Subiectul lunii pe piața globală
Decarbonizarea planetei

În ultimele săptămâni fenomene meteo surprinzătoare s-au înregistrat în Europa: tornada în Cehia, inundații în Germania, dar și în restul lumii temperaturi de peste 50 de grade Celsius în Canada. Specialiștii susțin că acestea sunt datorate încălzirii globale.

În 2015, 196 de părți au semnat acordul climatic de la Paris prin care s-au angajat să limiteze încălzirea globală cu mult sub 2 grade Celsius, dar noi măsuri sunt necesare.

Uniunea Europeană anunță lupta împotriva schimbărilor climatice

Pe 14 iulie, Comisia Europeană a anunțat pachetul „Fit to 55” prin care se dorește reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030 față de nivelul din 1990 și atingerea obiectivului de neutralitate climatică în 2050. Acest pachet schițează o serie de măsuri printre care: interzicerea vânzării de autoturisme pe bază de benzină sau motorină după 2035, o taxă pe combustibilul pentru aeronave, ținte ambițioase pentru extinderea producerii de electricitate utilizând resurse regenerabile și cererea țărilor din Uniune de a renova clădirile, eficientizând consumul de energie. Unele dintre aceste măsuri par foarte drastice și greu de implementat, dar ce e cel mai important este că există o inițiativă care se va propaga și către alte state. Pachetul va fi negociat între statele membre ale Uniunii Europene, Comisia Europeană și Parlamentul European. Analiștii se așteaptă ca negocierile să se extindă până în 2023 și implementarea lor să înceapă din 2024.

În 2005 a fost implementat în Uniunea Europeană primul sistem de tranzacționare a emisiilor. Emiterea de certificate CO2 (1 certificat CO2=1 tonă CO2) se face prin două metode una dintre ele fiind licitație, iar veniturile revin statelor membre ale Uniunii Europene. Astfel că, în perioada 2012-30 iunie 2020, veniturile încasate de Marea Britanie și țările membre UE au fost de 57 mld euro. Noul plan, solicită țărilor membre să utilizeze în totalitate aceste resurse în proiecte de mediu și schimbări climatice. În trecut, doar 76% din venituri au fost utilizate în acest scop.

Grafic 1: Evoluția în ultimul an și în ultimii 5 ani a prețului certificatelor CO2 (linia cu portocaliu) și a prețului mediu la energia electrică (linia cu gri) din Europa, ambele axe sunt exprimate în EURO.

Sursa date: Refinitiv Datastream

Cea de-a doua metodă de emitere a certificatelor este prin acordarea directă către instalații ca și componentă a proiectelor verzi. Aceste entități pot folosi certificatele pentru a își acoperi propria emisie de CO2 sau să le vândă în piață. Instalațiile care poluează peste cota de emisii alocată trebuie să achiziționeze certificate pentru a completa surplusul de emisii generat.

Pachetul „Fit to 55” vine și cu modificări referitoare la definirea instalațiilor, prin introducerea companiilor de transport în această categorie, iar sectorului aviatic i se reduce dreptul de a primi certificate gratis.

Luând în calcul globalizarea economiei, creșterea transportului și durata extinsă a introducerii de noi resurse regenerabile în sistem, este de așteptat ca piața certificatelor CO2 să fie în deficit (o cerere mai mare de certificate din partea agenților economici poluanți față de oferta de certificate) pe termen mediu. Un preț ridicat pentru certificatele CO2 va obliga instalațiile să accelereze procesul de decarbonizare și eficientizare a consumului de energie electrică.

Aceste ținte ambițioase, precum și costul certificatelor CO2 forțează sectoare întregi precum cel aviatic și auto să se reinventeze. De asemenea, investiții considerabile sunt necesare în următorii ani pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră. Responsabilitatea încălzirii globale nu este doar a reglementatorilor și a poluanților, ci și a noastră ca investitori. Este datoria noastră să privim investițiile și din perspectiva impactului acestora asupra planetei.

