Inițiativa i-a fost răsplătită: câțiva ani mai târziu, când veniturile noastre au crescut, am achiziționat o mașină nouă; când am venit cu ea acasă, mama a admirat-o, apoi, când a aflat că am luat-o în leasing, a dispărut discret în baie, să se consoleze cu un Aspacardin.
În anii care au urmat, mama a dezvoltat cu dulăpiorul din baie o relație care a devenit tot mai strânsă după ce, de exemplu, am luat decizia de a trece de la statutul de angajat la cel de antreprenor, sau când am deschis o linie de credit pentru că încasările firmei erau pe sponci, ori când am luat încă o mașină în leasing. Am dezbătut cu mama de nenumărate ori subiectul credit versus economisire, până în ziua în care am căzut de acord că e un subiect asupra căruia nu vom fi nicicând de acord.
Anii crizei au fost o perioadă de răscruce, mai ales că au fost precedati cu puțin de două evenimente cu impact în starea noastră financiară: eu am rămas fără cel mai important client iar soția mea și-a schimbat jobul. Din fericire, am reușit să refinanțăm creditul ipotecar, iar sincopele ocazionale le-am depășit împrumutând din economiile părinților.
În anii din urmă, lucrurile s-au îndreptat, dar și noi, și părinții noștri trăim cum știm: ei continuă să economisească, noi luptăm să ne achităm creditele. Avem o mare satisfacție când lichidăm un împrumut, dar mama spune că e mai mare satisfacția când reușești să faci ceva cu banii strânși de tine.
De o vreme încoace, înclin să o cred. Pe măsură ce înaintezi în vârstă, relația cu timpul se schimbă: la 25 de ani, viitorul e departe, timpul e de partea ta și lucrurile nu pot merge decât spre mai bine. Economisirea e un cuvânt care îți e străin, te gândești doar cum să faci rost de bani pentru nevoile curente - și la vârsta aceea ai nevoie de orice. Vrei totul și îl vrei repede.