Notă informativă lunară pregatită de NN Investment Partners - Ecaterina Biris, Portfolio Manager Equity
Se împlinesc 4-5 săptămâni de când a început războiul din Ucraina, iar criza umanitară este una amplă, cu peste 4 milioane de ucraineni care au părăsit țara și alte 6.5 milioane de cetățeni care au fost relocați în interiorul țării. Confruntările armate s-au intensificat în partea de est a țării, dar atacul direct asupra Kiev-ului nu s-a produs. Investitorii stau cu ochii ațintiți pe fiecare rundă de negocieri dintre Ucraina și Rusia și încearcă să privească partea plină a paharului, care, în acest moment, pe cât de sumbru ar suna este doar un război local.
Grafic: Evoluția din ultimul an și ultimii 5 ani a indicelui bursier global MSCI World. Valorile au fost ajustate la începutul perioadei la 100
Sursa date: Refinitiv Datastream
Investitorii internaționali au avut o expunere pe obligațiunile emise de statul rus de 57 miliarde USD, semnificativă, dar nu suficientă pentru a genera o criză financiară. În plus, nici relațiile economice dintre Rusia și alte țări vestice nu sunt atât de materiale, cu excepția Europei, prin dependența energetică pe care o are față de Rusia. Acesta este și motivul revenirii rapide a pieței globale de acțiuni după vanzarea agresivă a acestora (sell-off).
Impactul războiului în Europa
Un sondaj efectuat de S&P Global în rândul managerilor de achiziții din sectorul manufacturier indică o încetinire în zona euro. Astfel, indicele final al managerilor de achiziții a scăzut la minimul din ultimele 14 luni, respectiv la de 56.5 în martie, față de 58.2 în februarie, dar a rămas cu mult peste pragul de 50, care delimitează creșterea de contracția economică. Războiul din Ucraina a generat o înrăutățire a blocajelor lanțurilor de aprovizionare și o deteriorare a încrederii consumatorilor, diminuând cererea și amplificând riscul unei recesiuni în trimestrul al doilea în zona euro. Sectorul bancar este deseori folosit ca un barometru al sănătății economiei. Astfel, în primele zile ale conflictului, indicele bursier EuroStoxx al companiilor din sectorul bancar a scăzut cu până la -23%, ceea ce a reflectat îngrijorarea investitorilor cu privire la economia europeană.
Grafic: Evoluția din ultimul an și ultimii 5 ani a indicilor bursieri din zona euro - Euro STOXX a companiilor din sectorul bancar (linia cu portocaliu), din sectorul energetic (linia cu gri) și din sectorul de utilități (linia cu verde). Valorile au fost ajustate la începutul perioadei la 100.
Sursa date: Refinitiv Datastream
Prețurile ridicate pentru energie și alte materii prime a forțat fabricile să crească la rândul lor prețurile cu cel mai rapid ritm din 2002 încoace, de când S&P Global colectează datele. Inflația din zona euro a atins un nou maxim istoric, respectiv 7.5% în luna martie. Și prețurile produselor cu utilizare îndelungată s-au situat peste ținta de inflație de 2% a Băncii Centrale Europene (BCE), ceea ce crește riscul ca inflația să persiste. Situația devine din ce în ce mai dificilă pentru BCE, care trebuie să jongleze atât cu creșterea susținută a prețurilor, dar și cu riscul de încetinire a creșterii economice în zona euro.
REPowerEU
Comisia Europeană a anunțat un plan ambițios pentru a reduce dependența de gazul rusesc. Prima etapă a acestuia constă în reducerea a 2/3 din importul de gaz rusesc până la sfârșitul anului 2022, cea mai mare parte urmând să fie acoperită prin importuri de gaz lichefiat (LNG) din Qatar sau SUA. Președintele SUA a anunțat suplimentarea exportului de gaze lichefiate către Europa, dar aici apar o serie de impedimente tehnice, precum terminalele de LNG, care se află în general în sudul Europei, iar conectivitatea modestă a infrastructurii ar putea îngreuna transportul către regiunile deficitare. În plus capacitatea terminalelor LNG este limitată, atât a celor de import în Europa, cât și a celor de export din SUA.
O altă resursă pentru acoperirea gazului rusesc este creșterea capactității surselor regenerabile, folosite în principal pentru producerea de energie electrică și doar într-o foarte mică măsură pentru încălzire, dar și creșterea importurilor cu alte state, precum Azerbaidjan, Algeria și Kazahstan prin conductele deja existente. Această ultimă variantă este limitată de capacitatea de producție în aceste state, ce nu poate fi mărită într-un timp scurt.
