SUBIECTUL LUNII PE PIAȚA GLOBALĂ CITIUS, ALTIUS, FORTIUS

Subiectul lunii pe piața globală iulie 2024: Citus, Alitus, Fortius

Notă informativă lunară pregatită de Goldman Sachs Asset Management B.V

Această lună a marcat startul Jocurilor Olimpice de vară de la Paris 2024. “Mai rapid, mai inalt, mai puternic - împreună” este noul motto al Jocurilor Olimpice. După pandemie, acesta a fost îmbunătățit adăugându-se “împreună”  pentru a reflecta noua realitate fiind un îndemn pentru sportivi. În contextul economic și geopolitic actual ar putea de asemenea să fie aplicabil fiind și dorința investitorilor cu privire la economia globală.

Produsul Intern Brut (PIB) al Statelor Unite ale Americii a înregisrat o creștere de 2.8% în al doilea trimestru față de primul, în termeni anualizați, conform Biroului de Analize Economice fiind superior așteptărilor economiștilor pe baza sondajului Bloomberg care se situau în jurul valorii de 2%.  Această performanță indică faptul că Rezerva Federală (FED) a gestionat eficient lupta împotriva inflației, reușind să evite o recesiune până în acest moment.

În zona euro, PIB-ul a crescut cu 0.3% în cel de-al doilea trimestru, similar cu creșterea din primul trimestru. Deși această creștere a depășit estimările analiștilor, redresarea economică rămâne modestă. Revenirea Germaniei continuă să întâmpine dificultăți, înregistrând o scădere de -0.1%, în acest trimestru conform datelor furnizate de Eurostat. Discrepanța dintre țările din zona Euro continuă să rămână semnificativă punând și mai multă presiune asupra Băncii Centrale Europene.

Pe măsură ce economiile globale parcurg perioade complexe conturate de factori precum: normalizarea post-pandemie; intensificarea tensiunilor geopolitice; o potențială revenire a  războiului comercial; incertitudinea cu privire la alegeri electorale; valorile pe care sportul le promovează precum adaptibilitatea, reziliența și colaborarea ar putea ajuta în procesul de a trece peste aceste provocări actuale.

Clasa de Active

Rentabilitatea totală în ultima lună (30.06.2024-31.07.2024)

Rentabilitatea totală în ultimul an (31.07.2023- 31.07.2024)

Rentabilitatea totală în ultimii 5 ani (31.07.2019 -31.07.2024)

Acțiunile din SUA (S&P 500)

1.13%

20.34%

85.29%

Acțiunile Europene (Euro Stoxx50)

-0.29%

12.59%

63.91%

Obligațiunile din SUA (S&P US Treasury Bond)

2.88%

3.02%

-5.91%

Obligațiunile din Germania (Bloomberg Germany all gov bonds)

1.63%

3.70%

-15.27%

Petrol (Brent )

-5.04%

-5.51%

24.09%

 

Sursa: Bloomberg la data de 31.07.2024. . Produsele Goldman Sachs Asset Management și Bloomberg nu au legătură, iar Bloomberg nu a aprobat nici Goldman Sachs Asset Management, nici produsele sale.

Performanța trecută nu prezice randamente viitoare și nu garantează rezultate viitoare, acestea putând să varieze.

Marea rotație

Încă de dinaintea pandemiei, investitorii discutau despre o posibilă rotație a capitalului din sectorul tehnologic, cunoscut pentru ratele sale rapide de crestere, către sectoare mai stabile – așa numitele acțiuni de valoare. Pandemia, in schimb, a demonstrat că dependența noastră de conectivitatea digitală este mai puternică decât am crezut inițial. Tranziția rapidă către munca la distanță chiar a accelerat digitalizarea. 

În 2022, când investitorii analizau perspectivele de profit din sectorul tehnologic au fost anunțate avansuri tehnologice formidabile in domeniul inteligentei artificiale. Aceste inovații au dus la cresteri considerabile a vânzărilor, în special pentru companiile producătoare de hardware utilizat la creșterea capacității de procesare, ce a dus la menținerea acestui sector în topul preferințelor în rândul investitorilor.

În luna iulie, am asistat la o corecție ușoară în sectorul tehnologic, readucând în discuție ideea unei rotatii spre sectoare mai defensive. Aceste sectoare deși sunt caracterizate prin creșteri modeste, însă cu o mai mare predictibilitate asupra veniturilor viitoare. Deși am observat primele semne ale acestei rotații, este greu de spus dacă se va materializa complet de această dată. Factori precum politica monetară a băncilor centrale vor influența în mare măsură deciziile investitorilor și încrederea acestora în alocările actuale. Pe termen scurt, atenâia este îndreptată asupra rezultatelor financiare, în special cele din Statele Unite ale Americii. Așteptările pentru acest trimestru sunt ridicate, lăsând puțin spațiu pentru companii să surprindă pozitiv, așa cum s-a întâmplat în trimestrele precedente.

