Notă informativă lunară pregatită de NN Investment Partners - Ecaterina Biris, Portfolio Manager Equity
După ce în luna octombrie a făcut un prim pas spre creșterea ratei dobânzii de politică monetară, Banca Națională a României a mai făcut un pas firav și în noiembrie. Astfel, rata de dobândă a fost majorată de la 1.5% la 1.75%. Investitorii au fost surprinși negativ de această măsură, mai ales după acțiunea agresivă a Cehiei, care a crescut rata de dobândă cu 1.25 puncte procentuale într-o singură sedință, respectiv până la valoarea de 2.75%.
Grafic: Evoluția din ultimii 5 ani și ultimul an a randamentelor obligațiunilor guvernamentale la 10 ani emise de către statul ceh (linia cu portocaliu), de către statul polonez (linia cu gri), de către statul maghiar (linia cu roșu), de către statul român (linia cu albastru). Axa este exprimată în puncte procentuale.
Sursa date: Refinitiv Datastream
Rata de creștere a prețurilor față de anul trecut, inflația, a fost în octombrie de 7.94%. Estimările BNR vizează o depășire a pragului de 8% în cel de-al doilea trimestru al anului 2022, urmând ca inflația să scadă apoi brusc și să intre din nou în intervalul de acceptare al BNR (1.5%- 3.5%) în cea de-a doua jumătate a anului 2023. Măsura luată de BNR și inflația peste așteptări a speriat investitorii în obligatiuni emise de statul român si au generat o creștere a randamentului la obligațiunile cu maturitate de 10 ani la peste 5.5%. Dacă excludem evoluția din martie 2020, astfel de randamente ale obligațiunilor guvernamentale românești nu au mai fost înregistrate din 2014. În prezent, investitorii tranzacționează obligațiunile emise de statul român la randamente similare cu cele din țări precum Maroc sau Serbia. Rating-ul de credit de țară al acestor națiuni este BB+, sub nivelul „investment grade”, în timp rating-ul României este confirmat la BBB-, ultima treaptă a categoriei „investment grade” (recomandat pentru investiții).
Cresterea economică are parte de un prim duș rece
Produsul Intern Brut (PIB) al României a crescut în cel de-al treilea trimestru cu 7.2% față de anul precedent, dar ritmul a fost încetinit considerabil, creșterea fiind de doar 0.3% față de trimestrul anterior. Multi analiști și-au revizuit modelele, astfel că în prezent se estimează o creștere a PIB-ului de 6.7% în 2021 față de 2020. Optimismul a fost înlăturat de dificultățile din sectorul de servicii, care nu a putut funcționa normal sub presiunea noului val de îmbolnăviri care a afectat România încă din octombrie, dar și de cele din sectorul industrial. Acesta din urmă continuă să fie impactat de lipsa de materii prime și de perturbările întregului lanț de aprovizionare. Ne păstrăm speranța conform căreia, în ultimul trimestru al lui 2021, producția agricolă va susține creșterea economică a țării noastre, iar, începând cu 2022, fondurile europene din programul PNRR vor impulsiona investițiile.
Ce așteptări avem de la anul 2022 în România?
Așteptările vizează o convergență a BNR spre măsurile luate de băncile centrale a Cehiei și Ungariei și o continuare a politicii monetare restrictive și în 2022. Cea mai mare provocare a României rămân deficitele gemene, respectiv deficitul bugetar și de cont curent, ceea ce va spori dificultatea poziționării BNR, care trebuie să mențină stabil cursul de schimb, dar și să reducă rata de inflație. Sentimentul global privind obligațiunile va juca un rol important și în evoluția obligațiunilor emise de statul român.
Pe termen lung, păstrăm aceeași notă pozitivă în ceea ce privește investițiile în acțiuni listate la Bursa de Valori București, datorită evaluării mai scăzute pe care aceste companii o au față de competitorii regionali, a balanței financiare solide, a gradului redus de îndatorare și a dividendelor stabile.
Informatiile cuprinse in acest document au exclusiv scop de informare si nu reprezinta o oferta, in mod special un prospect, sau o invitatie de a negocia, a cumpara sau a vinde un titlu de valoare sau de a participa la orice strategie de tranzactionare. De asemenea, nu reprezinta o consiliere personalizata cu privire la investitii si nici o consiliere fiscala sau juridica. Desi a fost acordata o atentie deosebita continutului acestui document, nu se acorda nicio garantie, asigurare sau ceritudine, expresa sau implicita, in ceea ce priveste acuratetea, corectitudinea sau deplinatatea lui. Orice informatie din acest document poate fi subiectul unei modificari sau actualizari fara nicio notificare prealabila. Raspunderea NN Investment Partners (in acest sens folosindu-se denumirea legala a entitatii NN Investment Partners International Holdings B.V., a altor societati sau unitati care fac parte din NN Group, a functionarilor, directorilor sau angajatilor acestora nu va putea fi angajata direct sau indirect in ceea ce priveste informatiile si/sau recomandarile de orice fel incluse in acest document. Nu va fi acceptata preluarea nici unei responsabilitati, directa sau indirecta, pentru niciun fel de pierdere suferita sau asumata de cititori ca rezultat al folosirii acestei publicatii sau ca urmare a fundamentarii deciziilor investitionale pe informatiile din prezentul document. Investitiile implica risc. Va atentionam ca valoarea investitiei dumneavoastra poate creste sau se poate diminua, iar performantele anterioare nu reprezinta o garantie a realizarilor viitoare si in niciun caz nu trebuie considerate astfel. Orice revendicari rezultate din sau in legatura cu termenii si conditiile acestei clauze de exonerare de raspundere sunt guvernate si interpretate conform legislatiei olandeze.