Evoluții pe plan local
Inflația forțează BNR să modifice politica monetară

Notă informativă lunară pregatită de NN Investment Partners - Ecaterina Biris, Portfolio Manager Equity

Inflația din România copiază evoluția prețurilor din regiune

Dacă în luna mai, priveam rata inflației din Ungaria ca fiind anormală, acum observăm că o rată de inflație de 5% a devenit noua normalitate în regiune. În acest context, Ungaria a fost prima țară din regiune care a luat măsuri pentru reducerea inflației, prin creșterea ratei de politică monetară. Până acum, Banca Centrală a Ungariei a efectuat trei majorări ale ratei de politică monetară, aceasta fiind modificată de la 0.6% în aprilie la 1.5% în august. Și Banca Centrală a Cehiei a luat măsuri și a efectuat o primă creștere a ratei de dobândă de la 0.5% la 0.75%.

În prezent, atenția este concentrată asupra Poloniei, care a înregistrat în august o creștere a prețurilor de 5.4% față de anul anterior, semnificativ peste așteptările analiștilor. Deși inflația din România, situată la 4.95% în iulie, prezintă factori tranzitorii mai clari decât celelalte țări, precum creșterea prețurilor la carburanți sau liberalizarea prețurilor la energie, astfel că inflația importată va forța BNR să ia măsuri, mai devreme sau mai târziu.

Grafic 3: Evoluția în ultimul an și în ultimii 5 ani a ratei inflației în România (linia cu gri), a ratei inflației în Polonia (linia cu mov), a ratei inflației în Ungaria (linia cu portocaliu) și a ratei inflației în Cehia (linia cu albastru). Axa este exprimată în procente și reprezintă creșterea anuală a prețurilor.

Sursa date: Refinitiv Datastream

Creșterea economică din trimestrul al doilea nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor

PIB-ul României a continuat să crească și în cel de-al doilea trimestru, cu 1.8% comparativ cu primul trimestru al anului și cu 13% față de aceeași perioadă a anului trecut. Deși creșterea este solidă, analiștii se așteptau la un avans mult mai mare, conform sondajului Bloomberg, care indică faptul că așteptările vizau o creștere de 14.5%.

Bursa de la București susținută de factori tehnici

Conform clasificării MSCI, piața de acțiuni de la București face parte din indicele bursier aferent piețelor de frontieră. Bursa de Valori de la București se află astfel într-un proces lung ce necesită îndeplinirea atât a unor criterii calitative, cât și cantitative pentru promovarea la piața emergentă.
Dar până când această promovare va avea loc, ne mulțumim cu atenția pe care o primim de la „rechinii” mai puțini și mai mici, ce urmăresc piețele de frontieră. Un aspect tehnic important pentru companiile românești este excluderea Kuweit-ului din indicele piețelor de frontieră, astfel că ponderea României in indice urmează să crească, fiind surclasată doar de Vietnam, Maroc, Nigeria și Kenya. Cu alte cuvinte, deși piața de acțiuni de la București se află într-un lac mai mic, ea devine un pește mai mare și forțează astfel investitorii pasivi (cei care investesc în ponderi similare cu indicii bursieri) să investească într-un procent mai mare în acțiunile românești.

Grafic 4: Evoluția în ultimul an și în ultimii 5 ani a indicelui bursier de acțiuni BET din România (linia cu gri), a indicelui bursier de acțiuni WIG din Polonia (linia cu mov), a indicelui bursier de acțiuni BUX din Ungaria (linia cu portocaliu) și a indicelui bursier de acțiuni PX din Cehia (linia cu albastru). Axa este exprimată în creștere procentuală față de începutul perioadei 31/07/2020, respectiv 31/07/2016.

Sursa date: Refinitiv Datastream

 

Informatiile cuprinse in acest document au exclusiv scop de informare si nu reprezinta o oferta, in mod special un prospect, sau o invitatie de a negocia, a cumpara sau a vinde un titlu de valoare sau de a participa la orice strategie de tranzactionare. De asemenea, nu reprezinta o consiliere personalizata cu privire la investitii si nici o consiliere fiscala sau juridica. Desi a fost acordata o atentie deosebita continutului acestui document, nu se acorda nicio garantie, asigurare sau ceritudine, expresa sau implicita, in ceea ce priveste acuratetea, corectitudinea sau deplinatatea lui. Orice informatie din acest document poate fi subiectul unei modificari sau actualizari fara nicio notificare prealabila. Raspunderea NN Investment Partners (in acest sens folosindu-se denumirea legala a entitatii NN Investment Partners International Holdings B.V., a altor societati sau unitati care fac parte din NN Group, a functionarilor, directorilor sau angajatilor acestora nu va putea fi angajata direct sau indirect in ceea ce priveste informatiile si/sau recomandarile de orice fel incluse in acest document. Nu va fi acceptata preluarea nici unei responsabilitati, directa sau indirecta, pentru niciun fel de pierdere suferita sau asumata de cititori ca rezultat al folosirii acestei publicatii sau ca urmare a fundamentarii deciziilor investitionale pe informatiile din prezentul document. Investitiile implica risc. Va atentionam ca valoarea investitiei dumneavoastra poate creste sau se poate diminua, iar performantele anterioare nu reprezinta o garantie a realizarilor viitoare si in niciun caz nu trebuie considerate astfel. Orice revendicari rezultate din sau in legatura cu termenii si conditiile acestei clauze de exonerare de raspundere sunt guvernate si interpretate conform legislatiei olandeze.

Cât de folositor ți-a fost acest conținut?