Subiectul lunii pe piața globală Incertitudinea este cuvântul cheie

Notă informativă lunară pregatită de Goldman Sachs Asset Management B.V

Aprilie 2025

O lucrare publicată în 2016 de Baker, Bloom și Davis a revoluționat modul în care investitorii cuantifică incertitudinea. Aceștia au dezvoltat un Indice al Politicii Economice (EPU), bazat pe trei componente esențiale: frecvența cuvântului "incertitudine" în publicațiile majore cu referire la economie, modificările fiscale temporare (în cazul SUA), care generează un mediu instabil, și dispersia estimărilor economiștilor cu privire la anumiți indicatori. În SUA, dar și la nivel global, indicele arată o tendință de creștere, atingând recent niveluri comparabile cu cele din timpul pandemiei.

Grafic: Evoluția din ultimii 5 ani a indicelui Politicii Economice din SUA.

Sursa: Bloomberg la data de 31.03.2025. Produsele Goldman Sachs Asset Management și Bloomberg nu au legătură, iar Bloomberg nu a aprobat nici Goldman Sachs Asset Management, nici produsele sale.

Incertitudinea legată de politica monetară și comercială a SUA, generată atât de anunțurile, cât și de amânările măsurilor propuse de noua administrație, afectează negativ perspectivele economice. Economiștii și-au revizuit în scădere estimările privind creșterea PIB pentru acest an în SUA, evidențiind impactul unui climat comercial instabil.

La nivel microeconomic, companiile amână deciziile de investiții în așteptarea unui cadru comercial mai predictibil. Această tendință reflectă faptul că costul de a amâna o investiție este mai mic decât cel de a o revizui ulterior, în cazul unor schimbări semnificative de politică economică.

O analiză realizată de Goldman Sachs subliniază că incertitudinea privind politica comercială reprezintă un obstacol pe piața muncii, cu un impact în special asupra angajărilor în sectorul manufacturier.
Menținerea acestui climat de incertitudine pe termen lung erodează încrederea mediului de afaceri și frânează creșterea economică.
 

Clasa de Active Rentabilitatea totală în ultima lună (28.02.2025-31.03.2025) Rentabilitatea totală în ultimul an (31.03.2024-31.03.2025) Rentabilitatea totală în ultimii 5 ani   (31.03.2020 -31.03.2025)
Acțiunile din SUA (S&P 500) -5.63% 8.23% 134.37%
Acțiunile Europene (Euro Stoxx50) -3.80% 6.68% 119.59%
Obligațiunile din SUA (Bloomberg US Treasury Index) 0.23% 4.51% -8.07%
Obligațiunile din Germania (Bloomberg Germany all gov bonds) -2.03% -0.01% -16.01%
Petrol (Brent ) 2.65% 14.09% 183.64%

Performanța trecută nu prezice randamente viitoare și nu garantează rezultate viitoare, care ar putea varia. Sursa: Bloomberg la data de 31.03.2025. Produsele Goldman Sachs Asset Management și Bloomberg nu au legătură, iar Bloomberg nu a aprobat nici Goldman Sachs Asset Management, nici produsele sale. 


 

Războiul comercial acaparează temerile

Tensiunile comerciale dintre SUA și principalii săi parteneri economici continuă să escaladeze. În luna martie, administrația Trump a anunțat câteva runde de tarife, impunând o taxă de 25% pe importurile din Canada și Mexic, alături de o majorare a tarifelor pentru importurile din China de la 10% la 20%. Pe lângă aceasta, Casa Albă a decis aplicarea unei taxe suplimentare de 25% pentru importurile de oțel, aluminiu și produsele derivate, precum și pentru automobilele produse în afara SUA.

Noile măsuri comerciale au amplificat incertitudinea economică din SUA, afectând încrederea consumatorilor. Indicele de sentiment al consumatorilor, pe baza sondajului  realizat de Universitatea Michigan, a scăzut din nou, atingând 57 de puncte. Printre îngrijorările semnalate de consumatori se numără evoluția economiei, în special creșterea șomajului. Acest factor ar putea zdruncina consumul intern - motorul principal al expansiunii economice din ultimii ani, care a fost susținut până acum de o piață a muncii robustă și creșteri salariale.

Principalii indici bursieri americani au marcat a doua lună consecutivă de scăderi. Companiile din grupul "7 Magnifici", care au dominat performanțele pieței în ultimii ani, au fost printre cele mai afectate, ceea ce readuce în atenția investitorilor importanța diversificării portofoliilor într-un context de volatilitate ridicată.
 

