Subiectul lunii pe piața globală
Economia (încă) în vremea pandemiei

Notă informativă pregatită de Natalia Grossu, NNIP – Senior Portfolio Manager, Fixed Income

Situația medicală globală.

Zile mai bune par că se întorc odată cu venirea primăverii, în special în Statele Unite. Acum că s-au administrat aproape 200 de milioane de doze de vaccin în SUA, oamenii încep să se adune din nou în baruri, restaurante și magazine. Zilele sunt mai calde și mai lungi iar perspectivele revenirii la o viață normală par a readuce optimismul tuturor.

Grafic: Evoluția în SUA a cazurilor noi Covid-19 la 1 mil. locuitori față de populația vaccinată la 100 locuitori

În țările care înregistrează campanii de vaccinare avansate, precum Israel și Marea Britanie, numărul infectărilor și al spitalizărilor este de asemenea în scădere rapidă, ceea ce a permis, și aici, reluarea, treptată și cu precauție a activităților.

În Europa, după un început mai greoi, campania de vaccinare a accelerat semnificativ în ultimele săptămâni, cu precădere în țările dezvoltate.

Grafic: Ponderea în total populație a persoanelor care au primit cel puțin o doză de vaccin COVID-19

 

Dacă ne uităm la performanțele piețelor de acțiuni, am putea concluziona că același sentiment de optimism caracterizează evoluția din ultimele săptămâni a principalelor piețe de acțiuni.

Grafic: Evoluția în ultimul an și în ultimii 5 ani a indicelor pieței Americane (S&P500) cu negru, a indicelui pieței germane (DAX, cu albastru) si al indicelui pentru piețele emergente (MSCI cu portocaliu)

Rămân încă multe necunoscute și mai avem până a putea declara victoria în lupta cu virusul. Dar rezultatele obținute până acum sunt încurajatoare și îndreptățesc așteptările unei reveniri a activității economice, undeva mai aproape de normal, în acest an.

Revenirea supremației SUA

Datele macroeconomiei din SUA, publicate în luna Aprilie, au continuat să surprindă în mod pozitiv. Piața muncii continuă să își revină, indicatorii activității în industrie înregistrează creșteri solide, la fel ca și indicatorii privind cifra de afaceri în comerț și servicii.

Comparativ cu așteptările din ianuarie pentru 2021, evoluțiile economice și ale piețelor financiare în primul trimestru al lui 2021 au luat prin surprindere cei mai mulți analiști economici. Direcția a fost corectă, dar ritmul evoluțiilor a fost mult mai rapid, niveluri anticipate pentru sfârșitul anului concretizându-se deja în doar un trimestru.

După cum am mai scris și în buletinele anterioare, una din explicațiile principale ale acestei evoluții pozitive o găsim în politicile macroeconomice din SUA. Viteza cu care administrația Biden a aprobat și derulat programe de suport al economiei precum pachetul fiscal de 1.9 trilioane USD dar și viteza programului de vaccinare au fost peste așteptările analiștilor și experților.

Iar acum, administrația își îndreaptă atenția asupra investițiilor pe scară largă în infrastructură, investiții în tehnologii verzi și în oameni. Dimensiunea pachetului fiscal pentru infrastructură poate fi de peste 2 trilioane USD, pachet finanțat parțial prin creșterea taxelor corporațiilor. Investițiile publice în infrastructură vor fi răspândite pe mai mulți ani, astfel încât economia SUA va beneficia de un sprijin moderat în anii viitori. Mai mult, Rezerva Federală Americană continuă să se angajeze să mențină randamentele reale scăzute în raport cu starea economiei până când revenirea pieței forței de muncă va atinge și categoriile de minorități defavorizate iar inflația va depăși obiectivul țintă pentru o perioadă de ceva timp. Toate acestea înseamnă că economia din Statele Unite va beneficia de o combinație de politici stimulative pentru încă destul de mult timp. Și aceasta este deocamdată muzica pe care piețele continuă să danseze.

Europa – nu este momentul cel mai oportun pentru prudență fiscală

În Europa, revenirea economică a fost sub nivelul celei din Statele Unite, în principal din cauza răspunsului mai slab al decidenților Uniunii Europene, unde stimulul fiscal a fost sub cel din SUA și în al 2 lea rând, startului mult mai prost în procesul de vaccinare.

În evaluările sale periodice, Fondul Monetar International face o serie de recomandări Uniunii Europene, afirmând că factorii de decizie politică trebuie să continue să sprijine revenirea activității economice. Conform FMI, măsurile fiscale pentru stimularea investițiilor și crearea de locuri de muncă trebuie continuate pentru a accelera redresarea economică. Cu cât recuperarea este mai rapidă, cu atât oamenii și companiile se vor vindeca mai repede de cicatricile aduse de șomaj, de pierderea de capital uman și de investiții.

Un răspuns fiscal larg și comun în Europa, a pune cele 27 de țări membre pe aceeași pagină, va fi întotdeauna complicat și mult mai greu de coordonat în mod explicit, decât în SUA. Dar Europa a făcut progrese mari în această direcție, comparativ cu crizele anterioare. Țări precum Germania sau Olanda, foarte atașate în trecut principiului disciplinei fiscale, au trecut în tabăra celor care susțin nevoia unei acțiuni fiscale coordonate.

Dacă politica fiscală europeană va urma aceeași direcție ca Statele Unite, continuând în spiritul politicilor fiscale adoptate anul trecut, Europa poate recupera mai rapid decalajul față de SUA.

Notă informativă pregatită de Natalia Grossu, NNIP – Senior Portfolio Manager, Fixed Income

Cât de folositor ți-a fost acest conținut?