere datorita volumelor mai mari de creditare si a reincrederii consumatorilor in economia europeana.

China sub criza imobiliara

Bula imobiliara din China a atins apogeul in urma cu 3 ani, o data cu colapsul celui mai valoros dezvoltator imobiliar, Evergrande. De atunci, piata imobiliara a continuat sa primeasca ocazional infuzii de capital si masuri de sprijin din partea guvernului, insa readucerea sa pe o traiectorie stabila ramane sub semnul intrebarii. Un exemplu recent este cel din luna mai, cand guvernul chinez a anuntat un nou pachet de sprijin evaluat la 69 de miliarde de dolari. Acesta a fost facilitat de Banca Centrala a Chinei prin reducerea avansului cerut cumparatorilor de imobile. Masura urmareste sa stimuleze cererea pe piata imobiliara si a rebalansa piata.

In ciuda acestor eforturi, riscurile persista, iar stabilizarea pietei imobiliare chineze ramane incerta. Dezvoltatorii foarte indatorati pot iesi din acest impas prin continuarea bulei, atragerea de fonduri de la noi cumparatori pentru a finaliza imobile in dezvoltare.
Vestile bune privind economia chineza au venit din sectorul exporturilor, care au inregistrat o crestere anuala de 7.6% in luna mai, conform datelor furnizate de autoritatile vamale locale. In contrast, importurile au crescut cu doar 1.8%, reflectand criza imobiliara ce a dus la o cerere interna scazuta. Astfel redresarea economiei chineze se sprijina pe aripile cererii globale.

Fondul Monetar International a revizuit prognoza de crestere economica a Chinei pentru 2024 la 5% si 4.5% in 2023, o majorare de  0.4 puncte procentuale fata de estimarile anterioare. Aceasta ajustare optimista este sustinuta de datele economice peste asteptari din primul trimestru si de masurile deja anuntate pentru atenuarea crizei imobiliare.

Disclaimer

Această comunicare de marketing este publicată de Goldman Sachs Asset Management B.V., o societate de administrare OPCVM/AIF cu sediul în Țările de Jos și este destinată numai investitorilor profesioniști MiFID. Această comunicare de marketing a fost elaborată exclusiv în scopul informării și nu trebuie interpretata drept o ofertă, în special un prospect sau orice invitație de a trata, cumpăra sau vinde orice garanție sau de a participa la orice strategie de tranzacționare sau la furnizarea de servicii de investiții sau de cercetare de investiții. Deși s-a acordat o atenție deosebită conținutului acestei comunicări de marketing, nu se oferă nicio garanție sau reprezentare, expresă sau implicită, acurateței, corectitudinii sau caracterului complet al acesteia. Orice informație furnizată în această comunicare de marketing poate fi modificată sau actualizată fără notificare prealabilă. Investițiile prezintă riscuri. Nici Goldman Sachs Asset Management B.V. și nici orice altă companie sau unitate aparținând Goldman Sachs Group Inc., nici oricare dintre directorii sau angajații săi nu pot fi trași direct sau indirect la răspundere sau responsabili cu privire la această comunicare de marketing. Utilizarea informațiilor conținute în această comunicare de marketing se face pe propriul risc. Vă rugăm să rețineți că valoarea oricărei investiții poate crește sau scădea și că performanțele anterioare nu indică rezultate viitoare și nu ar trebui în niciun caz să fie considerate ca atare. Această comunicare de marketing nu este îndreptată și nu trebuie luată în considerare de către persoane din SUA, astfel cum sunt definite la articolul 902 din Regulamentul S din Legea privind valorile mobiliare a Statelor Unite din 1933, și nu este destinată și nu poate fi utilizată pentru a solicita vânzarea de investiții sau subscrierea de valori mobiliare în țările în care acest lucru este interzis de autoritățile sau legislația relevantă. Orice pretenții care decurg din sau în legătură cu termenii și condițiile acestei exonerări de răspundere sunt reglementate de legislația olandeză. Acest material este furnizat la cererea dumneavoastra pentru uz exclusiv. 