FED semnalează luna septembrie

În cadrul întâlnirii din luna iulie, membrii Rezervei Federale (FED) au decis menținerea ratei de politică monetară neschimbată. Cu toate acestea, au semnalat o potențială reducere a ratei de dobândă începând cu luna septembrie. Menționăm că în urma creșterii accelerate a ratei inflației în Statele Unite ale Americii de la 0.1% în mai 2020 la 9.1% în iunie 2022 conform Biroului de Statistică a Muncii, FED a inițiat o politică monetară restrictivă, majorând rata de politică monetară de la 0.25% la începutul anului 2022 la 5.5%, iulie 2023. De atunci și până în prezent rata a fost menținută nemodificată.

Președintele FED, Jerome Powell, a ținut totuși să sublinieze că datele economice care vor fi publicate în perioada următoare vor juca un rol crucial în consolidarea încrederii ca inflația se îndreaptă către ținta de 2%. Totodata, FED rămâne flexibilă, pregătită să ajusteze politica monetară în funcție de evoluția acestor date.

Banca Japoniei a majorat rata de politică monetară

În paralel, Banca Centrală a Japoniei a majorat rata de referință trecând de la intervalul anterior de 0-0.1% la noua rată de dobândă “în jur” de 0.25%. Acest nivel ce a fost văzut ultima dată de către japonezi în 2008, înaintea Marii Crize Financiare, vine după o altă decizie în urma cu câteva luni, când au fost abandonate după un deceniu ratele de dobândă negative. Scopul acestor măsuri fiind de încurajare a populației să consume în detrimentrul economisirii au fost introduse post criză financiară. În contextul actual al inflației, Japonia își actualizează politica monetară.

Guvernatorul Băncii Centrale nu a exclus posibiliatea unei noi majorări a ratei dobânzii  în acest an și a anunțat reducerea programului de achiziție de obligațiuni de acum înainte.

Grafic: Evoluția începând cu ianuarie 1990 până la iulie 2024 a  creșterii anuale a prețurilor pentru consumatori (rata inflației ) în Japonia (linia cu albastru -axa din stânga) și a ratei de dobândă de politică monetară a Japoniei (linia cu negru, axa din dreapta). Ambele axe sunt exprimate în procente
 
 

Sursa: Bloomberg la data de 31.07.2024. Produsele Goldman Sachs Asset Management și Bloomberg nu au legătură, iar Bloomberg nu a aprobat nici Goldman Sachs Asset Management, nici produsele sale.

Disclaimer

Această comunicare de marketing este difuzată de Goldman Sachs Asset Management B.V., inclusiv prin sucursalele sale („GSAM BV”). GSAM BV este autorizată și reglementată de Autoritatea Olandeză pentru Piețele Financiare (Autoriteit Financiële Markten, Vijzelgracht 50, 1017 HS Amsterdam, Țările de Jos) ca administrator de fonduri de investiții alternative („AFIA”), precum și ca administrator al organismelor de plasament colectiv. în valori mobiliare (“OPCVM”). Sub licența sa de AFIA, Managerul este autorizat să furnizeze serviciile de investiții de (i) recepție și transmitere de ordine în instrumente financiare; (ii) managementul portofoliului; și (iii) consultanță pentru investiții. Sub licența sa de administrator al OPCVM-urilor, Managerul este autorizat să furnizeze serviciile de investiții de (i) management de portofoliu; și (ii) consultanță pentru investiții.

Informații despre drepturile investitorilor și mecanismele de recurs colectiv sunt disponibile pe www.gsam.com/responsible-investing (secțiunea Politici și guvernare). Capitalul este în pericol. Orice revendicări care decurg din sau în legătură cu termenii și condițiile acestei clauze de declinare a răspunderii sunt guvernate de legea olandeză.
Acest material este furnizat la cererea dumneavoastra pentru a fi utilizat exclusiv 

ACEST MATERIAL NU CONSTITUIE O OFERTĂ SAU SOLICITARE ÎN NICIO JURISDICȚIE SAU CĂTRE ORICE PERSOANĂ PENTRU CARE ACEST LUCRU AR FI INTERZIS DE LEGISLAȚIE.

Acest material este oferit doar în scopuri educaționale și nu trebuie interpretat ca un sfat de investiții sau o ofertă sau o solicitare de cumpărare sau vânzare de instrumente financiare. Acest material nu este destinate pentru a fi utilizat ca un ghid de investitii sau nu poate fi considerat o sursa pentru recomandari specifice de investitie si nu face nicio recomandare directa sau indirecta cu privire la modul in care un client ar trebui sau trebuie sa gestioneze portofoliile, intrucat strategiile investitionale depinde de obiectivele fiecarui client.

Opiniile exprimate sunt doar în scop informativ și nu constituie o recomandare din partea Goldman Sachs Asset Management de a cumpăra, vinde sau deține vreun titlu de valoare. Perspectivele și opiniile sunt actuale la data acestei prezentări și pot fi supuse modificărilor, nu trebuie interpretate ca sfaturi de investiții.

