Notă informativă lunară pregatită de NN Investment Partners - Ecaterina Biris, Portfolio Manager Equity
Ne amintim că, în data de 15 martie 2020, la doar 4 zile după ce Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că răspândirea virusului COVID-19 a atins nivelul de pandemie, băncile centrale și-au asumat noi atribuții și a venit în ajutorul economiei. Astfel, FED (Banca Federală a Statelor Unite ale Americii) a anunțat un program de achiziții de obligațiuni (engl Quantitative Easing) în valoare de 700 mld USD. Piața a avut o reacție negativă la această sumă fixă și, pentru a tempera agitația, FED a revenit la numai 8 zile după anunț și a declarat că suma este nelimitată. Știm că a sunat precum o ofertă de telefonie mobilă. După reacția FED, în data de 18 martie 2020, și BCE (Banca Centrală Europeană) a anunțat un pachet de achiziții de obligațiuni în valoare de 750 mld USD, ce ar fi trebuit să se desfășoare până la sfârșitul anului 2020. Am ajuns aproape de finalul anului 2021 și, așa cum știți deja, programul continuă.
Un prim pas în vedere reducerii stimulentelor monetare a fost făcut de FED la începutul lunii noiembrie, când banca a anunțat că va reduce programul de achiziții de obligațiuni începând cu jumătatea aceleiași luni. Această reducere de achiziții înseamnă că în noiembrie și decembrie, FED nu va mai cumpăra din piață obligațiuni în valoare de 120 mld USD, ci de doar 105 mld USD pe lună, iar programul va fi ajustat în funcție de evoluția economiei. Prin acest anunț, FED a semnalat că economia americană devine mai stabilă și poate începe să se susțină singură sau cu mai puțin ajutor extern. În același discurs, FED a continuat să folosească sintagma „inflație tranzitorie”, ceea ce poate sugera că FED nu se grăbește să crească rata de politică monetară.
Participanții la piață sunt totuși mai grăbiți și deja estimează că primele creșteri de rată de dobândă vor avea loc în cea de-a doua parte a anului 2022. Până la sfârșitul anului 2023, se estimează că FED va crește rata cu 1.25 puncte procentuale, iar BCE cu 0.50 puncte procentuale. Considerăm că aceste așteptări sunt ușor extreme, iar presiunea asupra BCE nu este la fel de mare ca în cazul FED. În plus, și Christine Lagarde, președintele BCE, a subliniat că presiunile inflaționiste cauzate de deficitul ofertei și de perturbările din lanțurile globale de aprovizionare nu pot fi rezolvate prin creșterea ratelor de dobândă.
În ultimele luni, vizibilitatea redusă a politicii monetare a generat un sentiment de anxietate în rândul investitorilor. Astfel, majoritatea obligațiunilor se tranzacționează la randamente reale negative, iar tema căutării de randamente pozitive continuă. Toate acestea generează o volatilitate ridicată a pieței de obligațiuni.
Piețele de acțiuni au susținut revenirea economică
Grafic: Evoluția în ultimii 5 ani a creșterii anuale a vânzărilor globale de semiconductori. Axa este exprimată în procente.
Clasă de active | Indice | Performanță 1 noiembrie 2020 - 31 octombrie 2021 | Performanță 1 noiembrie 2016 - 31 octombrie 2021 |
---|---|---|---|
Acțiuni piețe emergente | MSCI Emerging Markets | 3.62% | 49.76% |
Acțiuni americane | S&P 500 | 28.73% | 111.10% |
Acțiuni europene | Staxx Europe 600 | 22.29% | 40.11% |
Acțiuni globale | MSCI World | 24.65% | 87.04% |
Sursa date: Refinitiv Datastream
Noul sezon încheiat al raportării rezultatelor financiare de către companii a constituit un impuls favorabil pentru investitori, dar și pentru indicii bursieri, care au depășit valorile maxime înregistrate anterior. În ansamblu, piața de acțiuni din SUA a avut o creștere a veniturilor cu 17.2% în medie în al treilea trimestru al anului 2021 față de anul 2020. Companiile au beneficiat de un consum susținut și au obținut marje de profitabilitate ridicate, iar sectorul cu cele mai bune rezultate, după cum era de așteptat, a fost cel energetic. Astfel, în urma creșterii prețului barilului de petrol și al energiei electrice, profiturile au decurs în mod natural.
În Europa, companiile au raportat creșteri anuale medii ale vânzărilor de 14.7% în cel de-al treilea trimestru față de aceeași perioadă a anului anterior, respectiv ceva mai reduse față de competitorii din SUA. Aceste rezultate au depășit mult estimările analiștilor, iar profitul a crescut în medie cu peste 57% față de trimestrul al treilea al anului 2020.
