Subiectul lunii pe piața globală

Aterizare lină sau recesiune?

Notă informativă lunară pregatită de NN Investment Partners - Ecaterina Biris, Portfolio Manager Equity

Economia a preluat din aviație noțiunea de „aterizare lină” pentru a descrie procesul de încetinire economică ce evită recesiunea. Orice președinte de bancă centrală își dorește ca, după o perioadă de inflație ridicată, economia să aibă parte de o aterizare lină. Dar șansele nu sunt de neapărat de partea lor – din punct de vedere istoric, SUA a avut o aterizare lină doar în 1994, în timp ce celelalte perioade cu inflație peste 5% au dus la o contracție mai abruptă a economiei spre recesiune.

Tehnic vorbind, recesiunea este definită ca două trimestre consecutive cu creștere negativă a produsului intern brut. Totodată, ea reprezintă un declin economic ce se răspândește în majoritatea sectoarelor, producând astfel scăderea consumului și creșterea șomajului.

FED - între inflație și recesiune

În cel de-al doilea trimestru al acestui an, SUA a înregistrat o scădere anualizată a produsului intern brut de 0,9%, aceasta urmând unui declin de 1,6% în primul trimestru. SUA nu utilizează definiția standard de două trimestre consecutive cu creștere economică negativă pentru a clasifica o recesiune, decizia urmând să fie luată de economiștii Biroului Național de Analiză Economică, uneori și după câteva luni.

În acest sens, până la publicarea unui anunț oficial, este necesară o evaluare detaliată a stării economiei pentru a decide dacă aceasta este sau nu în recesiune. Piața muncii din SUA și-a revenit după pandemie, însă ultimele cifre săptămânale indică o creștere a cererilor pentru ajutorul de șomaj. De asemenea, consumul dă primele semne de temperare, pe măsură ce venitul disponibil, ajustat cu inflația, este în scădere. În luna iulie, banca centrală a SUA (FED) a mărit rata de dobândă de politică monetară cu 0,75% până la nivelul de 2,25% - 2,50%, în speranța că o astfel de mișcare agresivă va reduce consumul și va domoli inflația. Ratele de inflație din iulie și august vor fi decisive la următoarea întâlnire a FED, care va avea loc pe 21 septembrie.

BCE mai agresivă

În luna iunie, banca centrală europeană (BCE) a anunțat prima creștere a ratei de dobândă de politică monetară din ultimul deceniu. Împreună cu această majorare, respectiv de la -0,50% la 0%, a fost introdus un nou instrument de protecție a transmisiei politicii monetare (TPI). Astfel, Consiliul Guvernatorilor din cadrul BCE poate decide în ceea ce privește activarea achiziției de obligațiuni emise de către orice stat din zona euro, pentru a contracara o creștere excesivă și nejustificată a costului de finanțare al respectivului stat. Dacă este necesar, programul ar putea fi extins și pentru obligațiuni corporative. Pentru a preveni un eventual abuz față de acest instrument, există o serie de criterii de eligibilitate, printre care: nu există o procedură de deficit excesiv împotriva acelui stat și nu există dezechilibre macroeconomice. Acest instrument va veni în special în ajutorul țărilor din sudul Europei, care se confruntă cu datorii publice ridicate, și pentru care o creștere excesivă a costului de finanțare ar putea duce la faliment.

Grafic: Evoluția din ultimii 5 ani a randamentului obligațiunilor cu maturitate de 10 ani emise de către guvernul german (linia cu gri), italian (linia cu portocaliu) și grec (linia cu mov). Axa este exprimată în procente.

Sursă date: Refinitiv Datastream

Tensiuni politice în Italia

Demisia primului ministru Mario Draghi a dus la apogeul tensiunilor politice din Italia, urmând ca, în septembrie să se organizeze noi alegeri. În februarie 2021, Draghi și-a alcătuit un guvern de tehnocrați, având sprijinul celor patru partide majore, dar și al investitorilor. Planul său de reformă a generat semnarea unui acord cu UE, în valoare de aproape 200 mld EUR. Totodată, partidele de dreapta au câștigat teren în ultimii ani cu Frații Italiei, care au apărut în fruntea sondajelor. Dacă la început, agenda acestora susținea familia și identitatea națională italiană, comentariile împotriva UE s-au domolit recent, aceștia susținând că nu își doresc de fapt să părăsească blocul comunitar. Motivul principal este exact acordul semnat de Draghi, în vederea redresării Italiei după pandemie, și banii puși astfel în joc.

În acest context, rezultatul alegerilor și agenda noii coaliții nu sunt importante doar pentru revenirea economică a Italiei și accesul acesteia la instrumentul TPI introdus de BCE, ci și pentru capacitatea UE de a emite noi obligațiuni. O Uniune Europeană destrămată nu atrage investitorii.

Saltul bursier de la mijjlocul verii

Luna trecută am detaliat modul în care piața de actiuni americane a intrat în teritoriu negativ (engl. bear market), iar, în iulie, a urmat cel mai mare avans lunar din noiembrie 2020. Mulți analiști ne atenționează că un raliu al acțiunilor pe o piață în scădere (bear market) are o tendință să fie mai rapid și mai agresiv, însă aceasta nu înseamnă că problemele structurale au fost depășite.

