Notă informativă lunară pregatită de NN Investment Partners - Ecaterina Biris, Portfolio Manager Equity
În ultimul trimestru al anului 2021, creșterea economică a României a fost de 2.2% față de trimestru 4 al anului 2020, ușor sub așteptările analiștilor. Încetinirea activității economice a fost influențată pe de-o parte de restricții și valul de infectări cu virusul COVID-19, care a afectat direct atât consumul, cât și sectorul de servicii. În plus, creșterea prețurilor la energie și carburanți, precum și blocajele lanțului de aprovizionare fac ca revenirea sectorului industrial sa fie mai dificilă.
Inflația determină BNR să mărească pasul
Inflația la sfârșitul lunii ianuarie a fost de 8.35%, în creștere de la 8.2% în decembrie. Creșterea inflației este cauzată de șocurile globale pe partea de ofertă. Deși presiunea din partea cererii s-a mai atenuat, în special datorită celui de-al patrulea val pandemic, totuși există un risc ridicat de transmitere a costurilor cu materii prime, în special cele energetice, către alte produse.
Conform celui mai recent raport asupra inflației, Banca Națională a României (BNR), , anticipează o rată a inflației de peste 10% în cel de-al doilea trimestru, urmând ca efectul de bază să ducă la o scădere rapidă. Această prognoză nu ia în calcul războiul din Ucraina și nici o creștere și mai mare a prețului petrolului.
În luna februarie, BNR a făcut un pas mai mare și a mărit rata dobânzii de politică monetară cu 0.50 puncte procentuale până la valoarea de 2.50%. Această măsură are ca scop stimularea economisirii și reducerea lichidității, urmând ca efectul final să fie reducerea creșterii prețurilor.
Randamentul obligațiunilor emise de statul român pentru maturități de 10 ani a depășit nivelul de 6%, fiind influențat de nivelul inflației în creștere și de așteptările pentru noi creșteri ale ratei dobânzii de politică monetară.
Grafic: Evoluția din ultimii 5 ani a randamentului obligațiunilor cu maturitate de 10 ani emise de Guvernul României (linia roșie), de guvernul german (linia gri) și de Statele Unite ale Americii (linia portocalie). Axa este exprimată în procente.
Sursa date: Refinitiv Datastream
Creșterea cheltuielilor pentru apărare
Vremuri disperate cer măsuri disperate. După ce cancelarul german a anunțat creșterea cheltuielilor pentru apărare, alte țări s-au alăturat inițiativei. Președintele României Klaus Iohannis a anunțat că va crește ponderea cheltuielilor pentru apărare de la 2% din PIB la 2.5% în contextul conflictului din Ucraina. Era de așteptat o astfel de măsură, România fiind una dintre țările din Flancul de Est, și există riscul ca ponderea să crească și mai mult pe termen scurt, ducând și la o creștere a deficitului bugetar pentru 2022.
Informatiile cuprinse in acest document au exclusiv scop de informare si nu reprezinta o oferta, in mod special un prospect, sau o invitatie de a negocia, a cumpara sau a vinde un titlu de valoare sau de a participa la orice strategie de tranzactionare. De asemenea, nu reprezinta o consiliere personalizata cu privire la investitii si nici o consiliere fiscala sau juridica. Desi a fost acordata o atentie deosebita continutului acestui document, nu se acorda nicio garantie, asigurare sau ceritudine, expresa sau implicita, in ceea ce priveste acuratetea, corectitudinea sau deplinatatea lui. Orice informatie din acest document poate fi subiectul unei modificari sau actualizari fara nicio notificare prealabila. Raspunderea NN Investment Partners (in acest sens folosindu-se denumirea legala a entitatii NN Investment Partners International Holdings B.V., a altor societati sau unitati care fac parte din NN Group, a functionarilor, directorilor sau angajatilor acestora nu va putea fi angajata direct sau indirect in ceea ce priveste informatiile si/sau recomandarile de orice fel incluse in acest document. Nu va fi acceptata preluarea nici unei responsabilitati, directa sau indirecta, pentru niciun fel de pierdere suferita sau asumata de cititori ca rezultat al folosirii acestei publicatii sau ca urmare a fundamentarii deciziilor investitionale pe informatiile din prezentul document. Investitiile implica risc. Va atentionam ca valoarea investitiei dumneavoastra poate creste sau se poate diminua, iar performantele anterioare nu reprezinta o garantie a realizarilor viitoare si in niciun caz nu trebuie considerate astfel. Orice revendicari rezultate din sau in legatura cu termenii si conditiile acestei clauze de exonerare de raspundere sunt guvernate si interpretate conform legislatiei olandeze.