Potentialii investitori ar trebui sa se informeze cu privire la orice cerinte legale si reglementari fiscale si de control valutar aplicabile in tarile de cetatenie, resedinta sau domiciliu si care ar putea fi relevante. Acest material este furnizat doar in scop informativ si nu trebuie interpretat ca un sfat de investitii sau o solicitare de cumparare sau vanzare de valori mobiliare.

Acest material nu este destinat a fi folosit ca un ghid general pentru investitii sau ca sursa de recomandari specifice de investitii si nu face recomandari implicite sau exprese cu privire la modul in care ar trebui sau ar fi gestionat contul oricarui client, ca strategii de investitii adecvate, deoarece strategiile de investitii adecvate depind de obiectivele investitionale ale clientilor.

Performantele anterioare nu garanteaza rezultate viitoare, care pot varia. Valoarea investitiilor si veniturilor obtinute din investitii vor fluctua si pot scadea sau creste. Poate sa apara o pierderea a capitalului investit.

Exista riscul ca valoarea capitalului investit sa fluctueze.

Aceste informații privesc activitatea generală a pieței, tendințele industriei sau ale sectorului sau alte condiții economice, de piață sau politice generale și nu trebuie interpretate ca consultanță în cercetare sau de investiții. Acest material a fost pregătit de Goldman Sachs Asset Management și nu este o cercetare financiară și nici un produs al Goldman Sachs Global Investment Research (GIR). Acesta nu a fost elaborat în conformitate cu dispozițiile legale aplicabile menite să promoveze independența analizei financiare și nu face obiectul unei interdicții de tranzacționare ca urmare a distribuirii cercetării financiare. Punctele de vedere și opiniile exprimate pot diferi de cele ale Goldman Sachs Global Investment Research sau ale altor departamente sau divizii ale Goldman Sachs și ale afiliaților săi. Investitorii sunt îndemnați să se consulte cu consilierii lor financiari înainte de a cumpăra sau de a vinde orice valori mobiliare. Este posibil ca aceste informații să nu fie actuale, iar Goldman Sachs Asset Management nu are obligația de a furniza actualizări sau modificări.

Deși anumite informații au fost obținute din surse considerate a fi de incredere, nu garantăm acuratețea, integralitatea sau corectitudinea acestora. Ne-am bazat și ne-am asumat fără o verificare independentă acuratețea și caracterul complet al tuturor informațiilor disponibile din surse publice. 

Prognozele si opiniile exprimate sunt doar în scop informativ și nu constituie o recomandare din partea Goldman Sachs Asset Management de a cumpăra, vinde sau deține vreun titlu de valoare. Opiniile sunt actuale la data prezentării și pot fi supuse modificărilor si nu ar trebui interpretate ca sfaturi de investiții. 

Capitalul investit este supus riscului.

Prognozele economice și de piață prezentate aici reflectă o serie de ipoteze și judecăți la data prezentei prezentări și pot fi modificate fără notificare. Aceste previziuni nu iau în considerare obiectivele de investiții specifice, restricțiile, situația fiscală și financiară sau alte nevoi ale unui anumit client. Datele reale vor varia și este posibil să nu fie reflectate aici. Aceste prognoze sunt supuse unor niveluri ridicate de incertitudine care pot afecta performanța reală. În consecință, aceste previziuni ar trebui privite ca fiind doar reprezentative pentru o gamă largă de rezultate posibile. Aceste previziuni sunt estimate, bazate pe ipoteze, sunt supuse unor revizuiri semnificative și se pot schimba semnificativ pe măsură ce condițiile economice și de piață se modifică. Goldman Sachs nu are obligația de a furniza actualizări sau modificări ale acestor prognoze. Studiile de caz și exemplele au doar scop ilustrativ.

Acest material este furnizat la cererea dumneavoastră exclusiv pentru a fi utilizat de catre dumneavoastră.

Acest material este oferit doar în scopuri educaționale și nu trebuie interpretat ca un sfat de investiții sau o ofertă sau o solicitare de cumpărare sau vânzare de instrumente financiare. În consecință, aceste previziuni ar trebui privite ca fiind doar reprezentative pentru o gamă largă de rezultate posibile. Aceste previziuni sunt estimate, bazate pe ipoteze, sunt supuse unor revizuiri semnificative și se pot schimba semnificativ pe măsură ce condițiile economice și de piață se schimbă. Goldman Sachs nu are obligația de a furniza actualizări sau modificări ale acestor prognoze. Studiile de caz și exemplele au doar scop ilustrativ.

Confidențialitate

Nicio parte a acestui material nu poate, fără acordul prealabil scris al Goldman Sachs Asset Management, să fie (i) copiată, fotocopiată sau duplicată sub nicio formă, prin orice mijloc, sau (ii) distribuită oricărei persoane care nu este angajat, ofițer, director , sau agent autorizat al destinatarului.

Compliance Cod: 383290-OTU-2087021
Data primei utilizari: 13.08.2024
© 2024 Goldman Sachs. Toate drepturile rezervate.
 

Accesibilitate

Dacă alegi să ascunzi meniul de accesibilitate, nu îl vei mai putea vizualiza, decât dacă ștergi istoricul de navigare și datele. Ești sigur că dorești să ascunzi interfața?