Evoluții pe plan local
Date noi,
obiceiuri vechi

Notă informativă lunară pregatită de NN Investment Partners - Ecaterina Biris, Portfolio Manager Equity

Consumul rămâne motorul creșterii economice

Institutul Național de Statistică a publicat granularitățile creșterii economice din primul trimestru al acestui an. PIB-ul din T1 2021 a fost confirmat la o creștere de 2.8% vs. trimestrul anterior. Similar cu creșterile economice din anii precedenți, consumul privat a avut cea mai mare contribuție. Acesta a crescut cu 2.6% față de trimestrul anterior și a avut un aport de 1.2 puncte procentuale din cele 2.8 puncte procentuale înregistrate. Tot un aport pozitiv l-au avut si investițiile, dar mai redus. Exporturile nete (diferența dintre exporturi și importuri) au contribuit negativ din cauza avansului mai rapid al importurilor față de exporturi.

Datele lunare precum producția industrială, vânzările cu amănuntul sugerează o accelerare în primele luni ale celui de-al doilea trimestru. Relaxarea restricțiilor, scăderea numărului de noi cazuri de infectări cu COVID dar și cererea ridicată din Europa de Vest fac ca industria să opereze la o capacitate ridicată. Singurele impedimente spre o revenire economică rapidă sunt blocajele furnizorilor de materii prime. Chiar și în aceste condiții, în cazul României ne așteptăm la o creștere economică robustă și în cel de-al doilea trimestru.

Îmbunătățirea guvernanței corporative unul dintre obiectivele Planului de Recuperare și Reziliență

României i-au fost alocate 29 miliarde EUR în cadrul Programului European de Recuperare și Reziliență. Pentru a accesa aceste sume, toate țările trebuie să implementeze o serie de reforme. România a trimis Comisiei Europene o versiune prin care pe lângă alte reforme, se angajează să îmbunătățească guvernanța corporativă companiilor în care Statul deține pachetul majoritar. Numirea managerilor printr-un proces transparent pe baza profesională este un aspect care rămâne în atenția Comisiei Europe dar și a investitorilor străini. În cadrul acestei versiuni, România a adăugat reformele din sectorul energetic și anume eliminarea impedimentelor legislative pentru listarea companiilor deținute de stat. Prima se referă la legea conform căreia România nu are dreptul sa vândă, listeze, participații la companiile deținute. Legea a intrat în vigoare în 2020 și se aplică pentru următorii 2 ani. România se angajează să modifice acest cadru legislativ până în cea de-a doua parte a anului 2021.

Mediul investițional global trece printr-o reformă semnificativă. Accentul nu se axează doar pe beneficiul monetar pe care o investiție îl oferă investitorilor dar și pe impactul pe care aceasta îl produce. Aici vorbim fie de mediu (environment), social și guvernanță corporativă (ESG). În acest context, este absolut necesar ca România să abordeze aceste probleme și să le prezinte transparent investitorilor. Altfel, riscă ca multe companii listate la Bursa de la București să fie scoase din radarul investitorilor deoarece nu îndeplinesc aceste criterii.

Încetinirea supraperformanței față de regiune

În ultimul an acțiunile românești au avut o evoluție spectaculoasă în special datorită revenirii economice rapide dar și a sustenabilității dividendelor. Ecartul performanței indicelui Bursei de la București și a celor din regiune s-a diminuat ca urmare a evoluției surprinzătoare a sectorului bancar din regiune. Scopul băncilor este de a oferi credite pe termen lung, în timp ce se finanțează pe termen scurt. Cu cât curba randamentelor este mai abruptă și randamentele sunt mai ridicate cu atât marja băncilor este mai mare. De aceea, în condițiile în care Băncile Centrale din regiune au început să discute despre creșterea ratei de dobândă de politică monetară, sectorul bancar a avut o performanța peste medie.

Grafic 4: Evoluția in ultimul an și în ultimii 5 ani ai indicelui BET al acțiunilor românești (cu portocaliu), a indicelui BUX al pietei ungare (cu rosu), a indicelui acțiunilor poloneze WIG30 (cu gri) și al indicelui PX al pieței din Cehia (cu albastru

Sursa date: Refinitiv Datastrea

Informatiile cuprinse in acest document au exclusiv scop de informare si nu reprezinta o oferta, in mod special un prospect, sau o invitatie de a negocia, a cumpara sau a vinde un titlu de valoare sau de a participa la orice strategie de tranzactionare. De asemenea, nu reprezinta o consiliere personalizata cu privire la investitii si nici o consiliere fiscala sau juridica. Desi a fost acordata o atentie deosebita continutului acestui document, nu se acorda nicio garantie, asigurare sau ceritudine, expresa sau implicita, in ceea ce priveste acuratetea, corectitudinea sau deplinatatea lui. Orice informatie din acest document poate fi subiectul unei modificari sau actualizari fara nicio notificare prealabila. Raspunderea NN Investment Partners (in acest sens folosindu-se denumirea legala a entitatii NN Investment Partners International Holdings B.V., a altor societati sau unitati care fac parte din NN Group, a functionarilor, directorilor sau angajatilor acestora nu va putea fi angajata direct sau indirect in ceea ce priveste informatiile si/sau recomandarile de orice fel incluse in acest document. Nu va fi acceptata preluarea nici unei responsabilitati, directa sau indirecta, pentru niciun fel de pierdere suferita sau asumata de cititori ca rezultat al folosirii acestei publicatii sau ca urmare a fundamentarii deciziilor investitionale pe informatiile din prezentul document. Investitiile implica risc. Va atentionam ca valoarea investitiei dumneavoastra poate creste sau se poate diminua, iar performantele anterioare nu reprezinta o garantie a realizarilor viitoare si in niciun caz nu trebuie considerate astfel. Orice revendicari rezultate din sau in legatura cu termenii si conditiile acestei clauze de exonerare de raspundere sunt guvernate si interpretate conform legislatiei olandeze.

Cât de folositor ți-a fost acest conținut?