ING Bank România 2022: Continuarea traiectoriei de creștere, investiții în digitalizare

ING Bank România 2022: Continuarea traiectoriei de creștere, investiții în digitalizare
  • ING Bank România a înregistrat creșteri pentru toți indicatorii de performanță financiară comparat cu anul 2021
  • Banca ocupă primul loc în clasamentul dealerilor primari pentru anul 2022
  • Extindere substanțială a portofoliului de produse și parteneriate sustenabile
  • Impact prin programele de sănătate financiară și implicare socială

Declarație Mihaela Bîtu - CEO ING Bank România

“Rezultatele obținute în 2022 – un an cu foarte multe provocări – sunt o nouă dovadă a capacității echipei noastre de a se mobiliza și de a se adapta unor noi circumstanțe economice și sociale. Urmăm în continuare strategia noastră axată pe inovație și experiența clienților, care rămâne la fel de relevantă în această perioadă. Rezultatele financiare solide ne facilitează implicarea sporită în creditarea economiei reale, demonstrată de creșterea cu 10% a portofoliului nostru de credite, dar și aplecarea către nevoile clienților noștri, față de care rămânem aproape. Dincolo de performanța financiară, suntem mândri de acțiunile concrete întreprinse în domeniul sustenabilității, atât pentru reducerea amprentei proprii de carbon, dar și pentru facilitarea tranziției către o economie verde a clienților noștri.
ING Bank, prin angajații și acțiunile sale, rămâne un membru responsabil al comunității care o găzduiește și vom continua să creăm impact pozitiv în sectorul financiar-bancar și în societate”.

Rezultate financiare trimestrul IV 2022 – comparație trimestrul IV 2021

Venituri totale Depozite atrase Costuri cu provizioane
2,59 miliarde de lei (+10%) 54,09 miliarde de lei (+6%) 76 milioane de lei (+315%)
Profit net Portofoliu credite brute Taxe plătite în România
1,06 miliarde de lei (+3%) 37,33 miliarde de lei (+10%) 628,76 milioane de lei

Extindere către noi segmente de consumatori și noi instrumente digitale

ING a lansat o ofertă dedicată pentru tineri: Free@ING, care include cont curent, card și Home'Bank pentru tinerii cu vârsta sub 24 de ani, cu 0 taxe și fără costuri administrative. Clienții Free@ING se pot bucura gratuit de cardul ING Complet și pot beneficia de reduceri în ING Bazar fără obligația de a încasa venituri recurente sau de a efectua tranzacții. Această nouă ofertă ne întărește prezența în segmentul de vârstă 18-24 ani și consolidează poziția ING ca banca generației următoare, completată de noi oferte pentru familii și clienți premium. Pentru a adresa evoluția crescătoare a dobânzilor, ING și-a ajustat portofoliul de produse, introducând creditul cu dobândă fixă pe o perioadă de 5 ani pentru a permite clienților predictibilitatea pe care și-o doresc, precum și creditul personal cu dobândă variabilă.

De asemenea, din trim. IV ’22, clienții ING pot împărți digital nota de plată sau factura folosind o nouă funcționalitate introdusă în Home'Bank. Disponibilă în meniul de plăți al aplicației de mobile banking, noua funcționalitate poate fi utilizată pentru orice tip de cheltuieli făcute în comun: restaurant, filme, benzinărie, călătorii și multe altele. Dacă până acum clienții ING Home'Bank puteau transfera bani prietenilor folosind numărul de telefon, prin această funcționalitate pot crea o cerere de plată. Noua opțiune vine cu un modul de funcționalitate complet, care permite administrarea și verificarea statusului fiecărei cereri.

Într-un mediu economic plin de incertitudine, cu rate în creștere rapidă pe tot parcursul anului și cu impact asupra capacității clienților noștri de a cumpăra o locuință sau de a face alte achiziții, ING a continuat să acorde împrumuturi persoanelor fizice prin produse cu rată fixă și variabilă - în special în ceea ce privește creditele ipotecare, unde am continuat să acordăm împrumuturi cu rată fixă la prețuri atractive. Pe zona creditelor de nevoi personale, ne-am îmbogățit oferta cu produse mai prietenoase cu mediul înconjurător, oferind clienților noștri credite pentru finanțarea instalării de panouri solare și fotovoltaice la tarife atractive.