Prin Planul REPowerEU est vizată implicarea tuturor țărilor membre ale blocului comunitar, în vederea identificării de soluții.
FED își arată îngrijorarea față de inflație
FED (Banca Federală a Statelor Unite ale Americii) a mărit rata de dobândă de politică monetară cu 0.25 pp și și-a declarat intenția de a veni cu majorări ale acesteia în fiecare din cele 6 ședințe de politică monetară rămase până la finalul anului. Președintele FED a susținut un discurs pe tema înăspririi politicii monetare și și-a exprimat opinia necesității tranziției la un nivel mai neutru al politicii monetare și apoi adoptarea unei politice monetare restrictive (prin creșterea ratelor de dobândă de politică monetară) pentru a genera o stabilitate a prețurilor. Astfel, președintele FED a indicat nevoia de a efectua majorări mai semnificative ale ratei de dobândă.
Rata de inflație în SUA a fost 7.9% în luna februarie, cea mai mare contribuție fiind dată de creșterea prețurilor la energie. Așteptările analiștilor vizează o scădere ușoară a ratei de inflație începând cu aprilie, în contextul unui scenariu în care maximul barilului de petrol a fost atins deja.
O acțiune agresivă din partea FED-ului ridică îngrijorări cu privire la pericolul frânării creșterii economice și chiar riscul generării unei recesiuni. Un indicator folosit pentru a prognoza o recesiune este inversarea curbei randamentelor, respectiv structura randamentelor în funcție de maturități. În condiții normale, aceasta are o pantă pozitivă, ceea ce indică o primă de risc mai mare pentru maturitățile mai îndepărtate. De cele mai multe ori, diferența negativă dintre randamentele obligațiunilor de trezorerie cu maturitatea de 10 ani și cele de 2 ani ar putea indica un risc de recesiune. Această situație a fost accentuată de programul de cumpărare de obligațiuni de către FED, care a generat o creștere a prețului obligațiunilor pe termen lung și implicit o scădere a randamentului. Schimbarea politicii monetare a FED și oprirea achizițiilor de obligațiuni ar trebui să susțină o normalizare a curbei randamentelor.
Grafic: Evoluția diferenței dintre randamentul obligațiunilor emise de SUA cu maturitatea de 10 ani și randamentul obligațiunilor emise de SUA cu maturitatea de 2 ani (linia cu portocaliu). Zonele gri reprezintă perioadele de recesiune economică în SUA. Recesiunea economica se caracterizează prin scăderea produsului intern brut pe o durata de mai mult de 2 trimestre. Axa este reprezentată în puncte procentuale.
Sursă date: Refinitiv Datastream
Informatiile cuprinse in acest document au exclusiv scop de informare si nu reprezinta o oferta, in mod special un prospect, sau o invitatie de a negocia, a cumpara sau a vinde un titlu de valoare sau de a participa la orice strategie de tranzactionare. De asemenea, nu reprezinta o consiliere personalizata cu privire la investitii si nici o consiliere fiscala sau juridica. Desi a fost acordata o atentie deosebita continutului acestui document, nu se acorda nicio garantie, asigurare sau ceritudine, expresa sau implicita, in ceea ce priveste acuratetea, corectitudinea sau deplinatatea lui. Orice informatie din acest document poate fi subiectul unei modificari sau actualizari fara nicio notificare prealabila. Raspunderea NN Investment Partners (in acest sens folosindu-se denumirea legala a entitatii NN Investment Partners International Holdings B.V., a altor societati sau unitati care fac parte din NN Group, a functionarilor, directorilor sau angajatilor acestora nu va putea fi angajata direct sau indirect in ceea ce priveste informatiile si/sau recomandarile de orice fel incluse in acest document. Nu va fi acceptata preluarea nici unei responsabilitati, directa sau indirecta, pentru niciun fel de pierdere suferita sau asumata de cititori ca rezultat al folosirii acestei publicatii sau ca urmare a fundamentarii deciziilor investitionale pe informatiile din prezentul document. Investitiile implica risc. Va atentionam ca valoarea investitiei dumneavoastra poate creste sau se poate diminua, iar performantele anterioare nu reprezinta o garantie a realizarilor viitoare si in niciun caz nu trebuie considerate astfel. Orice revendicari rezultate din sau in legatura cu termenii si conditiile acestei clauze de exonerare de raspundere sunt guvernate si interpretate conform legislatiei olandeze.