Notă informativă lunară pregatită de NN Investment Partners - Ecaterina Biris, Portfolio Manager Equity
Semiconductorii sau cipurile, cum mai sunt denumite, reprezintă un produs de bază al vietii moderne. Acestea sunt printre componentele principale ale multor tipuri de produse de la telefoane mobile la autoturisme, de la electrocasnice la calculatoare și infrastructuri pentru internet. Astfel că, fără nici un dubiu, suntem dependenți de aceste cipuri.
Cum s-a ajuns la goana dupa cipuri?
Ca întotdeauna nu există un singur factor, un singur țap ispășitor, ci mai multe oi: noile tehnologii precum telefoanele cu acces la 5G, autoturismele electrice, minarea de criptomonede etc. au nevoie de un număr mai mare de cipuri, ceea ce duce la o creștere continuă a cererii. Chiar mai mult, pandemia a accelerat procesul de digitalizare iar restricțiile impuse de administrația Trump asupra Huawei au făcut ca un jucător important să nu aibă acces la tehnologia SUA, limitând astfel investițiile.
Dacă la începutul pandemiei analiștii estimau o reducere a cererii din cauza locurilor de muncă pierdute și a temerii unei crize economice, de fapt efectul a fost unul invers. O mare parte din banii care înainte de 2020 erau folosiți pentru vacanțe sau pentru modalități de petrecere a timpului liber, în plină pandemie și-au găsit o altă întrebuințare pentru electronice și electrocasnice.
Tot pe baza estimărilor analiștilor, marii producători de autoturisme au renunțat la cantitățile de cipuri contractate anterior, așteptându-se la o cerere scăzută. Dar nu a fost așa, pandemia având un impact major asupra comportamentului consumatorilor. Cererea de autoturisme a crescut puternic, astfel că și cererea pentru cipuri, consumatorii preferând să evite spațiile aglomerate a mijloacelor de transport în comun sau călătoriile cu avionul. În final, când producătorii auto au încercat să contracteze mai multe cipuri au fost surprinși să afle că acestea au fost redirecționate către calculatoare, telefoane, echipamente pentru instalații 5G etc. Astfel că, finalizarea produselor din multe sectoare depinde acum de aceste cipuri.
Atunci să se producă mai mult! Dar din acest punct problema devine și mai complicată. Alcătuirea unui cip nu reprezintă un proces simplu, iar pentru a obține componente pentru acest proces este nevoie de materie primă și de capacitate maximă de producție. Creșterea acesteia nu se poate realiza peste noapte pentru că mediul de producție este unul complex și necesită investiții de miliarde de dolari. Această perioadă vine după un an 2018 când piața semiconductorilor era inundată de ofertă și prețul acestora scăzuse drastic, companiile producătoare, și așa foarte puține, fiind limitate să investească în creșterea capacității de producție. Dar, ca orice piața si piața cipurilor va reveni la un echilibru, mai devreme sau mai târziu. În final, va fi nevoie doar să așteptăm mai mult pentru a ne achiziționa bunul dorit.
Grafic: Evoluția în ultimii 5 ani a creșterii anuale a vânzărilor globale de semiconductori. Axa este exprimată în procente.
Sursa date: Refinitiv Datastream
Sectorul auto afectat de lipsa de semiconductori
Cei care urmăresc activ știrile economice își amintesc că acest subiect a mai fost dezbătut la începutul anului 2021 și poate se întreabă de ce revine în discuție. Situația poate fi o analogie cu studiul lui Schrondiger când acesta a elaborat un experiment în care prezenta situația unei pisici care poate să fie vie sau moartă în același timp. În cazul subiectului nostru, deși pare că problema se rezolvă, de fapt nu știm cu siguranță.
Semiconductorii sunt componente esențiale pentru autoturisme și fără ele acestea nu se pot finaliza. Cât de vitale sunt aceste componente poate fi stabilit doar având în minte că un autoturism tradițional folosește în jur de 50-150 semiconductori în zone precum sistemul ambiental, navigație prin GPS ș.a.m.d., în timp ce o mașină electrică folosește până la 3000.
Ceea ce observăm acum e că tot mai mulți producători de autoturisme au anunțat închiderea fabricilor ca urmare a lipsei de cipuri. Dar efectul nu se oprește aici deoarece un producător auto are mii de furnizori a căror producție fie este oprită, fie se redirecționează spre manufacturarea de alte produse, în cazul în care acest lucru este posibil.
Un studiu recent realizat de IHS Markit, care analiză datele colectate de la managerii a 13500 de companii, arată că sectorul auto este cel mai afectat de perturbările lanțului de aprovizionare.
Temeri de „stagflație?”
Stagflație se referă la situația în care inflația este ridicată, creșterea economică încetinește și rata șomajului rămâne la un nivel ridicat.
