Subiectul lunii pe piața globală
Războiul a determinat răsturnări de situații

Notă informativă lunară pregatită de NN Investment Partners - Ecaterina Biris, Portfolio Manager Equity

Riscul geopolitic s-a intensificat odată cu mișcările trupelor rusești la granița cu Ucraina. De la începutul anului, oficialii americani au tras un semnal de alarmă asupra riscului unei invazii a trupelor rusești în Ucraina. Situația a escaladat către cel mai nefavorabil scenariu în doar câteva zile și războiul a ajuns la poarta Europei.

Țările din vest au răspuns la unison prin înăsprirea sancțiunilor asupra Rusiei, adăugând în fiecare zi sancțiuni la un nivel fără precedent, precum: blocarea operațiunilor băncilor Sberbank și VTB, cele mai mari bănci din Rusia, blocarea rezervei de valută a Băncii Centrale a Rusiei care este estimată a fi 630 miliarde de dolari; în plus, mai multe bănci vor fi excluse din sistemul de telecomunicații bancar internațional SWIFT. Majoritatea acestor sancțiuni nu prezintă încă detaliile aplicării, astfel ca efectul exact este greu de cuantificat. Comparând cu sancțiunile introduse în 2014 asupra Rusiei, ca urmare a anexării Crimeei, ce au dus la o constrângere a consumului intern din Rusia cu 10%, sancțiunile actuale sunt mult mai dure.

Economia Rusiei riscă o recesiune și prezintă un risc foarte ridicat de a intra într-o criză financiară (caracterizată de panica investitorilor de a-și retrage depozitele, creând astfel o problemă de lichiditate în sistemul bancar). Rezerva valutară a Rusiei, în teorie, este suficientă pentru a susține economia pe termen mediu și a plăti creditele. Însă blocarea accesului la rezerva în monedele emise de țările membre G7, aceasta fiind estimată la 60% din totalul rezervelor, face ca poziția Băncii Centrale a Rusiei să fie mult mai dificilă.

În încercarea de a-și stabiliza piața financiară, Banca Centrală a Rusiei a mărit rata dobânzii de politică monetară de la 9.5% la 20% peste noapte.Rubla rusească s-a depreciat de la 74 RUB/dolar la sfârșitul anului 2021, la 106 RUB/dolar la sfârșitul lunii februarie 2022, băncile rusești oferind populației cotații chiar și de peste 150 RUB/dolar în dezavantajul populației care se gândește să își convertească economiile.

Grafic: Evoluția rublei rusești pentru 1 dolar american de la începutul celui de-al doilea mandat al președintelui Rusiei Vladimir Putin. Axa este reprezentată în RUB/USD

Sursa date: Refinitiv Datastream

Economiștii compară viitorul Rusiei cu economia altor țări sancționate de Statele Unite ale Americii, precum Iran, Venezuela, Cuba sau Coreea de Nord. Asta va depinde și de puterea președintelui Vladimir Putin de a încheia acorduri comerciale cu China.

Prăbușirea bursei de la Moscova

Indicele bursier de la Moscova a suferit pierderi importante în ultimele zile ale lunii februarie, în condițiile în care investitorii s-au grăbit să vândă din deținerile în companiile rusești. În prezent, sancțiunile impuse fac aproape imposibile investițiile în active rusești de către investitorii vestici. Fondul suveran de investiții al Norvegiei, și cel mai mare fond suveran din lume, cu active de 1.3 trilioane de dolari (de 3 ori mai mult ca Produsul Intern Brut al Norvegiei) și-a anunțat intenția de a vinde toate deținerile atât în obligațiuni emise de statul rus cât și acțiuni la diferite companii rusești, pe fondul invaziei Rusiei în Ucraina. La sfârșitul anului 2021, aceste active rusești valorau 2.8 miliarde de dolari.

Pentru a atenua scăderea, bursa de la Moscova a fost închisă, iar brokerilor li s-a interzis să accepte ordine de vânzare de la entități din străinătate.

Grafic: Evoluția din ultimii 5 ani și ultimul an a randamentului principalului indice de acțiuni din Statele Unite S&P 500 (linia cu gri), a indicelui de acțiuni din Europa Euro Stoxx 50 (linia mov), și a indicelui de acțiuni a pieței din Rusia MXOE (linia roșie) . Indicii au fost recalculați în Euro iar axele sunt exprimate în procente.

Sursa date: Refinitiv Datastream

Sancțiunile impactează și companiile de pe continent, cel mai afectat sector de vânzările rapide ale investitorilor în Europa fiind cel financiar. Băncile italiene și franceze au o expunere de peste 25 miliarde de dolari în Rusia, dar deși pare colosală, suma este redusă comparativ cu activele totale ale sistemului bancar cu sediu în zona Uniunii Europene, care sunt în valoare de peste 35 trilioane de dolari.

