Evoluții pe plan local
Tendințele globale se resimt și în România

Notă informativă lunară pregatită de NN Investment Partners - Ecaterina Biris, Portfolio Manager Equity

Globalizarea și deschiderea economiei sunt principalele modalități de dezvoltare și creștere, însă acestea generează și o serie de efecte nedorite. Dacă, pe de o parte, globalizarea oferă acces operatorilor economici la know-how, furnizori mai competitivi și o piață mai largă de desfacere, pe de altă parte, o criză globală se propagă mai rapid.

În acest context, tendințele observate pe piețele globale au impact și pe piața locală. În ceea ce privește prețurile la gaze naturale și energie electrică, acest impact se manifestă prin liberalizarea prețurilor și facilitarea accesului producătorilor locali la piețele internaționale și generează prețuri mai mari și îmbunătățirea profitabilității, pe de o parte, însă, pe de alta parte, își face simțită prezența inflația importată. Dacă ne referim la deficitele de ofertă a materiilor prime, acestea afectează și producția industrială româneasca, care beneficiază totodată de creșterea cererii globale.

Inflația din luna august a depășit așteptările

Inflația în luna august a fost de 5.25%, ușor peste așteptările analiștilor și continuă să fie influențată de efectul liberalizării prețurilor la energie și de creșterea cotației la țiței. Așteptările atât ale Băncii Naționale a României, cât și ale analiștilor vizează în continuare o inflație elevată, generată de efectul de bază, de redeschiderea economiei și de accelerarea prețurilor la energie. Toate aceste estimări sunt realizate pe baza unui scenariu în care economia va fi rezistentă la un nou val de îmbolnăviri, iar restricțiile impuse vor fi limitate.

PIB-ul României pentru trimestru al doilea nu generează schimbări structurale

PIB-ul României pentru trimestrul al doilea a fost confirmat la o creștere anuală de 13%. Conform metodei de calcul pe bază de ofertă, consumul privat a fost principalul contribuitor la aceasta creștere, urmat de investiții. Exporturile nete (diferența dintre exporturi și importuri) continuă să aducă o contribuție negativă, în condițiile în care importurile cresc la o rata mai accelerată decât exporturile.

În cadrul metodei de calcul pe bază de ofertă, sectorul cu cel mai mare avans a fost cel al serviciilor. Acest avans este alimentat și de efectul de bază, întrucât anul trecut restricțiile impuse au limitat activitatea anumitor servicii, astfel că activitatea de anul acesta se raportează o bază de comparație mai redusă. Sectorul industrial a avut o revenire surprinzătoare, dar al cărei efect ne așteptăm să se diminueze în cea de-a doua parte a anului din cauza deficitului din oferta de materii prime.

Informatiile cuprinse in acest document au exclusiv scop de informare si nu reprezinta o oferta, in mod special un prospect, sau o invitatie de a negocia, a cumpara sau a vinde un titlu de valoare sau de a participa la orice strategie de tranzactionare. De asemenea, nu reprezinta o consiliere personalizata cu privire la investitii si nici o consiliere fiscala sau juridica. Desi a fost acordata o atentie deosebita continutului acestui document, nu se acorda nicio garantie, asigurare sau ceritudine, expresa sau implicita, in ceea ce priveste acuratetea, corectitudinea sau deplinatatea lui. Orice informatie din acest document poate fi subiectul unei modificari sau actualizari fara nicio notificare prealabila. Raspunderea NN Investment Partners (in acest sens folosindu-se denumirea legala a entitatii NN Investment Partners International Holdings B.V., a altor societati sau unitati care fac parte din NN Group, a functionarilor, directorilor sau angajatilor acestora nu va putea fi angajata direct sau indirect in ceea ce priveste informatiile si/sau recomandarile de orice fel incluse in acest document. Nu va fi acceptata preluarea nici unei responsabilitati, directa sau indirecta, pentru niciun fel de pierdere suferita sau asumata de cititori ca rezultat al folosirii acestei publicatii sau ca urmare a fundamentarii deciziilor investitionale pe informatiile din prezentul document. Investitiile implica risc. Va atentionam ca valoarea investitiei dumneavoastra poate creste sau se poate diminua, iar performantele anterioare nu reprezinta o garantie a realizarilor viitoare si in niciun caz nu trebuie considerate astfel. Orice revendicari rezultate din sau in legatura cu termenii si conditiile acestei clauze de exonerare de raspundere sunt guvernate si interpretate conform legislatiei olandeze.

Cât de folositor ți-a fost acest conținut?