Evoluții pe plan local
Surpriză pozitivă din partea PIB-ului

Notă informativă lunară pregatită de NN Investment Partners - Ecaterina Biris, Portfolio Manager Equity

Creșterea economică din primul trimestru a luat prin surprindere analiștii, care estimaseră un impact mai puternic al războiului din Ucraina asupra economiei autohtone. Astfel, PIB-ul României a crescut cu 6.5% față de anul precedent și, deși nu sunt încă disponibile privind creșterea acestuia, estimăm că sectorul de servicii a avut o revenire peste așteptări, în contextul ridicării restricțiilor.

Indicatorul de încredere al economiei s-a deteriorat în luna mai la un nivel de 102.2 față de 103.9 în aprilie, însă, în ansamblu, primele două luni ale celui de-al doilea trimestru sau arătat o îmbunătățire față de primul trimestru. Aceasta indică faptul că economia este solidă și în trimestrul al doilea. Sentimentul din sectorul de servicii, cel cu cea mai puternică revenire din acest an, pare mai puțin optimist în luna mai, dar este așteptat ca cererea din urmatoarele luni să se tempereze.

Legea offshore

Producția de gaze naturale a României are parte de un declin natural în medie de 5-6% pe an, din cauza zăcămintelor vechi și a rezervei de gaze naturale în scădere. Pentru a susține consumul prin resurse interne sunt necesare exploatări de noi zăcăminte, iar acestea se află în Marea Neagră. Costul extracției de gaze din mare este mult mai ridicat ca cel al extracției din pământ, context în care companiile din acest domeniu de activitate au solicitat, de câțiva ani încoace, o mai mare transparență fiscală. pentru a determina fezabilitatea proiectelor. În această lună, Parlamentul a adoptat amendamentele legii offshore, ceea ce aduce predictibilitatea fiscală de care investitorii aveau nevoie.

Așteptările vizează o suficiență a exploatărilor anuale de gaze naturale în 2026-2027, astfel încât acestea să acopere importurile și să ofere României independența energetică.

Inflația și BNR

Rata anuală a inflației a urcat în luna aprilie la 13.8%, iar principalele creșteri de prețuri continuă să fie la gaze și energie electrică. Pe fundalul impactului războiului și al sancțiunilor impuse Rusiei, BNR și-a revizuit prognoza asupra inflației. Astfel, estimarea BNR vizează un vârf al inflației, de 14.2%, în cel de-al doilea trimestru inflatia, urmând ca aceasta să scadă apoi până la 12.5% spre sfârșitul anului. Ca urmare a acestei prognoze mai puțin optimiste, BNR a luat măsuri și a crescut rata de dobândă de politică monetară de la 3% la 3.75%, pentru a tempera consumul.

Ratele de dobândă pe termen scurt au reacționat la decizia BNR și au avansat și ele, astfel că ROBOR la trei luni a crescut la 5.95% la sfârșitul lunii mai de la 5% cât a înregistrat la finalul lunii aprilie. În acest context, obligațiunile emise de statul român, cu maturitate de zece ani, se tranzacționează cu un randament de 7.9%.

Grafic: Evoluția din ultimii 5 ani a creșterii anuale a prețurilor, exprimată ca rată de inflație în România (linia cu portocaliu), în Cehia (linia cu albastru) și în Germania (linia cu gri). Axa este exprimată în procente.

Sursa date: Refinitiv Datastream

Tot mai multi analiști susțin că perioada ratelor de dobândă joase este pe final, BCE fiind una dintre ultimele bănci ce se așteaptă să facă pasul spre o politică monetară restrictivă. Istoric, aceste politici monetare au avut nevoie și de un suport din partea zonei fiscale, iar în această perioadă incertă, este necesară o prudență fiscală pentru a nu crește datoriile publice la niveluri nesustenabile.

Informatiile cuprinse in acest document au exclusiv scop de informare si nu reprezinta o oferta, in mod special un prospect, sau o invitatie de a negocia, a cumpara sau a vinde un titlu de valoare sau de a participa la orice strategie de tranzactionare. De asemenea, nu reprezinta o consiliere personalizata cu privire la investitii si nici o consiliere fiscala sau juridica. Desi a fost acordata o atentie deosebita continutului acestui document, nu se acorda nicio garantie, asigurare sau ceritudine, expresa sau implicita, in ceea ce priveste acuratetea, corectitudinea sau deplinatatea lui. Orice informatie din acest document poate fi subiectul unei modificari sau actualizari fara nicio notificare prealabila. Raspunderea NN Investment Partners (in acest sens folosindu-se denumirea legala a entitatii NN Investment Partners International Holdings B.V., a altor societati sau unitati care fac parte din NN Group, a functionarilor, directorilor sau angajatilor acestora nu va putea fi angajata direct sau indirect in ceea ce priveste informatiile si/sau recomandarile de orice fel incluse in acest document. Nu va fi acceptata preluarea nici unei responsabilitati, directa sau indirecta, pentru niciun fel de pierdere suferita sau asumata de cititori ca rezultat al folosirii acestei publicatii sau ca urmare a fundamentarii deciziilor investitionale pe informatiile din prezentul document. Investitiile implica risc. Va atentionam ca valoarea investitiei dumneavoastra poate creste sau se poate diminua, iar performantele anterioare nu reprezinta o garantie a realizarilor viitoare si in niciun caz nu trebuie considerate astfel. Orice revendicari rezultate din sau in legatura cu termenii si conditiile acestei clauze de exonerare de raspundere sunt guvernate si interpretate conform legislatiei olandeze.

Cât de folositor ți-a fost acest conținut?