Implicare pe toate palierele economiei românești

În segmentul Business Banking, dedicat antreprenorilor români, ING a continuat să acorde împrumuturi cu garanții de stat și dobânzi subvenționate în cadrul programului IMM Invest Plus, în valoare de aproape 600 milioane de lei.

Pe lângă sprijinul acordat prin programele guvernamentale, ING a continuat să ofere și finanțări proprii pentru dezvoltarea afacerilor din diferite industrii ale economiei românești. Printre acestea, se numără finanțarea de 8,1 milioane de euro pentru compania Alconor - ce activeză în domeniul producției de băuturi și produse alimentare, pentru investiția în linia de hrană pentru animale de companie, precum și creditul de 4 milioane de euro pentru compania Damila - comerciant și producător important pe piața de materiale de construcții, pentru o nouă capacitate de producție.

Pe segmentul companiilor mari, o finanțare importantă a fost cea acordată de ING, alături de un sindicat de bănci, companiei Pehart Grup - cel mai mare producător și procesator de produse de hârtie pentru uz casnic din România. Astfel, creditul sindicalizat obținut în urmă cu doi ani de companie a fost extins la 78 de milioane de euro. Din aceste fonduri, aproximativ aproximativ 20 de milioane de euro vor fi folosite pentru eficientizarea energetică a echipamentelor, soluții pentru energie verde și dezvoltarea de noi capacități de producție.

Totodată, în ultimul trimestru, ING s-a menținut pe primul loc în clasamentul dealerilor primari.

Sustenabilitate prin produse și servicii, dar și prin implicare socială

Pentru clienții retail, 2022 a însemnat accesul la produse dedicate alegerilor sustenabile prin condiții preferențiale pentru finanțarea achiziției de panouri solare, fotovoltaice sau a mașinilor electrice ori hybrid plug-in ori a imobilelor cu certificat energetic A și an de construcție cel puțin 2021. De asemenea, am creat posibilitatea investirii în fonduri mutuale sustenabile, marcate corespunzător în Home’Bank.

În zona de business, sprijinim tranziția antreprenorilor către practici durabile prin publicarea unui ghid pentru identificarea și procesarea facilă a tranzacțiilor sustenabile. În al doilea trimestru, banca a acordat primul credit sustenabil pentru antreprenorii IMM, urmat deja și de alte finanțări, în valoare totală de 18 milioane de euro, în zonele de energie regenerabilă și economie circulară. Printre acestea se numără un împrumut de 6 milioane de euro acordat grupului român Promateris, lider pe segmentul de ambalaje compostabile în Europa Centrală și de Est, pentru dezvoltarea capacității de producție, dar și un credit de 2 milioane de euro pentru Simtel Team, companie românească de inginerie şi tehnologie, pentru achiziția de panouri solare și instalarea acestora.

În segmentul companiilor mari, este de remarcat creditul sindicalizat în valoare de 127 milioane de euro pentru Green Group, lider de piață în sectorul reciclării deșeurilor (unde ING Bank România a participat în calitate de coordonator de sustenabilitate), a doua emisiune de obligațiuni verzi pentru NEPI Rockcastle în valoare de 500 milioane euro precum și finanțări verzi prin credite bilaterale în valoare de 35 milioane de euro.

În 2022, ING Bank România a donat prin parteneriate cu societatea civilă 1,4 milioane de euro, în principal pentru proiecte ce sprijină protecția mediului, dar și pentru acțiuni caritabile sau ajutor umanitar pentru refugiatii ucraineni. Peste 187.000 de euro au fost donați de clienții ING în campaniile de donații Home’Bank pentru refugiații ucraineni și proiecte de reconstrucție ecologică, iar angajații ING au efectuat 1798 de ore de voluntariat (pentru care compania a oferit zile libere) și au donat peste 40.000 de euro în campanii de donații precum Dăruiește Ziua Ta, Adoptă un proiect sau Swimathon.

O zonă esențială pentru noi este cea de sănătate financiară, și suntem mândri de rezultatele proiectului nostru fanion în acest domeniu, Banometru. În 2022, peste 1.800 de persoane au beneficiat de sesiuni de coaching 1:1, în timp ce peste 270.000 de persoane au fost sprijinite prin instrumente online sau offline.