Subiectul lunii pe piața globală

Inflația rămâne subiectul numărul unu

Notă informativă lunară pregatită de NN Investment Partners - Ecaterina Biris, Portfolio Manager Equity

Este mai bine de un an de când în buletinele noastre scriem despre inflație. Și de această dată rămâne subiectul principal al buletinului nostru, la fel cum a fost și subiectul forumului anual al Băncii Central Europene (BCE) de la Sintra, Portugalia. Președinții Băncilor Centrale au avertizat că era ratelor de dobândă scăzute și a inflației moderate a luat sfârșit ca urmare a șocului geopolitic generat de conflictul dintre Rusia și Ucraina. Aceștia s-au arătat mult mai determinați să lupte împotriva inflației și să nu permită ca aceasta să devină persistentă.

În cazul Europei, criza energetică va fi decisivă pentru abordarea BCE care ar putea varia de la o mișcare graduală a creșterii ratei de dobândă la una „una mai hotărâtă”. Iar pentru a veni în ajutorul țărilor din sudul Europei, ale căror economii sunt încă destul de șubrede, BCE va veni cu un instrument împotriva fragmentarii, pentru a limita creșterea cheltuielilor cu împrumuturile pentru aceste țări și pentru a nu pune o presiune foarte mare asupra bugetele acestor țări.

Investitorii continuă să considere tot mai greu de ținut în echilibru balanța între inflație și creșterea economică, existând riscul ca băncile centrale să înfrâneze prea brusc economiile, trimițându-le, ulterior, în recesiune.

De ce scade prețul obligațiunilor?

Obligațiunile sunt instrumente cu venit fix. Un investitor care achiziționează o obligațiune la emisiune și o păstrează până la maturitate va avea un randament egal cu rata de dobândă a cuponului. Dar aceste obligațiuni pot fi tranzacționate pe piața secundară înainte de maturitate, pentru investitorii care își doresc să încheie investiția înainte .

Prețul unei obligațiuni depinde atât de solvabilitatea emitentului, ratele de dobândă pentru alte produse în piață și rata inflației. În mediul actual, cu rate ale inflației la niveluri foarte înalte și așteptări pentru rate de dobândă mai ridicate, prețul obligațiunilor scade, iar randamentul acestora crește. Astfel că un investitor care va achiziționa, de exemplu, acum obligațiuni emise de Statele Unite ale Americii de pe piața secundară și le va păstra până la maturitate, va avea un randament de aproximativ 3% pe an, pentru următorii 10 ani (maturitate).

Grafic: Evoluția din ultimul an și ultimii 5 ani a randamentelor obligațiunilor cu o maturitate de 10 ani emise de Statele Unite ale Americii (linia cu portocaliu) de către guvernul Italiei(linia cu roșu) și de guvernul Germaniei (linia cu gri). Axa este exprimată în procente.

Sursă date: Refinitiv Datastream

Piața urșilor

Nivelul ratelor de inflației și reacțiile băncilor centrale au făcut ca după un început de an aspru pentru investitori, luna iunie să pună și mai multă sare pe rană. Indicele de acțiuni americane (S&P 500) a intrat în piața urșilor (engl. bear market) la mijlocul lunii iunie. O piață de tip bear se caracterizează printr-o scădere de cel puțin 20% de la recentele maxime, acesta fiind considerat un nivel psihologic.

Clasa de active Performanta din luna iunie (1.06.2022-30.06.2022) Performanta din ultimul an (1.07.2021- 30 .06.2022) Performanta din ultimii 5 ani (1.07.2017 -30.06.2022
Actiunile pietei americane – S&P 500 -7.7% -11.92% 56.44%
Actiunile pietelor europene – Euro Stoxx50 -8.1% -14.99% -0.47%
Obligatiunile americane -S&P US Treasury Bond -0.64% -9.35% -5.84%
Obligatiunile germane- BD 10Y Bond -1.7% -13.45% -4.78%
Petrol -Brent oil -2.25% 98% 201.31%
Aur -2.01% 2.34% 45.26%

Sursă date: Refinitiv Datastream

Consumatorii între inflație și rate ale dobânzii mai mari 

Sondajul asupra încrederii consumatorilor americani efectuat de Universitatea din Michigan a coborât în iunie la cea mai scăzută valoare de când se efectuează acest sondaj, 46% dintre respondenți afirmând că așteptările lor negative sunt alimentate de inflație.

Intenția consumatorilor de a achiziționa o locuință s-a temperat față de începutul anului din cauza creșterii ratei dobânzii pentru un credit ipotecar fix pe 30 de ani de la 3.3% la începutul anului la aproape 6% în iunie.

