Subiectul lunii pe piața globală
Pandemie, reflație și economie

Notă informativă pregatită de Natalia Grossu, NNIP – Senior Portfolio Manager, Fixed Income

Unde ne aflăm la un an de la răspândirea pandemiei la scară gobală?

Dacă privim spre evoluția piețelor financiare în ultimul an, evaluând performanțele principalelor categorii de active, pare greu de crezut că întreaga planeta s-a confruntat cu una din cele mai mari crize de la al doilea război mondial încoace.

Tabel: Evoluția principalelor clase de active în ultimul an și ultimii 5 ani

Sursa date: Bloomberg

Atât piețele de acțiuni, cât și cele de mărfuri sau obligațiuni coporatiste au înregistrat în ultimul an performanțe solide.

Economia globală: mai rezistentă la impactul pandemiei, comparativ cu primul val

Din punct de vedere al situației infecțiilor cu Covid-19, din păcate, întreaga lume se confruntă încă cu un val ridicat de îmbolnăviri, care a făcut ca restricțiile asupra activității economice și mobilității populației să fie menținute la un nivel încă strict.

Dar, din punct de vedere al activității economice, în ciuda dificultăților aduse de al doilea sau chiar al treilea val al pandemiei COVID, activitatea economică din această perioadă a surprins pozitiv așteptările analiștilor. Corelația dintre măsurile de carantină a populației și activitatea economică a fost mult mai slabă decât în ​​primul val al pandemiei. Am putea spune că populația și economia au învățat să trăiască cu această stare de fapt.

După cum am menționat și în buletinele anterioare, răspunsul autorităților comparativ cu crizele precedente a fost diferit, respectiv reacția promptă a băncilor centrale cu privire la politica monetară și cea a guvernelor cu privire la politica fiscală, în special în SUA.

Pachetele suplimentare de stimulente fiscale continuă să încurajeze revenirea economică solidă în 2021

Astfel, administrația Biden a aprobat recent un nou pachet fiscal pentru economia americană, în valoare de 1.9 trilioane USD. Acesta aduce totalul stimulentelor fiscale în SUA, de la începutul pandemiei, la aproape 5.4 trilioane USD.

Faptul că economia va continuă să își revină este aproape o certitudine, în contextul în care președintele Biden promite suficiente vaccinuri pentru toți americanii până la sfârșitul lunii mai, ceea ce face realistă perspectiva unei redeschideri largi a economiei americane, începând cu al doilea trimestru. În aceste condiții, piețele anticipează creșteri ale randamentelor titlurilor de stat americane.

Presiunea asupra inflației se accentuează

Apoi, mai ales în SUA, dar și în alte țări, discuțiile din jurul probabilității privind accelerarea inflației au crescut, iar prețurile materiilor prime au revenit la nivelurile dinaintea pandemiei. Economiile populației au crescut semnificativ în ultimul an, pachetele de ajutor guvernamental contribuind major la această creștere. Odată ce vom asista la o redeschidere a economiilor, putem să ne așteptăm la o creștere a consumului, în special în sectorul serviciilor, ceea ce s-ar putea traduce într-o presiune asupra prețurilor.

Taper tantrum?

Rezerva Federală Americană cumpără în prezent miliarde de dolari în obligațiuni guvernamentale în fiecare lună. Investitorii au început să discute tot mai serios posibilitatea ca Fed să scadă treptat volumul acestor achiziții spre sfârșitul anului, pe măsură ce economia își revine și inflația crește. Aceste temeri au dus în ultima lună la o creștere a randamentelor titlurilor de stat americane, dar și a celor europene.

Grafic: Evoluția în ultimul an și în ultimii 5 ani a randamentului titlurilor de stat americane (cu verde, axa din stânga) și a titlurilor de stat germane (albastru, scala din dreapta)

 

Sursa date: Bloomberg

Deocamdată, piețele de acțiuni nu au fost foarte afectate, dar o creștere prea rapidă a randamentelor titlurilor emise de trezoreria SUA pe o perioadă scurtă de timp va influența sentimentul de risc la nivel global. În acest context, piețele emergente pot fi vulnerabile la ieșirile de fonduri din portofoliu.

Amintirea episodului din 2013 este încă proaspătă.  Atunci, anunțul Fed privind posibilitatea diminuării volumelor de titluri de stat cumpărate a dus la o reacție abruptă a piețelor, la o creștere a randamentelor titlurilor de stat americane cu 1,3% în doar câteva luni, la o scădere semnificativă a piețelor de acțiuni și în general, a activelor cu o primă de risc mai mare. De data aceasta, Fed vrea să evite o astfel de reacție bruscă precum așa-numita „taper tantrum” din 2013 (în traducere aproximativă „accesul de furie la reducerile de cumpărări”,  expresie destul de sugestivă care ne duce cu gândul la criza de furie a copiilor de vârste mici, care odată declanșată, e greu de potolit și cel mai adesea nu putem decât să așteptăm să își urmeze cursul).

Retorica Fed rămâne una relaxată

Așadar, retorica actuala a Rezervei Federale Americane este încă foarte relaxată, banca centrală continuând să dea asigurări piețelor că va continua să mențină dobânzile scăzute, atât timp cât situația pieței forței de muncă nu se va îmbunătăți semnificativ. În același timp, toleranța și flexibilitatea Fed în ceea ce privește creșterile de inflație sunt mai mari decât în trecut. Astfel, ținta Fed este acum un nivel mediu al inflației pe termen lung de 2%, ceea ce înseamnă că Fed e dispusă să ignore creșteri temporare ale inflației peste acest nivel, mai ales având în vedere ultimii ani în care inflația a fost semnificativ sub ținta Fed.

În acest context, misiunea Fed este una dificilă: de a reuși să atingă acel mix optim de măsuri, atât ca și volum, cât și ca moment, care să reușească să prevină o încălzire a economiei, fără însă să deterioreze perspectivele piețelor financiare. Așadar, ne așteptăm ca în 2021 piețele să se confrunte cu o volatilitate mai ridicată.

Notă informativă pregatită de Natalia Grossu, NNIP – Senior Portfolio Manager, Fixed Income

<