FED

Comitetul de Politică Monetară al Rezervei Federale (FOMC) a decis menținerea ratei de politică monetară în intervalul 4,25%-4,50%, dar a anunțat o ajustare a ritmului de reducere a bilanțului. Astfel, vânzările de titluri de stat americane (Treasuries) vor fi reduse  de la 25 miliarde pe lună la doar 5 miliarde, semnalând o abordare mai precaută în ceea ce privește restrângerea lichidității. 
În ciuda unei accelerări a anticipațiilor inflaționiste - reflectată în special de sondajul Michigan, președintele FED, Jerome Powell, a încercat să tempereze temerile pieței. În discursul său, acesta a reiterat scenariul de bază conform căruia tarifele vamale suplimentare vor avea un efect limitat și tranzitoriu asupra inflației, manifestându-se doar la momentul implementării, fără a se propaga mai departe în lanțul de aprovizionare.
Cu toate acestea, incertitudinea privind politica comercială și creșterea așteptărilor inflaționiste, reflectate de piața swap-urilor pe inflație, complică decizia FED asupra politicii monetare.
Randamentul obligatiunilor americane la 10 ani a încheiat luna la un nivel de 4,2%, cu 36 puncte de bază sub nivelul de la începutul anului.

Germania aprobă pachetul fiscal

Parlamentul Germaniei a aprobat un pachet fiscal alcătuit din trei piloni, menit să stimuleze investițiile și să ofere mai multă flexibilitate bugetară. Primul pilon este crearea unui fond pentru investiții în infrastructură și în tranziția climatică de 500 miliarde euro. Acest fond va fi menținut în afara calculului deficitului bugetar și urmează să fie utilizat în următorii 12 ani. Al doilea pilon este relaxarea regulilor fiscale pentru cheltuielile de apărare; cheltuielile de apărare de peste 1% din PIB vor fi excluse din limitarea deficitului bugetar. Iar cel din urmă, creșterea limitelor de deficit bugetar pentru guvernele statelor federale la 0,35% din PIB, față de 0% în prezent, oferind o relaxare fiscală.
Din 2009, Germania a impus o limită strictă de deficit bugetar de 0,35% din PIB, ceea ce a împiedicat investițiile și progresul în energie sustenabilă. Deși noul pachet nu elimină complet această regulă, numită frână a datoriei, el relaxează semnificativ constrângerile fiscale, oferind guvernului mai mult spațiu pentru investiții.

Și la nivelul Comisiei Europene, a fost propus un pachet de 800 miliarde euro destinat apărării. Scopul acestuia este să ajute bugetele statelor membre să majoreze cheltuielile de apărare fără a-și depăși regulile stricte de deficit bugetar. Și o nouă facilitate de împrumut va fi oferită statelor membre pentru investiții în apărare.
 

Banca Centrală Europeană

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis reducerea ratei de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, la nivelul de 2,50%. Conform economiștiilor BCE inflația urmează cursul estimat, iar prognoza pentru 2025 este de 2,3%. Inflația a rămas încă ridicată deoarece unele sectoare au actualizat prețurile cu întârziere, reflectând un efect întârziat al șocurilor anterioare.
Economiștii BCE au redus estimarea de creștere economică din zona euro la 0,9% în 2025, motivul principal fiind reducerea exporturilor pe fondul incertitudinii legate de politica tarifară globală. Consumul populației va fi principalul contributor la creșterea economică, susținut de creșterea venitului real disponibil în zona euro .
 

Informații importante

Această comunicare de marketing este publicată de Goldman Sachs Asset Management B.V., o companie de administrare a OPCVM/FIA cu sediul în Țările de Jos și este destinată exclusiv investitorilor profesioniști MiFID. Această comunicare de marketing a fost întocmită exclusiv în scop informativ și nu constituie o ofertă, în special un prospect sau vreo invitație de a trata, cumpăra sau vinde vreun titlu de valoare sau de a participa la orice strategie de tranzacționare sau furnizarea de servicii de investiții sau cercetare de investiții. Deși s-a acordat o atenție deosebită conținutului acestei comunicări de marketing, nu se acordă nicio garanție sau reprezentare, expresă sau implicită, cu privire la acuratețea, corectitudinea sau completitudinea acesteia. Orice informații furnizate în această comunicare de marketing pot fi supuse modificării sau actualizării fără notificare. Nici Goldman Sachs Asset Management B.V., nici vreo altă companie sau unitate aparținând The Goldman Sachs Group Inc., nici unul dintre directorii sau angajații săi nu pot fi considerați direct sau indirect răspunzători sau răspunzători cu privire la această comunicare de marketing. Utilizarea informațiilor conținute în această comunicare de marketing este pe propriul risc. Această comunicare de marketing și informațiile conținute aici nu trebuie copiate, reproduse, distribuite sau transmise nici unei alte persoane decât destinatarului fără acordul prealabil scris al Goldman Sachs Asset Management B.V. Investiția presupune risc Vă rugăm să rețineți că valoarea oricărei investiții poate crește sau scădea și că performanța trecută nu este indicativă pentru rezultatele viitoare și nu trebuie în niciun caz considerată ca atare. Această comunicare de marketing nu este adresată și nu trebuie să fie luată în considerare de către Persoanele din SUA, așa cum este definită în Regula 902 din Regulament S din United States Securities Act din 1933, și nu este destinată și nu poate fi utilizată pentru a solicita vânzări de investiții sau subscrieri de valori mobiliare în țări în care acest lucru este interzis de autoritățile sau legislația relevante. Orice revendicări care decurg din sau în legătură cu termenii și condițiile acestei clauze de declinare a răspunderii sunt guvernate de legea olandeză.