În ciuda inflației în creștere și a riscului unei posibile recesiuni, investitorii și-au concentrat totuși atenția pe veștile favorabile care au venit din partea rezultatelor financiare raportate de companii. Acestea au continuat să genereze profituri peste așteptări, în special în sectorul energetic și cel al serviciilor. În același timp, cu ocazia raportării rezultatelor financiare, managerii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la încetinirea cererii și la impactul inflației, care continuă să afecteze costurile. Mulți investitori încearcă deja să se poziționeze favorabil pentru revenirea economică din următorii ani și sunt mai puțin ingrijorați de riscul unei recesiuni. Alții cred că o recesiune va forța FED să scadă dobândă de politică monetară și chiar să pompeze și mai mulți bani pentru a revigora economia, măsuri destul de controversate în condițiile în care inflația este încă în creștere.

Clasa de active Performanța din luna iunie (01.07.2022-31.07.2022) Performanța din ultimul an (01.08.2021- 31 .07.2022) Performanța din ultimii 5 ani (01.08.2017 -31.07.2022
Acțiuni piața americane - S&P 500 9,1% -6.03% 67,08%
Acțiuni piețe europene - Euro Stoxx50 7,3% -9,32% 6,93%
Obligațiuni americane -S&P US Treasury Bond 1,25% -9,17% -4,49%
Obligațiuni germane - BD 10Y Bond 5,98% -10,45% 1,13%
Petrol - Brent oil 2,01% 98,05% 193,2%
Aur -2,36% -3,24% 39,16%

Neîncredere în băncile chineze

De câteva luni, clienții chinezi ai unor bănci locale au avut depozitele înghețate. În luna mai, reglementatorul a blocat activitatea unei bănci, pe fundalul acuzațiilor potrivit cărora aceasta atrăgea bani ilegali online. După proteste agresive, autoritățile chineze au decis să înceapă rambursarea conturilor blocate. Deși activele implicate reprezintă o parte infimă a sistemului bancar chinez, analiștii sunt de părere că această situație punctuală ar putea ascunde probleme fundamentale pe piața imobiliară, dar și al efectelor pandemiei. În paralel, autoritățile chineze încearcă să ofere împrumuturi dezvoltatorilor imobiliari, pentru a finaliza proiectele și a opri astfel colapsul pieței imobiliare. Inițial, banca centrală va oferi bancilor comerciale fonduri de până la 30 mld USD la o rată de dobândă de 1,75%, cu condiția ca acestea să le folosească pentru refinanțarea proiectelor imobiliare. Costurile ridicate ale materiilor prime au dus la incapacitatea dezvoltatorilor supraîndatorați să finalizeze construcțiile. Astfel, un număr mare de chinezi refuză să plătească ratele creditului imobiliar pentru acele locuințe, pe care, de fapt, nu le-au primit niciodată, aceste nefiind finalizate.

Grafic: Evoluția pietei imobiliare din China. Valorile anuale ale numărului de metri pătrați aferent proiectelor în curs de construcție (bara cu portocaliu) și ale numărului de metri pătrați al proiectelor suspendate (bara cu gri). Axa este exprimată în mld de metri pătrați, cumulativ.

Sursă date: Refinitiv Datastream

Deși oficialii de la Beijing încearcă să nu dezvăluie adevărata magnitudine a problemei, cifrele furnizate de aceștia indică faptul că numărul proiectelor imobiliare suspendate este în creștere. Problema este amplificată de faptul că industriile aferente pieței imobiliare din China reprezintă 30% din economia țării.

Informatiile cuprinse in acest document au exclusiv scop de informare si nu reprezinta o oferta, in mod special un prospect, sau o invitatie de a negocia, a cumpara sau a vinde un titlu de valoare sau de a participa la orice strategie de tranzactionare. De asemenea, nu reprezinta o consiliere personalizata cu privire la investitii si nici o consiliere fiscala sau juridica. Desi a fost acordata o atentie deosebita continutului acestui document, nu se acorda nicio garantie, asigurare sau ceritudine, expresa sau implicita, in ceea ce priveste acuratetea, corectitudinea sau deplinatatea lui. Orice informatie din acest document poate fi subiectul unei modificari sau actualizari fara nicio notificare prealabila. Raspunderea NN Investment Partners (in acest sens folosindu-se denumirea legala a entitatii NN Investment Partners International Holdings B.V.), a altor societati sau unitati afiliate, a functionarilor, directorilor sau angajatilor acestora nu va putea fi angajata direct sau indirect in ceea ce priveste informatiile si/sau recomandarile de orice fel incluse in acest document. Nu va fi acceptata preluarea nici unei responsabilitati, directa sau indirecta, pentru niciun fel de pierdere suferita sau asumata de cititori ca rezultat al folosirii acestei publicatii sau ca urmare a fundamentarii deciziilor investitionale pe informatiile din prezentul document. Investitiile implica risc. Va atentionam ca valoarea investitiei dumneavoastra poate creste sau se poate diminua, iar performantele anterioare nu reprezinta o garantie a realizarilor viitoare si in niciun caz nu trebuie considerate astfel. Orice revendicari rezultate din sau in legatura cu termenii si conditiile acestei clauze de exonerare de raspundere sunt guvernate si interpretate conform legislatiei olandeze.

Cât de folositor ți-a fost acest conținut?