Pentru anul 2022, estimăm că parcursul pieței de acțiuni nu va fi la fel de lin. Astfel, cu cât politica monetară va fi mai greu de previzionat, cu atât vom asista la un grad mai ridicat de volatilitate, tendințele din piețe nu vor mai fi la fel de vizibile, iar stock picking-ul (strategie de management activ prin care un investitor alege, în urma unei analize fundamentale, ce companii să includă în portofoliu) va juca un rol important în performanța finală.
Investitorii mizează pe creșterea ratelor de dobândă prin investiții în sectorul bancar
În general, sectorul bancar este văzut ca o oglindă a economiei. Astfel, când economia este într-un ciclu de expansiune, se realizează mai multe investiții, uneori finanțate prin credite, se efectuează mai multe tranzacții și se consumă mai mult. Astfel se poate explica evoluția din prima parte a anului 2021 a indicelui bursier al sectorului bancar, MSCI WORLD Banks, atunci când revenirea economică a fost mult mai rapidă decât estimările de la începutul pandemiei. În ultimele luni, observăm că ecartul dintre performanța sectorului bancar și cea a pietei globale de acțiuni a început din nou să crească, sectorul bancar având din nou o evolutie peste cea a pieței. Însă de această dată, investitorii aleg acest sector în urma observării creșterii ratei inflației globale și mizează astfel pe faptul că băncile centrale vor interveni prin creșterea ratelor de dobândă de politică monetară.
Pentru ca acest pariu al investitorilor în sectorul bancar să fie profitabil și în 2022 este nevoie ca inflația să dea semne de persistență și băncile centrale să facă primii pași pentru a opri supraîncălzirea economiei.
Grafic: Evoluția din ultimii 5 ani și ultimul an a indicelui bursier global MSCI WORLD (linia cu gri), și a indicelui bursier al sectorului bancar global MSCI WOLRD BANKS (linia cu portocaliu). Începutul perioadei a fost recalculat la valoarea de 100.
Sursă date: Refinitiv Datastream
Ce așteptări avem de la 2022?
O evoluție atipică a pandemiei este cert că va perturba din nou întreaga economie globală. Astfel, pe planul politicii monetare, ne așteptăm ca întreruperile din lanțurile globale de aprovizionare să continue pe perioada iernii, dar inflația să se normalizeze treptat. Un risc potențial ar fi ca băncile centrale să accelereze implementarea de politici monetare restrictive (creșterea ratelor de dobândă de politică monetară) sub presiunile investitorilor. Așteptările privind profiturile vizează o stabilitate a elanului de creștere a profiturilor companiilor, cel puțin în prima parte a anului viitor. Estimările actuale privind creșterea profiturilor în 2022 sunt de 7%, ceea ce ne face să ne păstrăm optimismul pe termen lung în ceea ce privește investițiile în acțiuni.
Informatiile cuprinse in acest document au exclusiv scop de informare si nu reprezinta o oferta, in mod special un prospect, sau o invitatie de a negocia, a cumpara sau a vinde un titlu de valoare sau de a participa la orice strategie de tranzactionare. De asemenea, nu reprezinta o consiliere personalizata cu privire la investitii si nici o consiliere fiscala sau juridica. Desi a fost acordata o atentie deosebita continutului acestui document, nu se acorda nicio garantie, asigurare sau ceritudine, expresa sau implicita, in ceea ce priveste acuratetea, corectitudinea sau deplinatatea lui. Orice informatie din acest document poate fi subiectul unei modificari sau actualizari fara nicio notificare prealabila. Raspunderea NN Investment Partners (in acest sens folosindu-se denumirea legala a entitatii NN Investment Partners International Holdings B.V., a altor societati sau unitati care fac parte din NN Group, a functionarilor, directorilor sau angajatilor acestora nu va putea fi angajata direct sau indirect in ceea ce priveste informatiile si/sau recomandarile de orice fel incluse in acest document. Nu va fi acceptata preluarea nici unei responsabilitati, directa sau indirecta, pentru niciun fel de pierdere suferita sau asumata de cititori ca rezultat al folosirii acestei publicatii sau ca urmare a fundamentarii deciziilor investitionale pe informatiile din prezentul document. Investitiile implica risc. Va atentionam ca valoarea investitiei dumneavoastra poate creste sau se poate diminua, iar performantele anterioare nu reprezinta o garantie a realizarilor viitoare si in niciun caz nu trebuie considerate astfel. Orice revendicari rezultate din sau in legatura cu termenii si conditiile acestei clauze de exonerare de raspundere sunt guvernate si interpretate conform legislatiei olandeze.