Această comunicare de marketing este difuzată de Goldman Sachs Asset Management B.V., inclusiv prin sucursalele sale („GSAM BV”). GSAM BV este autorizată și reglementată de Autoritatea Olandeză pentru Piețele Financiare (Autoriteit Financiële Markten, Vijzelgracht 50, 1017 HS Amsterdam, Țările de Jos) ca administrator de fonduri de investiții alternative („AFIA”), precum și ca administrator al organismelor de plasament colectiv. în valori mobiliare (“OPCVM”). Sub licența sa de AFIA, Managerul este autorizat să furnizeze serviciile de investiții de (i) recepție și transmitere de ordine în instrumente financiare; (ii) managementul portofoliului; și (iii) consultanță pentru investiții. Sub licența sa de administrator al OPCVM-urilor, Managerul este autorizat să furnizeze serviciile de investiții de (i) management de portofoliu; și (ii) consultanță pentru investiții.

Informații despre drepturile investitorilor și mecanismele de recurs colectiv sunt disponibile pe am.gs.com/policies-and-governance. Capitalul este în pericol. Orice revendicări care decurg din sau în legătură cu termenii și condițiile acestei clauze de declinare a răspunderii sunt guvernate de legea olandeză.

Acest material este oferit doar in scopuri educationale si nu trebuie interpretat ca un sfat de investitii sau o oferta sau o solicitare de cumparare sau vanzare de valori mobiliare 

Acest material este furnizat la cererea dumneavoastra doar in scop informativ. Nu este o oferta sau o solicitare de cumparare sau vanzare de valori mobiliare. 

ACEST MATERIAL NU CONSTITUIE O OFERTĂ SAU SOLICITARE ÎN NICIO JURISDICȚIE SAU CĂTRE ORICE PERSOANĂ PENTRU CARE ACEST LUCRU AR FI INTERZIS DE LEGISLAȚIE.

Acest material este furnizat doar în scop informativ și nu trebuie interpretat ca un sfat de investiții sau o ofertă sau o solicitare de cumpărare sau vânzare de valori mobiliare. Acest material nu este destinat a fi folosit ca un ghid general pentru investiții sau ca o sursă de recomandări specifice de investiții și nu face recomandări implicite sau exprese cu privire la modul în care ar trebui sau ar fi gestionat contul oricărui client, deoarece strategiile de investiții adecvate depind de obiectivele de investiții ale clientului.

Acest material este furnizat la solicitarea dumneavoastră și pentru a fi folosit exclusiv de dumneavoastră.  

Opiniile exprimate sunt doar în scop informativ și nu constituie o recomandare din partea Goldman Sachs Asset Management de a cumpăra, vinde sau deține vreun titlu de valoare. Perspectivele și opiniile sunt actuale la data acestei prezentări și pot fi supuse modificărilor, nu trebuie interpretate ca sfaturi de investiții.

Orice referire la o companie specifică sau la un anumit instrument financiar nu constituie o recomandare de a cumpăra, a vinde, a păstra sau a investi direct în respectiva companies sau în acțiunile sale.

Link-urile către website-uri, furnizate în material, sunt incluse cu scop informativ, fără a reprezenta o recomandare făcută de Goldman Sachs Asset Management a acestor website-uri sau produse sau servicii oferite. Goldman Sachs Asset Management nu este responsabil de acuratețea și validitatea conținutului acestor website-uri.

Potentialii investitori ar trebui sa se informeze cu privire la orice cerinte legale si reglementari fiscale si de control valutar aplicabile in tarile de cetatenie, resedinta sau domiciliu si care ar putea fi relevante. Acest material este furnizat doar in scop informativ si nu trebuie interpretat ca un sfat de investitii sau o solicitare de cumparare sau vanzare de valori mobiliare.