Conform Google Trends, nivelul de interes asupra acestui subiect la nivel global este cel mai ridicat din ultimii 5 ani.
Grafic: Tendința căutărilor din ultimii 5 ani pe motorul de căutare Google a informațiilor cu privire la subiectul „stagflație” la nivel global. Axa reprezintă interesul de căutare relativ la cel mai înalt punct din perioada analizată.
Sursa date: Google Trends
Stagflația a apărut în timpul recesiunii din 1973-1975 fiind declanșată de decizia OPEC (cartelul țărilor exportatoare de petrol) de a limita oferta de produse petroliere. Astfel, prețul barilului de petrol a crescut de la 3 USD, la începutul anilor 1970, la 15 USD în 1975, având un impact major asupra inflației, ulterior economia suferind o recesiune.
Având în vedere recenta evoluție a prețurilor produselor energetice și creșterea inflației se poate înțelege temerea investitorilor că istoria s-ar putea repeta. Însă, situația economică actuală nu este similară cu cea din anii 1970. În primul rând, rata șomajului este foarte redusă în multe țări, chiar și în Statele Unite ale Americii se observă o scădere a ratei șomajului de la o lună la alta. Inflația este în creștere la nivel global din cauza dificultăților de aprovizionare dar și a cererii amânate în perioada pandemiei, al cărei efect se așteaptă să se atenueze o dată cu revenirea la normalitate. Avem acum o inflație cauzată de o cerere ridicată.
Aceste temeri de stagflație vor dispărea pe măsură ce lanțul de aprovizionare se va debloca iar creșterea economică va surprinde pozitiv.
Inflatia in zona Euro
La sfarsitul lunii septembrie, rata inflatiei in zona Euro a fost de 3.4%, peste proiectia Bancii Centrale Europene (BCE). Desi principalii factori pentru cresterea preturilor raman preturile la energie, cererea crescuta din sectoarele de servicii si HoReCa ca urmare a pandemiei, totusi vedem o reindexare a preturilor pentru majoritatea produselor.
Christine Lagarde, presedintele BCE, si-a modificat usor discursul. Daca pana acum sustinea clar ca inflatia este temporara, acum se asteapta ca impactul acesteia sa fie vizibil pentru o perioada mai lunga. Acest discurs vine dupa ce luna anterioara a anuntat recalibrarea eforturilor de stimulare, subliniind ca aceasta initiativa nu reprezinta tapering (procesul prin care se reduce achizitia de obligatiuni guvernamentale), ci este doar o ajustare a deciziei anuntata in prima jumatate a anului 2021, aceea de accelerare a achizitiilor de obligatiuni.
Având în vedere ultimele date asupra inflației și retorica BCE, vedem întâlnirea din luna decembrie ca fiind foarte importantă pentru începerea discuțiilor despre procesul de tapering.
Poziția BCE este similară cu a unui chirurg care trebuie să folosească bisturiul, reprezentat în cazul nostru de rata de politică monetară, fără a atinge organe importante, precum revenirea anemică a economiilor din sudul Europei, dar care nu poate lăsa tumoarea, reprezentată de inflație, să crească afectând întregul organism.
Informatiile cuprinse in acest document au exclusiv scop de informare si nu reprezinta o oferta, in mod special un prospect, sau o invitatie de a negocia, a cumpara sau a vinde un titlu de valoare sau de a participa la orice strategie de tranzactionare. De asemenea, nu reprezinta o consiliere personalizata cu privire la investitii si nici o consiliere fiscala sau juridica. Desi a fost acordata o atentie deosebita continutului acestui document, nu se acorda nicio garantie, asigurare sau ceritudine, expresa sau implicita, in ceea ce priveste acuratetea, corectitudinea sau deplinatatea lui. Orice informatie din acest document poate fi subiectul unei modificari sau actualizari fara nicio notificare prealabila. Raspunderea NN Investment Partners (in acest sens folosindu-se denumirea legala a entitatii NN Investment Partners International Holdings B.V., a altor societati sau unitati care fac parte din NN Group, a functionarilor, directorilor sau angajatilor acestora nu va putea fi angajata direct sau indirect in ceea ce priveste informatiile si/sau recomandarile de orice fel incluse in acest document. Nu va fi acceptata preluarea nici unei responsabilitati, directa sau indirecta, pentru niciun fel de pierdere suferita sau asumata de cititori ca rezultat al folosirii acestei publicatii sau ca urmare a fundamentarii deciziilor investitionale pe informatiile din prezentul document. Investitiile implica risc. Va atentionam ca valoarea investitiei dumneavoastra poate creste sau se poate diminua, iar performantele anterioare nu reprezinta o garantie a realizarilor viitoare si in niciun caz nu trebuie considerate astfel. Orice revendicari rezultate din sau in legatura cu termenii si conditiile acestei clauze de exonerare de raspundere sunt guvernate si interpretate conform legislatiei olandeze.