BCE a modificat ținta de inflație

BCE (Banca Centrală Europeană) a anunțat că modifică ținta de inflație, definită anterior de sintagma „sub, dar aproape de 2%”, la noua țintă de 2%. Prin acest amendament, BCE își ia angajamentul de a adopta decizii simetrice. Astfel, dacă în trecut a permis pentru perioade scurte ca inflația să se situeze sub 2% fără a lua masuri, acum, ne putem aștepta ca banca să permită, pentru perioade scurte, ca inflația să depășească acest prag, amânând în acest fel începerea creșterii ratelor de dobândă.

În cadrul întâlnirii din iulie, președintele BCE a subliniat că răspândirea tulpinii Delta va pune presiune în special pe sectorul de turism și servicii, astfel că evoluția recentă a inflației și revenirea economică trebuie privite cu oarecare precauție. În cadrul zonei Euro, există țări care își doresc un mediu cu rate de dobândă joase pe o perioadă cât mai îndelungată, precum Italia și Portugalia, datorită datoriei publice foarte ridicate pe care o au, și țări cu datorii publice scăzute, precum Germania, care privesc cu teamă inflația și își doresc oprirea creșterii acesteia. Christine Lagarde a mai adăugat că ținta de 2% a inflației trebuie îndeplinită cu mult timp înainte de orizontul previzionat și respectată până la finalul acestuia. BCE estimează o inflație de 1.9% pentru acest an, 1.5% pentru sfârșitul anului 2022 și 1.4% în 2023.

Estimările de vară ale Comisiei Europene

Sezonul de vară vine cu noi estimări mai favorabile din partea Comisiei Europene referitoare la economia Uniunii Europene. Se estimează o creștere de 4.8% în 2021 și de 4.5% în 2022, cu peste 0.6 puncte procentuale peste așteptările anterioare. Diferența este dată de accelerarea programului de vaccinare la nivelul UE, ridicarea restricțiilor și cererea amânată. Comisia Europeană subliniază că principalul risc rămâne răspândirea rapidă a mutației Delta, iar pandemia este departe de a se fi încheiat. Astfel că eforturile depuse pentru campania de vaccinare nu trebuie încetinite și progresul ultimelor luni trebuie să continue să avanseze. Introducerea pașaportului pentru COVID are ca scop atât limitarea răspândirii virusului, cât și facilitarea traficului intra-european pentru a revigora turismul. Economia țărilor din sudul Europei depinde în foarte mare măsură de turism, astfel că introducerea acestui pașaport este critică pentru revenirea economică a Spaniei, Italiei, Portugaliei sau a Greciei.

Piețele globale lipsite de direcție

Piețele de acțiuni globale s-au tranzacționat în ultima perioadă fără o direcție vizibilă, iar evoluția lor a fost influențată într-o măsură egală atât de anunțuri de creștere (eng bullish), dar și de scădere (eng bearish). În tabăra de creștere sunt incluse datele economice favorabile referitoare la revenirea economică și încrederea economică a consumatorilor, dar și a operatorilor economici din Europa și SUA; începutul raportării rezultatelor financiare trimestriale, care depășesc așteptările; și retorica unor Bănci Centrale precum BCE, din care reiese continuarea sprijinului economic. În tabăra anunțurilor nefavorabile se numără evoluția mutației Delta, activitatea economică din China, care sugerează că apogeul creșterii economice ar fi fost atins și declarațiile oficialilor Băncii Centrale Americane (FED) privind posibilitatea creșterii ratelor de dobândă din 2023.

Grafic 2: Evoluția în ultimul an și în ultimii 5 ani a principalilor indici bursieri: indicele de acțiuni al SUA S&P 500 (linia cu portocaliu), indicele de acțiuni al Japoniei Nikkei 225 (linia cu gri), indicele de acțiuni European Euro Stoxx 50 (linia rosu) și indicele de acțiuni al Marii Britanii FTSE 100 (linia cu albastru). Axa este exprimată în creștere procentuală față de începutul perioadei 30/06/2020, respectiv 30/06/2016.

Sursa date: Refinitiv Datastream

Datele mixte, vizibilitatea redusă a sănătății economiei globale, precum și adaptarea la aceste noi vremuri post pandemice face dificilă luarea unei decizii. Astfel că, piețele rămân să se tranzacționeze fără direcție pe termen scurt, până când una din tabere va veni cu noi argumente sau date mai solide pentru a inclina balanța.

Cât de folositor ți-a fost acest conținut?