Acest material nu este destinat a fi folosit ca un ghid general pentru investitii sau ca sursa de recomandari specifice de investitii si nu face recomandari implicite sau exprese cu privire la modul in care ar trebui sau ar fi gestionat contul oricarui client, ca strategii de investitii adecvate, deoarece strategiile de investitii adecvate depind de obiectivele investitionale ale clientilor.

Performanțele anterioare nu garantează rezultate viitoare, care pot varia. Valoarea investițiilor și veniturile obținute din investiții vor fluctua și pot scădea și crește. Poate apărea o pierdere a principalului.

Exista riscul ca valoarea capitalului investit să fluctueze.

Aceste informații privesc activitatea generală a pieței, tendințele industriei sau ale sectorului sau alte condiții economice, de piață sau politice generale și nu trebuie interpretate ca consultanță în cercetare sau de investiții.Acest material a fost pregătit de Goldman Sachs Asset Management și nu este o cercetare financiară și nici un produs al Goldman Sachs Global Investment Research (GIR). Acesta nu a fost elaborat în conformitate cu dispozițiile legale aplicabile menite să promoveze independența analizei financiare și nu face obiectul unei interdicții de tranzacționare ca urmare a distribuirii cercetării financiare. Punctele de vedere și opiniile exprimate pot diferi de cele ale Goldman Sachs Global Investment Research sau ale altor departamente sau divizii ale Goldman Sachs și ale afiliaților săi. Investitorii sunt îndemnați să se consulte cu consilierii lor financiari înainte de a cumpăra sau de a vinde orice valori mobiliare. Este posibil ca aceste informații să nu fie actuale, iar Goldman Sachs Asset Management nu are obligația de a furniza actualizări sau modificări.

Deși anumite informații au fost obținute din surse considerate a fi de incredere, nu garantăm acuratețea, integralitatea sau corectitudinea acestora. Ne-am bazat și ne-am asumat fără o verificare independentă acuratețea și caracterul complet al tuturor informațiilor disponibile din surse publice. 

Indici de referință

Indicii nu sunt gestionați. Cifrele ce fac referire la indice reflectă reinvestirea tuturor veniturilor sau dividendelor, după caz, dar nu reflectă deducerea taxelor sau cheltuielilor care ar reduce randamentele. Investitorii nu pot investi direct în indici.

Indicii la care se face referire aici au fost selectați deoarece sunt bine cunoscuți, recunoscuți ușor de investitori și reflectă acei indici despre care Managerul de Investiții consideră că, în parte bazat pe practica industriei, oferă un punct de referință adecvat pentru a evalua investiția sau piața mai largă descrisă aici.

Referintele la indici, benchmark-uri sau alte măsuri ale performanței relative a pieței pe o anumită perioadă de timp sunt furnizate doar pentru informarea dumneavoastră și nu implică faptul că portofoliul va obține rezultate similar. Compoziția indicelui poate să nu reflecte modul în care este construit un portofoliu. În timp ce un consilier încearcă să creeze un portofoliu care să reflecte caracteristicile adecvate de risc și rentabilitate, caracteristicile portofoliului se pot abate de la cele ale indicelui de referință. 

Prognozele economice și de piață prezentate aici reflectă o serie de ipoteze și judecăți la data prezentei prezentări și pot fi modificate fără notificare. Aceste previziuni nu iau în considerare obiectivele specifice de investiții, restricțiile, situația fiscală și financiară sau alte nevoi ale unui anumit client. Datele reale vor varia și este posibil să nu fie reflectate aici. Aceste prognoze sunt supuse unor niveluri ridicate de incertitudine care pot afecta performanța reală. În consecință, aceste previziuni ar trebui privite ca fiind doar reprezentative pentru o gamă largă de rezultate posibile. Aceste previziuni sunt estimate, bazate pe ipoteze, sunt supuse unor revizuiri semnificative și se pot schimba semnificativ pe măsură ce condițiile economice și de piață se schimbă. Goldman Sachs nu are obligația de a furniza actualizări sau modificări ale acestor prognoze. Studiile de caz și exemplele au doar scop ilustrativ.

Confidențialitate

Nicio parte a acestui material nu poate, fără acordul prealabil scris al Goldman Sachs Asset Management, să fie (i) copiată, fotocopiată sau duplicată sub nicio formă, prin orice mijloc, sau (ii) distribuită oricărei persoane care nu este angajat, ofițer, director, sau agent autorizat al destinatarului.

Accesibilitate

Dacă alegi să ascunzi meniul de accesibilitate, nu îl vei mai putea vizualiza, decât dacă ștergi istoricul de navigare și datele. Ești sigur că dorești să ascunzi interfața?