Impactul războiului din Ucraina asupra energiei

Barilul de petrol a depășit pragul psihologic de 100 USD din cauza deficitului de petrol, dar și pe fondul conflictului din Ucraina. Rusia este al treilea cel mai mare producător de petrol, jumătate din producție fiind destinată consumului intern, iar cealaltă jumătate fiind exportată, în cea mai mare parte către Europa. Petrolul rusesc acoperă aproximativ 17% din consumul Europei, iar gazele rusești exportate reprezintă 40% din consumul Europei. Acesta este motivul pentru care sancțiunile impuse nu au vizat în primul rând produsele petroliere, deși ele reprezintă principala sursă de venituri pentru Rusia. Statele Unite ale Americii este în discuții cu alți aliați pentru a crește producția și a putea oferi Europei o sursă sustenabilă de aprovizionare. Dacă pentru petrol, situația pare mai ușor de administrat, pentru gazele naturale aceasta devine dificilă.

Grafic: Evoluția din ultimii 5 ani și ultimul an a barilului de petrol Brent. Axa este prezentată în USD/baril

Sursa date: Refinitiv Datastream

Rezervele de gaze ale Europei sunt deja la niveluri joase, comparativ cu valorile istorice pentru aceeași perioadă, în pofida faptului că iarna a fost foarte blândă pe continent. Deficitul a început încă de anul trecut atunci când Rusia a injectat cantități foarte reduse în rezervoarele din Europa. Terminalele de gaz lichefiat sunt foarte aproape de capacitatea maximă, și chiar dacă Qatar și SUA ar trimite mai mult gaz către Europa, acesta nu ar putea fi prelucrat.

O răsturnare de situație a fost generată de cancelarul Germaniei Olaf Scholz prin decizia de a prelungi viața centralelor pe bază de cărbune și nucleare, construirea de terminale de gaz lichefiat și susținerea regenerabilelor, toate acestea pentru a diminua dependența Europei de gazul rusesc.

Băncile Centrale și riscul geopolitic

Cea mai așteptată întâlnire a FED (Banca Federală a Satelor Unite ale Americii) nu mai este la fel de așteptată, când toată atenția este concentrată asupra Ucrainei. Așteptările sunt în acest moment ca FED să mărească rata dobânzii de politică monetară cu 0.25 puncte procentuale. În ceea ce privește BCE (Banca Centrală Europeană), situația este mai incertă. Riscul inflației este mult mai ridicat din cauza prețurilor la energie și carburanți, la care se adaugă și riscul unei încetiniri a creșterii economice. Președintele BCE Christine Lagarde a declarat că va face orice e necesar pentru păstrarea stabilității financiare și a prețurilor.

Invazia Rusiei în Ucraina a ridicat riscul geopolitic la unul dintre cele mai mari niveluri din ultimii ani, iar măsurile luate vor avea impact economic atât în Rusia cât și în restul lumii, iar ceea ce se încearcă în prezent este ca aceste sancțiuni să fie mult mai costisitoare pentru Rusia.

Informatiile cuprinse in acest document au exclusiv scop de informare si nu reprezinta o oferta, in mod special un prospect, sau o invitatie de a negocia, a cumpara sau a vinde un titlu de valoare sau de a participa la orice strategie de tranzactionare. De asemenea, nu reprezinta o consiliere personalizata cu privire la investitii si nici o consiliere fiscala sau juridica. Desi a fost acordata o atentie deosebita continutului acestui document, nu se acorda nicio garantie, asigurare sau ceritudine, expresa sau implicita, in ceea ce priveste acuratetea, corectitudinea sau deplinatatea lui. Orice informatie din acest document poate fi subiectul unei modificari sau actualizari fara nicio notificare prealabila. Raspunderea NN Investment Partners (in acest sens folosindu-se denumirea legala a entitatii NN Investment Partners International Holdings B.V., a altor societati sau unitati care fac parte din NN Group, a functionarilor, directorilor sau angajatilor acestora nu va putea fi angajata direct sau indirect in ceea ce priveste informatiile si/sau recomandarile de orice fel incluse in acest document. Nu va fi acceptata preluarea nici unei responsabilitati, directa sau indirecta, pentru niciun fel de pierdere suferita sau asumata de cititori ca rezultat al folosirii acestei publicatii sau ca urmare a fundamentarii deciziilor investitionale pe informatiile din prezentul document. Investitiile implica risc. Va atentionam ca valoarea investitiei dumneavoastra poate creste sau se poate diminua, iar performantele anterioare nu reprezinta o garantie a realizarilor viitoare si in niciun caz nu trebuie considerate astfel. Orice revendicari rezultate din sau in legatura cu termenii si conditiile acestei clauze de exonerare de raspundere sunt guvernate si interpretate conform legislatiei olandeze.

Cât de folositor ți-a fost acest conținut?