Acest material este furnizat la cererea dumneavoastra doar in scop informativ. Nu este o oferta sau o solicitare de cumparare sau vanzare de valori mobiliare. Nicio parte a acestui material nu poate, fără acordul prealabil scris al Goldman Sachs Asset Management, fi (i) coPiața, fotocoPiața sau duplicata sub nicio forma, prin orice mijloc sau (ii) transmisa oricarei persoane care nu este angajat, director sau agent autorizat al destinatarului.

ACEST MATERIAL NU CONSTITUIE O OFERTĂ SAU SOLICITARE ÎN NICIO JURISDICȚIE SAU CĂTRE ORICE PERSOANĂ PENTRU CARE ACEST LUCRU AR FI INTERZIS DE LEGISLAȚIE.

Opiniile exprimate sunt doar în scop informativ și nu constituie o recomandare din partea Goldman Sachs Asset Management de a cumpăra, vinde sau deține vreun titlu de valoare. Vizualizări și opiniile sunt actuale la data prezentării prezentei și pot fi supuse modificărilor, nu trebuie interpretate ca sfaturi de investiții.

Potentialii investitori ar trebui sa se informeze cu privire la orice cerinte legale si reglementari fiscale si de control valutar aplicabile in tarile de cetatenie, resedinta sau domiciliu si care ar putea fi relevante. Acest material este furnizat doar in scop informativ su nu trebuie interpretat ca un sfat de investitii sau o solicitare de cumparare sau vanzare de valori mobiliare. 

Acest material nu este destinat a fi folosit ca un ghid general pentru investitii sau ca sursa de recomandari specifice de investitii si nu face recomandari implicite sau exprese cu privire la modul in care ar trebui sau ar fi gestionat contul oricarui client, ca strategii de investitii adecvate, deoarece strategiile de investitii adecvate depind de obiectivele investitionale ale clientilor. 

Performantele anterioare nu garanteaza rezultate viitoare, care pot varia. Valoarea investitiilor si veniturilor obtinute din investitii vor fluctua si pot scadea sau creste. Poate sa apara o pierderea a capitalului investiti. 

Exista riscul ca valoarea capitalului investit sa fluctueze.

Aceste informații privesc activitatea generală a pieței, tendințele industriei sau ale sectorului sau alte condiții economice, de piață sau politice generale și nu trebuie interpretate ca consultanță în cercetare sau de investiții. Acest material a fost pregătit de Goldman Sachs Asset Management și nu este o cercetare financiară și nici un produs al Goldman Sachs Global Investment Research (GIR). Acesta nu a fost elaborat în conformitate cu dispozițiile legale aplicabile menite să promoveze independența analizei financiare și nu face obiectul unei interdicții de tranzacționare ca urmare a distribuirii cercetării financiare. Punctele de vedere și opiniile exprimate pot diferi de cele ale Goldman Sachs Global Investment Research sau ale altor departamente sau divizii ale Goldman Sachs și ale afiliaților săi. Investitorii sunt îndemnați să se consulte cu consilierii lor financiari înainte de a cumpăra sau de a vinde orice valori mobiliare. Este posibil ca aceste informații să nu fie actuale, iar Goldman Sachs Asset Management nu are obligația de a furniza actualizări sau modificări. 

Deși anumite informații au fost obținute din surse considerate a fi de incredere, nu garantăm acuratețea, integralitatea sau corectitudinea acestora. Ne-am bazat și ne-am asumat fără o verificare independentă acuratețea și caracterul complet al tuturor informațiilor disponibile din surse publice. Opiniile exprimate sunt doar în scop informativ și nu constituie o recomandare din partea Goldman Sachs Asset Management de a cumpăra, vinde sau deține vreun titlu de valoare. Opiniile sunt actuale la data prezentării și pot fi supuse modificărilor si nu ar trebui interpretate ca sfaturi de investiții. Capitalul investit este supus riscului. 