Piața forței de muncă a continuat tendința de ameliorare, creând în luna mai 390.000 de locuri de muncă. În schimb, analiștii se așteaptă să vadă o încetinire în luna iunie. După cum Banca Centrala a Statelor Unite (FED) a susținut că există spațiu pentru creșterea ratelor de dobândă pentru că economia Statelor Unite ale Americii este robustă, o deteriorare a pieței muncii va duce la revizuirea politicii monetare de către FED.

Un pas spre raționalizarea gazului în Europa

Rusia a redus cu 60% transportul de gaz natural prin conducta NordStream 1. Oficialii de la Moscova au acuzat ca sancțiunile impuse au adus întârzieri la revenirea turbinelor de la mentenanța. În schimb, specialiștii din Europa susțin ca e doar o altă măsură a Rusiei de a manipula prețurile. 

Cancelarul german Olaf Scholz a realizat că Germania ar trebui să se pregătească pentru o înrăutățire a situației și a anunțat a doua faza a planului național de urgență în materie de gaze. În această etapă nu se trece la raționalizarea gazului nici pentru consumatorii industriali și nici pentru cei casnici, dar e un pas mai aproape către cea de-a treia fază când aceste măsuri vor fi aplicate.

În cadrul întâlnirii liderilor G7, a celor mai mari 7 economii mondiale, s-a decis creșterea investițiilor în infrastructura de gaz lichefiat ca urmare a crizei energetice. Asta doar la câteva luni după o altă întâlnire COP26, în cadrul căreia se decisese ca gazul să fie utilizat ca energie de tranziție și investițiile în acest sector fuseseră reduse. Conflictul din Ucraina a dus la o schimbare a planului pe termen lung pentru a depăși problemele pe termen scurt.

Bursa chineză în creștere 

Companiile chineze au deviat față de restul acțiunilor globale încheind luna iunie cu cea mai bună performanță din ultimii 2 ani. Indicele bursier MSCI China a crescut în iunie cu 6.5%. Investitorii s-au grăbit pe fondul așteptărilor că restricțiile împotriva COVID vor fi ridicate. În această lună carantina pentru zborurile internaționale a fost redusă de la 2 săptămâni la o săptămână, semnalând prima relaxare pentru turiști de la izbucnirea pandemiei. 

Ținând cont că vorbim despre guvernul chinez, care s-a arătat foarte drastic și dispus să urmeze politica „zero COVID” în timp ce succesul campaniei de vaccinare pare firav, riscul instituirii de noi restricții în cea de-a doua parte a anului rămâne ridicat.

Grafic: Evoluția din ultimul an a indicelui de acțiuni MSCI China.

Sursă date: Refinitiv Datastream

Informatiile cuprinse in acest document au exclusiv scop de informare si nu reprezinta o oferta, in mod special un prospect, sau o invitatie de a negocia, a cumpara sau a vinde un titlu de valoare sau de a participa la orice strategie de tranzactionare. De asemenea, nu reprezinta o consiliere personalizata cu privire la investitii si nici o consiliere fiscala sau juridica. Desi a fost acordata o atentie deosebita continutului acestui document, nu se acorda nicio garantie, asigurare sau ceritudine, expresa sau implicita, in ceea ce priveste acuratetea, corectitudinea sau deplinatatea lui. Orice informatie din acest document poate fi subiectul unei modificari sau actualizari fara nicio notificare prealabila. Raspunderea NN Investment Partners (in acest sens folosindu-se denumirea legala a entitatii NN Investment Partners International Holdings B.V.), a altor societati sau unitati afiliate, a functionarilor, directorilor sau angajatilor acestora nu va putea fi angajata direct sau indirect in ceea ce priveste informatiile si/sau recomandarile de orice fel incluse in acest document. Nu va fi acceptata preluarea nici unei responsabilitati, directa sau indirecta, pentru niciun fel de pierdere suferita sau asumata de cititori ca rezultat al folosirii acestei publicatii sau ca urmare a fundamentarii deciziilor investitionale pe informatiile din prezentul document. Investitiile implica risc. Va atentionam ca valoarea investitiei dumneavoastra poate creste sau se poate diminua, iar performantele anterioare nu reprezinta o garantie a realizarilor viitoare si in niciun caz nu trebuie considerate astfel. Orice revendicari rezultate din sau in legatura cu termenii si conditiile acestei clauze de exonerare de raspundere sunt guvernate si interpretate conform legislatiei olandeze.

Cât de folositor ți-a fost acest conținut?