Indicii nu sunt gestionați. Cifrele ce fac referire la indici reflectă reinvestirea tuturor veniturilor sau dividendelor, după caz, dar nu reflectă deducerea taxelor sau cheltuielilor care ar reduce randamentele. Investitorii nu pot investi direct în indici. Indicii la care se face referire aici au fost selectați deoarece sunt bine cunoscuți, recunoscuți ușor de investitori și reflectă acei indici despre care Managerul de Investiții consideră că, în parte bazat pe practica industriei, oferă un punct de referință adecvat pentru a evalua investiția sau Piața mai largă descrisă aici. Excluderea fondurilor speculative „eșuate” sau închise poate însemna că fiecare indice supraevaluează performanța fondurilor speculative în general.

Referintele la indici, benchmark-uri sau alte măsuri ale performanței relative a pieței pe o anumită perioadă de timp sunt furnizate doar pentru informarea dumneavoastră și nu implică faptul că portofoliul va obține rezultate similar. Compoziția indicelui poate să nu reflecte modul în care este construit un portofoliu. În timp ce un consilier încearcă să creeze un portofoliu care să reflecte caracteristicile adecvate de risc și rentabilitate, caracteristicile portofoliului se pot abate de la cele ale indicelui de referință. Indicii nu sunt gestionați. Cifrele pentru indici reflectă reinvestirea tuturor veniturilor sau dividendelor, după caz, dar nu reflectă deducerea oricăror taxe sau cheltuieli care ar reduce randamentele. Investitorii nu pot investi direct în indici. Indicii menționați aici au fost selectați deoarece sunt bine cunoscuți, ușor de recunoscut de către investitori și reflectă acei indici despre care administratorul de investiții consideră, în parte pe baza practicii industriei, că oferă un punct de referință adecvat în raport cu care să evalueze investiția sau piața mai largă descrisă aici. 

Prognozele economice și de piață prezentate aici reflectă o serie de ipoteze și judecăți la data prezentei prezentări și pot fi modificate fără notificare. Aceste previziuni nu iau în considerare obiectivele de investiții specifice, restricțiile, situația fiscală și financiară sau alte nevoi ale unui anumit client. Datele reale vor varia și este posibil să nu fie reflectate aici. Aceste prognoze sunt supuse unor niveluri ridicate de incertitudine care pot afecta performanța reală. În consecință, aceste previziuni ar trebui privite ca fiind doar reprezentative pentru o gamă largă de rezultate posibile. Aceste previziuni sunt estimate, bazate pe ipoteze, sunt supuse unor revizuiri semnificative și se pot schimba semnificativ pe măsură ce condițiile economice și de piață se modifică. Goldman Sachs nu are obligația de a furniza actualizări sau modificări ale acestor prognoze. Studiile de caz și exemplele au doar scop ilustrativ.

Acest material este oferit doar în scopuri educaționale și nu trebuie interpretat ca un sfat de investiții sau o ofertă sau o solicitare de cumpărare sau vânzare de valori mobiliare. În consecință, aceste previziuni ar trebui privite ca fiind doar reprezentative pentru o gamă largă de rezultate posibile. Aceste previziuni sunt estimate, bazate pe ipoteze, sunt supuse unor revizuiri semnificative și se pot schimba semnificativ pe măsură ce condițiile economice și de piață se schimbă. Goldman Sachs nu are obligația de a furniza actualizări sau modificări ale acestor prognoze. Studiile de caz și exemplele au doar scop ilustrativ.

Compliance Code:  366033-OTU-2007046


© 2024 Goldman Sachs. Toate drepturile rezervate.    
 

 

Accesibilitate

Dacă alegi să ascunzi meniul de accesibilitate, nu îl vei mai putea vizualiza, decât dacă ștergi istoricul de navigare și datele. Ești sigur că dorești să ascunzi interfața?